Korona

Zdravniške organizacije pozvale k mobilizaciji vseh preostalih kadrovskih rezerv

Ljubljana, 05. 11. 2020 20.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predstavniki Koordinacije zdravniških organizacij (KZO) so po današnji seji pozvali k mobilizaciji vseh preostalih kadrovskih rezerv v zdravstvu pri soočanju z epidemijo novega koronavirusa. Predsednik Slovenskega zdravniškega društva in vodja KZO v letošnjem letu Radko Komadina vidi še nekaj rezerv v notranjem prerazporejanju kadra v bolnišnicah.

Radko Komadina je po seji koordinacije opozoril, da je javno zdravstvo v zadnjih dneh in tednih na hudi preizkušnji. Po njegovih besedah se situacija iz dneva v dan spreminja, žal še vedno na slabše. Podatki iz bolnišnic kažejo, da je potrebnih aparatur, kot so ventilatorji, dovolj, primanjkuje pa ustreznega kadra, ki bi z njimi upravljal, je dodal.

Rešitev tega problema vidi v notranjem prerazporejanju kadra v bolnišnicah, ki pa mora biti po njegovih besedah izvedeno strokovno varno, saj je povezano z različnimi tveganji. Dejal je, da KZO nima posebnih priporočil za zdravstveni kader, ampak želi le znova opozoriti na preobremenjenost kadra, ki dela na za zdravje tveganih delovnih mestih, v 12-urnih turnusih in v zaščitni opremi.

"Zaenkrat je dovolj varovalne opreme, dovolj je aparatur, primanjkuje pa kadra, še posebej medicinskih sester," je dejal Komadina. Spomnil je, da ima celjska splošna bolnišnica trenutno 170 nepokritih sestrskih delovnih mest, kadrovske težave pa imajo tudi druge bolnišnice. Pri tem je predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik izrazila zadovoljstvo nad dobrim sodelovanjem vseh poklicnih skupin v zdravstvu.

Poleg tega je pohvalila študente medicine in zdravstvene nege, ki so kot prostovoljci priskočili na pomoč zaposlenim v bolnišnicah. Komadina je dodal, da težko situacijo v bolnišnicah rešuje tudi solidarnost med zdravniki. Tako so zdravniki s primarne ravni na različne načine priskočili na pomoč kolegom v bolnišnicah. Izrazil je prepričanje, da bodo v zdravstvu s takšno medsebojno pomočjo uspeli zdržati tudi prihodnja dva, verjetno kritična tedna.

Sicer so v sredo v Sloveniji ob 5991 testih potrdili 1685 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 30 bolnikov s covidom-19, kar je največ do zdaj. Število hospitaliziranih covidnih bolnikov je prvič preseglo tisoč, v bolnišnicah se jih je namreč zdravilo 1023, med njimi 161 na oddelkih za intenzivno nego. To je več kot dvakrat toliko kot v celotnem spomladanskem valu epidemije, ko je intenzivno zdravljenje potrebovalo 72 bolnikov.

Število hospitaliziranih bolnikov s koronavirusno boleznijo bo predvidoma naraščalo še dva tedna.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GRoman
06. 11. 2020 13.46
Dajmo belgijski model v bolnce uvest, pa bo več kadra
Periot222
06. 11. 2020 09.21
VSE SDS OVCE POKLICAT VSAJ ZDAJ NE DELAJO NIC PLACO DOBIVAJO ZA NE DELO!
magura
05. 11. 2020 21.35
+4
...no vodilni v zdravstvu - kje je zdaj tisti višek sester ? ..favoriziralo se je in se še le diplomirane sestre madtem ,ko se je za srednji kader vedno govorilo,da jih je preveč ? ...kaj pa zdaj ? ...in da sploh ne govorim o teh diplomirancih , kateri v 90 % nimajo pojma kaj je potrebno delati - znajo le komandirati ?!! ...srednje sestre z vsaj 20 let delovne dobe so danes zlata vredne - z njimi pa se dela kot zadnjim drekom na cesti - še plače jim ne morejo dati dostojne in predvsem pravične !!! ...pa vam povem, da se favorizira tudi le zdravnike,češ da pregorevajo - ja,kirurgi in podobni,..
melhijad1
05. 11. 2020 21.16
-1
ja kje je pa ostalo zdravnisko osebje...saj so vsi nenujni oddelki zaprti...tudi operacije,ki so kao nenujne...kje so vsi?
melhijad1
05. 11. 2020 21.22
+0
sinaya
05. 11. 2020 21.48
+1
Periot222
06. 11. 2020 09.22
ivan z Doba
05. 11. 2020 20.23
+6
Povezavs med stroko in politiko ne deluje. Morda bi ivan, kacina in počivalnik vskočili in nadomestili manjkajoč kader. Nekdo mora tudi pomivati v bolnišnicah.
aligator14
05. 11. 2020 20.55
+5
Oni pa niso za delat... za sramotit državo so pa dobri...