Slovenija

Nov zakon o živalih: 'To so koraki v pravo smer, a še veliko ostaja neurejenega'

Ljubljana, 04. 09. 2021 21.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
70

Vlada soglaša s predlogom spremembe Zakona o zaščiti živali. Da pozdravljajo vse izboljšave, so ob tem sporočili z Društva za zaščito živali Pomurje. A v isti sapi dodajajo, da ostaja še veliko stvari neurejenih. Pri problematiki zapuščenih mačk se po njihovih besedah ne bo veliko spremenilo, dokler ne bo čipiranje obvezno. "Pri prepovedi verig pa nas skrbi predvsem, da bo zdaj veliko psov pristalo v boksih," opozarjajo. Medtem v ljubljanskem zavetišču Gmajnice izpostavljajo, da je nevzgojenost psov v Sloveniji vse prepoznavnejši problem. Obvezno osnovno šolanje psov v novem zakonu sicer še ni predvideno, bi pa bilo smiselno, menijo.

Po mnenju strokovnjakov se pri problematiki zapuščenih mačk ne bo veliko spremenilo, dokler ne bo čipiranje obvezno.
Po mnenju strokovnjakov se pri problematiki zapuščenih mačk ne bo veliko spremenilo, dokler ne bo čipiranje obvezno. FOTO: Dreamstime

Vlada je na četrtkovi dopisni seji dala soglasje predlogom spremembe Zakona o zaščiti živali. Pripravilo jih je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je (kot so zapisali v zapisniku po četrtkovi redni seji vlade) sledilo pripombam Zakonodajno-pravne službe državnega zbora.

Amandmaji vsebinsko ne posegajo v besedilo predloga zakona, razen amandmaja, s katerim se v dogovoru z deležniki dodaja prepoved uporabe, prodaje in trženja električnih ovratnic za šolanje živali, ki delujejo na principu povzročanja električnih šokov.

Po besedah vlade predlog celoviteje ureja področje odgovornega lastništva in posedovanja eksotičnih vrst živali ter zapuščenih živali. Kot še piše v zapisniku, prinaša tudi natančnejše določanje sledljivosti izvora psa zaradi preprečevanja in omejevanja preprodaje psov in ilegalne trgovine s psi. Uvaja določbe o odgovornem lastništvu mačk, da bi tako zmanjšali število zapuščenih mačk, za skrbnika živali pa zahtevo po osnovnih znanjih glede potreb in oskrbe živali. Dopolnjene so tudi določbe, ki urejajo področje nevarnih psov. Predlog pa ureja še status pastirskih psov za varovanje čred na paši.

Privezovanje psov bo prepovedano, natančno pa bodo določene izjeme, ko je privezovanje nujno. Prav tako bo prepovedana usmrtitev zdravih zapuščenih živali v zavetiščih po 30 dneh ter usmrtitev živali zaradi pridobivanja kož ali krzna.

Novela dodatno določa nosilce stroškov za oskrbo zapuščenih živali ter uvaja možnost izreka višjih kazni za prekrške.

"Ostaja še veliko stvari, ki bi jih bilo potrebno urediti"

Da pozdravljajo vse izboljšave, so ob tem sporočili z Društva za zaščito živali Pomurje (DZZPOM). A v isti sapi dodajajo, da ostaja še veliko stvari, ki bi jih bilo potrebno urediti. "Pri prepovedi verig nas skrbi predvsem, da bo zdaj veliko psov pristalo v boksih. Gre za pse, ki so praktično celo življenje priklenjeni na verigah in zaprtih v boksih. S prepovedjo verig se tem psom življenje ne bo izboljšalo, kvečjemu poslabšalo, saj bodo v boksih oziroma pesjakih imeli na voljo še manj prostora za gibanje, manj pa je tudi interakcije z ljudmi ali drugimi živalmi. Tu bi bilo potrebno določiti minimalni čas obveznega vsakodnevnega izpusta, v skupnem času minimalno eno uro in pol gibanja na dan," menijo v društvu.

