Korona

1796 novih okužb, dva Slovenca sta se z virusom okužila že drugič

Ljubljana, 31. 10. 2020 07.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab, STA, Anja Kralj, Maruša Slana
Komentarji
1608

V petek so potrdili 1796 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je zdrsnil na 26,78. Umrlo je 23 oseb. Bojana Beović napoveduje precejšno rast bolnikov, ki bodo potrebovali bolnišnično pomoč. Tudi v primeru, da vladni ukrepi primejo, bomo imeli po pričakovanjih na vrhuncu epidemije v bolnišnicah 1200 pacientov s covid-19. Medtem pa se je pri dveh Slovencih, ki sta koronavirus prebolela že v prvem valu epidemije, okužba ponovila.

Žale pred 1. novembrom-1

V petek so potrdili 1796 okužb z novim koronavirusom, 6710 je bilo opravljenih testov, je sporočil vladni govorec Jelko Kacin. Delež pozitivnih testov je tako zdrsnil na 26,78. Kot je razvidno iz podatkov covid sledilnika je umrlo še 23 oseb, skupaj je koronavirus pri nas tako terjal 338 življenj. V bolnišnico so sprejeli novih 158 pacientov, na intenzivni negi dodatnih šest (skupaj 122). Iz bolnišnic so odpustili 67 oseb. 

Gorenjska ostaja najbolj prizadeta regija v drugem valu epidemije covida-19. V petek so samo v Kranju potrdili 107 novih okužb, še 51 v Škofji Loki. Velik skok novih okužb pa so zabeležili tudi v Tolminu. Potem ko so v četrtek tam odkrili eno, so v petek našteli 41 novih okužb.

Okužba se je ponovila pri dveh Slovencih

Kar smo doslej brali le v tuji literaturi, so zdaj potrdili tudi pri nas. Kot je za 24UR potrdil direktor NIJZ Milan Krek, sta se imeni dveh oseb, ki sta okužbo preboleli že v prvem valu, ponovno pojavili med pozitivnimi osebami. Starost oseb, potek bolezni in druge podrobnosti pa so še v fazi epidemiološke preiskave. 

Dr. Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pojasnuje, da to nakazuje na to, kar vidimo z laboratorijskih podatkov, in sicer da koncentracija protiteles sčasoma upade. To se naj bi zgodilo nekje po treh mesecih, predvsem pa pri tistih, ki so preboleli zelo blago obliko okužbe. 

Po besedah dr. Dragana Marušiča z Univerze na Primorskem sta se torej dva od 1500 okuženih iz prvega vala (namesto ocenjenih 20) ponovno okužila, kar nakazuje, da neka imunost vendarle obstaja. Marušič sicer priznava, da je vzorec majhen. 

Beovićeva: Število hospitaliziranih se bo dvignilo do 1200 

V petek je bolnišnično oskrbo zaradi covid-19 potrebovalo 779 ljudi, kar je 76 več kot dan prej. Po besedah epidemiologinje Bojane Beović je rast pričakovana. Število hospitaliziranih se bo po pričakovanjih dvignilo do 1200 ob upoštevanju, da bodo vladni ukrepi prijeli. Intenzivno nego bi na vrhuncu tega vala potrebovalo med 200 in 300 bolnikov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Rast števila bolnikov v bolnišnicah je po pojasnilih vodje strokovne svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje pričakovana glede na številne na novo potrjene okužbe v preteklih dneh. "To so številke, ki se bodo še nekaj časa višale, ne glede na to, ali bi ukrepi postajali učinkoviti," je povedala Beovićeva.

Bojana Beović
Bojana Beović FOTO: 24ur.com

Pojasnila je, da je podatek o številu novih okužb še vedno "kar zanesljiv" kljub temu, da so priporočili nekoliko drugačno testiranje. A število dnevnih testov še ni posebej znižano, je dodala in pojasnila, da stanje epidemije lahko tako še vedno spremljamo po številu testiranih.

