21°C
Podatki za dan: 17. 09 do 24.00
Oboleli
4,195
+137
+3.4%

'Življenj pri covidu ne rešujejo ventilatorji, ampak nošenje mask in izogibanje stikom'

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
24UR ZVEČER /
KOMENTARJI
296
Zabeležili smo rekordno število okuženih v Sloveniji po izbruhu novega koronavirusa, obenem pa iz več bolnišnic sporočajo, da so zapolnili kapacitete, predvidene za bolnike s covidom, zato so v Celju že odprli nov covid oddelek. Kako torej ustaviti okužbe?

Sestala se je vladna skupina za covid-19 in kot je po sestanku povedala vodja strokovne svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović, je svetovalna skupina vladi že pred dnevi predlagala nekatere ukrepe, ki se nanašajo na širjenje virusa pri nas. "Predvsem je treba na eni strani izrazito vzpodbujati ljudi k upoštevanju ukrepov, tukaj imajo veliko vlogo mediji, na drugi strani pa je potrebna res dosledna kontrola, dosleden nadzor nad izvajanjem obstoječih ukrepov. Omejiti je treba tudi situacije, v katerih prihaja pogosto do širjenja virusa. Predvsem smo razmišljali v smeri omejevanja zbiranj in delovanja gostinskih lokalov." 

O teh predlogih bo zdaj odločala vlada. "Na vsak način pa gre za ukrepe, ki naj bi učinkovito zajezili širjenje virusa, po drugi strani pa ne bi preveč vplivali na naše življenje."

V predlogu je torej tudi zapiranje lokalov po 22. uri: "Je pa vprašanje, kako se bo odločila vlada."Zbiranja pa bi omejili na 10 ljudi: "Vse ostalo le, če je javna prireditev z dovoljenjem NIJZ. Morda se bo vlada odločila še za manj ljudi."

Dejstvo je, da se virus širi med ljudmi, saj je takšna njegova narava, pravi Beovićeva: "In zato moramo imeti omejene stike z ljudmi ali le z ljudmi, s katerimi smo skupaj v mehurčku."

 

Bojana Beović poziva k upoštevanju ukrepov.
Bojana Beović poziva k upoštevanju ukrepov.FOTO: POP TV

Kaj sledi, če se bo nadaljeval trend okužb, glede na to, da ponekod že zmanjkuje postelj? "Bolnišnice se intenzivno pripravljajo, širi se oddelke, upamo, da bo vlada sprejela, da bo mogoče premeščati kadre, tako da bomo oddelke, ki potrebujejo dodatne kadre, okrepili, obenem pa ohranili tudi vse druge zdravstvene programe. To za zdravstvo pomeni ogromno dela in ne moremo obljubiti, da to ne bo prizadelo bolnikov z drugimi boleznimi, pa tudi bolnikov s covidom, saj jih bo težko ustrezno obravnavati, če jih bo preveč."

"Življenj pri covidu ne rešujejo ventilatorji, ampak nošenje mask in izogibanje stikom,"poudarja strokovnjakinja.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke