Korona

Poklukar: Cepiti se bo dalo tudi ponoči, brez naročanja in z vsemi cepivi

Ljubljana, 15. 12. 2021 10.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
1019

Pripravljenost, da pomagajo kolegom zdravnikom in se vključijo v delo v cepilnih centrih ter na točkah za jemanje brisov, je izrazilo med 200 in 300 zobozdravnikov, zaposlenih v javnih zavodih in koncesionarjev. Njihova pomoč bo še posebej dobrodošla v prihodnjem tednu, ko bodo od 19. do 23. decembra pod sloganom "Stopimo skupaj! Varno in zdravo v novo leto" po celi Sloveniji potekali Dnevi cepljenja. Cepiti se bo dalo tudi ponoči, na voljo bodo vsa cepiva, predhodno naročanje pa ne bo potrebno. Ciljna precepljenost v družbi bi po besedah ministra Poklukarja morala biti 80 in več odstotna, pri starejših od 50 let pa 98-odstotna.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Delež cepljenih v EU
    01:49
    Iz 24UR: Delež cepljenih v EU
  • Iz 24UR: Predpraznična cepilna akcija
    02:48
    Iz 24UR: Predpraznična cepilna akcija

 

Minister za zdravje Janez Poklukar, ki je predstavil omenjeno akcijo, je povedal, da stroka poudarja, da edino zadostna precepljenost lahko ustvari pogoje za približno normalno delovanje družbe, zato je treba sleherni napor usmeriti v to, da zdravo in varno zakorakamo v novo leto. "To lahko naredimo samo, če vsi skupaj prepoznamo te dobrobiti, zato poskušamo skupaj z lokalnimi skupnostni organizirati Dneve cepljenja." Ti bodo organizirani v cepilnih centrih, ki bodo delovali od 8. do 20. ure, v vsaki statistični regiji pa bo deloval en cepilni center, ki bo deloval od 20. do 8. ure zjutraj. Cepiti se bo dalo brez predhodnega naročanja, na voljo pa bodo vsa cepiva, prednostno Pfizer in Moderna.

Za cepljenje so aktivirali dodatne mobilne enote, ki bodo delovale širom po Sloveniji skladno z urniki, ki so jih lokalne skupnosti pripravile skupaj z zdravstvenimi domovi. "V Dneve cepljenja gremo skupaj z enotno celostno grafično podobo z istim sporočilom, ključno v teh dneh pa je, da sledimo priporočilom stroke," je pozval. Z zadostno precepljenostjo se lahko izognemo težjemu poteku covida, na ta način hospitalizaciji in na ta način omogočimo razbremenitev zdravstva in normalno delovanje družbe. 

"Danes je bilo v enotah intenzivne terapije 83 odstotkov bolnikov necepljenih, na navadnem pa 70 odstotkov. To pomeni, da bi imeli ob bistveno boljši precepljenosti v bolnišnicah hospitaliziranih med 200 in 300 bolnikov, ne pa okoli 800," je še dejal. Ciljna precepljenost v družbi bi po njegovem mnenju morala biti 80 in več odstotna, pri starejših od 50 let pa 98-odstotna. 

Omikron po njegovem mnenju predstavlja ne samo grožnje, pač pa tudi nov val in "samo vprašanje časa je, kdaj se bo ta zgodil glede na hitrost večanja števila okužb z omikronom v drugih evropskih državah". Posvetovalna skupina ima danes poseben sestanek, na katerem bo pretresla potrebo po dodatnih ukrepih. 

Poklukar je na vprašanje, ali meni, da sta dostopnost in delovni čas res glavna težava, da se ljudje ne cepijo, odgovoril, da živimo sodobno življenje, smo sodobno razvita družba in samo cepljenje vodi v varno in zdravo življenje. "Ne rabimo iti na ulice, ampak lahko s svojim zgledom in enotnim pristopom dajemo zgled in oporo drug drugemu, da zmoremo korak in pristopimo do slehernega občana ali skupine v občini, ga skupaj s stroko opolnomočimo in mu omogočimo, da se odloči za cepljenje. Hkrati pa bo stroka naredila vse, da se cepljenje nemudoma izvede."

Cepilno mesto v Ljubljani
Cepilno mesto v Ljubljani FOTO: Luka Kotnik

Pri cepljenju in testiranju pripravljenih pomagati več kot 200 zobozdravnikov

Predsednik Odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije Krunoslav Pavlović je povedal, da je v cepilnih centrih in na mestih za testiranje pripravljenih pomagati več kot 200 zobozdravnikov, tako zaposlenih v javnih zdravstvenih zavodih kot koncesionarjev in zasebnikov. Glede na potrebe so že vključeni v delo. Pojasnil je, da so v začetku novembra pri odboru za zobozdravstvo potrdili kompetence zobozdravnikov za testiranje in cepljenje. S tem so po njegovih besedah želeli pomagati zdravstvenemu kadru pri cepljenju proti covidu-19 in izvedbi testiranja na okužbo z novim koronavirusom. Pri tem pomagajo zunaj svojega rednega delovnega časa, da ne bi podaljšali čakalnih dob v zobozdravstvu.

