Korona

Zdravstveni domovi pri cepljenju in testiranju ne bodo preverjali pogoja PCT

Kamnik / Trbovlje / Ljubljana, 15. 09. 2021 14.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zdravstveni domovi so se po pojasnilih direktorja ZD Trbovlje Denisa Tomšeta na sestanku Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije dogovorili, da bodo pogoj PCT dosledno preverjali, razen pri testiranju in cepljenju proti covidu-19. V ZD Trbovlje večjih težav niso beležili, v ZD Kamnik je nekaj posameznikov želelo vstopiti brez pogoja.

Pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT) v ZD Trbovlje po Tomšetovih besedah preverjajo v sklopu triaže ob vstopu v zdravstveni dom. Prihaja do dodatnih obremenitev kadra, ker si je za posameznega uporabnika storitev treba vzeti več časa, zato se na vhodu včasih nabere daljša vrsta, je pojasnil Tomše.

Večjih zapletov danes niso beležili niti v ZD Kamnik, kjer pa je nekaj posameznikov želelo vstopiti brez pogoja PCT, je pojasnil direktor Sašo Rebolj. "Danes smo si uredili tudi aplikacijo za preverjanje covidnih potrdil, tako da delo kljub preverjanju pogoja PCT poteka tekoče," je dodal.

Zdravstveni domovi pri cepljenju in testiranju ne bodo preverjali pogoja PCT
Zdravstveni domovi pri cepljenju in testiranju ne bodo preverjali pogoja PCT FOTO: Bobo

V ZD Kamnik po njegovih besedah pogoj na vhodu preverjajo medicinske sestre in administrativno osebje. "Če bolnik oceni, da gre za nujno stanje, kontaktirajo zdravnika, kamor je bolnik namenjen," je pojasnil Rebolj. Vsak tak primer sicer presojajo individualno.

Tudi Tomše je zagotovil, da bodo vsi bolniki, katerih zdravstveno stanje je nujno, deležni obravnave v takšnem obsegu kot doslej. Opozoril je na obremenitve zdravstvenega osebja, ki v času epidemije covida-19 poleg rednih nalog izvaja tudi cepljenje, testiranje in triažo na vhodih. "Obremenitve se zaenkrat še povečujejo," je pojasnil Tomše.

V zdravstvenih domovih Kranj, Škofja Loka in Tržič preverjanje pogoja PCT poteka gladko. V ZD Škofja Loka varnostnik pred vhodom preveri izpolnjevanje pogoja PCT, pred vstopom pa mora bolnik izpolniti tudi vprašalnik o zdravstvenem stanju. Nato sledi triaža, kjer osebje vsem, ki vstopajo, izmeri telesno temperaturo. "V primeru, da navajajo nujno stanje ali nujni pregled in nimajo PCT-pogoja, preverimo ali je njihov osebni zdravnik ob naročanju na termin res opredelil storitev kot nujno," so sporočili iz Osnovnega zdravstva Gorenjske.

Preverjanje PCT pogojev je prvi dan poostrenih pravil vstopanja brez težav potekalo tudi v ZD Tržič in ZD Kranj. Protokol je podoben kot v Škofji Loki, le da v Tržiču nimajo varnostnika, ampak le triažo, v Kranju pa na na glavnem vhodu pomaga hišni redar, so še sporočili.

Bratuškova: Pogoj PCT za obisk zdravnika je največja norost

V SAB se po besedah predsednice Alenke Bratušek zavedajo, da so določeni ukrepi in pogoji za obvladovanje epidemije novega koronavirusa potrebni, a vlado pozivajo, da še enkrat premisli in iz pogojev izvzame "norosti". Največja norost je po njenem mnenju zahteva izpolnjevanja PCT za obisk zdravnika, pa tudi za točenje goriva in v javnem prevozu.

V SAB se po besedah Bratuškove zavedajo, da je boj z novim koronavirusom težak in dolg, "a je vseeno treba ostati v okviru normale ali zdrave kmečke pameti". V današnji izjavi novinarjem je sicer spomnila, da je cepljena, prav tako vsi drugi poslanci SAB in njena družina. "Tako nimamo težav s spoštovanjem PCT pogojev," je dejala.

