Korona

Zdravnica na podlagi protiteles neupravičeno izdaja potrdila o prebolevnosti

Ljubljana, 13. 10. 2021 15.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Daniel Fazlić , Tadeja Voščun
Komentarji
539

Zdravnica iz Pomurja na osnovi dokazila o prisotnosti protiteles za 50 evrov izdaja potrdila o prebolevnosti, ki jih lahko naročniki nato uporabljajo za izpolnjevanje pogoja PCT. Potrdila o prebolelem covidu-19 se izdaja ne glede na to, koliko časa je preteklo od okužbe, ali PCR-test, kot veleva odlok. Zdravniška zbornica pa je potrdila, da je dobila prijavo.

Potrdilo, ki ga je izdala zdravnica iz Pomurja.
Potrdilo, ki ga je izdala zdravnica iz Pomurja. FOTO: 24ur.com

Pomurci so že nekaj časa imeli možnost potrdila o prebolevnosti pridobiti brez upoštevanja veljavnega odloka. Potrdilo o prebolevnosti je določeno v odloku o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2, v katerem piše, da se pogoj PCT izpolnjuje tudi "z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od 180 dni".  Bralci so nas opozorili, da so številni potrdila uporabljali za izogibanje pogoju PCT. 

Zdravnica koncesionarka pa je v pogovoru, ki smo ga opravili z njo, izjavila, da izdaja potrdila le na podlagi prisotnosti protiteles, kar je v nasprotju z odlokom o načinu priznavanja prebolevnosti v Sloveniji. 

V pogovoru z zdravnico se je naša novinarka predstavljala kot oseba, ki je bila v stiku z okuženo osebo, a ni opravila testa. "Z zgodbo, da sem bila v stiku z okuženo osebo in sem se nekaj dni nekoliko slabše počutila, vendar nisem opravila usteznega testiranja, sem jo prosila, če je možno, da pri njej dobim potrdilo o prebolelem covidu-19. Zdravnica mi je v tem trenutku dejala, da potrdilo pri njej lahko dobim le v primeru, če opravim test na protitelesa. Glede na to, da sem bila v stiku z okuženo osebo, bi test na protitelesa bil vsekakor pozitiven, kar je lahko predvidevala tudi zdravnica. Nadalje mi je razložila, da takšen test pri njej stane 20 evrov. Natisnjeno potrdilo o prebolelosti, kot smo ga prejeli v uredništvu, pa stane 28,5 evra. Tako bi skupno za potrdilo odštela nekaj manj kot 50 evrov," razloži naša novinarka.  

Dejstvo pa je, da je takšna praksa v navzkrižju s predpisi, saj pozitiven izvid protiteles na SARS-CoV-2 ni dovolj za izdajo potrdila o prebolelem covidu-19. Potrdilo o prebolelosti lahko zdravnik izda le s potrjenim PCR-testom. Velja pa tudi, da pri osebah, ki niso bile testirane s PCR testom, je izdaja potrdila o prebolelem covid-19 v domeni strokovne presoje zdravnika in podatkov v zdravstveni dokumentaciji pacienta (simptomi sumljivi za covid-19, epidemiološki podatki, ali naveden tesen stik z osebo s potrjenim covid-19), ki omogočajo tudi časovno opredelitev, kdaj je pacient covid-19 prebolel. 

Dotično zdravnico slednji podatki niso zanimali, kljub temu da ji je novinarka omenila, da je bila v stiku z okuženo osebo, predlagala ji je le test na protitelesa. 

Protitelesa niso dober pokazatelj

Konec septembra je infektolog Janez Tomažič z Univerzitetnega kliničnega centra opozoril, da določanje protiteles po okužbi z novim koronavirusom oziroma cepljenju proti covidu-19 povzroča zmedo, saj obstajajo različne metode. Po njegovih besedah je pri tem najnatančnejši Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo, a gre za zapletene postopke.