Po besedah ministra Poklukarja je bilo prijav celo več kot 300. Kako to vključevanje poteka v praksi, so predstavili koordinatorji mobilizacije zobozdravnikov. 

Vasja Degrassi Bisaki, dr. dent. med. v ZD Koper, je povedala, da se je pri njih vključilo vseh šest timov zobozdravnikov v javnem zdravstvu. Že od novembra imajo narejen razpored in točno vedo, kdaj je kdo razporejen. "Jaz, na primer, imam četrtke, delam pri cepljenju in opažam pri pacientih, ko jim v zobni ambulanti povem, da sem tudi v cepilni ambulanti, da se jih veliko odloči, da se pridejo cepit, ko sem jaz na razporedu. Za to zaupanje sem jim tudi hvaležna. To počnemo izven svojega delovnega časa, tako da naši pacienti zaradi tega ne trpijo."

Romana Mance Kristan, dr. dent. med., spec. parodontologije v ZD Maribor, je povedala, da se pri njih asistenti vključujejo v testiranje že od lani, aprila oz. maja letos pa so se začeli vključevati tudi zobozdravniki. "Niso še vsi vključeni, nekateri so v pripravljenosti. Redno sodelujemo, smo v navezi z okoljem in manjšimi zdravstvenimi domovi, kjer so se zobozdravniki tudi prijavili za pomoč." 

Anja Andrejaš, dr. dent. med., spec. otroškega in preventivnega zobozdravstva v ZD Novo mesto, je povedala, da v njihovem ZD vsak dan v tednu nekdo pokriva en dan. "Že od poletja so četrtki naši in en zobozdravnik cepi v cepilnem centru. Poleti, ko je bil velik naval, smo imeli mobilno enoto, takrat sta se dva zobozdravnika vključevala in cepila na terenu. Preventivne sestre pa se že od vsega začetka vključujejo na vstopne točke brisa, tako da od njih nimamo nič, odkar so šle."

Ivana Karner, dr. dent. med. iz ZD Slovenj Gradec, je povedala, da se na točkah za hitro testiranje trenutno aktivno vključujeta dva zobna asistenta. "Zaposleni tako delo pri nas opravljajo še preko polnega delovnega časa, v koroško-velenjski regiji pa je testiranim in cepilnim centrom v regijski splošni bolnišnici in ZD svojim kolegom pomoč ponudilo sedem zobozdravnikov."

Boris Egič, dr. dent. med., spec. otroškega in preventivnega zobozdravstva v ZD Murska Sobota, pa je povedal, da imajo pet zobozdravnikov koncesionarjev, ki so pripravljeni pomagati ob svojem rednem delovnem času. "Vsi štirje zdravstveni domovi so obveščeni, a trenutno ni potrebe za pomoč. Bolnišnica ne izvaja niti cepljenja ne testiranja, se bodo pa aktivirali po potrebi." 

Matej Praprotnik, dr. dent. med., član Odbora za zasebno dejavnost in član koordinacijske skupine za mobilizacijo zdravnikov in zobozdravnikov koncesionarjev in zasebnikov pri Zdravniški zbornici Slovenije, je povedal, da je bil glavni namen mobilizacija celotnega sektorja, ki bi potencialno lahko pripomogel k boljšim rešitvam in omilitvi posledic epidemije. Zato so tudi oblikovali obrazec, prek katerega so zasebniki in koncesionarji ponudili pomoč. Po njegovih besedah se je prijavilo okoli 300 zdravnikov, zasebnikov in zaposlenih pri njih, od tega je bilo 86 zobozdravnikov in 60 zdravnikov, ter 43 medicinskih sester, kar nekaj pa je bilo pobud mimo seznamov, ko so se zdravniki in zobozdravniki direktno povezovali na lokalnem nivoju. Opozoril je, da včasih podcenjujemo strah, ki ga imamo ljudje do igel. "Globoko sem prepričan, da bi se ljudje lažje odločali za cepljenje, če bi to bilo v obliki tablete." Drugo sporočilo zobozdravnikov pa je, da se v javnosti preveč pogovarjamo samo o življenju in smrti in o hospitalizacijah. "Pozabljamo pa, da je problem izgubljena kvaliteta življenja, ki nam ga kroji koronavirus," je še dejal. Tudi zasebniki zato ljudi pozivajo k cepljenju. 