Alenka Bratušek:  Pogoj PCT za obisk zdravnika je največja norost
Alenka Bratušek: Pogoj PCT za obisk zdravnika je največja norost FOTO: Bobo

Ponovno pa je ocenila, da je celotno obdobje boja s koronavirusom Slovenija država z najslabšimi rezultati. V prvem valu epidemije so po njenem mnenju slabo upravljanje v epidemiji plačali upokojenci v domovih za starejše s svojimi življenji, v drugem in tretjem valu pa mladi in otroci zaradi zaprtja šol.

"V četrtek valu oz. od danes naprej, ko je pogoj PCT potreben tudi za obisk zdravnika, so pa očitno na vrsti vsi bolni. Prav tako tisti, ki danes še ne vedo, da imajo kakšno težjo bolezen, in morda zaradi pogoja PCT, ki ga ne bodo izpolnili, tega sploh ne bodo mogli ugotoviti," je opozorila Bratuškova. Vlado je ponovno pozvala k razmisleku o ukrepi in pogojih, ki veljajo od danes.

Od danes namreč veljajo obsežne spremembe odlokov za omejevanje širjenja epidemije covida-19, ki uvajajo pogoj PCT v veliko večino javnega življenja v državi. Pogoja PCT ne bo treba izpolnjevati le mlajšim od 12 let oz. ob obisku trgovine z živili, drogerije ali lekarne. Izjema bo tudi obisk zdravnika zaradi nujnega zdravstvenega stanja.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (292)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muci007
19. 09. 2021 21.49
Upam, da Alenka Bratušek nikoli več ne pride v parlament. Nazadnje ji je uspelo, ker je njen poslanec umrl. Alenka se je svojemu mentorju Zokiju maščevala na zahrbten način in mu zasadila nož v hrbet. Stran od preračunljive pokavarjenke, ki je napravila Sloveniji zelo veliko škode.
c-2040
16. 09. 2021 18.39
In kaj dela zdravstveni inšpektorat ob tako očitnem kršenju uredbe???
Jugoslavija za vedno
16. 09. 2021 09.03
+3
JJ lažnivi strokovnjaki za Covid imajo pripravljen ukrep  ,da je za uporabo zraka potrebno imeti qr potrdilo covid in kazen je od 200 do 800 € ,ki se zaračuna za vsak vdih....v rezervi imajo tudi ukrep ,da moraš uporabiti qr covid potrdilo pred seksom kršenje bo kaznovala katoliška JJ politična  policija....za ta dva predloga je inovativni predlagatelj dobil 10 milijonov € in plaketo JJ z zlato ovco....mm
crazymoto
16. 09. 2021 08.03
+2
Aha zdravstveni domovi ne bodo preverjali.... Seveda ne bodo ker so končno spregledali ta nateg!!! Kdo je sedaj tukaj stroka... Tisti ki samo € štejejo...???? Ali dejanski zdravniki in medicinske sestre.... Oni ne zahtevajo!!! Zahteva podkupljeni Albanec ki nima pojma o ničemer drugem razen kraji podkupovanjem in korupciji!!!
enakatalena
15. 09. 2021 20.51
+8
To pa ni za nikamor!!! Zahtevam, da tudi za testiranje dosledno upoštevajo PCT pogoje!!! Hahahaha, BUTALE!
superjezek
15. 09. 2021 20.43
+9
se pravi pri ceplenju in testiranju ne bodo preverjali pri ostalihtudi hujših bolezni pa bodo?? Pa ta korona virus je res podjeten in pameten.. Bolano že vse skupaj. Oni bi nam zategovali vrv, kaj pa če mi narod naredimo tako da oni ne bodo mogli več ven oziroma jih zapremo..
Fifi 24
15. 09. 2021 20.25
+7