"Statistiki nas opozarjajo, da gre lahko za nihanja. Ali gre za dnevna nihanja ali pa smo dosegli plato in se bo krivulja počasi obrnila navzdol, bomo videli v naslednjih dneh," je dodala.

V enoti doma upokojencev Petrovo Brdo okužena velika večina stanovalcev

V enoti na Petrovem Brdu sta bila v četrtek pozitivna dva oskrbovanca, nato so bili v zadnjih 48 urah brisi odvzeti vsem preostalim in tudi zaposlenim. Današnji rezultati preiskav so pokazali, da je okuženih 86 oskrbovancev in deset zaposlenih, zato je zdaj v celotni stavbi vzpostavljena rdeča cona, so zapisali na spletni strani Občine Tolmin.

Ker gre na Petrovem Brdu za posebno enoto Doma upokojencev Podbrdo, saj varstvo zagotavljajo odraslim osebam s posebnimi potrebami, in ne le starostnikom, je bila hitrost širjenja okužbe zaradi specifične strukture varovancev in njihovega načina vsakdanjega delovanja izredno hitra.

"Pri reševanju nastale situacije se je vodstvo doma nemudoma povezalo z Zdravstvenim domom Tolmin in občinskim štabom civilne zaščite ter vzpostavilo predviden protokol delovanja. Vsi oskrbovanci so trenutno pod rednim zdravstvenim nadzorom in ne potrebujejo bolnišnične oskrbe," so zapisali.

V domu upokojencev Nova Gorica pa so po zadnjih podatkih in odvzetih brisih vseh, tudi zaposlenih, okuženi trije oskrbovanci in eden od zaposlenih. Se je pa okužba pojavila tudi v njihovi enoti v Podsabotinu, kjer je pozitivnih pet starostnikov in eden zaposleni, so dodali v regijskem štabu civilne zaščite.

Na severnem Primorskem je bilo v petek potrjenih 100 novih okužb, od tega v Občini Tolmin 41 in v Mestni občini Nova Gorica 13. Skupno število aktivno okuženih je 676, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 573.

Največ aktivno okuženih je še vedno v občini Ajdovščina, in sicer 123, v novogoriški občini jih je 119, v tolminski pa 107. Sledijo občine Idrija (81), Bovec (43), Šempeter-Vrtojba (31), Vipava (30), Miren-Kostanjevica (30), Renče-Vogrsko (28), Cerkno (27), Brda 22 in Kobarid (14).

Ne odpravljajte se na grobove

Praznični konec tedna bo letos minil nekoliko drugače. Zabav ob noči čarovnic ne bo, ob jutrišnjem prvem novembru pa se vrstijo pozivi, naj se ljudje množično ne odpravljajo na grobove. 

Spet delujejo nekatere dejavnosti, vlada določila nove izjeme

Vlada je med izjeme v odloku o začasni prepovedi, ki je namenjena zamejitvi širjenja novega koronavirusa, v petek dodala gradbena, vzdrževalna in montažna dela, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da prihaja do minimalnega možnega stika s potrošniki. Med izjemami so po novem tudi storitve, ki se opravljajo na prostem in pri katerih se lahko zagotovi, da prihaja do minimalnega možnega stika, kot so vrtnarske storitve.

Prav tako bodo z delom lahko nadaljevale servisne delavnice, v katerih popravljajo in vzdržujejo tehnično blago, pa tudi dimnikarske storitve. Te bodo lahko opravljali pod pogojem, da je v prostoru, kjer se izvajajo, prisoten samo en izvajalec, če pa to ni mogoče, je lahko v prostoru prisoten izvajalec storitve in ena oseba, ki je uporabnik male kurilne naprave.

Opravljanje dimnikarskih storitev še naprej ni dovoljeno v prostorih, v katerih je nameščena mala kurilna naprava, ki jih po opravljeni storitev ni mogoče prezračiti. Med izjeme je vlada uvrstila tudi družbe za upravljanje in knjižnice.

Prejšnjo soboto je v veljavo stopila začasna prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki pa je že takrat omogočala nekatere izjeme, kot so prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, lekarne ter prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki.

