Korona

Zdravstveni zavodi: Dostopa do zdravstvenih storitev ne bi smeli omejevati

Ljubljana, 14. 09. 2021 13.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Združenje zdravstvenih zavodov je v ponedeljek ministrstvo za zdravje pozvalo k ponovnemu razmisleku glede odloka, ki za pregled bolnikov odreja PCT-pogoj. Odlok ne bi smel omejevati dostopa do zdravstvenih storitev, je sporočil direktor združenja Marjan Pintar. V mariborskem UKC bodo odlok dosledno upoštevali, v ZD Ptuj pogojev ne bodo preverjali. Minister za zdravje Janez Poklukar je danes zagotovil, da bodo ne glede na uvedbo pogoja PCT vsi bolniki, ki potrebujejo nujno oskrbo, to tudi prejeli.

Poklukar je danes v izjavi medijem pojasnil, da je govoril s številnimi direktorji zdravstvenih ustanov in zdravniki iz terena, vsem je tudi pojasnil, zakaj je izpolnjevanje pogoja PCT ključno. Situacija glede epidemije covida-19 je po besedah ministra resna in je zelo pomembno, da v zdravstvenih zavodih ne vlada strah pred okužbo z novim koronavirusom. Ob tem še je še zagotovil, da bodo nujni pregledi še vedno dostopni za vse, tudi tiste, ki pogoja ne izpolnjujejo. Zagotovil je, da v primeru, da bo pacientov pregled odpovedan in se bo kasneje njegovo zdravstveno stanje poslabšalo, ta razumljen kot nujen primer in mu bo stroka nudila vso potrebno zdravstveno oskrbo.

"Za vsako stanje v zdravstvu oziroma njegovo oceno, ali gre za nujno ali ne, nujno poda stroka in tukaj pač stroka, ki ob vhodu v zdravstveni zavod spremlja protokol PCT, tudi oceni, kakšna je situacija oziroma potrebe po nadaljnjih zdravstvenih storitvah," je dejal Poklukar.

Poklukar: Zdravstvo je tukaj ogledalo vsem, kako in na kakšen način pristopiti, da bomo obvladali epidemijo
Poklukar: Zdravstvo je tukaj ogledalo vsem, kako in na kakšen način pristopiti, da bomo obvladali epidemijo FOTO: Bobo

Po oceni združenja zdravstvenih zavodov bi se lahko zaradi spoštovanja odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom še dodatno poslabšala dostopnost do zdravstvenih storitev, kar bi lahko vodilo v povečanje pritiska na urgentne centre in dežurne službe. Člani združenja so naklonjeni izvajanju triaže ob naročanju na pregled in ob vstopu v zdravstveni dom.

"Paradoksalno je, da se z zahtevo po pogoju PCT omejuje tudi dostopnost do cepljenja proti covidu-19, ki ga ves čas izpostavljamo kot nujni pogoj za normalno delovanje družbe in države," je sporočil direktor združenja Marjan Pintar.

Zdravstveni zavodi pozivajo k razmisleku o pogoju PCT za uporabnike zdravstvenih storitev
Zdravstveni zavodi pozivajo k razmisleku o pogoju PCT za uporabnike zdravstvenih storitev FOTO: POP TV

V UKC Ljubljana bo pri pacientih in obiskovalcih postopek potekal kot doslej, na vseh triažnih točkah, kjer zaposleni preverijo izpolnjevanje PCT-pogoja, je v današnji izjavi, sicer namenjeni začetku cepljenja zaposlenih s tretjim odmerkom cepiva proti covidu-19, pojasnil koordinator cepljenja v UKC Ljubljana Peter Požun. Naknadno je za STA pojasnil, da bodo uporabniki storitev ob vhodu v vprašalniku morali navesti, če pogoj PCT izpolnjujejo, in to tudi dokazati.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor bodo dosledno upoštevali odlok. Ob tem so pojasnili, da pojem "nujna medicinska pomoč" ne opredeljuje le urgentnih stanj, pač pa tudi vse zdravstvene storitve, ki bi v primeru opustitve ali prestavitve na kasnejši termin lahko ogrozile ali poslabšale zdravstveno stanje bolnika. "V primeru kakršnega koli dvoma bomo dosledno ščitili zdravje bolnika," so zapisali. 