"Iz rezultatov testiranj protiteles, ki se izvajajo na različnih mestih po državi, ni mogoče razbrati, ali je oseba zaščitena ali ne." Po njegovih besedah ti testi pokažejo zgolj, ali se je organizem odzval na cepljenje. Tomažič zato svari pred lažnim občutkom varnosti zaradi tovrstnih testov. Alenka Forte, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, je takrat dejala, da "zaščita po prebolelem covidu-19 velja nekje do šest mesecev, zato ta protitelesa niso ustrezen pokazatelj, da je nekdo zaščiten". 

Problem teh potrdil je tudi v tem, da naj bi zdaj veljala 180 dni, ne glede na to, ali je oseba covid prebolela pred mnogimi meseci in ima mogoče zdaj le nekaj protiteles, kar je prav tako v navzkrižju z veljavnim odlokom.

Na vprašanja smo se obrnili na zdravniško zbornico, NIJZ in Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije. Na NIJZ pravijo, da je za kršitve pristojen zdravstveni inšpektorat, poslali pa so povezavo do razlage, na kakšen način je možno dobiti potrdilo o prebolevnosti. Z zdravniške zbornice pa so odgovorili: "Zdravniška zbornica Slovenije je prejela prijavo v zadevi, o kateri nas sprašujete. Do zaključka postopkov na zbornici več informacij ne moremo podajati."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (539)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