"Pri prepovedi verig nas skrbi predvsem, da bo zdaj veliko psov pristalo v boksih," opozarjajo s pomurskega društva za zaščito živali.
"Pri prepovedi verig nas skrbi predvsem, da bo zdaj veliko psov pristalo v boksih," opozarjajo s pomurskega društva za zaščito živali. FOTO: Dare Čekeliš

Pri problematiki zapuščenih mačk pa se po njihovih besedah ne bo veliko spremenilo, dokler ne bo čipiranje obvezno. "V Sloveniji potepuških psov ni, je pa zelo dober sistem sledljivosti izvora. Pri mačkah bi morali predvsem poudariti pomen sterilizacij in kastracij," pravijo na DZZPOM.

Pri eksotičnih živalih je zakonodaja zdaj bolje urejena, menijo. "Je pa še zelo velik primanjkljaj na področju rejnih živali – še vedno je dovoljena baterijska reja, stalni privez živali ali določena izjemno majhna površina za bivanje, ki praktično ne omogoča nobenega gibanja," opozarjajo iz Pomurja.

"Predlogi zakona so koraki v pozitivno smer"

Novela zakona o zaščiti živali prinaša vrsto ugodnih rešitev, kakor novih omejitev, obveznosti, ki bodo direktno ali posredno vplivale tudi na zavetišča za živali, pa izpostavljajo v zavetišču v ljubljanskih Gmajnicah.

Po njihovih besedah nov zakon v največji možni meri ureja lastništvo živali, s tem pa sledljivost in odgovorno osebo ter plačnika vseh stroškov, povezanih z določeno živaljo."Mačke so trenutno največji strošek na področju zapuščenih hišnih živali, zato je tu dobra ureditev pomemben korak v zmanjšanje nepotrebnih stroškov države ali lokalne skupnosti, pa tudi nepotrebnega trpljenja živali, ki so prepuščene same sebi in neomejenemu razmnoževanju, prometu, boleznim," poudarja veterinar in vodja zavetišča Ljubljana Gmajnice Marko Oman. Prav tako meni, da nov zakon bolje definira skrb za eksotične zapuščene živali, ki doslej v Sloveniji ni bila sistemsko urejena. 

"Predlogi zakona so koraki v pozitivno smer in vse predloge podpiramo, saj pomenijo za zavetišča lažje obvladovanje problematike. Eksotične živali, ki jih ni dovoljeno posedovati kot hišne živali, zavetišče ni dolžno sprejeti. Podobni primeri so se že dogajali in sicer sta med bolj znanimi primeri želve rdečevratke in za njimi rumenovratke. Prepovedano jih je prodajati, tiste, ki pa so že pri občanih pa bodo tam ostale do njihove naravne smrti," pojansjuje Oman. 

Želja zavetišč je, da bi se postopoma registriralo vse hišne živali oziroma zagotovilo sledljivost in na novo dovolilo posedovanje samo za dovoljene vrste. "Trenutno je zapuščenih drugih hišnih živali v povprečju med 20 in 40 na leto in veliko večino sprejmemo v zavetišče Ljubljana. Druga nekatera zavetišča sprejmejo zgolj posamezne živali. Zato smo tudi predlagali, da ni potrebno vsa zavetišča preurediti za sprejemanje drugih hišnih živali. Bolj običajne vrste hišnih živali bi se lahko obravnavalo v okviru obstoječih zavetišč, za zahtevnejše, manj pogoste pa je dovolj en center v državi, po možnosti v središču države zaradi dostopnosti in koncentracije teh živali v srednji slovenski regiji," pravi Oman.

Med hišnimi živalmi tudi velike ptice, divje mačke, opice ...

Zavetišče Ljubljana je sicer že sedaj usposobljeno za sprejem do desetih "drugih" hišnih živali. "Smiselna pa bi bila gradnja primernega centra, ki bi zmogel sprejemati tudi zahtevnejše vrste, ki jih gojimo v Sloveniji," poudarja sogovornik. To so predvsem plazilci in velike ptice, divje mačke, opice, ki jih že lahko najdemo v slovenskih domovih. A teh živali je manj kot psov in mačk in je problematiko po Omanovih besedah smiselno reševati na državni in ne na lokalni ravni. Enak predlog so podale tudi skupnosti občin.

Čipiranje zgolj lastniških mačk?

