Korona

Po pozivu na protest profesorico vabijo na delo na covidne oddelke

Ljubljana, 10. 11. 2021 15.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
1010

Slovenska raziskovalka in profesorica Brigita Skela Savič, ki poziva k udeležbi na petkovem protestu, je sprožila plaz ogorčenja. Mnogi ji očitajo brezbrižnost do preobremenjenega zdravstvenega osebja in nezavedanje resnosti stanja v naši državi. A sama vztraja, da ne poziva h kršenju ukrepov, pač pa k protestu proti zgrešenim vladnim ukrepom. V strokovnem združenju medicinskih sester njen poziv na protest označujejo za neetičen ter jo namesto na protest pozivajo na delo na covidne oddelke.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Poziv na proteste
    03:20
    Iz 24UR ZVEČER: Poziv na proteste
  • Iz 24UR ZVEČER: Poklukarjevo mnenje o pozivu zdravnice Brigite Skela Savič
    01:31
    Iz 24UR ZVEČER: Poklukarjevo mnenje o pozivu zdravnice Brigite Skela Savič

Slovenska raziskovalka in profesorica Brigita Skela Savič je z objavo poziva, naj se ljudje pridružijo petkovemu protestu v Ljubljani, sprožila številne jezne komentarje. Mnogi so jo napadli, da ne deluje v prid zdravstvenega sistema, ki je zaradi epidemije covida-19 in hitrega skoka števila okuženih preobremenjen, saj poziva ljudi k druženju, zaradi česar obstaja možnost še dodatnega prenosa okužb med udeleženci nenapovedanega petkovega protesta. A Skela Savičeva očitke zavrača. 

Epidemiološka slika je v državi iz dneva v dan slabša.
Epidemiološka slika je v državi iz dneva v dan slabša. FOTO: Bobo

Za 24ur.com je dejala, da razmere v zdravstvu dobro pozna, saj je v njem delala kar 19 let, zdaj pa že 14 let dela kot profesorica na fakulteti. Kot pravi, so vse njene dosedanje objave usmerjene v zagotavljanje pravočasnih in smiselnih ukrepov. "Le-te zagovarjam, usmerjam k cepljenju, sama sem cepljena prebolevnica," pojasnjuje. Prepričana je, da bi morali za nekaj časa zapreti državo in s tem preprečiti prenose okužb. "Ukrepi niso konsistentni, niso premišljeni, niso sorazmerni, niso pravočasni in ključno, ukrepov za epidemijo ne vodijo epidemiologi. Zato vodimo v EU na vseh področjih covidne statistike, dan pa nam je občutek, da je vlada OK, državljani pa niso OK."

"Moti me, da smo tik pred kolapsom, o tem poročajo strokovni direktorji, ki so v velikih stiskah, kako organizirati delovni proces, istočasno pa ne povedo, da ukrepi niso ustrezni in da je potrebno zapreti vse, tudi proteste," opozarja in dodaja: "Pogrešam jasen poziv medicinske stroke, stroke zdravstvene nege in njihovih zbornic, da povedo, da ukrepi niso zadostni in da bo prišlo do kolapsa zaradi tega in ne zaradi nepokorščine državljanov."

Očitke, da so njene objave del politične igre, zavrača in opozarja, da je njen tvit zlorabljen v namene strankarskih bojev. "Moja kandidatura v SD 2018 se izkorišča do skrajnosti. Vsak, ki misli, da bi lahko kaj prispeval k družbi preko sprememb v politiki, mora iti na volitve preko stranke in to vsi vemo. Nisem političarka in v stranki nisem aktivna od novembra 2018, tudi nisem plačnica članarine in nimam nobene aktivne vloge."

V izjavi za medije, ki jo je po objavi poziva na protest objavila na svojem Twitter profilu, je zapisala še, da je protest organiziran pod pogoji PCT, torej z uporabo mask in držanjem potrebne varnostne razdalje, kot zahteva veljaven odlok. A protest, kot vsi petkovi do sedaj, ni prijavljen, prav tako je vlada z odlokom, ki je stopil v veljavo v ponedeljek, prepovedala javno zbiranje. 

Skela Sovičeva stopa v bran petkovim protestnikom. Kot pravi, so ti protesti ustavna pravica vsakega posameznika in hkrati protesti proti slabim ukrepom vlade.
Skela Sovičeva stopa v bran petkovim protestnikom. Kot pravi, so ti protesti ustavna pravica vsakega posameznika in hkrati protesti proti slabim ukrepom vlade. FOTO: Aljoša Kravanja

S sklicevanjem na sodbo Ustavnega sodišča RS iz julija letos, v kateri je sodišče presodilo, da so bili vladni odloki o omejitvi gibanja in združevanja zaradi preprečevanja širjenja covida-19 v delu, v katerem so prepovedovali shode oz. jih omejevali na do 10 udeležencev, neskladni z ustavo, saj ni bilo izkazano, da bi bila takšna omejitev nujna, zagovarja pravico do protesta, saj da bo ta miren in na prostem.

