Korona

Janša: Poročilo o nabavi opreme do torka. Kriminalisti pri Galetu

Ljubljana, 24. 04. 2020 09.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Anja Kralj, STA, Maruša Slana
Komentarji
4400

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek se je odzval na številne očitke o vmešavanju ministrstva za gospodarstvo v posel za dobavo mask in respiratorjev Geneplanet. "Ne vidim potrebe po odstopu; pri dobavi opreme ne vidim afere, vidim odlično opravljeno delo," je zatrdil. Po naših neuradnih informacijah so kriminalisti že zaslišali nekdanjega direktorja Zavoda za blagovne rezerve Antona Zakrajška, na razgovoru pa je bil tudi 'žvižgač' Ivan Gale. Prvič pa se je oglasil tudi premier Janez Janša.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Pozivi k odstopu vlade
    01:56
    Iz 24UR: Pozivi k odstopu vlade
  • Iz 24UR: Posredovanje Terčeta
    02:38
    Iz 24UR: Posredovanje Terčeta
  • Iz 24UR: Grožnje in pritiski
    02:48
    Iz 24UR: Grožnje in pritiski
  • Iz SVETA: Politični vplivi na posle
    04:14
    Iz SVETA: Politični vplivi na posle
  • Izjava ministra Počivalška
    10:32
    Izjava ministra Počivalška

Poročali smo že o številnih nepravilnostih pri nabavi zaščitne opreme v Sloveniji. Včeraj pa so v oddaji Tarča razkrili pričevanja in dokumente o vmešavanju predstavnikov ministrstva za gospodarstvo v posel za dobavo mask in respiratorjev družbe Geneplanet. Razkrili so tudi pritiske politikov, kot sta Marjan Podobnik in Lojze Peterle, za posle nekaterih manjših podjetij. Vse pritiske vpleteni zanikajo.  Televizija Slovenija je danes neuradno poročala, da naj bi bil Ivan Gale po presenetljivih razkritjih v oddaji Tarča, v kateri se je izpostavil, pod policijsko zaščito. To so nam na policiji zanikali. Kot so nam sporočili z Generalne policijske uprave, v predkazenskem postopku Nacionalnega preiskovalnega urada, ki preiskuje primere domnevnih nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme, nobena fizična oseba ni varovana. Je pa v oddaji 24UR prvi mož NPU Darko Muženič zatrdil, da je za Galetovo varnost poskrbljeno in da je bilo njegovo razkritje pogumno. 

RTV Slovenija medtem poroča, da so danes informativni program TV Slovenija obiskali kriminalisti iz Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in tam opravili pogovore. Preiskavo sumov nepravilnosti pri nabavah zašćitne opreme je sicer danes prevzel ravno NPU, ki je tudi uvedel predkazenski postopek. 

Kriminalisti iz NPU pa so danes opravili razgovor tudi z 'žvižgačem' Ivanom Galetom. Ta je v zadnjih dneh zbiral vse potrebne dokumente. Po naših neuradnih informacijah naj bi razgovor trajal kar štiri ure. Danes so sicer kriminalisti opravili pogovore z več posamezniki, tudi z nekdanjim direktorjem Zavoda za blagovne rezerve Antonom Zakrajškom. Ta je za STA navedel, da ne želi, da bi mu kdo potikal, da je on snemal pogovor z ministrom Počivalškom, ki so ga v oddaji Tarča objavili. Prek odvetnika je zato pristojnim organom prijavil sum neupravičenega snemanja. 

Obrambni minister Matej Tonin je medtem povedal, da so se na današnjem vrhu koalicije dogovorili, da bo vlada od Zavoda za blagovne rezerve in drugih, ki so sodelovali pri nabavah zaščitne opreme, zahtevala natančna poročila s celotno dokumentacijo. Po obravnavi poročil na vladi bodo ta v začetku maja poslali v DZ, po obravnavi v DZ pa jih bodo posredovali tudi vsem pristojnim organom pregona, od policije do Komisije za preprečevanje korupcije in računskega sodišča.