V Zdravstvenem domu (ZD) Hrastnik bodo PCT-pogoj preverjali na vhodu v zdravstveni dom, je povedal direktor Gregor Pajić. Pogoj bo preverjala medicinska sestra, ki je že doslej sprejemala bolnike ob vstopu v zdravstveni dom. Tudi Pajić je izrazil pomislek, da bi se zaradi pogoja PCT nekateri raje odločali za obisk ambulante za nujno medicinsko pomoč, saj odlok predvideva, da za nujna stanja pogoj PCT ne bo zahtevan.

Tudi v zdravstvenih domovih Trbovlje in Kamnik bodo izpolnjevanje pogoja PCT preverjali na vhodu v zdravstveni dom. Jih pa ob tem skrbi, da se ne bi posledično povečal obisk pacientov v ambulantah nujne medicinske pomoči.

Da so v skladu z odlokom od srede dolžni ob prihodu v bolnišnico pri bolnikih preveriti izpolnjevanje pogoja, so navedli tudi v Splošni bolnišnici Izola. Ob tem sporočajo, da bodo naročenim pacientom, ki imajo pregled v njihovi bolnišnici in ne izpolnjujejo pogoja PCT, omogočili izvedbo brezplačnega samotestiranja. Rezultat samotestiranja bo veljal samo v prostorih bolnišnice v obdobju enega tedna.

V ZD Ptuj pa pogoja PCT ne bodo preverjali. Direktorica Metka Petek Uhan je poudarila, da bolnikom dostopa do zdravstvenih storitev ne nameravajo omejevati. Vsak uporabnik zdravstvenih storitev bo na vhodu v ZD izpolnil vprašalnik o svojem zdravstvenem stanju. Bolnikom, za katere bodo ocenili, da so zdravi, bodo dovolili vstop v zdravstveni dom. Bolne ali take, ki bodo navedli, da so bili v rizičnem stiku, bodo pregledali v covidni ambulanti oziroma jih bodo napotili na test PCR.

