Korona

Neenotnost glede smernic uporabe cepiva AstraZenece, v Avstriji ta teden brez dobave

Bruselj, 08. 04. 2021 08.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ministri za zdravje držav članic EU na sredinem srečanju kljub pozivom k usklajenemu delovanju niso dosegli dogovora o skupnih smernicah glede uporabe cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZeneca. Sestali so se po objavi ugotovitev Evropske agencije za zdravila (EMA), da so določene motnje strjevanja krvi zelo redek stranski učinek cepiva. Iz Avstrije pa med tem poročajo o odpovedani dobavi cepiva proizvajalca AstraZeneca za ta teden. Slovenija sicer pričakuje manjšo pošiljko, a je bila takšna že napovedana.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Cepljenje z AstraZeneco po Evropi
    02:35
    Iz 24UR: Cepljenje z AstraZeneco po Evropi
  • Iz SVETA: Kako Britanci sprejemajo AstraZeneco?
    03:08
    Iz SVETA: Kako Britanci sprejemajo AstraZeneco?
V Avstriji brez omejitev glede cepljenja z AstraZeneco.
V Avstriji brez omejitev glede cepljenja z AstraZeneco. FOTO: Shutterstock

EMA je v sredo popoldne javnosti sporočila ugotovitev, da je treba neobičajne krvne strdke v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov, ki so se večinoma pojavljali pri ženskah, mlajših od 60 let, opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva. Obenem je potrdila, da koristi še vedno ostajajo večje od tveganj, in pristojne pozvala k nadaljnji uporabi cepiva.

Ministri držav članic so na virtualnem sestanku delili različne interpretacije poročila agencije in si prizadevali z EMO tudi razčistiti vidike, povezane z varnostjo cepiva AstraZenece. Vsi so se strinjali, da so potrebne nadaljnje študije pri določenih skupinah, je po sestanku sporočilo portugalsko predsedstvo.

Evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides je sicer še pred srečanjem izpostavila pomembnost enotnosti, češ da je za okrepitev zaupanja javnosti v cepljenje nujno, da v EU govorimo z enim glasom. K usklajenemu pristopu je na samem srečanju pozvala tudi ministre. Da bi si morali prizadevati za "najbolj usklajen možen pristop", je izpostavilo tudi portugalsko predsedstvo.

Kiriakidesova je še dodala, da morajo nadaljnje odločitve temeljiti na znanstvenem delu EME in temeljitem, stalnem ocenjevanju tveganj in koristi. Podobno je portugalska ministrica za zdravje Marta Temido poudarila, da morajo slediti informacijam EME. "To je tehnične odločitev. Ni politična odločitev," je dejala.

Tudi slovenski minister Janez Poklukar je na srečanju izpostavil, da bi bilo v nastalih razmerah dobrodošlo, če bi uspeli doseči enotnost držav članic EU pri odzivu na ugotovitve, po možnosti tudi glede kriterijev za starostno mejo za cepljenje, če bi bilo to treba. Posvetovalno skupino za cepljenje je pozval, da ugotovitve EME obravnava in poda strokovno stališče.

V Avstriji brez omejitev glede cepljenja z AstraZeneco

V Avstriji bodo cepivo proti covidu-19 podjetja AstraZeneca še naprej uporabljali v vseh deželah in za vse starostne skupine. 

Avstrija se je odločile slediti priporočilu Eme, so sporočili z zdravstvenega ministrstva. "Pozitiven odnos med koristmi in tveganji je bil potrjen pri ljudeh vseh starostnih skupinah in vsakega spola," so zapisali. "Zaradi tega bo tudi še naprej vsako odobreno cepivo priporočeno za vse skupine," so dodali. 

V Evropi sicer v različnih državah že dlje časa veljajo različna pravila glede cepljenja z AstraZeneco. Nemčija in Nizozemska denimo priporočata zgolj cepljenje starejših od 60 let, Francija je spodnjo mejo postavila pri 55 letih.

Po sredini objavi Eme sta se Španija in Italija odločili z njim cepiti le starejše od 60, Belgija pa starejše od 55 let.

Tudi Avstralija se je pridružila državam, ki so se zaradi primerov krvnih strdkov po cepljenju odločile, da s cepivom AstraZenece proti covidu-19 ne bodo cepile mlajših od 50 let. Filipini pa so začasno ustavili cepljenje s tem cepivom mlajših od 60 let.

Avstrija z zamudo pri dobavi cepiv, v Sloveniji po načrtu

Avstrijski krone.at poroča o ponovnih problemih glede dobave cepiv s strani proizvajalca AstraZeneca. Kot pravijo, so za 14. teden, se pravi od 5. do 11. aprila, napovedane odmerke kar odpovedali, kar je Dunaj presenetilo. Kot so še dejali pristojni v Avstriji, je bilo nenavadno že to, da AstraZeneca do prejšnjega petka ni potrdila dobav, kot je bilo pričakovano. 