Koronavirus pasica nova

KOMENTARJI (1019)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jesenvoyo
20. 12. 2021 19.00
+1
Danes dopoldan cepljenje z Moderno ni možno,ker nimajo cepiva. Vljudno so me napotili v Velenje.
jesenvoyo
20. 12. 2021 19.01
+1
spiderx2020
18. 12. 2021 17.36
+3
banda zdravniška pokvarjena podkupljena pohlepna, za cepljenje ste na voljo dan in noč, ko vas kličem v zdravstveni dom , se pa ne javite. kmalu pride tudi za vas sodni dan. in ne bo nobenega usmiljenja. 20 do 30 let zapora minimalno. za logarco in beo lažnivko bo treba zakonodajo spremenit, tako da bo dobila 50 let minimal
spiderx2020
18. 12. 2021 17.28
+1
ta lažnivi poklukec je tako ubrisan, da bi tudi svoje otroke cepil. je na dobri poti, da se ga starši odrečejo.
RavnateljSole
18. 12. 2021 12.41
+2
Ja ponoci se bodo cepil. Najbrz
RavnateljSole
18. 12. 2021 12.41
Ja ponoci se bodo cepil. Najbrz
CEPIN
17. 12. 2021 11.29
-4
Dragi Slovenci NE GLEDATI NA POLITIKO KI JE GNILA PUSTITE NJIH IN CEPITE SE TO JE ZA NAŠO IN VAŠO ZDRAVJE IN BREZ UMRLIH ALI JE RES TO POTREBNO NE NI NE POLNITI POKOPALIŠČ OSTANIMO IN STOPIMO SKUPAJ PROSIM LEPO CEPITE SE ZA BOŽJO VOLJO..
periot22
18. 12. 2021 16.39
+1
CEPIN TI JE JANSA PLACAL OGLAS? POVEJ TO SVOJCEM UMRLIH PO CEPLJENJU IN TISTIM KATERI SO V BOLNISNICAH ZARADI CEPLJENJA!!!!!
periot22
18. 12. 2021 16.41
+1
CEPIN TI SE CEPI 100 KRAT CE TE JE STRAH OSTALI SE BOMO PA SAMI ODLOCILI LAHKO PA SILIS SVOJE CE TE BODO UBOGALI!!!!!!!
spiderx2020
18. 12. 2021 17.39
+1
cepin, vprašaj se , zakaj se od politikov ni nihče cepil. malo razmisli. vklopi logiko in pamet. od buljenja v tv boš imel samo škodo
inpivoveritas
16. 12. 2021 18.58
+2
akcija ... kljukčevih24...
123soba
16. 12. 2021 17.23
+4
Več bo teh s koncesijo, več bo goljufije.
jesenvoyo
16. 12. 2021 16.14
+1
Brez prevoza se ne bom šel več cepit v drugo občino (pa še tam cepijo samo vsak petek nekaj ur) zato, ker v občini kjer stanujem ne morejo uredit cepljenja.
superjezek
16. 12. 2021 09.40
+9
Pri ceplenju pripravljenih pomagati več kot 200 pohlepnih in pokvarjenih zobozdravnikov?!!!!
Misika1967
16. 12. 2021 09.28
+4
Ki sta KREK IN KACIN KORONA KLJUB CEPLKENJU???
periot22
16. 12. 2021 09.05
+10
Nikoli vam ni bilo mar za ljudi v zdravstvenih ustanovah se vam se slusalke ne ljubi dvigovat za denar ste pripravljeni unicevat vse od otrok naprej!
jahta
16. 12. 2021 08.55
+6
No, pa so ultra strokovnjaki premagali glavnega koordinatorja Kacina,ko je od začetka cepljenja šlo vse kar je bilo mogoče narobe..hahhahah!
periot22
16. 12. 2021 08.54
+7
Siljenje v cepljenje s poskusnim cepivom je kaznivo dejanje vredno vsakega obsojanja!
Yioti
16. 12. 2021 17.53
+2
vax-o-mat
16. 12. 2021 08.41
+7
V Ameriki se sesuva CoVid "zgodba" ....no pa da vidimo kako bodo odigrale naše lutke!
09ZarMan10
16. 12. 2021 08.09
+5
Se bomo z družbo dogovorili, da gremo na free coctaile kar v UKC. To ga bomo pili..., bo dobesedno kar "v žilo"!
Vidim daleč
15. 12. 2021 21.37
+12
Nočno cepljenje ? Verjetno je fora v dodatkih. Nočne se da dobro obračunat.
RUDOLF HABSBURG
15. 12. 2021 20.59
+8
Menda bodo v akcijo cepljenja vključili tudi gasilce. A to pomeni, da namesto koledarja za 25€ dobim odmerek cepiva? Bom razmislil, kako na široko bom odprl vrata in denarnico.
User1538643
15. 12. 2021 20.53
+11
Prof. Sucharit Bhakdi: "PCR testi so toliko občutljivi, da bodo zaznali tudi druge korona viruse, tudi gripo. Vse takšne ugotovitve bodo opredelili kot covid okužene. To početje rezultira v inflaciji (napihovanju), lažnega števila okuženih. ".
User1538643
15. 12. 2021 20.54
+7
Kdo potrebuje napihnjene številke? Totalitarni režimi na vzponu.
galop
15. 12. 2021 20.49
+6
Če bi jim bilo toliko do zdravstvenih delavcev ,bi jih pustil da se ponoči naspijo.