Prvič pa se je oglasil tudi premier Janez Janša. Kot je zapisal na Twitterju, bodo do torka pristojna ministrstva pripravila in dopolnila poročila o zagotavljanju osebne zaščitne opreme v času pandemije koronavirusa ter o stanju te opreme ob primopredajah ob nastopu nove vlade. Poročilo bo nato poslano v državni zbor, kjer bo možna celovita obravnava, je še sporočil Janša. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na novinarski konferenci se je na številne očitke odzval minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.  Zavrnil je očitke, da je s sodelavci vplival na izbiro dobaviteljev zaščitne opreme. Za podpis pogodb je pristojen zavod za blagovne rezerve, kjer bo ministrstvo okrepilo nadzor in opravilo revizijo. Z njimi so komunicirali za realizacijo že podpisanih pogodb, ne za izbor in podpis, je dejal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Zgodba o dobavi mask in zaščitne opreme se je spremenila v režiran in politično motiviran lov na mojo glavo," je v odzivu na napoved interpelacije in očitke, izrečene v četrtkovi oddaji Tarča na Televiziji Slovenija ocenil Počivalšek, ki ne vidi razlogov za svoj odstop. "Pri dobavi opreme ne vidim afere, vidim odlično opravljeno delo," je dodal.

Na novinarski konferenci se je na številne očitke odzval minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.
Na novinarski konferenci se je na številne očitke odzval minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. FOTO: POP TV

Razmere, v katerih se je znašla Slovenija zaradi epidemije koronavirusa, se ne morejo primerjati z nobenim dogodkom v zgodovini. Zadostne količine zalog zaščitne opreme v državi so po njegovih besedah v tem trenutku pravi pokazatelj uspešnosti vlade, kar pa "marsikomu tudi ne ustreza". Vlada je namreč med 13. marcem in 10. aprilom uspela zagotoviti dovolj zaščitne opreme, da zdravstveni sistem in domovi za ostarele lahko opravljajo svoje delo. Prepričan je, da je vlada opremo nabavila maksimalno racionalno.

Počivalšek je zavrnil vse očitke, da bi on ali njegovi sodelavci lobirali pri izbiri dobaviteljev. So pa pritiskali oz. z njimi vsakodnevno komunicirali za čim prejšnjo realizacijo že podpisanih pogodb, saj je Slovenija zaščitno opremo nujno potrebovala, je izpostavil.

"Če bi zaposleni na zavodu tudi v času izrednih razmer delali v tempu, kot so ga bili navajeni v mirnem obdobju, še danes ne bi imeli nujne opreme," je prepričan minister.

'Zagotovljena transparentnost'

Ministrstvo je le dan po zaprisegi nove vlade tudi prejelo nalogo, da operativno pomaga zavodu za blagovne rezerve pri dobavi. "Zavod je res samostojna institucija, vendar ministrstvo nad njo izvaja nadzor," je poudaril.

V tem smislu je pojasnil tudi vlogo Andreje Potočnik in Mitje Terčeta, ki sta bila člana ekspertne skupine, ki jo je imenovalo ministrstvo za gospodarstvo. Zanikal je, da bi vplivala na izbiro dobaviteljev in sklepanje poslov, pač pa sta zavodu pomagala pri izvajanju nalog. Prepričan je, da so se njegovi sodelavci po krivem znašli pod medijskim linčem, čeprav niso imeli niti pooblastil za sklepanje poslov. Terče je sicer za našo televizijo dejal, da je želel le pomagati državi in državljanom. 

Dodal je še, da so vse pogodbe javno objavljene, s čimer je zagotovljena transparentnost, vlada pa je vzpostavila tudi protokol, ki natančno določa postopek nabave zaščitne opreme. Za presojo ustreznosti ponudb zdaj skrbi posebna vladna medresorska skupina, ki se bo, kot je napovedal, preselila na ministrstvo za gospodarstvo.

Ta skupina, v kateri so predstavniki več ministrstev, je pregledovala ponudbe, vendar pa je bila končna poteza pri podpisu pogodb na strani zavoda.

S prstom pokazal na zavod

Pri tem pa je minister glede neracionalnega naročanja s prstom pokazal na zavod. "Kaplja čez rob" v odnosih med zavodom in ministrstvom je bila, kot je dejal Počivalšek, ko je zavod sklenil pogodbo z družbo SLA marketing, in sicer pod pogoji, ki niso odražali razmer, saj je zavod podpisal pogodbo, vredno skoraj dva milijona evrov za 1,8 milijona mask, večino teh pa je dobavitelj v skladišče dostavil že isti dan.

Vlada se je seznanila z odstopno izjavo dosedanjega člana in predsednika upravnega odbora Zavoda RS za blagovne rezerve Žarka Bogunovića. Za člana in predsednika upravnega odbora je z današnjim dnem za preostanek mandata do 30. avgusta 2021 imenovala Mitja Močnika, ki v odboru predstavlja gospodarsko ministrstvo, so sporočili po dopisni seji vlade.

Zavrnil je tudi navedbe, da naj bi zdaj že nekdanjega direktorja zavoda prisilil k odstopu. Anton Zakrajšek, ki je bil v samoizolaciji zaradi bolezni covid-19, je po ministrovih pojasnilih sam podal pisno vlogo za razrešitev.