Na listo izjem so bile že prejšnji teden uvrščene tudi drogerije, tržnice, prodajalne s hrano za živali, prodajalne s programom za vrt in kmetijstvo, drevesnice in vrtnarije, cvetličarne, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, servisne delavnice za motorna vozila in kolesa, prodajalne z večinoma gradbeno-inštalaterskim materialom, banke, zavarovalnice, pošte, dostavne službe, trafike in kioski.

Gneča v smeri Hrvaške

Medtem Prometno-informacijski center poroča o zastoju na dolenjski avtocesti pred mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški. Ta sicer vztraja že od sinoči. "Apeliramo na vse voznike, da imajo pripravljene dokumente in druga dokazila o nujnosti poti, saj se s tem postopek na mejnem prehodu skrajša oziroma, da v kolikor za potovanje nimajo nujnih razlogov, se na pot ne odpravijo. V primeru, da oseba, ki ima prebivališče v Republiki Sloveniji, na mejnem prehodu nima razloga za eno od izjem iz odloka o omejitvi gibanja za prehajanje občin, mu je izrečena tudi globa," so ob tem sporočili s Policije. 


Potnikom tudi  svetujejo, da pred potjo preverijo čakalne dobe na mejnih prehodih in glede na to izbirajo druge, manj obremenjene mejne prehode.

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

18.53

V enoti doma upokojencev Petrovo Brdo okužena velika večina stanovalcev

V goriški regiji je trenutno najbolj pereče stanje v enoti doma upokojencev Petrovo Brdo v občini Tolmin, kjer je po zadnjih podatkih okuženih 86 od 93 stanovalcev ter 10 zaposlenih, so sporočili iz regijskega štaba civilne zaščite za Severno Primorsko.

18.50
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
18.49

Slovenska vojska je pred Infekcijsko kliniko v Ljubljani postavila rentgen, ki bo lahko začel delovati že jutri.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
17.39
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
16.08

Gorenjska še vedno najbolj prizadeta regija

Gorenjska ostaja najbolj prizadeta regija v drugem valu epidemije covida-19. V petek so samo v Kranju potrdili 107 novih okužb, še 51 v Škofji Loki.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1608)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