Prostoživeče mačke po predlogu Zakona postajajo posebna skupina znotraj hišnih živali. Samo v Ljubljani jih po oceni tamkajšnjega zavetišča živi okrog 10.000 in ne predstavljajo skoraj nikakršne težave. "Mačke so namreč v veliki meri samooskrbne," pravi Oman. Kot dodaja, bi bilo najbolj smiselno vlagati sredstva v kastracije in sterilizacije – ne le v zavetišču in pri prostoživečih mačkah, pač pa tudi pri lastniških. "Takšne mačke imajo tudi bistveno manj stikov in prenos bolezni je minimalen," poudarja.

V zavetišču Ljubljana menijo, da ni potrebno mikročipiranje vseh mačk, temveč zgolj tistih, katerih uradni skrbniki želimo biti. "Te mačke se bodo potem tudi obravnavale kot lastniške, ostale pa po principu prostoživečih mačk, kot doslej. Za zavetišče bo to veliko lažje, saj bo nedvoumno znano, ali najdena mačka ima skrbnika, ali je prostoživeča. Doslej je namreč to v rokah veterinarjev zavetišča," dodaja Oman. 

Mikročipiranje psov je bilo uvedeno leta 2003 in v dveh letih od uvedbe se je sprejem zapuščenih psov intenzivno zmanjševal ter v manj kot desetih letih dosegel plato, še poudarja sogovornik. "V zavetišču Ljubljana več kot dve tretjini psov vrnemo skrbnikom kot izgubljene. V nasprotju z izgubljenimi mačkami – teh vrnemo skrbnikom le okoli dva odstotka," ponazori Oman.

Zdravih živali ne evtanizirajo, čeprav nekatere pri njih ostanejo več let

V zavetišču Ljubljana ne evtanazirajo zdravih živali, "tako da sprememba zakona glede tega na nas ne bo imela posebnega vpliva". Uspavajo namreč samo neozdravljivo bolne in poškodovane živali oziroma nevarne živali po odločbi uradnega veterinarja. "V zavetišču bomo enako kot doslej še naprej zdravili vse živali, ki jih je mogoče zdraviti in jih vse oddajali novim skrbnikom, dokler jih ne oddamo, čeprav to za nekatere pomeni več let bivanja v zavetišču," pravi Oman.

V njihovem zavetišču živali v povprečju bivajo od 50 do 75 dni, preden jih oddajo novim skrbnikom. "Prostoživeče mačke, katerih ni mogoče oddati v posvojitev pa bomo sterilizirali oziroma kastrirali in oskrbeli ter zatem vrnili v okolje," pojasnjuje Oman. 

Lokalne skupnosti zagotavljajo sredstva za oskrbo zapuščenih živali. Nadstandardno oskrbo (bivanje dlje časa, zahtevnejše posege ipd.) pa v zavetišču zagotavljajo z lastnimi sredstvi ter s prispevki ob posvojitvi, z donacijami, tudi dediščinami ter sponzorstvi. "Občine so za pse in mačke, tako kot so predlagale v pripombah, še naprej pripravljene pokrivati stroške v enak obsegu, kot doslej, država pa naj pokrije tisto več, kar je potrebno za dolgotrajnejše bivanje. Delež donacij v zadnjih letih namreč zelo upada in z lastnimi sredstvi zavetišča težje zagotavljajo vse potrebno za dobro počutje živali," poziva Oman.

"Nevzgojenost psov je vse prepoznavnejši problem"

Kot še opozarjajo v ljubljanskem zavetišču, vse bolj očiten problem postaja nevzgojenost psov. "V prvi vrsti se je spremenil odnos do psov, ki so postali vse bolj družinski, varovanje pa so zamenjali varnostni sistemi. Tudi strpnost družbe do nevarnih psov je vse manjša. V zavetišču smo pogosto priča primerom, ko skrbniki želijo predati psa, ker ga več ne obvladajo in jim sosedje 'težijo'," pove Oman.