Na vprašanje, ali je predsednik vlade Janez Janša vedel za ministrovo vlogo pri nabavi opreme, je odgovoril, da ni imel nikakršne vloge posrednika. O tem, ali še uživa podporo poslanske skupine in stranke SMC, pa je dejal: "bomo še videli, mislim pa, da ja".

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

11.48

Pivčeva o tem, ali bi moral Počivalšek odstopiti

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je dejala, da je težko soditi o tem, kdo bi naj odstopil, preden stečejo potrebi postopki: "Če bo odgovornost ugotovljena, bomo zagotovo tisti, ki bomo zahtevali, da je treba to odgovornost prevzeti. Dokler temu ni tako, pa ne moremo soditi."

11.45

Počivalšek o tem, ali je Janez Janša vedel, da posreduje pri poslih

"Nisem imel vloge posredovanja pri teh poslih, moja naloga je bila realizirati nabavo opreme v tem času. "

11.40

Počivalšek o tem, da ni favoriziral nobenega podjetja

"To so neresnične teze, respiratorje so dobavljala tri podjetja, ostalih nismo imeli, nisem lobiral, sem pa urgiral, da se izvede posel, ki je že podpisan. "

11.31

Interpelacijo vidi kot priložnost za pojasnitev

"Interpelacijo vidim kot odlično priložnost, da bom pojasnil, kaj se je dogajalo do 10. aprila in po 10. aprilu, ko lažje dihamo tudi zaradi dela Zavoda za blagovne rezerve," je dejal Počivalšek.

11.28

Počivalšek o tem, zakaj je odpovedal sodelovanje v oddaji Tarča

"Včeraj, ko sem izvedel, da je najavljena interpelacija zame, so se zadeve prevesile na politično polje, ta zadeva ima pa najprej vsebinsko plat, ki sem jo ljudem pojasnil danes. Nisem nikoli imel straha pred novinarji, na vnaprej zrežirane konstrukte pa ne morem pristati. "

