Korona

Zdravstveni kader bo moral v karanteno le ob pojavu simptov

Ljubljana, 15. 10. 2020 15.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zdravstvenim delavcem ne bo treba v karanteno zgolj zaradi tveganega stika z osebo, okuženo z novim koronavirusom, temveč ob pojavu simptomov. Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Tine Bregant kadra primanjkuje, med delom pa nosijo zaščitno opremo. Izvajanje nenujnih storitev je prepuščeno strokovni presoji vodij oddelkov.

Več videovsebin
  • Bregantova odgovarja na vprašanja
    16:13
    Bregantova odgovarja na vprašanja
  • Tina Bregant o nošnji zaščitnih mask na prostem
    03:13
    Tina Bregant o nošnji zaščitnih mask na prostem

Ob slabšanju epidemiološke slike v državi so se pristojni odločili za spremembo pogojev, pod katerimi bo zdravstvenim delavcem odrejena karantena. Do zdaj je veljalo, da so bili v karanteno napoteni vsi z rizičnim stikom z okuženo osebo, sedaj pa bo za zdravstveni kader karantena veljala ob stiku in pojavu simptomov, značilnih za okužbo s koronavirusom.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant je ob tem poudarila, da zaposleni v zdravstvu med delovnim časom nosijo zaščitno opremo. Pozvala je, da moramo narediti vse, da zajezimo vstop virusa v zdravstvene ustanove, in opozorila, da zdravstvenih delavcev ni dovolj.

Zdravstvenemu kadru zgolj zaradi tveganega stika z okuženo osebo ne bo treba v karanteno.
Zdravstvenemu kadru zgolj zaradi tveganega stika z okuženo osebo ne bo treba v karanteno. FOTO: Dreamstime

Na današnji vladni novinarski konferenci, na kateri so predstavili nov paket ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, je Bregantova pojasnila tudi podrobnosti nošenja zaščitnih mask tudi na prostem. To je po novem obvezno, razen ob predpisanih izjemah. Ena od teh je na primer individualna športna dejavnost, na primer kolesarjenje. Kot izjema pa trenutno ne velja skupinsko kolesarjenje družine, a je državna sekretarka napovedala, da bodo med izjeme vključili tudi to. "Nošnja mask je učinkovita, o tem ni nobenega dvoma," je še poudarila.

Nekoliko omejujejo tudi izvajanje zdravstvenih storitev. Tako prekinjajo izvajanje preventivnih zdravstvenih storitev, pri čemer pa so izjeme preventivni pregledi otrok, mladostnikov in delavcev, preventivne storitve pri nosečnicah, nujni pregledi operativnih gasilcev, presejalni programi za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka ter druge preventivne storitve, katerih opustitev bi lahko imela negativne posledice za zdravje bolnika.

Ne zapirajo niti vseh nenujnih zdravstvenih dejavnosti, kot je to bilo v spomladanskem valu epidemije covida-19. Odločitev o tem prepuščajo strokovni presoji vodij oddelkov, je še sporočila Bregantova.