Kot pravi, je lahkomiselnih skrbnikov vse manj, "a žal še vedno veliko". Obvezno osnovno šolanje psov po vzoru nekateri zahodnih držav sicer še ni predvideno, bi pa bilo smiselno, menijo v zavetišču. "Do takrat pa bo največ pomagalo osveščanje. Tudi pasjih šol je vse več in je znanje tako postalo dosegljivo vsem," še izpostavlja Oman.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Berenika
05. 09. 2021 21.54
Mico maco mrrrrnjauuu ❤
brezcasni
05. 09. 2021 20.16
prvo uvažanje-kvazi reševanje psov iz Balkana bi moralo bit prepovedano...oni so tako dobrga srca kot sami navajajo da bodo sigurno sami poskrbeli za višek.....poglejmo kakšne pasme se kupujejo danes in pred leti....pred leti ovčar ,šnaucer,doberman,dalmatinec,lovske pasme in male pasme danes pa vseh vrst borilni,molosi in miniaturne pasme
flojdi
05. 09. 2021 17.24
-1
.šola za živali? če se ne motim , bi bilo treba tričetrt Lastnikov dat v šolo , preden bi si smeli privoščit tako lepo Lastnino"
Mare239
06. 09. 2021 17.21
-1
Točno to. V šolo morajo lastniki in ne psi. Pes je odraz lastnika!
bojer
05. 09. 2021 13.38
Živali so nedvomno čuteča bitja in temu ustrezno je treba pripraviti zakon o varovanju. In še ena "cvetka" dokler ne bomo zmogli razmišljanja o zaščiti živali pred širjenjem vrste, vse dotlej so debate brezpredmetne, skoraj...
TistoPravo
05. 09. 2021 12.47
+2
Kdor nima 24 časa v dnevu, naj se ne odloči za skrb za žival. Nima tukej nobene veze veriga, pesjak...pasja šola, hrana...odnos. Pes potrebuje stalnomdružbo, ki bi jo v naravnem okolju dobil preko narave. Človek mu vss to odvzame, potem pa še nima časa realnega da živali to zapolni. Ne in ne...preprosto ne rešumte sveta ram kjer ga ne morete.
Askala
05. 09. 2021 12.42
+2
Vsak lolek ma ze lahko psa eni se zavedamo in imamo kuzka z vso odgovornostjo in tudi denar posebej nastrani ce se zgodi kaj hujsega m. To je nas druzinski clan in nikakor drugace. Poznamo pa veliko ljudi ko pojma nima kako ravnat z psom pac otroci so si ga zazeleli katastrofa. V prvi vrsti si zival zeliva midva otroka lahko samo naucima kako lepo ravnati z zivaljo.
Thunderstorm
05. 09. 2021 11.16
+3
Odpustite jim, saj usekancem ni vec pomoci!
Skunk Works
05. 09. 2021 10.40
+2
A sedaj bodo še elektronske ovratnice problem? Poznam primere, ko je pes lepo prost okoli parcele, kjer ga ustavi žica v tleh in zvočni signal, ko se navadi je to v bistvu nevidna ograja, pes je pa prost na parceli....Vsi pač ne morejo, nočejo, ne želijo postaviti ograje za 10+ K-evrov, okoli parcele. Prav tako elektronske ovratice za sprehajanje, recimo po redko poseljenem podeželju, pes je prost in pod kontrolo. V začetku, prvi teden morda, ga pač enkrat ali dvakrat strese na najnižji jakosti, zapomni si zacelo življenje in to je to...Potem pa tako že uboga na pisk..Isti princip, kot električni pastir za živino...a bodo tisti tudi prepovedani?....99% ljudi to normalno uporablja, v veliko korist živali (in ljudi), 1% ljudi pač ne, in bo sedaj to prepovedano za vse...Ja "uradniška" pamet - adijo pamet...
METKA102
05. 09. 2021 10.35
+6
Neznansko so nam všeč te majhne kepice, kužki in mucki. Potem se pa tele ljubke živalce malo postarajo in postanejo bolehne, tako kot mi ljudje. In so nam odveč, veliko stroškov in skrbi. Ena operacija kolena pri kužku tam okoli 1400 €. In počasi tudi ljubezen malce uplahni, kot ljubezen do npr. staršev, ki obnemorejo in jih damo pač v dom (zavetišče). In marsikdo jih nima časa niti obiskati (se opravičujem tistim drugim), raje špancirajo spet novokupljenega psa in se z njim ukvarjajo in govorijo, 'saj bi šel( šla) na obisk, a kaj ko nimam nobenega časa'.