Izpolnjevanje pogojev PCT bo po odloku obvezno od srede. Kot so pojasnili v UKC Maribor, bo zavod plačal testiranje za bolnike ob obisku nujne medicinske pomoči, kamor sodi urgentni center, vseh urgentnih ambulant, vključno z ambulanto na psihiatriji, za onkološke paciente, bolnike na dializi, bolnike z zdravstveno diagnozo, zaradi katere cepljenje ni dovoljeno. Predložitev testa prav tako ni potrebna za osebe, mlajše od 12 let, in osebe, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta oz. odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase, so še dodali.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (108)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Damjan Qwertz
17. 09. 2021 13.00
me zanima kako bo poklukar obvladoval epidemijo raka v 4. stadiju in dolge čakalne vrste
brezvode
15. 09. 2021 11.37
+3
Vsi prenehat placevat PZZ
brezvode
15. 09. 2021 11.26
+1
Ja in kaj je reku Zajc pravice niso samo pogoje moraš izpolnjevat , ta bi se moral pisat Vosu
brezvode
15. 09. 2021 11.23
+1
Kolikor je meni znano krvodajalci ne smejo bit cepljeni ali pač??????, vprašam ker enkrat sem želel dati kri in sem jim povedal da vzamem vsak dan aspirin protect pa so me zavrnili
Ibržnik
15. 09. 2021 08.13
+3
Ministra Pokljukarja pozivam k takojšnjemu odstopu. Prebivalci Slovenije plačujemo za redno zdravstveno oskrbo in ne le za nujno oskrbo. Ukrep je v nasprotju s Hipokratovo prisego, za posledico pa bo imel veliko obremenitev zdravstvene blagajne zaradi nepravočasno odkritih bolezni in posledično zahtevnih zdravljenj in nepotrebnih smrti. Spoštovani minister, ali boste prevzeli odgovornost za veliko število težko obolelih in umrlih zaradi neustzrezne in nepravočasne oskrbe. Minister, bojim se za vas....
Sajeta5
14. 09. 2021 21.36
+2
Če je Pokljukar pozabil, mu še enkrat povzamem Hipokratovo prisego: V trenutku, ko stopam v zdravniški poklic, svečano obljubljam, * da bom svoje življenje postavil v službo humanosti; * da bom do svojih učiteljev ohranil vso dolžno hvaležnost in spoštovanje; * da bom svoj poklic opravljal vestno in dostojanstveno; * najpomembnejša mi bo skrb za zdravje mojega pacienta; * spoštoval bom skrivnosti, ki mi jih je zaupal, tudi po njegovi smrti; * z vsemi svojimi močmi bom ohranjal čast in plemenite tradicije zdravniškega poklica; * moji kolegi mi bodo bratje in sestre; * pri izvajanju svoje dolžnosti do bolnika name ne bodo vplivale nobene od naštetih okoliščin: starost, bolezen, nemoč, vera, etnično poreklo, nacionalnost, spol, politična pripadnost, rasa, seksualna usmerjenost, razredna pripadnost ali katerakoli druga osebna okoliščina; * absolutno bom spoštoval človeško življenje; * niti pod vplivom grožnje ne bom dopustil, da se izkoristi moje medicinsko znanje z namenom kršenja človekovih pravic in svoboščin. To obljubljam svečano, svobodno, sklicujoč se na svojo čast.
Sajeta5
14. 09. 2021 21.37
+1
Ta zadnje je najpomembnejše: * niti pod vplivom grožnje ne bom dopustil, da se izkoristi moje medicinsko znanje z namenom kršenja človekovih pravic in svoboščin.
juventina10
14. 09. 2021 18.30
+0
hvala,ker ne morem oddati komentarja
VoxP
14. 09. 2021 17.58
+4
kje ste zdravniki sedaj? Ko gre za stavke in povišanje vaših plač se drete pred ekrani in čajtingih kako ste probremenjeni. A boste sedaj tudi čivkali kako imate polne ordinacije? Boste še izsiljevali povišanje plač z izgovorom, da ste pregoreli zaradi prevelikega dela? To je sramota, da človek rabi neka bolna potrdila da je zdrav da lahko pride do zdravnika! Če človek pride k zdravniku ni zato ker bi rad novo frizuro ali zamenjal gumo pri avtu. Dostop do zdravstva mora imeti VSAK in to BREZ POGOJEV. To pravico smo si izborili, nam je nihče ni dal samoumevno. To da potuhnjeno molčite samo kaže kakšni HINAVCI v resnici ste. Ko vam gre za denar znate v en glas kričati sedaj pa blago kimate z glavo