Sicer, kot so še povedali, bodo te količine cepiv dobili naslednji teden, se pravi s tedensko zamudo. Prav tako še ni jasno, a če bodo dobili vseh 5.000 obljubljenih vial, ali manj kot 3.000, glede točne številke še čakajo pojasnila AstraZenece. Težav glede nadaljevanja programov cepljenja sicer ne bo, saj ima Avstrija (kot tudi druge države) vedno nekaj cepiv v rezervi ravno zato, če bi prišlo do takšnih zamud. 

Glede dobav tega cepiva smo vprašali nacionalnega koordinatorja za logistični del akcije množičnega cepljenja Jelka Kacina, ki nam je dejal, da za zdaj kaže, da bo vse dobavljeno po načrtih. Sicer, da bo res naslednji teden dobavljena manjša količina cepiv, a da je bila takšna tudi napovedana. 

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dusan21
12. 04. 2021 20.11
Ti pa kar na zmenek, ti ta tvoj ma schtrumfpantelne, pod ali nad kolenom, me prav firbec matra
Jenkec
08. 04. 2021 16.37
+2
Jaz se bom rajse zmenil z osebnim zdravnikom za potrdilo o cepljenju ker cepiti se zagotovo ne grem.
Vsepremislim13x
08. 04. 2021 14.55
+4
Švedska ima glede cepljenja z astrazeneco, resne pomisleke.
Dusan21
12. 04. 2021 20.08
Kakšne probleme, pomisleke ima Konungaritek Sverige, omenjaš astrazeneco, so se je prenajedli ali kaj, pričakujem tvoj iskren odgovor.
marker1
08. 04. 2021 13.12
+9
Cepivo AstraZeneca lahko povzroča krvne strdke, vendar je korist večja od škode. Kaj boste rekli tistemu, ki ga bo zaradi strdka kap? Kaj boste rekli svojcem če pacient umre zaradi strdka? S tem cepivom bi cepili starejše od 60 let. Ravno ti že imajo največjo možnost zaradi starosti da jih zadane kap, ki je v bistvu strdek v zamašeni žili. S tem cepivom bi še povečali možnost nastanka strdkov. Ali so samo kolateralna škoda?
marmilan
08. 04. 2021 13.55
+6
Problem pokojninske blagajne rešuje ta lopovska vlada, v arest z bando.
jutri_pa_res
09. 04. 2021 21.32
+1
Rekreacija v naravi lahko povzroči smrtno nesrečo, vendar je korist večja od možne škode. Kaj reči tistemu, ki ga je zbil avto, ali njegovim svojcem?
jesenvoyo
08. 04. 2021 11.49
+5
Ministri za zdravje držav članic EU niso dosegli soglasja glede uporabe cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZeneca pove, da vse res ni tako nedolžno kot se hoče prikazati ljudem in edino pošteno zato je, da ljudem da vsaj kanček možnosti, da lahko AZ cepivo odkloni in dobi katerekoli drugo, katero ni omejeno, določeno z leti starosti.
Sisoje
08. 04. 2021 11.39
+4
Usklajuj ti svojo familijo z tem strupom ki ga radodarno delis med ljudstvom.... mene ze ne bos cepil z tem zvarkom, zato raje nabavi SPUTNIK pa SINOFARM.
APOKALIPSA21
08. 04. 2021 11.15
+6
TAKO VLADA IN DOHTERJI---- OD 50 LET NAPREJ SO INVALIDSKO UPOKOJENI ŽENSKE IN MOŠKI, STAROSTNO SO UPOKOJENI OD 60 LET NAPREJ. DOBRO STE PRERAČUNALI KJE BO OSTANEK DENARJA NAJVEČJI, SPRAVILI VTE SE NA NAJBOLJ RANLJIVE, IN SEDAJ PA K SPOVEDI, DA SE VAM GREHI ODPUSTIJO--ŽIVELO ZDRAVSTVO IN POLITIKA. TI KI SO SE NAJBOLJ PAZILI, TI KI SO PAZILI NA SEBE, DOMA BILI ZAKLENJENI, SAMOKARANTENSKO SE OBNAŠALI SEDAJ PA V AVT--STE ŽE PRERAČUNALI KOLIKO BO DENARJA OSTALO ZA PODPORO VLADNI KAOLICIJI --DZAVKO IMA KALKOLATOR OD GOSPODA KRAŠOCA EKONOMA -STA SOSEDA.
Generacija56
08. 04. 2021 11.27
-1
Saj to ni več tajno... Se že hvalijo, koliko postelj so sprostili v domovih za starostnike... O tem, koliko pa prihrani ZPIZ pa še ne bi, bi bilo preveč očitno.
Vsepremislim13x
08. 04. 2021 14.58
+0
Tocno tako, g. Tonin, stranka NSI , se je na rtv javno hvalil koliko postelj so sprostili v domovih.
JApajaDAja
08. 04. 2021 10.59