VLADA je ponovno IZDALA slovenski narod! Tako lani kot letos se je število okuženih izjemno povečalo po dopustih ali potovanjih na celoten balkan, skorej nemogoče je da vlada ne bi vedela kako "resno" se dejansko izvajajo ukrepi na balkanu, kot da nismo živeli skupaj.... !!??? Večja možnost je da so mižali na eno oko morda so bili celo PLAČANI za to in POMAGALI najmanj eni sosednji državi izpeljati turistično sezono in seveda tudi sebi omogočili nekaj slane vode na jugu !! ................... VSE TO NA RAČUN izjemnega povečanja okuženih v SLO in posredno PANIČNIH ukrepov na ta račun, ki jih plačujejo VSI SLOVENCI!! ...............Politiki seveda niso nič krivi!!! Slo ovce pa očitno tudi ne dojamejo da je 1+1=2
Optimisty
15. 09. 2021 19.56
+6
bolj smešnega in glupega naslova članka pa še ne....
+5
lažnivi kljuka pa kar še naprej laže!
petka5
15. 09. 2021 19.21
+7
Zakaj Alenka ne izkoristi svojega političnega poslanskega položaja in da to zadevo na Ustavno sodišče? raje se novinarjem šopiri - naredi kaj da se ta norost konča. ne pa samo medijsko se šopirit...
superjezek
15. 09. 2021 20.44
+2
Ker je prejela dodatke oziroma podkupnine, torej tudi ona tukaj sodeluje in ne more ukrepati ker ima kot vedno umazane roke..
the kop
15. 09. 2021 18.24
+5
šarlatani brez primere!! Narod ne bo pozanil hudobije!!
Titanium
15. 09. 2021 18.51
-9
Narod? Cepljene nič ne briga, ostali boste pa vsi kmalu cepljeni.
Lillija123
15. 09. 2021 18.53
+8
Korintos11
15. 09. 2021 19.06
-4
Vedno manj vas je totih hrabrih necepljenih! Še pred dvema dnevoma, mi se ne bomo cepili, danes pa vrste in vrste.
crazymoto
16. 09. 2021 08.14
+1
crazymoto
16. 09. 2021 08.16
+1
Korintos napaka.... Vedno manj vas je cepljenih... Vedno več vas je v bolnišnicah... Malo še počakaj... Pa bo vaše število začelo strmo upadati.... Me zanima kdo bo pametoval čez 10 let... Cepljeni ali necepljeni??? Kot kaže cepljenih nebo več dosti... Ali???
Jugoslavija za vedno
16. 09. 2021 09.05
+2
Apostol1
15. 09. 2021 18.20
+3
Naslov pa bolj butast že ne more biti , ker če se prideš testirat ali cepit , ja kakšen pa PCT ki ga potrebuješ . Enakovredno kot če bi belega možakarja poklicali na test otroka , ki ima blond lase in je čista arijska rasa , če se malo za hec izrazim, mama je pa temnopolta oziroma črna kot oglje
Apostol1
15. 09. 2021 18.22
+1
Test očetovstva , se opravičujem , ker kaže da je ta butast naslov še na mene negativno vplival.
Mobilni
15. 09. 2021 18.00
+4
Kar tiče cepljenja, v Slo vlada koalicija, opozicja pa ne opstaja! Nebi me cudilo, da na vse druge stvari imajo iste poglede in stave. Revnemu folku nastavljajo lažne predstave, tiste interpelacije lazno nastavljajo, itak ker so jim vse take predstave placane, plus dodatki, tudi ce bi jutri sli na volitve koga voliti??
Kazimir Plemeniti
15. 09. 2021 17.50
+4
Kera groza, kar brez PCT bodo lahko šli notri. Ja potem pa bodo zbolevali vsi naokoli, pa umirale babice in dedki. NUJNO PCT!!!😉
flojdi
15. 09. 2021 21.28
. obe moji babici in oba dedka , in oba starša ... so vsi že zdavnaj umrli. v miru. / a jest pa ne smem
Dbist
15. 09. 2021 17.42
+9
Pride človek na testiranje. Zdravniško oseble: "Izpolnjujete PCT pogoje?" Pacient: " ne, prišel sem se testirat." Osebje: " Brez izpolnjenega PCT pogoja vas ne moremo testirati" Kavelj22
flojdi
15. 09. 2021 21.29
kogo1