Indi5
14. 09. 2021 20.36
+2
Zakonu o pacientovih pravicah: -pravica do dostopa do zdravstvene obravnave in zagotavljanja preventivnih storitev -pravica do enakopravnega dostopa in obravnave pri zdravstveni obravnavi
Indi5
14. 09. 2021 20.40
+2
Cepljeni ne potrebuje testa, necepljeni ga potrebuje. Ali je to enakopravnost? Ali je dostop do zdravstvene obravnave omogočen brez dodatnih pogojev?
Sajeta5
14. 09. 2021 16.22
+4
Niti toliko prisebni niso, da bi krvodakalce izzvzeli iz pogoja PCT, oziroma bi jih testirali na licu mesta … čez en mesec Bodo pa jokali, da ni krvodajalcev in ne krvi
VoxP
14. 09. 2021 18.03
+3
Krvodajalci zahtevajte plačilo za vaše do sedaj brezplačno dobrino in to v višini 12 evrov za 1dl krvi. Me prav zanima če bi se zdravniki še strinjali s takšnimi pogoji
Damjan Qwertz
17. 09. 2021 13.02
12e za deci je pocen, bojo ko v indiji dajal kri najbolšemu plačniku, 1000 za deci
flojdi
14. 09. 2021 16.02
+4
.ok. za ta mesec so me nekam naročili ( ne po moji želji ali potrebi). ne grem. naslednji mesec imam kontrolo po raku. ne grem. januarja imam še en datum. ne grem. knjige v knjižnico so vrnjene ( pred vrati , ker se tam že od ponedeljka ? ni smelo not) , novih ne rabim ( imam še dovolj odpisanih) . na bus ali vlak ne grem več. položnice mi bo v banko odnesel kdo drug , ravno tako bo s pošto . Grem pa odjavit dodatno zavarovanje .
flojdi
14. 09. 2021 16.05
+2
.in Matilda 1x bo prišla pome. in po vsakega. samo časa , kraja in načina nam ni dano vedeti..
Indi5
14. 09. 2021 20.46
+5
Žalostno, ja.. -pacienti ne bodo šli k zdravniku -določeni posamezniki se namenoma družijo z okuženimi, da bi pridobili status P -brezdomci prejemajo previsoke doze cepiva -prevoz je onemogočen tudi, če imaš avto Podpiram ukrepe, ampak tole je šlo čez vse meje. Osnovne pravice so odvzete.
brezvode
15. 09. 2021 11.25
+2
Ja in kaj je reku Zajc niso samo pogoje moraš izpolnjevat , ta bi se moral pisat Vosu
Indi5
15. 09. 2021 20.56
+1
zelen
14. 09. 2021 15.53
+9
Bravo Ptuj, Poklukar pa če je kej dohtar naj takoj odstop .
rekapaka
14. 09. 2021 15.34
+13
Še obstajajo zdravniki, ki jim je Hipokratova prisega nad vsemi ukrepi te pokvarjene vlade. Bravo Ptuj!
petka5
14. 09. 2021 15.32
+8
Vlada Janeza Janše: za varovanje zdravje in življenja gre iz tega razloga vam bomo dodatno omejili dostop do zdravstvenih storitev, ki so bile že prej slabo dostopne! To je res logika in odgovornost in skrb za zdravje .... kje je JJ pamet dobil se je res za vprašati.
Ajlina
14. 09. 2021 15.30
+14
Če prav razumem, bomo mi, ki smo cepljeni, a hkrati potencialni asimptomatski prenašalci, brez problema korakali po zdravstvenih domovih, tudi če se bomo recimo slabo počutili in bomo to zamolčali? Nek necepljen starček, ki si bo pa doma rebra polomil, pa si mogoče ne bo upal k zdravniku, saj ne bo prepričan, če sploh lahko gre. Zanimivi odloki.
Woltan
14. 09. 2021 15.56
+5
Hvala ker nekateri še trezno razmišljate.
petka5
14. 09. 2021 15.25
+4
ne omejujte jih in se sklicujte na svojo vest
petka5
14. 09. 2021 15.24
+3
Alelujaaa... se vsak nekdo oglasi v tej državi...
+15
Se pravi lahko prenehamo plačevati osnovno in dodatno zdravstveno zavarovanje, če ga ne moremo niti koristiti brez PCT?
Javor
14. 09. 2021 15.11
+3
ZD ima testiranje enkrat tedensko pol pa pridi do zdravnika. Testira naj se vsak dan na vhodu v ZD če je že plačljivo testiranje. Pa plačilo na pos terminal in račun.
+9
Seveda pa še 34,60 Vzajemni in 200 državi od plače za zdravstveno zavarovanje.
SS WikingDivision
14. 09. 2021 15.06
+19
Ptujcani zgleda edini pametni, bravo
revolucijakorupcijafasizem
14. 09. 2021 15.04
+24
v ZD Ptuj pogojev ne bodo preverjali.Ptujčani bravo