piron
02. 11. 2020 20.43
+2
1. Kdaj in kdo se odloči, da oseba s kovidom mora v bolnico + navedite točni diagnostični protokol 2. Kdaj in kdo odloči, da oseba rabi kisik - navedite številke -za koliko mora kisik v krvi v % pasti + ali obstajajo še drugi kriteriji - kašelj 3. Kdaj in kdo se odloči, da oseba potrebuje ventilacijo - dejstva in številke 4. Zakaj vsi oskrbovanci DSO in starejši od 65 let ne dobivajo vitamina D - v skladu s priporočili 5. Ali pozitivni na SARS-Cov_2 dobijo vit D na recept + ali ga dobijo tudi vsi zboleli, ki so v bolnici Prosim za takojšnje odgovore odgovornih.
olidata
02. 11. 2020 10.26
+1
To pomeni, da če odkrijejo cepivo bo učinkovito samo 3 mesece?
Špina?ni njoki
01. 11. 2020 10.29
+5
janša pravi, da se veliko ljudi ne drži ukrepov zgolj zaradi nasprotovanja vladi. Hkrati pravi, da njegova vlada iskreno želi premagat virus in jih drugo ne zanima. Če držita obe trditvi naj torej odstopi in je stvar rešena. Vsi se bodo držali ukrepov, on bo pa pomagal premagat virus, ker ga drugo itak bjae ne zanima. Evo, win-win
srebrnibreg
01. 11. 2020 11.48
+2
Saj ga je pa spomladi že premagal in v čast zmagi nad njim zapriv čez 80 tisočakov za prelet ameriških kant čez Slovenijo. Svoje sanje in zablode naj plača z vračilom tega denarja v državno blagajno in naj se iz sebe norčuje za svoj denar.
ajnajs
01. 11. 2020 19.40
-2
zakaj pa je prejšnja vlada pobegnila pred epidemijo in odstopila? Zato ker ni imela jajc da bi šla v ta ogenj. Karkoli se naredi nasprotujemo in se ne držimo zato smo tu kjer smo. Naša služba je odgovorna ina smo že od srede septembra z delom od doma. Okrog ne hodimo, gledam pa po ulici, kako se ljudje družijo. Še okuženi hodijo okoli namesto da bi bili zaprti v hiši. zato se to dogaja in za to ni kriv ne ta ne nobena vlada, zato smo si krivi sami.
piron
02. 11. 2020 20.33
+1
Pol pa naj da vitamin D3 VSEM oskrbovancem DSO. Pa bodo hospitalizacije takoj padle za 70%. Pa če bi lahko izvedeli, katere pogoje mora oseba izpolnjevat - natančno, ne predvidevanja, da jo 1. sprejmejo v bolnišnico 2. dajo na kisik 3. dajo na respirator. S številkami, prosim.
Krematorij666
01. 11. 2020 08.24
+2
Evo bumbarji teorij zarot in zagovorniki švedskega sistema, toliko o vaši prekuženosti. Ze vsaj pol je dokazana ponovna okužba, podporniki dr.Potrcka pa lapajo naprej o prekuzenosti itd...sami švedi priznavajo da so se zmotili.
Important notice
01. 11. 2020 10.09
+5
On pa objavlja neke neresnične posnetke in se sramoti. Ta se bo moral v resnici odseliti nekam daleč, vendar ga bo vest spremljala kjerkoli že bo. Dobro si oglejte posnetek malo pred drugo minuto, kjer za njim zaplapola platno. Dovolj dolgo je v medijih, da se je spoznal s Chroma key tehniko. Vsak jo lahko spozna in dela z njo. Navodila so v Youtubu.
Krematorij666
01. 11. 2020 11.21
+1
Pišuka res, šele sedaj sem opazil. Pa je res ta fb dohtar res vse posnel pred Green Screenom. Alo, saj to ni res...
vinchi
02. 11. 2020 19.10