Pasica koronavirus oktober
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nova Gorica
15. 10. 2020 21.56
+2
Če pa zdravstveni kader, kljub rizičnemu stiku, ne bo moral v karanteno, bi bilo prav, da pacienta o tem obvesti, pa naj se vsak sam odloči, ali želi it na pregled k temu zdravniku ali ne.
silvo.uzmah
15. 10. 2020 19.25
+1
Da zdravstvenega kadra primanjkuje so krive vse dosedanje vlade in pa tudi direktorji ki so šparali, in niso zaposlovali ko je nekdo prenehal z delom ali pa šel v pokoj. Po njihovih ocenah je vedno bilo še dovolj zaposlenih, zaposleni so pa vedeli da to ni res. Manj zaposlenih, manj stroškov, no zdaj smo pa tam Res me zanima kako bodo ukrepali sedaj, tako vlada kot ti direktorji.
mr.poper
15. 10. 2020 17.59
+0
To pomeni da test ni mirodajen in posledično ne ogroža življenja da je to gripa ki nas spremlja že vrsto let pri kateri so možni tudi hujši zapleti glede na zdravstveno stanje osebe .Nič novega bi rekli sam to ne prinaša denarja kot GA sedaj vrtijo
piljan
15. 10. 2020 17.40
+5
Odlično združba dohtar janiza in svečkarji,tako boste zaščitili zdravstvene delavce pred okužbo.Dno od podna.
pojtrarara
15. 10. 2020 18.08
+1
To je ukrep zaradi katere si ti, ki so ga izdali zaslužijo kazensko ovadbo - ker to pa je res ogrožanje najranljivejših in direktno namensko širjenje virusa po vseh zdravstvenih ustanovah. Kje je logika da bodo mene hebali, če sem sama doma in če sem v stiku z okuženim moram v karanteno, oni, ki je pa v zdravstvu, pa mu ni treba in se lahko prosto šeta in celo gre širiti virus na paciente z drugimi zdravstvenimi težavami. še več - če imam jaz vročino recimo zaradi gnojne infekcije - me noben dohtar ne pregleda - imam prepoved dostopa do dzravnika in v katero koli ustanovo - čeprav lahko sploh nisem imela tveganih stikov nobenih - v glavnem me ne zdravijo, zahtevajo od mene negativen bris - a oni ki od mene to zahteva je pa sam lahko kužen in potlej ko dobi negativen izvid, me on na pregledu okuži, ker on pa kužen sme šetati naokoli povsod, tudi po bolnicah. majkemi če ta vlada in ta stroka ni nora - potem tudi ne vem kdo je... ob tem ukrepu so potem vsi ostali s katerimi nas omejujejo lahko tudi popolnoma neustavni... nimajo nobene podlage... oni direkt zdaj ogrožajo narod namenoma.
Uporabnik1832913
15. 10. 2020 18.13
+3
Se popolnoma strinjam s tabo. Pride pacient, mu odredimo karanteno, celotna družina je doma.... Zboli vzgojiteljica, doma je cel razred, še starši otrok... Potrdijo okužbo pri ljudeh s katerimi delam vsak dan... Pridi jutri delat. Ista ustanovi ko odreja karanteno ljudem, svojim delavcem pravi da naj pridemo delat. Nikad viđeno!
pojtrarara
15. 10. 2020 18.28
+0
ne vem zakaj če že potrjeno okuženih in brez simptomov in dobrega počutja ne dajo delat na covid oddelke - tam so že itak okuženi bolniki - torej nimajo kaj škode narediti - če že se greste tako politiko
akize
15. 10. 2020 17.37
+6
haha kako bodo hitro tole spremenili, ko bo en pozitiven okužil pol bolnice
pojtrarara
15. 10. 2020 18.21
+4
ne zal ne bojo - to so naredili z vedenjem te nevarnosti - tako neumni in neodgovorni so, pri nas v CE je se to zgodilo že pred to odločitvijo... medicinska sestra brez vseh znakov bolezni okužila 13 medicinskih sester in 3 zdravnike in ne vem koliko pacientov, ki so se zdravili na oddelku zaradi drugih bolezni - med temi pacienti je bila tudi ena upokojenka, sicer stanovalka doma v Vojniku, kjer do sedaj niti spomladi niti sedaj ni bilo okužbe. No ko je bila odpuščena po zdravljenju druge bolezni je tako nevedoč prinesa v dom covid, s katerim jo je okužila medicinka. In potem ta vlada nam o zaščitnih ukrepih... tole kar so naredili je recept za masaker - in bi morali odgovarjati vsi zaradi ogrožanja zdravja in širjenja bolezni - ker tole je res namensko neodgovorno.
gnoj222
15. 10. 2020 17.37
+0
Zdravniki vejo da so testi neverodostojni.
hajer66
15. 10. 2020 17.29
+5
so pa iznajdljivi tile naši komandosi. sram jih naj bo. iščejo luknjice
Klemzi28
15. 10. 2020 17.23
+4
Seveda bodo šli samo ob simptomih stran ker jih itak ne morte testirat. Oz. predn bi dejansko dobil rezultate bo un ze pol bolnce okuzu tko je to pr virusu...
Denkooo
15. 10. 2020 17.15
+2
a to pa je logika...jaz bom pa masko zunaj nosil...bože mili...ne veste več kaj in kdo je kriv
Uporabnik1832913
15. 10. 2020 17.04
+9
Popolnoma zgrešena logika. Bil sem v stiku z 5 zaposlenimi, pri katerih so potrdili okužbo. Navodilo UKCL, ne smeš se družit v svojem prostem času z ljudmi, si bil v stiku, ampak pridi jutri v službo. BRAVO!
Klemzi28
15. 10. 2020 17.24
+3
Ja bluzijo namest da bi rekl. Lejte folk ne mormo vedt kdo je okužen kdo ne. Ne vemo skor nič dejte mirkat en druzga. Jajo ma vas rad
preprostež
15. 10. 2020 16.55
+10
Se pravi bodo lahko nemoteno širili korono med preostale bolnike, dokler sami ne pokažejo znakov. Briljanten načrt.
mertseger
15. 10. 2020 16.54
+9
Nič novega, gospodje iz ortopodeji so tudi bili na poroki ki je ne bi smelo biti, pa okužili ves oddelek. Potem pa bereš kako je covid udrl na ortpedijo in da je teba ve zapret. Krivi pa izključno sami. Da bi jih kdo po odgovornosti vprašal lahko pa samo sanjaš. Ko bo treba nadomestit zaostanke ki bodo nastali zaradi njih samih bo pa jok.
EEgon
15. 10. 2020 16.33
+11
Ravno danes vodel na Urgencu UKC LJ, kako so se sodelavke med.sestre čudile sodelavko, kije vztrajno zahtevala, da gre za vikend v BiH. Sam osebno menim, da je ta izbruh corone uvožen iz R.Srbska in BiH, ne iz Hrvaške ali EU. Epicenter corona v SLO se nahaja v BiH.