Korona

Znova dovoljene nekatere prireditve: odpirajo se kinematografi, gledališča

Ljubljana, 22. 04. 2021 22.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
0

Vlada je na dopisni seji sprejela dva odloka, s katerima nekoliko sprošča protikoronske omejitve. Zaradi izboljšanja epidemioloških razmer se znova lahko odprejo arhivi, omogoča se izvajanje javnih kulturnih prireditev – denimo kinematografskih, gledaliških, glasbenih ... Spet je dovoljeno tudi izvajanje duhovne vzgoje in izobraževanja, širi pa se možnost kolektivnega uresničevanja verske svobode tudi na odprte površine.

Spet bodo zaživeli kinematografi.
Spet bodo zaživeli kinematografi. FOTO: Shutterstock

Vlada RS je na 203. dopisni seji sprejela Odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji. Zaradi izboljšanja epidemioloških razmer se poleg knjižnic, muzejev, galerij in ograjenih odprtih javnih površin z nepremično kulturno dediščino s 23. aprilom znova odpirajo arhivi ter omogoča izvajanje javnih kulturnih prireditev (kinematografskih, gledaliških, glasbenih, plesnih in drugih).

Kot so ob tem sporočili z Ministrstva RS za kulturo (MK), omejitev števila oseb glede na velikost zaprtega javnega prostora oziroma odprte površine ne bo veljala za tiste, ki se lahko združujejo na podlagi predpisov, ki urejajo začasne ukrepe v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih.

Pri gledališki, glasbeni in plesni dejavnosti bo obvezno testiranje nastopajočih, izjema bodo le tisti, ki so covid-19 že preboleli ali pa so se že cepili. Pri izvajanju javnih kulturnih storitev, tako v zaprtih prostorih kot na odprtih površinah, bo obvezno dosledno upoštevanje preventivnih ukrepov za zajezitev širjenja epidemije covid-19 in smiselno upoštevanje higienskih priporočil Ministrstva RS za zdravje (MZ) in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Začasne omejitve ponujanja kulturnih storitev bodo trajale do vključno 2. maja.

Vlada je sprejela tudi Odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji. S petkom se tako širi možnost kolektivnega uresničevanja verske svobode tudi na odprte površine in dovoljuje izvajanje verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja.

Vlada je na dopisni seji poleg omenjenih odlokov sprejela tudi dopolnjeno Nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19 in določila besedilo novele Zakona o javnem naročanju.

Število oseb, ki se bodo lahko udeležile kolektivnega uresničevanja verske svobode bo omejeno z velikostjo zaprtega prostora oziroma odprte površine.

Medtem ko omejitev števila oseb glede na velikost zaprtega prostora pri izvajanju verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja ne bo veljala, bo za njeno izvajanje obvezno testiranje oseb, ki bodo to dejavnost izvajali, z izjemo tistih, ki so covid-19 že preboleli ali pa so se že cepili, ter upoštevanje varne medosebne razdalje, so sporočili z MK. Tudi pri kolektivnem uresničevanju verske svobode pa bo obvezno dosledno upoštevanje preventivnih ukrepov za zajezitev širjenja epidemije in smiselno upoštevanje higienskih priporočil MZ in NIJZ.

Začasna omejitev kolektivnega uresničevanja verske svobode v Sloveniji bodo prav tako trajale do vključno 2. maja.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.