TAJ2
05. 09. 2021 10.12
+3
Zakaj hočete tak previlegij samo za pse in mačke, da ni to še za ostale npr. krave, prašiče, teličke, konje. A ti, ki so za požret, se jih pa zdrave lahko pobije že po nekaj mesecih ko se rodijo. Bolni ljudje to sprejemajo.
Jugoslavija za vedno
05. 09. 2021 10.23
-9
AlexReal
05. 09. 2021 09.21
+7
"Medtem v ljubljanskem zavetišču Gmajnice izpostavljajo, da je nevzgojenost psov v Sloveniji vse prepoznavnejši problem." Ne gre za nevzgojenost psov, temveč lastnikov. Da psi prosto tekajo povsod, tudi po otroških igriščih, puščajo iztrebke na njih, lastniki pa mirno hodijo mimo tabel , ki prepovedujejo psom dostop, ne nevzgoja lastnikov ! Tudi to, da se ti pes med sprehodom zažene v noge in laja nate, lastnik pa zavzeto debatira z drugim lastnikom, je problem lastnikov , ne psov ! Torej uvesti visoke kazni in tudi kontrolirati početje lastnikov. Na sprehajališčih nikdar ne vidim redarje ali policiste, kar bi bilo zelo potrebno.
afnguncar
05. 09. 2021 09.36
+8
Pes začuti in začne lajati samo na žleht ljudi. Zamisli se.
Jugoslavija za vedno
05. 09. 2021 10.25
+0
Alex. milijon € bo zadosti?.. no ja potem pač nebo nobene domače živali več. .
Skunk Works
05. 09. 2021 10.31
+3
Ja problem je nevzgojenost in primitivnost lastnikov psov..hodijo okoli in svinjajo...pes ni tukaj nič kriv....Sploh pa pes ne spada v gosta naselja in blok , Amen!!
METKA102
05. 09. 2021 10.40
+6
Skunk, v vila bloku je le nekaj stanovanj, tam živijo 4 (štirje) otroci in 8 (osem) psov. Vsi kužki so pasme po zadnji modi. Nobenega mešančka.
Skunk Works
05. 09. 2021 11.01
+4
Ja bolano, ja, ampak menda zelo moderno....
AlexReal
05. 09. 2021 12.20
-1
Si to prebral kakšno znanstveno revijo in imaš kakšne dokaze ali so to samo na tvojem zelniku zrasle neumnosti, ker si užaljen zaradi tega, ker si prebral resnična dejstva ?
AlexReal
05. 09. 2021 12.21
+1
@afnguncar: Si to prebral kakšno znanstveno revijo in imaš kakšne dokaze ali so to samo na tvojem zelniku zrasle neumnosti, ker si užaljen zaradi tega, ker si prebral resnična dejstva ?
reket
05. 09. 2021 09.06
+1
Imeti kuzke ali zivali za katere res skrbis je neprecenljiva izkusnja. Sploh, ce otroke od malega in odvisno od zrelosti vzgajas v tem duhu. Zagotovo postanemo boljsi ljudje. Svojo toplino in ljubezen ljudjemskoraj nemizrazamo vec navzven. S tem ne mislim na ozko druzino. Tam se. Vendar topel odnos do soseda, mimoidocega, pri preckanju zebre….v teh situacijah pa postajamo hladni. Imeti kuzke ni prestiz, morda za izjeme.
AlexReal
05. 09. 2021 09.23
+1
Velika večina lastnikov postaja tako odvisna od živali, da niso več sposobni normalne komunikacije in odnosov do drugih ljudi .
afnguncar
05. 09. 2021 09.37
-4
zorantomse
05. 09. 2021 10.09
+8
AlexReal
05. 09. 2021 12.23
+0
@afnguncar: ljubosumen je lahko tisti, ki čuti normalen odnos do sočloveka. Do živali je pri normalnih ljudeh odnos drugačen in ljubosumnost zaradi psa bi bila izprijen odnos . Mogoče za pristaše iz afere bulmastifi !
Rožice so zacvetele
05. 09. 2021 09.02
+12