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4400)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iga_biba
05. 05. 2020 21.51
že drug torek je mino, poročila pa še ni. A se podatke ne uspejo zlepiti in urediti, da zadevo prikažejo korektno?
Mr.
28. 04. 2020 16.31
+1
Danes je torek, kje so zaključki poročila.... kje in koliko je kdo dal v žep!!!???? aha še ni....
vsnsvt
25. 04. 2020 19.41
-2
Sem gledala včerajšnjo Tarčo, šlo je za politično obračunavanje, obenem pa menim, da tisto včeraj ni NIČ v primerjavi s krajami, ki se dogajajo v zdravstvu že 30 let! Prej bi rekla, da je bila včeraj oddaja politično motivirana, saj je Šarec deloval kot rotwajler, ki grize plen, sam pa je pozabil, da ni prav nič naredil za to državo, v najbolj kritičnem trenutku pa je stisnil rep med noge! Pozivam gospo Eriko Žnidaršič, da gre malo globlje in odkrije kraje, ki se dogajajo v zdravstvu že vsa leta, da odkrije kaj ima Zemljarič še vedno za hodit v UKC itd.. In seveda, če gre za krajo, morajo vpleteni za to odgovarjati, v tem primeru PA NI ŠLO ZA KRAJO. Šlo je za določene nepravilnosti in pritiske, ki pa so glede na izredno situacijo in paniko, ki je nastala zaradi pomanjkanja mask, nekako pričakovani. Če se je kdo okoristil, naj tudi odgovarja, sicer pa so oddajo naredili bolj kot napad na koalicijo s ciljem rušenja vlade!!!
FIGEC
26. 04. 2020 09.18
+3
kmkm
26. 04. 2020 16.37
-1
že po vaših prejšnih nekulturnih komentarjev je razvidno iz katere sekte prihajate in ali se strinjate da je Travner na svoje roke klical blagovne rezerve in zahteval od njih verjetno najbolj pereče dokaze?
vsnsvt
25. 04. 2020 19.39
-3
Iz vesolja se vidi, da pri tej Tarči ne gre za nič drugega kot politično motiviran proces in željo po rušenju vlade! Najprej, jaz prav nikjer nisem zaznala kaznivega dejanja kraje ali okoriščanja..tudi iz prisluhov ne! Zaznati je bilo pa paniko zaradi pomanjkanja zaščitne opreme in s tem povezanimi pritiski medijev na vlado, in pa potreba po čimprejšnji nabavi opreme, zato je bilo rečeno naj plačajo dobavitelju, ki ima bančno garancijo (če veš kaj je to, potem ti je jasno, da tukaj vlada ne more nič izgubiti), ne pa tistemu ki bi dobavil "na lepe oči"... nasprotno, gre za previdnost vlade in s tem delo v korist davkoplačevalcev, da se nebi opekli z raznimi prevaranti! Druga zadeva pa je, da se je temu Ivanu Galetu videlo, da je zelo živčen, da se mu je zatikalo in je ponavljal večkrat iste stvari... to, da je zlorabil bolniško in se pojavil na RTV, pa da je naslednji dan dobil policijsko zaščito pa kaže na to, da se je prodal! Tretja zadeva pa je, da je Židan naravnost povedal, da hočejo izredne volitve! Torej, rušenje vlade s strani levičarjev!
FIGEC
26. 04. 2020 09.22
+5
Gale je na bolniški na psihični bazi. To pa NE pomeni, da mora doma vseskozi ležati. Zame je heroj. Zatikalo pa bi se po moje vsakemu izmed nas komentatorjev. Nenazadnje te gleda cela Slovenija in nismo šolani govorniki.
Mr.
28. 04. 2020 16.34
+1
Ko gleda človek od daleč "iz vesloja" ne vidi ne dreves ne posameznikov ne mozaika, ker je predaleč in vidi samo neko modrikasto okroglo telo, ki se ji pravi po naše zamlja... vseh svinjarij pa ne... torej ne glej iz vesolja amoak pristopi , glej in poslušaj!!!
resnicaosvobaja
25. 04. 2020 19.06
+7
4 dni je za stranko SDS in vlado dovolj, da pripravi laži, še posebej, ker s praznikom 27. aprila Dnevu upora proti okupatorju tako nimajo nič, tudi po preimenovanju praznika ne
resnicaosvobaja
25. 04. 2020 18.56
+11
Kacin o tem ,kako ni pošteno do Počivalška, ker ga ni bilo v Tarči po drugi strani pa se je Tonin drugi dan zahvalil RTV -u za korektno poročanje...
FIGEC
25. 04. 2020 18.43
+8
Ne razumem tega, kar so včeraj "južnali" določeni Počivalškovi strankarski kolegi ali ritolizci. Novinarji so med prispevkom v Tarči lepo pokazali el. pošto, s pomočjo katere je bilo jasno zaznati, kdo je bil tisti, ki je pritiskal na podrejene ter kako in kaj jim je ukazal. Če to za Počivalška ni obremenilni dokaz, potem res ne vem, kaj bi še lahko bil. Mr. Antipatikus pa se celo hvali, kakšen heroj je, ko je nabavljal medicinsko opremo, zraven pa še zasačen na laži. Slugova si je s svojim omejenim intelektom prav tako nakopala sramoto, ki je volilci zlepa ne bomo pozabili, ko je slepo verjela Počivalšku neglede na to, kakšna so bila dejstva. Ni pa mi jasno, odkod se je vrinil nazaj v politične vrste sramota slovenske matere, Marjan Podobnik. Ko vidim tega modela pa se mi smuči. In podzavestno se spomnim na tistega Audija, ki ga brez originalnega ključa ni mogoče ukrasti, pa vendar je bilo "poskrbljeno", da je dobil noge..., pardon - kolesa.
