4°C
Podatki za dan: 23. 10. do 24.00
Oboleli
319,870
+1497
+0.5%

Zdravnica na podlagi protiteles neupravičeno izdaja potrdila o prebolevnosti

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
Daniel Fazlić / Tadeja Voščun /
KOMENTARJI
539
Zdravnica iz Pomurja na osnovi dokazila o prisotnosti protiteles za 50 evrov izdaja potrdila o prebolevnosti, ki jih lahko naročniki nato uporabljajo za izpolnjevanje pogoja PCT. Potrdila o prebolelem covidu-19 se izdaja ne glede na to, koliko časa je preteklo od okužbe, ali PCR-test, kot veleva odlok. Zdravniška zbornica pa je potrdila, da je dobila prijavo.

Potrdilo, ki ga je izdala zdravnica iz Pomurja.
Potrdilo, ki ga je izdala zdravnica iz Pomurja. FOTO: 24ur.com

Pomurci so že nekaj časa imeli možnost potrdila o prebolevnosti pridobiti brez upoštevanja veljavnega odloka. Potrdilo o prebolevnosti je določeno v odloku o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2, v katerem piše, da se pogoj PCT izpolnjuje tudi "z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od 180 dni".  Bralci so nas opozorili, da so številni potrdila uporabljali za izogibanje pogoju PCT. 

Zdravnica koncesionarka pa je v pogovoru, ki smo ga opravili z njo, izjavila, da izdaja potrdila le na podlagi prisotnosti protiteles, kar je v nasprotju z odlokom o načinu priznavanja prebolevnosti v Sloveniji. 

V pogovoru z zdravnico se je naša novinarka predstavljala kot oseba, ki je bila v stiku z okuženo osebo, a ni opravila testa. "Z zgodbo, da sem bila v stiku z okuženo osebo in sem se nekaj dni nekoliko slabše počutila, vendar nisem opravila usteznega testiranja, sem jo prosila, če je možno, da pri njej dobim potrdilo o prebolelem covidu-19. Zdravnica mi je v tem trenutku dejala, da potrdilo pri njej lahko dobim le v primeru, če opravim test na protitelesa. Glede na to, da sem bila v stiku z okuženo osebo, bi test na protitelesa bil vsekakor pozitiven, kar je lahko predvidevala tudi zdravnica. Nadalje mi je razložila, da takšen test pri njej stane 20 evrov. Natisnjeno potrdilo o prebolelosti, kot smo ga prejeli v uredništvu, pa stane 28,5 evra. Tako bi skupno za potrdilo odštela nekaj manj kot 50 evrov," razloži naša novinarka.  

Dejstvo pa je, da je takšna praksa v navzkrižju s predpisi, saj pozitiven izvid protiteles na SARS-CoV-2 ni dovolj za izdajo potrdila o prebolelem covidu-19. Potrdilo o prebolelosti lahko zdravnik izda le s potrjenim PCR-testom. Velja pa tudi, da pri osebah, ki niso bile testirane s PCR testom, je izdaja potrdila o prebolelem covid-19 v domeni strokovne presoje zdravnika in podatkov v zdravstveni dokumentaciji pacienta (simptomi sumljivi za covid-19, epidemiološki podatki, ali naveden tesen stik z osebo s potrjenim covid-19), ki omogočajo tudi časovno opredelitev, kdaj je pacient covid-19 prebolel. 

Dotično zdravnico slednji podatki niso zanimali, kljub temu da ji je novinarka omenila, da je bila v stiku z okuženo osebo, predlagala ji je le test na protitelesa. 

Protitelesa niso dober pokazatelj

Konec septembra je infektolog Janez Tomažič z Univerzitetnega kliničnega centra opozoril, da določanje protiteles po okužbi z novim koronavirusom oziroma cepljenju proti covidu-19 povzroča zmedo, saj obstajajo različne metode. Po njegovih besedah je pri tem najnatančnejši Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo, a gre za zapletene postopke.

PREBERI ŠE
Koliko protiteles je potrebnih za zaščito pred novim koronavirusom?

"Iz rezultatov testiranj protiteles, ki se izvajajo na različnih mestih po državi, ni mogoče razbrati, ali je oseba zaščitena ali ne." Po njegovih besedah ti testi pokažejo zgolj, ali se je organizem odzval na cepljenje. Tomažič zato svari pred lažnim občutkom varnosti zaradi tovrstnih testov. Alenka Forte, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, je takrat dejala, da "zaščita po prebolelem covidu-19 velja nekje do šest mesecev, zato ta protitelesa niso ustrezen pokazatelj, da je nekdo zaščiten". 

Problem teh potrdil je tudi v tem, da naj bi zdaj veljala 180 dni, ne glede na to, ali je oseba covid prebolela pred mnogimi meseci in ima mogoče zdaj le nekaj protiteles, kar je prav tako v navzkrižju z veljavnim odlokom.

Na vprašanja smo se obrnili na zdravniško zbornico, NIJZ in Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije. Na NIJZ pravijo, da je za kršitve pristojen zdravstveni inšpektorat, poslali pa so povezavo do razlage, na kakšen način je možno dobiti potrdilo o prebolevnosti. Z zdravniške zbornice pa so odgovorili: "Zdravniška zbornica Slovenije je prejela prijavo v zadevi, o kateri nas sprašujete. Do zaključka postopkov na zbornici več informacij ne moremo podajati."