grozjak
15. 10. 2021 10.37
-4
Jehovci raje plačajo neveljavna potrdila, kot bi se cepili, ki te zares zaščitijo..bog se nas usmili, no, jehova se nas usmili....
štrekeljc
21. 10. 2021 11.50
Vidim, da nisi sposoben prebrati, kaj šele razumeti, članka!
Imam veliki
14. 10. 2021 16.32
+0
Kako pa dokazujete uporabnost cepiva če ne na podlagi protiteles.. Slovenija bolana si
radar
14. 10. 2021 11.00
+11
Škoda, ena redkih zdravnic, ki razmišlja z glavo. Sedaj pa jo bodo obtožili čarovništva. Kakšna pa je odgovornost novinarke, ki ni povedala, da se pogovor snema?
grozjak
15. 10. 2021 10.38
-3
Te nič ne moti, ker dobi korona dodatek in še okorišča se???? Hinavec!!!!
User1908573
14. 10. 2021 10.22
+13
Edino pravilno, jaz imam ogromno protiteles, pa nisem dobil status prebolevnika. Zakaj? Lansko leta decembra so rekli, da če je eden v gospodinjstvu pozitiven, naj vsi ostanemo doma in se ne hodimo testirat. Od takrat sem bil že večkrat v stiku z okuženimi, kjer so se ostali nalezli, jaz sem pa vedno ostal zdrav. Pogoj PCT pa izpolnjuje moj Janssen bratranec, ki se je z mano testiral na protitelesa in jih ima absolutno 0. Seveda je zbolel nekaj tednov nazaj in imel precej hud potek bolezni, ampak še vedno bluzi o tem, da je cepivo pomagalo. Preden je bil pa pozitiven, je pa seveda raznašal virus med sorodniki in trgovinami, ker je "cepljen in zaščiten".
SilverArrow
14. 10. 2021 11.11
+1
Špaget in tebi je to še logično. Vrjemi da je tisti ki ima portitelesa bolj zaščiten kot tisti ki se je cepil in jih morda sploh nima, zato vklopi malo svoje možgane
provni
14. 10. 2021 10.12
+9
10. čl. ZUP - Prosta presoja dokazov O tem, katera dejstva je šteti za dokazana, presodi uradna oseba, pooblaščena za vodenje postopka oziroma odločanje v upravni zadevi po svojem prepričanju, na podlagi vestne in skrbne presoje vsakega dokaza posebej in vseh dokazov skupaj ter na podlagi uspeha celotnega postopka. ( z drugimi besedami - če odlok ni zakonit, mora uradna oseba delati po Zakonu ).
provni
14. 10. 2021 10.05
+11
Morda je zdravnica ravnala v nasprotju z odlokom, ne pa v nasprotju z zakonom, ki pa je več kot odlok Vlade.
krucyfix
14. 10. 2021 09.42
+12
Zdravnica je izdajala potrdila strokovno čisto upravičeno, le v nasprotju z odlokom vlade, ki pa nima zakonske podlage :( Tarifa za papir res malčk zasoljena.
bananos
14. 10. 2021 11.45
-4
tarife si zagotovo ni izmislila sama. Idi pa vprašaj, koliko stane papir, da si zbolel, če ga rabiš recimo za zavarovalnico, ker želiš odpovedati potovanje. Nič manj...
ŠKIS
14. 10. 2021 09.41
-3
spet v nasprotju z odlokom
spomenko vadunec
14. 10. 2021 09.36
-2
Problem Ne more ona poslati racunov...to lahko napis samo laboratorij ki je storitev opravil in je ne krie zavarovalnice. Racun je poslal domov narocniku. Ne da ima zdravnica kaos.. 😂😂😂🤔🤔🤔 Zaposleni v javnem sektorju popoldan ima koncesijo in nato se na crnjaka sluzi na racun naivnega ljudstva😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 Pa sej v teh drzavi niste diht....to je osnovni problem slo.prebivalcev. nelocevanje kaj je prav in kaj narobe.🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔
Joža Kreiner
14. 10. 2021 09.33
+18
Zaradi taksnih zadev pride do nezaupanja do vlade. Enostavno ni logike, da protitelesa niso zadosten faktor za zaščitenost. In ne, sploh me ne zanimajo proti argumenti t.i. stroke, ki pravi da kao test protiteles ni dober za preverjanje zaščitenosti a po drugi strani je pa ta smet od kitajskega hitrega testa narkodilerjev super duper... Kr nekaj.
rr3
14. 10. 2021 09.42
-13
V osnovni šoli pri biologiji imaš osnove tistega kar ti ne razumeš... Žalostno.
Cicero123
14. 10. 2021 09.32
+7
Prav ima, problem ki ga vidim je da to posebej zaracunava to se ne dela …ah pohlep pri nas slovencih in apetiti so veliki, morala pa na dnu tako v stroki se bolj v politiki.
vezuv_
14. 10. 2021 09.20
+19
To zdravnico Logarjevo, ki je naredila Hipokratovo zaprisego, prosim za odgovor na vprašanje: Od kod ima neka oseba v svojem telesu 98 % protiteles za kovid, če ga po njeni trditvi ni prebolela? Oseba, ki je prebolela kovid IMAv svojem telesu protitelesa, ki so močnješa od tistega, ki je vnesen s špikanjem 1x, 2x ......xy krat. Če kovida oseba ni prebolela, protiteles v telesu te osebe NI. MOje drugo vprašanje za zdravnico Logarjevo je: Vsak, ki zboli za kovi, se obrne na zdravnika že v začetku , torej ob nastanku bolezni, zdravnik ga napoti samo na test, in potem ne ukrepa popolnoma nič, tudi če je pozitiven. Zakaj se ljudem ne dajo zdravila, ki bi že v začetni fazi preprečili nastanek hujšega poteka bolezni.Vemo, da takšna zdravila obstajajo. Ne zdravniki čakate da se razvije težja oblika bolezni potem pa težite in jamrate. tudi to je v nasprotju s Hipokratovo zaprisego. Torej le ni tako huda ta bolezen, če jo zdravite tako kot običajni prehlad in vsi ukrepi, razen tistih osnovnih (razkuževanje rok, nošenje mask) so popolnoma nepotrebni.
rr3
14. 10. 2021 09.26
-13
1. Nehaj brati samo naslove.... preberi si prvi strokoven članek, katerega vir ni FB pa boš imel vse odgovore na tvoja butasta vprašanja.
Vera Njezic
14. 10. 2021 09.33
+11
To pa maš prav .Ne zdravijo dovolj zgodaj .Ce bi moj sin ,ko je zbolel ,bil v Sloveniji ne bi preživel. Tako pa živi na Dunaju in so ga 6 dan ,ko je zbolel prišli po njega in ga peljali v bolnico na preiskave .Tri dni je bil na oddelku ,četrti dan še stanje poslabšalo in je šel na intenzivni. Ves čas je dobival 3 vrste antibiotikov ,kortizol ,injekcije proti strjevanju krvi in vitamine .Na intenzivni še kisik pod pritiskom .Po 6 dne zapustil intenzivno .Sreca brez posledic za pljuča, star 26 let .A bi pri nas bilo tako ,dvomim ?
rr3
14. 10. 2021 09.40
-8
Kaj trobezljaš, včeraj je tisočera množica na trgu govorila da ni nobenega covida... Sicer pa smrtnost v Austriji je ista kot tukaj...
spomenko vadunec
14. 10. 2021 09.59
+1
Kortizon....kortizon....sredstvo proti vnetjem....ki pa ima zelo nevarne stranske ucinke
Vera Njezic
14. 10. 2021 10.25
+0
A to računala na število prebivalcev ali ,da je umrlo enako stevilo ljudi ?Sicer pa po primeru smrti ,mi vodimo .
Curie
14. 10. 2021 09.19
+10
Edino pravilno je naredila, kar bi stroka morala vedeti!
Vera Njezic
14. 10. 2021 09.19
+9
Ne vem kaj je tu narobe ,če imaš protitelesa si menda zaščiten, tako ,kot pri cepljenju ?
ŠKIS
14. 10. 2021 09.39
+10
ni denarja od špikanja zato pa pri nas ni priznano
Stauffenberg
14. 10. 2021 09.16
+12
Ko bi vedel, bi jo izbral za osebno zdravnico.
Lion_57
14. 10. 2021 09.16
+13
Torej imam protitelesa zaradi? Tako malo, me je Bog obdaril... STROKA NE SMEŠITE SE Protitelesa so edini in ključni dokaz, da je nekdo bolezen imel in tudi prebolel, ker je še živ... s protitelesi, STROKA PA TAKA
RdečaKapica
14. 10. 2021 09.05
+14
Mislim, da se odgovor skriva že v začetku prispevka - "odlok" ne dovoljuje tega...Taisti odloki, ki so v večini protizakoniti, protiustavni, protilogični in protistrokovni? Samo vprašam... Zdravniki so strokovno usposobljeni s področja bolezenskih stanj in kot taki lahko strokovno in suvereno tudi odločajo o stanju posameznega pacienta. Pika, konec. Ne pa da vlada diktira, kaj gre strokovno čez in kaj ne, razvrednotili so stroko, določene poklice itd. Edino pravilno kar je naredila- če ima za podlago laboratorijski izvid s številom protiteles, potem pač ne dela kaj narobe- odloke si pa lahko mirne duše nekam zataknejo.
Ramzess
14. 10. 2021 09.21
+2
Vlada diktira o marsičem, kar ni njeno področje, kar ni politika. Absurdno je, da se vlada ukvarja z zadevamo, ki so v domeni stroke ne politike. V preteklosti sem bral o neki ideji ameriške oblasti, da postavi vladno agencijo, ki bi na podlagi podatkov, izvidov, kartotek bolnikov določala o zdravljenju le teh in kako, s čim, in če sploh. Zdravniki bi le zbirali podatke in posredovali odgovor pacientu.
RdečaKapica
14. 10. 2021 09.29
brabusednet
14. 10. 2021 08.55
-1
Tudi potrdila o negativnem testu se baje kupijo brez testiranj nekje v Mariboru.
prevalanar
14. 10. 2021 08.53
+16
Kakšna katastrofa! "Preiskovalna" novinarka je odkrila največjo svinjarijo, ki se lahko zgodi, Zdravnico bodo sedaj pribijali na križ, tisti pa ki 2x dnevno spreminjajo ukrepe pa nič. Ko lahko danes zagotovo ve, da tisto, kar je veljalo ob 10h, ob 16h, še velja. glede na to, da je zdravnica ima menda toliko pristojnosti, da sama odloča kaj je prav in kaj ne. Vedno pa se bo našel kdo, ki mu ni kaj prav, posebej tisti, ki lezejo sedanjim oblastnikom nekam...
Antena
14. 10. 2021 08.18
-11
Bogovi v belem se vedno kradejo kljub dodatkom