krematorij 666 .... Glede bumbarjev , prekuženosti in ponovne okužbe ... danes sem na radiju in straneh novic RTV zasledil enak članek v katerem epidemiologinja Irena Grahek Košnik ,iz kranjskega NIJZ pravi takole : pričakuje se tretji val corone v času gripe , to je december januar in februar. To obdobje bo zagonetno , ker zdravniki ne bodo vedeli , kdo je zbolel za gripo in kdo za korono . .....Konec citata . Ja kako pa zdaj ločijo korono od drugih bolezni in seveda tudi od gripe , ker za gripo lahko zboliš tudi v tem času . Par dni nazaj sem prav na tej strani prebral novico , da bodo sedaj za masovno testiranje uvedli antigenske teste , ki so še manj zanesljivi kot PCR testi , ki jih sedaj uporabljajo . Se pa do rezultatov hitreje pride . Če si dobro prebral kar sem napisal , se ti mora vse skupaj zdeti malo čudno , kaj misliš ??? Mar ni očitno , da nas zavajajo in se delajo norca iz nas .? Kako lahko dohtarca trdi , da ne bodo ločili gripe od covid ??? Mar to ne pomeni , da je covid strašno podoben gripi in ni tako nevaren , kot nas strašijo ? Kdo jim lahko še verjame po takih izjavah ? ....pa razmisli malo o tem
Pa-pa Še-kaj
01. 11. 2020 08.22
+2
Le zakaj vozijo bolnike v bolnice če virusa ni ?
neva11
01. 11. 2020 08.18
+2
Koliko strokovnjakov imamo pa vsi kar nekaj ugibajo, kaj se bojijo povedat resnico, ali pa res visoke plače dobivajo za neke kvazi raziskave in ugibanja, drugega konkretnega pa NIČ.
Brabus
01. 11. 2020 08.16
+2
Se strinjam z vlado, razen pri izjemi prehajanja državne meje. Zakaj ne morejo ostati v državi tudi lastniki nepremičnin v urvatiji??? Zaradi SONCA in lepega vremena.
Pa-pa Še-kaj
01. 11. 2020 08.13
1model
31. 10. 2020 21.59
+4
Ni čudno ,da so okužbe. Obala polna vikendašov in vsi nimajo stalnega prebivališča. Dajte preverjat in kaznovat 400 eur To so bogati jim lahko saj kaj vzamete.
Kollerik
31. 10. 2020 21.58
+3
To, da sta se dva okužila že drugič je tista resnično najslabša novica
pomlad 2020
31. 10. 2020 21.57
+5
Dr. Mateja Logar pravi, da se je pri dveh okužba ponovils.. Bejž no bejž. Kaj ne poveste? Dan ali dva nazaj je bila na tem portalu objavljena mislim, da nemška študija, da možnost ponovne okužbe obstaja, vendar v zelo majhnem odstotku. PRENEHAJTE STRAŠITI LJUDI! SAJ NISTE VEČ NORMALNI S TEM USTRAHOVANJEM! Vse to zaradi nesposobnosti, da bi čez poletje uredili covid bolnico, covid oddelke, priskrbeli dovolj osebja... Se ti zdravniki in vlada sploh zavedajo s psiho ljudi??? Ljudje z vročino in pozitivnim koronatestom doma doživljajo depresije, paniko, ker čakajo drugi teden in ali bodo dobili težji potek bolezni. Ste normalni?? Ustvarjate deželo psihičnih bolnikov!
neva11
01. 11. 2020 08.23
+4
Vedno več ljudi je depresivnih in histeričnih ker več ne veš kaj je prav in kaj ne ker si kar naprej izmišljujejo ukrepe, naj povejo resnico pa naj nehajo jamrat z temi posteljami saj so vsi HOTELI prazni z več tisočimi posteljami , ene medicinske sestre pa na čakanju.Samo mislim da je pa vseeno več ljudi na psihiatriji kot na covid oddelkih..
VAREN
31. 10. 2020 21.53
+1
OVCE počasi vse v staje. Jutri je nov dan.
Brabus
01. 11. 2020 08.18
-2
VAREN, bi te popeljal mal v UKC, ali Golnik, pa ,da, vidiš tvoje " ovce ", bedak.
Janezdolar80
31. 10. 2020 21.49
+3
Verjetno ga prvič nista do konca prebolela...
Equilibre
31. 10. 2020 21.39
+5
Tisti, ki imate polno glavo zarot in svojih idej .. kaj mislete, da če ne boste upošteval pravil, da se bo stvar prej obrnila na bolje? Nevem lej, če ne poslušaš logike je tvoj problem samo v zgodovini ni še nobenemu uspelo rešit problema s tem da je delal v nasprotju z reševanjem problema in velika verjetnost je, da tud tebi ne bo. Pa misli si kar si hočeš, če ne kdo drug ti bo zgodovina sodila.
lucinda
31. 10. 2020 21.38
+5
Si predstavljate travmo malega fantka, ki je kriv, da je očka obstopilo šest uniformiranih korenjakov in mu z nadiranjem naložilo eno plačo kazni. Kriv je za napad na očka, ker ni hotel pojesti pol kifeljčka. Nisem zasledila, da bi kdorkoli komentiral dogodek z vidika prizadetega otroka.