15. 09. 2021 17.30
+7
ne vem kaj se grejo naši trije mazači in njihov mentor slavni Orbanov učenec Dr JJ ampak to je skregano z pametjo za testiranje potrebuješ test ,pa kaj so ti ne moram se izrazit sploh še pri zdravi pameti ,zakaj se vse ne pošlje kakor je napisal DR JJ v umobolnico ,čudi me to ,nekateri so šolani ,ampak ti ki pišejo take neumnosti,so kupljeno šolani ,kje je ta šola ,tudi jaz bi jo kupil seveda na stoške države ,ampak naziv je le naziv ,samo upam , da potem ne bom postal BEBEC
predator999
15. 09. 2021 17.26
+7
Vi ste bolni.. Še da se rabi PCT, za tiste prestrašene, ko se pridejo cepit in ogrožajo svoje zdravje, zaradi diktature JJ💩💩🤮🤮. Komaj čakam, da me prvi policaj ali zdravstveni inšpektor vpraša po PCT, takoj dobi poimensko ovadbo na okrajno državno tožilstvo🖕
Korintos11
15. 09. 2021 17.22
-3
Kak cvilijo. HIhihi
crazymoto
16. 09. 2021 08.18
Cvilite cepljeni ker veste da Vas so nafu.... Nas niso.... Ali... Cvilež???
George Bailey
15. 09. 2021 17.17
+12
Pogojevanje zdravniške oskrbe je poleg ‘norosti’ še kriminal.
Spacapal
15. 09. 2021 17.40
-4
Phil good delam v zdravstvu, ampak ti ne ves da so hodil k specialisru, pozitivni na Covid, tisti ki so bili v karanteni...a je to pravilno???? Je to normalno????? Meni ni!!!! Alenka pa naj bo tiho ker zivi v drugem svetu, njo so s sluzbenim avtom vozil naokol, tudi po Milanu.... Ce bi bili ljudje pisteni neb rabil testa za zdravnika, ampak niso verjem....če pa je stvar nujna pa ne rabiš PCT...
Dbist
15. 09. 2021 17.44
+2
Povej to ivanu. Kakor napravi janša je vedno prav! Pa čeprav piškava jabolka.
petka5
15. 09. 2021 18.07
+4
spacapal - ne ni pravilno - in sem prepričana,da se ne bi dogajalo, če sicer ne bi nečloveško dolgo čakali v vrstah na tega spec. - če bi za covidom bolan človek vedel, da lahko pride v normalnem času na pregled, če ga prestavi, bi ga tudi odgovorno prestavil - ker pa vi 'pacate ljudi v čakalnih vrsta nehumano in nečloveško dolgo, jih še prestavljate in odpovedujete termine, potem se pač ne čudi, da tudi bolan človek izkoristi tisti termin, ki mu ga vi uspete dodeliti v treh letih... Je to prav??? je to prav,da človeku pošljete pildek,da ne izpolnjujete zakonsko zahtevane čakalne dobe in da naj sam zdaj podpiše izjavo,da čaka na lastno odgovornost??? Imate vi kakšno odgovornost do človekovega zdravja ko to pošiljate, kakšno vest sploh? Če bi jo imeli, tega ne bi nikoli poslali - torej tebi je vseeno za zdravje tega pacienta, potem se ne čudi, če je človeku vseeno in pride bolan na pregled... kaj naj prestavlja in čaka še eno leto? V zdravstvu delate- pa od ljudi zahtevate, da zdravi hodijo na preglede - glej zdravi ljudje pregledov ne rabimo.
Lillija123
15. 09. 2021 17.17
+0
Me ne vidite!!!!! Vse tablete sm ze nehala jemat!
Janez Novak 1
15. 09. 2021 17.17
-1
Lillija123
15. 09. 2021 17.19
+5
Korintos11
15. 09. 2021 17.22
-6
Lillija123
15. 09. 2021 17.23
+5
Dbist
15. 09. 2021 17.48
-1
Lili, ti poskrbi za zdravje. Za dušo bodo poskrbeli že pedofilni dušebrižniki.
Lillija123
15. 09. 2021 17.58
+6
Ne bodo. Ker jim ne sledim. Če jim ti ni moj problem. Za zdravje skrbim, zato se pa ne hodim cepit in uničevat telesa.