17°C
Podatki za dan: 4. 5. do 24.00
Oboleli
243,699
+929
+0.4%

Življenje po pandemiji? Gibraltar brez aktivnega primera okužbe

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
AVTOR
Maja Pavlin /
KOMENTARJI
14
Na območju, kjer je proti novemu koronavirusu cepljenih že 85 odstotkov prebivalstva, ljudem ni več treba nositi zaščitnih mask. "Menim, da smo primer, da se lahko stvari dobro obnesejo, ko se ljudje združijo in sodelujejo za skupen cilj," pravi tamkajšnja ministrica za zdravje. Gibraltar sicer lahko predstavlja žarek upanja za ostale države, vendar pa se njegovega primera ne sme posplošiti, saj gre za zelo majhno in tesno skupnost opozarjajo tamkajšnji strokovnjaki.

"Resnično je osvobajajoče," je na vprašanje, kako se počiti brez maske, odgovoril gibraltarski hotelski delavec Samuel Calvente. Nositi masko ves čas je bilo namreč zanj klavstrofobično in stresno, še posebej pa zato, ker je med poletjem mesto vroče in polno vlage."Nošenje maske pri 40 stopinjah, ko se potite, je izredno neprijetno,"pravi hotelski delavec.

Pred nekaj tedni je glavni minister malega britanskega čezmorskega ozemlja Gibraltar Fabian Picardo sporočil, da z izjemno naprednim programom cepljenja prvič po devetih mesecih med prebivalci Gibraltarja ni bilo nobenega aktivnega primera covida-19 in da bi lahko nekatere najstrožje zdravstvene ukrepe, na primer nošenje obraznih mask na prostem, končno odpravili, poroča Al Jazeera.

Trenutno je cepljenih 85 odstotkov prebivalcev Gibraltarja, poleg tega pa še 15.000 tamkajšnjih tujih delavcev. Tej številki se približuje le še Izrael, ki ima približno 60 odstotkov cepljenega prebivalstva.

V Gibraltarju cepili 85 odstotkov prebivalstva.
V Gibraltarju cepili 85 odstotkov prebivalstva.FOTO: Shutterstock

Treba pa je še videti, kako hitro se bosta lahko na raven pred pandemijo vrnili dve ključni gibraltarski panogi - turizem in maloprodaja. Politikom sicer še vedno niso dovolili obiskati ozemlje, ki šteje približno 34.000 prebivalcev, prejšnji teden pa se je čez edino gibraltarsko kopensko mejo s španskim mestom La Línea vila le manjša vrsta pešcev in avtomobilov.

Maske so v Gibraltarju sicer še vedno obvezne v javnih prostorih, v restavracijah pa morajo obiskovalci izpolniti kontaktni obrazec za covid-19. A niti močni nalivi dežja prejšnji teden niso mogli ustaviti ljudi, ki so se zgrinjali na terase barov in kavarn. Domačini so uživali v kavah ali pivu, pivnice pa so lahko lastniki ponovno odprli do poznih ur.

Gibraltar se počuti kot mikrokozmos tistega, kar bi lahko nekoč postalo življenje po pandemiji tudi drugod po Evropi. "Ne vem, če smo dober primer, saj gre za zelo majhno in tesno povezano skupnost," je povedal direktor revizijske družbe TAG Ivan Perez, a dodaja, da lahko vseeno predstavljajo žarek upanja preostalemu svetu."Če bi šle stvari tu narobe in bi dobili še druge različice virusa, bi ljudje drugod po svetu vedeli za to. In kot zelo majhno populacijo bi nas lažje testirali," dodaja.

Gibraltar restavracija
Gibraltar restavracijaFOTO: AP

Potem ko se je Gibraltar iz prvega vala izvlekel skoraj neprizadet, pa je v začetku leta 2021 covid-19 zahteval skoraj vse smrtne žrtve, prav tako pa so imeli veliko večje število okuženih. V Gibraltarju so imeli skupaj 94 smrtnih primerov, povezanih s covidom-19. Primeri so se nenadoma povečali, preden so februarja in marca spet strmo padli.

"Skoraj 100 smrtnih žrtev v majhni skupnosti, kot je naša, je veliko. Če ne bi neposredno poznali umrle osebe, bi poznali njeno družino,"je dejala Perezova žena Yoana, svetovalka za prodajo izdelkov. V njeni službi morajo sicer še vedno nositi masko, saj dela v zaprtem prostoru, zato se ne more navaditi na to, da zunaj to ni več potrebno."Istočasno pa ljudje vstopijo v trgovino brez maske in moram jih opozoriti, da je še vedno potrebna v zaprtih prostorih." Čeprav so sprostitve nenavadne pa hkrati predstavljajo veliko olajšanje, dodaja.

Na vprašanje, ali meni, da Gibraltar predstavlja zgled za ostale države, je ministrica za zdravjeSamantha Sacramento dejala: "Menim, da smo primer, da se lahko stvari dobro obnesejo, ko se ljudje združijo in sodelujejo za skupen cilj."

PREBERI ŠE
New York bo postopno odpravil vse ukrepe, v Indiji presegli 20 milijonov okužb

 

Vendar pa na Gibraltar ne bi smeli gledati kot testni primer. "To je preveč nadzorovano okolje, da bi lahko izračunali stopnje tveganja in da bi usmerjali, kaj bi lahko storili drugi kraji," je povedal tudi José Hernández, specialist za politike socialnega zdravja in docent profesor sociologije na univerzi v Córdobi v sosednji španski regiji Andaluzija. "Res je, da Gibraltar zdaj žanje uspeh svojih ljudi, ki socialnim normam in omejitvam sledijo predvsem zaradi občutka državljanske dolžnosti in ne zaradi vsiljevanja ukrepov, kakor deluje oblast v Španiji," dodaja.

V Španiji pandemija še naprej močno obremenjuje prebivalstvo in podjetja, čeprav je ob naraščanju števila cepljenih in padanju smrtnih primerov občutiti previden optimizem. Calvente, ki vsak dan prečka mejo od svojega doma v La Línei, je dejal: "V Španiji stvari napredujejo veliko počasneje in utegnejo trajati stoletja, da dosežemo podobno raven cepljenja in javno varnost kot v Gibraltarju."

Koronavirus pasica nova