Pogrešam jasen poziv medicinske stroke, stroke zdravstvene nege in njihovih zbornic, da povedo, da ukrepi niso zadostni in da bo prišlo do kolapsa zaradi tega in ne zaradi nepokorščine državljanov. Slovenska raziskovalka in profesorica Brigita Skela Savič

Na vprašanje, ali ne bo udeležba na protestu prispevala k širjenju okužb, odgovarja: "Podatkov, koliko so protesti na prostem prinesli k širjenju okužb, nimamo. Na tistih protestih, na katerih sem jaz bila, so ljudje imeli maske in držali razdaljo, če je bil tak ukrep v veljavi, nisem pa bila na vseh petkovih protestih. Realno gledano je seveda treba priznati, da protest v petek lahko doprinese h kakšni okužbi, vendar je pa potrebno postaviti tudi vprašanje, kaj bo, če se ukrepi ne bodo zaostrili. Vir okužb so zaprti prostori, s slabim zračenjem in slab odziv na vladno kampanjo cepljenja."

Predstavniki zdravstvenega osebja njen poziv označili za kaznivo dejanje

Prosili smo jo za dodatni odziv, tudi zato, ker se je po njeni objavi poziva k protestu pojavil zahtevek za njen odpoklic s funkcije predstavnice slovenskih medicinskih sester v Mednarodnem združenju medicinskih sester ICN. V Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije namreč menijo, da je tovrstno pozivanje na ulice, kjer obstaja velika možnost širjenja okužbe s koronavirusom, v teh časih zelo neumestno, posebno še, če na tovrstno zborovanje poziva vidna oseba s področja zdravstvene nege. "Glede na to, da v naši državi občutimo zelo veliko pomanjkanje zaposlenih v zdravstveni negi, ko vsi zaposleni v zdravstveni negi vlagamo v zoperstavljanje širjenja epidemije covida-19 vsakodnevno, vse naše moči usmerjamo v to, da delamo v podaljšanih turnusih, delo izvajamo v zmanjšanih ekipah, je takšen poziv osebe, ki bi morala biti vsem nam za vzgled, nesramno, ponižujoče, neetično in v neki meri celo kaznivo dejanje," so zapisali v združenju in opozorili, da bi bilo bolje, če bi se jim  ob pomanjkanju kadrov pridružila pri delu na covid oddelkih.

Skela Savičeva glede poziva odgovarja: "Nimam komentarja oziroma je postavljeno vprašanje v njihovi maniri, provokacija. Poziv na visokošolske zavode s področja zdravstva in medicine s strani ministrstva za zdravje, da bi se vključili bivši zdravstveni delavci, ki imajo licenco za delo v zdravstvenih zavodih, še ni prišel. Nekaj visokošolskih učiteljev, zlasti tistih mlajših, še ima licenco za delo v praksi. Mislim, da je bolj na mestu, da reorganiziramo pedagoški proces zadnjih letnikov študija in omogočimo večjo vključitev študentov zdravstvene nege in medicine. Tudi to mora nekdo narediti!"