Predvsem veliko ljudi ne bi smelo imeti domačih živali, ker ne znajo ravnati z njimi oz., niso ljubitelji, čeprav se radi hvalijo, da so. Čipiranje mačk pod obvezno, davek na letni ravni za pse in mačke ter druge 4 nožne živalce, kot ljubljenčke, obvezno.
TAJ2
05. 09. 2021 10.02
-10
flojdi
05. 09. 2021 17.29
Mother Russia
05. 09. 2021 08.49
+8
Zakona bodo veseli predvsem prebivalci večstanovanjskih stavb. Imeti možnost umestiti štiri pse, ali 17 mačkov v garsonjeri ki meri 27m2 je vsekakor zelo vzpodbudna zadeva za lastnike živali, še posebej za ostale stanovalce teh stavb. Posrana dvigala, stopnišča, smrad ki se širi par sto metrov stran... Idilično...
Skunk Works
05. 09. 2021 08.39
+6
Veriga daje psu več svobode kot box, kar ugotavljajo že sami predlagatelji, da bodo psi sedaj bolj utesnjeni. Lepo se da predpisat dolžina verige - vrvi in urejenost prostora za psa (zavetje pred vročino, mrazom), in to kontrolirat. Prekratka veriga je pa res kriminal, tu pa ni kaj...
Zasedena
05. 09. 2021 08.45
+11
se strinjam. v boksu 100% bol trpijo. sploh pa ne razumem ljudi ce majo dvorisce zakaj hudica bi pes sploh bil v boksu ali na ketni?? a ni bolse da nori po celem dvoriscu.
bozovar
05. 09. 2021 13.27
+1
Nekaterim psem je premalo dvorišče, rabijo gozd in to so lovski psi , njih je treba imeti pod kontrolo na razne načine..
Zasedena
05. 09. 2021 08.38
+7
no mi mamo psa pasme aljaski malamut. je šolan, čipiran. imamo za njega boks ki pa ga uporabljamo samo takrat ce pride kdo neznani na obisk v boksu tudi južna. torej vedno je zunaj. mamo mačko ki je hišna. ni čipirana. če grem z njo ven je na vrvici. to je to
Skunk Works
05. 09. 2021 08.44
+2
Ja seveda, če je hiša na samem, če je blizu cesta - pot, je to že problem, potem je treba imeti ograjo okoli cele parcele, kar je spet strošek, odvisno od lege, terena in vsega tega....Sicer moraš imeti psa v boxu, kjer ima dosti manj prostora, kot na verigi...
Zasedena
05. 09. 2021 08.48
+3
to je res. jaz sem zato naprimer da bi tisti ki majo psa na verigi imeli za njega poskrbljeno tako da ce je dez da se lahko pes umakne da je na suhem in ko je vrocina da ma neko senco.
machines
05. 09. 2021 08.36
+2
To so predlogi , zdej pa prtisnite na tiste , ki to urejajo ne pa se kr brez veze neki napihvat , to škodi zdravju .
Skunk Works
05. 09. 2021 08.30
+5
Aja, psi v boksih bodo imeli odredbo, za gibanje vsaj uro in pol na dan...(pri meni tega ni treba, saj ta čas krepko presegam). Kaj pa tam, kjer so ljudje celi dan od doma?....Kdo bo to kontrorilal?...a se bo pes sam štempljal, da se bo vedelo, da je bil tisti dan dovolj zunaj?...hvala "stroki" za odgovore....
Skunk Works
05. 09. 2021 08.27
+5
7 m veriga omogoča psu pod pojato in zunaj nje 150 m prostega gibanja, v boxu bo imel prostora 10x manj, plus neprijetne vonjave,, ki jih sedaj sloh ni...O tem, da pes ne spada v blok, saj tam ni njihovo naravno okolje pa nič...Pa o malih kletkaj 1m2, ki jih imajo v nobel hišah, da jim ne delajo škode v stanovanjih...Pač spet ena neumnost bolane uradniške pameti
Skunk Works
05. 09. 2021 08.24
+0
Napisal sem in obrazložil, kako ima pes dosti več prostora na verigi kot v boksu, pa ne dovolite napisati komentarja....Sramota!!....Imam dobre ogoje za psa, ki se 2x na dan ogromno giblje, in sedaj odpade, da bi psa vzel iz zavetišča, saj ga ne bom imel v kletki....
Skunk Works
05. 09. 2021 08.24
-4
Naslednjega psa mislim, ker je ta že star...