pri razdvojeni stroki naj laik odloča o svoji usodi? izberi manjše zlo....cepiti ali ne...to je izbira!
zibertmi
08. 04. 2021 10.39
+6
ZA VLADO, KOALICIJO IN NASTAVLJENE VODSTVENE KADRE NE RABMO METLE, AMPAK SESALC.😎
zibertmi
08. 04. 2021 10.38
+5
Zanimivo, da poleg vseh strokonjakov in vseh znanj, ki jih premore SDS, še niso uspeli razviti svojega cepiva, ki bi bil najboljši na svetu...
ivan z Doba
08. 04. 2021 10.43
+1
JApajaDAja
08. 04. 2021 11.01
+2
zdravstvo in pravosodje ne sme biti in postati poligon za politična prerekanja!tu naj bo edini "tekmec" stroka, znanje in poštenost!
zibertmi
08. 04. 2021 10.37
+2
zanima me zakaj predsednika vlade domov vozijo s helikopterjem
ivan z Doba
08. 04. 2021 10.45
+4
Ker ga je strah ljudi? Skandinavski predsedniki vlad se vozijo z javnimi prevoznimi sredstvi in kolesi.
Slava_Rusiji
08. 04. 2021 10.14
+1
Veliko ljudi poznam kateri so dobili en odmerek Astre in so sedaj v bolnišnici...
provni
08. 04. 2021 10.13
+7
Tako mala možnost je, da zboliš zaradi cepljenja z astrazeneco, da se z astrozeneco ne mislim cepiti. Tudi pri Lotu je malo možnosti, da dobim, zato ga ne igram.
zibertmi
08. 04. 2021 10.11
+3
stvar ni zanemarljiva kot jo pristojni od evrope pa do nas predstavljajo.stranski učinki lahko in tudi terjajo življenja.v javnost pa verjetno namenoma ne pridejo vsi podatki.že na lokalni ravni je takih in drugačnih primerov dovolj
dante
08. 04. 2021 09.44
+5
Dokler bo obstoj politikov odvisen od pritoka sredstev iz EIB, se ne bodo obremenjevali z volivci
GetUp
08. 04. 2021 09.25
+8
Delate eno veliko napako, ki ste jo delali že v preteklosti in to je, da vso odgovornost pripisujete ljudem. Če bi se vsaj enkrat zgodilo, da bi nekdo odgovarjal za malomarnost bi ljudje v zdravstvu bili bolj previsdni in bi napredek bil hitrejši. Ni potrebno,da to razumete ampak tako je. Vsepovsod. Samo spomnite se kako ste odraščali in ko ste se šolali. Iz napak ste se učili ko pa napaka ni več napaka ampak ste še dodatno nagrajeni napredka ni in je stagniranje ali pa celo nazadovanje. SDe pa to vidi na vseh segmentih družbe. Odgovorni ste vsi, ki ste kakorkoli krojili usodo države zato z vsakim kaznovanjem in poniževanjuem ljudi, ko nadakjujete s takim delovanjem dokazujete, da kako pokvarjeni ste. Verjetno je škoda časa in smo že zamudili, ker ste si naredili sistem kjer boste sedeli po pisarnah do 70 leta. Tako boste pa uničili za dve generaciji napredka.
Nimasmisla
08. 04. 2021 09.24
+11
ko bom lahko izbiral se bom cepil pa naj kaco govori kar hoče
MucaNeGrize
08. 04. 2021 09.18
+9
Belgija in Italija sta denimo po objavi EME že sporočili, da bosta uporabo cepiva omejili na starejše od 55 oz. 60 let.......Razni samooklicani "znanstveniki " , ki tako radi popljuvajo kakršno koli vprašanje na tem portalu bodo z lahkoto argumentirali zakaj omejiti uporabo AstraZeneca nad 55 oziroma 60 let.......Njih ni škoda ? So bolj odporni z " mladimi " organizmi ? Nekaj tretjega ?
boris c
08. 04. 2021 09.14
+10
Kdor se hoče cepit se naj, kdor ne pač ne. Sicer pa tudi cepivo ni tako vsemogočno kot ga reklamirajo, namreč ravno včeraj me je klicala kolegica, dvakrat cepljena že mesec dni nazaj, sedaj pa leži doma z visoko vročino in seveda covid pozitivna.
MuškaKokoš
08. 04. 2021 09.59
+4
cepljenim zdaj priporočajo aspirin za vsak slučaj,ker je cepivo zelo dobro ampak raje še aspirin za vsak slučaj,če pa umreš pa ups ,ja kakšen pa mora a ne,to pa res ni nič takega
Moncsa
08. 04. 2021 14.38
boris nima veze. Bodo rekli, da brez cepljenja bi zagotovo bila že mrtva. Najlažje je argumentirati z argumenti, ki jih ne moreš preveriti.