RDE?I KIP
31. 10. 2020 21.43
+2
Ici
31. 10. 2020 21.46
-2
Dajte, no. Oče in mama sta zavestno ignorirala nekaj, kar velja za vseh nas 2 mio Slovencev. Nista nosila maske in popolnoma PRAV je, da so ju kaznovali. Morala bi dobiti še 400 eur kazni, ker jočeta in se skrivata za otrokom in rogljičkom. Kaj me briga, kaj sta jedla. Če je obvezno nošenje mask, je obvezno za vse. Serator.
proofreader
31. 10. 2020 21.47
-2
Si predstavljaš da se tvoj oče tako grdo obnaša do policistov, kot nek kriminalec? Grozno.
Important notice
31. 10. 2020 21.52
-1
Ni bilo ravno tako, kot je bilo videti v medijih. Snemal je le zaključek zgodbe. Tisto, kar se je dogajalo prej, je ostalo javnosti prepuščeno domišljiji. Dogajanje pa ni bilo tako nedolžno, kot je opisano.
Look1980
31. 10. 2020 21.59
+6
Podpiram maske tam kjer je res potrebno in ni možna varnostna razdalja, ne pa če si sam z družino. Tukaj gre samo za ustrahovanje...
Brabus
01. 11. 2020 08.21
+1
Ici, super komentar. Še dober, da nista neodgovorna starša začela trobezljati, kako so " bolani ", kakor imajo pripravljene izgovore. Take je treba samo po žepu.
inpivoveritas
31. 10. 2020 21.36
+2
Gre kdo na sprehod?
boslo
31. 10. 2020 21.38
+7
VAREN
31. 10. 2020 21.45
+8
Vzemi plišastega psa. Saj nikjer ne piše kakšen pes mora bit. Važno da je pes.
VAREN
31. 10. 2020 21.35
-1
Bojana jutri grem na morje. Greš z mano? Pa še kako ovčko lahko vzameš s sabo. Se gremo mal sončkat na divjo plažo. Saj pravite da potrebujemo d vitaminček.
VAREN
31. 10. 2020 21.42
+0
Brabus
01. 11. 2020 08.24
-1
VAREN, ti si za pod ključ in zajetno mandatno kazen. Moderator bi te moral zbrisat in prijavit zaradi zavajanja in ignorance zakona o nalezljivih boleznih.
aljoteam
31. 10. 2020 21.25
+5
Izjeme potrjujejo pravilo, tudi drugje po svetu je tako. Ponovne okuzbe so izjemno redke, večinoma so ljudje imuni...
TistoPravo
31. 10. 2020 21.41
+1
Če te sistem ujame v okužbo in svoj čas, potem tekmuješ tudi v dobivanju takšnih in drugačnih virusov...resnica ni pri virusu, ampak pri netopirjuh
extradeluxe
31. 10. 2020 21.21
+1
ka te zaj bo martinovanje? druvo me tak ne zanima čuj.
Legija 1942
31. 10. 2020 21.09
+10
Hehe naredi viuuu, pogledam skozi okno vidim modre lučke osebno vozilo pred policijskim, pogledam na uro 21.03. in si mislim. Bogi revež.🤔
Uporabnik1833045
31. 10. 2020 21.13
+10
Verjetno bo dobil le opozorilo, razen če so bili v igri še drugi prekrški in kakšne substance. So policisti dovolj izurjeni, da le opozarjajo. Problem predstavljajo redarji in inšpektorji, ki jim glavno kaznovati in pokazati svojo dominanco.
92ddt 1
31. 10. 2020 21.15
-1
Upam ,da bez maske in papirjev. Denarja bo zmanjkalo. Bo pa potrebno tudi tiste iz fužin nahraniti.
poper00
31. 10. 2020 21.34
+1
92dd upam ,da brez maske in papirjev.Revše ubogo.To potem še pišeš in kažeš svojo nisko nevoščlivo naravo.
Ici
31. 10. 2020 21.48
-1
Ni revež. Pravilo ure velja za vse enako. Če smo lahko vsi doma, je lahko doma tudi tvoj "revež".
92ddt 1
31. 10. 2020 21.54
-2
Masko se nosi tudi v avtu ,če tega ne veš. Res da v določenih primerih. Denarja bo zmanjkalo nekje ga je treba nabrati. Tukaj se ne gre, da bi komurkoli privoščil. Jaz svoje papirje imam in tudi njemu želim, de jih ima. Samo pa vem, da je kontriranja in izigravanja do onemoglosti. Jah potem pa plačaj ker denar bomo še krepko potrebovali. To je vsa poanta. In seveda mu krepko tudi privoščim, da plača če je v prekršku.