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1010)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janez Vidic 1
11. 11. 2021 21.46
+1
A je Skela že odstopila z vseh funkcij v zdravstvu?
Zdravko Lajh 1
11. 11. 2021 12.03
-1
Močno me zanima, kakšna raziskovalka je oz. kaj raziskuje - verjetno meglo, pa še to ponoči..
User1832247
11. 11. 2021 11.37
+1
dr ...... na pohodu.nič jim ni svetega!
Adolph
11. 11. 2021 11.32
+1
Slovenski petokolonas . . . . . .
Koroški Slovenec
11. 11. 2021 11.21
+3
To bi lahko bila pobuda, da Janeza povabijo na pošto, Vizjaka na FURS, Počivalška v šolo, kako se izračuna prodajna cena mask.....
matdej
11. 11. 2021 10.56
+2
Bla bla bla…Dokler bo denar v igri,tako dolgo bo covid med nami
Paulus80
11. 11. 2021 10.21
-4
Ko kandidiraš pri SD, zgubiš na volitvah in si naenkrat veliki strokovnjak za vse...Tovarišica Brigita z ulice maršala Tita!
pticka1
11. 11. 2021 10.18
+1
Nema muda za mal pogledat na covid oddelek a? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
pticka1
11. 11. 2021 10.18
+2
Aha, se je obrnala v 2 sekundah kot virant🤣🤣. Iz maske dol, na maske gor+PCT 🤣🤣🤣🤣
Strojan
11. 11. 2021 10.16
+7
Kovid bo trajal dokler bo prihajal sladki denar...potem bo pa čez usahnil....navadna raja, ki si ni uspela izpuliti košček pogače bo pa umirala od lakote zaradi dolgov......
Strojan
11. 11. 2021 10.15
+4
Naša vlada je uspela porabiti 100 milijard za neuspele/ neučinkovite/nelogične ukrepe...in od vsega tega denarja ni uspela kupiti 5 bolnišničnih postelj in dva respiratorja....kdo koga je be ?
Glotis
11. 11. 2021 10.20
+4
Daj ne plozi!!!! Samo poglej kako je v Avstriji, Nemčiji in drugod. Metode so skoraj iste. Le zakaj?
User619199
11. 11. 2021 10.34
+4
glot v DE in AUT so pa ja vsi pridni in se brez besed držijo vseh prepisanih ukrepov, kaj ti to pove?
Bojan Emerši?
12. 11. 2021 17.24
+1
🤣🤣🤣😁 Delam v Nemčiji. Zato krohot na tvoj komentar. Nič ni bolje ne število okuženih, ne pridržavanje predpisov niti upiranje ukrepom. Edina razlika, tu v Nemčiji imamo stanje takšno, kot v Sloveniji pred 14 dnevi. Lep pozdrav.
Glotis
11. 11. 2021 10.13
+2
Ja, lepo,funkcijo je imela. Nič delala in fajn kasirala. Malce jo je zaneslo in sedaj vsa panična da obdrži privilegije. Delat naj gre kot sestra na intenzivo da se zbistri.
janezzmazek
11. 11. 2021 10.02
+0
DODATKI SO TISTI,KI POLNIJO POSTELJE
Sočutna
11. 11. 2021 09.44
+4
Gospa profesorica očitno nima več licence za delo v praksi. Če je tako, bi se pa lahko, glede na visokošolsko profesuro, ponudila, da zdravstvenim delavcem pomaga tako, da pomaga pri šolskem delu otrok medicinskega osebja, lahko tudi prek zooma. Ubogi otroci so zaradi preobremenjenosti teh staršev čisto zanemarjeni in že prihaja do primerov, da jih pošiljajo v posebne šole.
m5je007
11. 11. 2021 09.43
+7
Bil sem ZT ba Onkološkem, ko je soustvarjala propad zdravstvene nege in poklic pomagala razvrednotiti. Me ne čudi, da poziva na proteste, ker je to njen stil.... Korist pred moralo in etiko. In ta se ima za razvoj zdravstvene nege.....
Glotis
11. 11. 2021 10.17
+2
Ja, s tem pove da je delo na intenzivi lahko. Blati sredino ki ji daje lagodje in udobje.
ROMELS
11. 11. 2021 09.37
+4
Če bi država popolnoma zaprla državo, kot predlaga sama, potem bi šele tulila. Samo na luno bi še morala počakati.
Bojan Emerši?
12. 11. 2021 17.26
+1
Ne rabu. Glede na vse, kar je izjavila ima odlično fantazijo in si luno lahko kar predstavlja.
ajnat1
11. 11. 2021 09.32
+15
pokličite na pomoč zdravnike in sestre iz malih zdravstvenih domov...lahko tudi našega...ki med korono niso dosegljivi in se mirno čohajo po ja*cah
vokindos
11. 11. 2021 09.24
+2
Kako znajo nekateri obrniti ploščo in se odreči enemu od svojih. Ja tako je to pri nekaterih. Vse za lastno korist.
piron
11. 11. 2021 09.23
+3
Skela Savič jim je povedala, kar jim gre. Sicer pa lahko upokojene med. sestre vpokličejo - za min.tako plačo, kot jo imajo zdravniki - cca 5000 k na mesec. Na pomoč lahko priskočijo tudi družinski zdravniki, pa osebje iz ostalih oddelkov bolnic - ki so skoraj prazni. Če pa mislijo, da bo kdo to poče za 7 ali 8 evrov na uro, se pa seveda hudi motijo. Starši raje, kot da bodo dijake pustili tja, žrtvujejo en letnik - in ohranijo njegovo zdravje. Saj je kristalno jasno, da so bolnišnice največji vir okužb med institucijami.
kivzfccz
11. 11. 2021 09.21
+7
Kljub izobrazbi si lahko mona