rovte
25. 04. 2020 14.27
-8
Gale, bogi revček....
FIGEC
25. 04. 2020 18.45
+9
Rovtar, Gale je zame narodni heroj. Žal bi jih moralo biti več, da bi bili slišani in opaženi.
FolkloraS
25. 04. 2020 13.34
+4
Od 10 strani bo pet pljuvanje po prejšnji vladi, pljuvanje po državljanih, ostalo bo zavito v celofan!
Absolutist 1
25. 04. 2020 12.53
+11
O,HUDIČA GALE NE MORE DOBITI ODPOVEDI DELOVNEGA RAZMERJA OD DELODAJALCA,TO JE VLADE,KER JA NA "BOLNIŠKI".NIČ HUDEGA MU NI,HVALA BOGU SAM DA JE OSTAL ŽIV IN ZDRAV,DA BO LAHKO ŠEL ŠE NA KAKŠNO KONFERENCA,KI BO ZUNAJ NA SVEŽEM ZRAKU !!!
RdecaZvezda
25. 04. 2020 17.24
+4
Če je bil v Tarči med bolniško se mu naj zgodi tako kot bi se navadnemu delavcu,odpoved delovnega razmerja.
FIGEC
25. 04. 2020 18.46
+5
Lepo je rekel, da je v staležu bolj na psihični bazi. Tako pa ti ni treba nenehno ždeti doma.
sambalatino
25. 04. 2020 12.28
+8
V torek bo Janša povedal. Počivalšek ni bil transparenten ker je lev in ga bo odstavil. Oba skupaj bosta popokala žakelj denarja. Janez bo postal junak, Zdravko pa bogat bedak!
RdecaZvezda
25. 04. 2020 17.26
+7
Res se vprašam,a ni v tej prelepi deželici enga poštenga človeka
Shisui
25. 04. 2020 12.11
+9
In kaj mislite da bo? Na začetku krize nismo imeli mask niti za zdravnike, kaj šele za narod. Vlada je po hitrem postopku rihtala maske, verjetno je bila kje kakšna napaka ampak mediji spet pretiravajo potem bo pa spet cmeranje ko na sodišču ne bo nič.
gekados
25. 04. 2020 12.25
+12
Se strinjam in to zelo, če pa mask nebi bilo bi pa bil spet problem, klovn, šivilja, ki je sploh ni v parlamentu, pa oni dobro rejeni iz sd bi bili isto glasni in nam ponujali rešitve, dvomim oa, da bi bilo kaj drugace.
avioo
25. 04. 2020 12.55
+6
tem levakom ni in ne bo nikoli prav,šarac je pa tudi verjetno kriv za kakšno nepotrebno smrt.
bracobaldo
25. 04. 2020 11.31
-3
Počivalšek je dregnil med lenuhe in se je zgodil Gale.
resnicaosvobaja
25. 04. 2020 18.58
+1
FAUSTOS1
25. 04. 2020 11.08
+8
tega malega človeka galeta bodo živega raztrgali -ker v tej skorunpirani državi ni organa ,ki bi ga zaščitil,tako bo poštenjak sedaj žrtev in barabice lepo naprej kradle-ja tako daleč smo prišli z to strahovlado in orbanovimi metodami,a jutri bomo mi vsi na vrsti tako se vedno začne,vsi samo opazujemo saj se nas ne tiče nek poštenjak,jutri pa bomo mi prosili a nebo nikogar ker tudi mi nismo nič storili.
vinogradnik33
25. 04. 2020 10.20
+20
Do torka so si vzeli čas , da se zmenijo , kako bodo lagali ali celo ponaredili kakšen ključni dokument , za kar so specialisti v SDS , KAR SO ŽE DOKAZALI !
asgard
25. 04. 2020 10.11
-3
Glede teh nabav bom samo to reku : najdite mi v Sloveniji spletno kamero za 30€. Vem da se dobijo po 200€ , ampak jaz potrebujem uno za 30€ ker vojnih dobičkarjev ne bom podpiral.... Tako govorijo novinarji. Tisti kateri se pa s to opremo ukvarjamo pa vemo da za 30€ pridejo šele v maju enkrat če bo sreča.... In sedaj to spletno kamero dajte na začetek pandemije in jih zamenjajte s maskami....
prava resni.ca
25. 04. 2020 10.06
+0
drgač dost politično tempirana bomba, še wiki profil je bil takoj ustvarjen, da mu da nek objektivni članek, to ni ravno normalna praksa, ampak se je moralo zgoditi... vsi so delali za isti cilj
prava resni.ca
25. 04. 2020 10.06
+2
to je tako kot takrat ko uskladiš vse aktivnosti ko lansiraš nov produkt na trg
Curie
25. 04. 2020 10.04
+24
"Ne vidim afere", še norca delajo iz nas!
zirafek
25. 04. 2020 09.58
-12
Janša je zakon, brez njega bi bili na podnu
Komendator
25. 04. 2020 10.06
+7
Na podnu bomo dokler se ne znebimo vseh bivših kmunistov!
prava resni.ca
25. 04. 2020 10.09
+4
mislim da je Janša edini bivši komunist katerega bi se ti znebil
Komendator
25. 04. 2020 10.13
+14
Jih je veliko, ki jih ne maram: Kučan, Janković, Bavčar, Šrot, Zidar, Zemljarič, Rigelnik, Černač, Rupel, Rop.....
nostalgik
25. 04. 2020 10.33
-1
kmkm
26. 04. 2020 16.43
+0
lakala28
25. 04. 2020 09.44
+15
Mater bodo spet eni lepili do torka. A se je leljak že vključil? On je majster za take zadeve. Ali se bo samo malo pomešalo na fotokopircu? Sveta mati, vrabci bodo proso čuvali potem pisali poročilo kdo ga je ukradel, ker oni ga ziher niso. Ccccc