Korona

Županja občine Semič, ki v cepiva ne verjame: To je terapija v fazi preizkušanja

Semič, 24. 08. 2021 17.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
1441

V zadnjem času se zaostruje retorika med stroko, tistimi, ki cepljenje podpirajo, in nasprotniki cepljenja. Dvome o uspehu cepiva, cepljenju in ukrepih pa ima tudi županja občine Semič Polona Kambič, na družbenih medijih pa aktivno deli številne teorije zarot. Sama pravi, da se zavzema za pravilno informiranje, a njene objave kažejo drugačno sliko.

Polona Kambič je na zadnjih lokalnih volitvah zmagala z 51,69 odstotka že tretjič, in sicer s podporo SLS. Na občini Semič je bila direktorice občinske uprave med letoma 2000 in 2010, nato pa županja. Gre za izkušeno upravnico in tudi županjo manjše občine v Beli krajini, ki pa je zadnje čase na družbenih omrežjih postala, predvsem med Belokranjci, znana kot županja, ki ni za cepiva in ukrepe.

Na svojem Facebook profilu deli številne posnetke, ki cepljenje zavračajo. Tako je dejala, da gre v enem primeru za "zelo koristne informacije", nato pa je možno zaslediti podatke, ki so jih strokovnjaki že neštetokrat zavrnili. Delila je številne povezave na vsebino, ki je ne samo zavajajoča, ampak tudi nevarna: "Analiza brisnih palčk za površinsko PCR-testiranje v Slovaški republiki – potrdilo o genocidu". Zavajajoče informacije, kar pa je nenavadno, saj sama pravi, "da mora vsak posameznik imeti veliko raznovrstnih informacij, da bi se lahko prav odločil," a nato preide v prepričanost in doda, "sploh pa, da bi lahko sprejel odločitev o sodelovanju pri terapiji v fazi preizkušanja."

ZD Črnomelj je odgovoren za zdravje občanov občine Semič, zato smo za mnenje vprašali tudi njih. Odgovorila je v. d. direktorice, ki je obenem tudi strokovna direktorica, Gabrijela Plut, dr. med., in uvodoma dejala, "da se občina Semič nikoli ni aktivno vključila v promocijo cepljenja. Na spletni strani pa so objavili obvestilo o cepljenju, ki ga je posredoval ZD Črnomelj."

 

Glede spoštovanja ukrepov sicer niso imeli težav z občino. ZP Semič je v ZD Črnomelj v garaži sama uredila izolacijski prostor za obravnavo covidnih bolnikov in odvzem brisov. 

 

Na vprašanje, ali se je županja občine Semič kdaj obrnila nanje za kakšna pojasnila glede novega koronavirusa ali pojasnila glede ukrepov in cepljenja, pa so odgovorili: "Županja se v vsem tem času ni nikoli obrnila na nas za pojasnila o koronavirusu, cepljenju ali poteku bolezni, tudi ne glede zdravstvene oskrbe ali stanja občanov. Slabo izkušnjo smo imeli, ko smo zaprosili za pomoč na domu za gospo, ki je brez svojcev. Medtem pa smo z Občino Črnomelj odlično sodelovali tudi na področju civilne zaščite."

 

Na vprašanje, kakšno je mnenje ZD Črnomelj o vsebinah, ki jih deli županja občine Semič, pa: "ZD Črnomelj se ne strinja z županjo in je ne podpira v teh izjavah. Kljub njeni negativni propagandi je delež cepljenih občanov primerljiv z ostalimi občinami v regiji. Že od januarja je cepilno mesto na ZP Semič, ker si bomo še naprej aktivno prizadevali za doseganje čim večje precepljenosti in kakovostne, varne obravnave vseh občanov."

 Županja Polona Kambič je na naše vprašanje, ali bo prebivalce občine pozvala k cepljenju, dejala: "Preveliko odgovornost bi sprejela nase, če bi svoje občanke in občane silila, napeljevala ali kakor koli usmerjala k 'cepljenju' proti covidu-19. To je namreč korenit in brutalen poseg v telo, zato je to najbolj osebna odločitev vsakega posameznika." Po nadaljnjih odgovorih je možno sklepati, da ne gre za libertarno politično prepričanje, ampak bolj za dejstvo, da ima preizkušena in varna cepiva za terapije. Pravi, da je med državljani veliko dvomov, saj naj ne bi bilo odgovorov pristojnih na določena vprašanja, kot je "Ali so pred cepljenjem vsakega posameznika seznanili z dejstvom, da s sprejemom 'cepiva' v svoje telo sodeluje v znanstvenem poizkusu kot prostovoljec, pri čemer je možno, da bo namesto 'cepiva' dobil placebo?". Vse našteto ne drži, kar so pristojni že tolikokrat povedali, da je že nenavadno, da teh informacij na Facebooku in v medijih ni zasledila. 

Polona Kambič
Polona Kambič FOTO: Občina Semič

Kambičeva je nato želela, da bi javnost vedela, "da bo prejel terapijo oz. vsebino, ki še ni cepivo; cepivo bo postalo šele takrat, ko bo uspešno prestalo celotno pot preizkušanja (še nekaj prihodnjih let)." Slednje ne drži, ameriška FDA je že potrdila Pfizerjevo cepivo, EMA bo to verjetno storila v kratkem. Tudi, če bi trajalo še nekaj let, to ne pomeni, da je cepivo v fazi preizkušanja – to mora opraviti vsako cepivo v treh večjih fazah, preden se lahko da v splošno uporabo. Vsa cepiva so to uspešno opravila, zato niso več v fazi preizkušanja. "Tudi po pričetku proizvodnje in uporabe cepiva v populaciji še naprej vzporedno poteka redno testiranje in spremljanje učinkovitosti in varnosti cepiva," zapišejo na NIJZ. Te faze niso drugačne tudi za druga cepiva in zdravila. 

Županjo tudi zanima, če so prostovoljce, kot sama označuje tiste, ki so se cepili, povprašali o njihovem zdravstvenem stanju in če so jih seznanili z vsemi neželenimi oz. škodljivimi stranskimi učinki, "do katerih lahko pride in do katerih dejansko tudi prihaja, kar vsakodnevno zaznavamo v svojem okolju, če ste pošteni, verjetno tudi vi v vašem okolju." Odgovor je, DA, povprašajo jih o zdravstvenem stanju, treba je izpolniti vprašalnik, prav tako opredelijo najbolj pogoste stranske učinke. Če ste spremljali medije, pogosto poročajo o vseh možnih stranskih učinkih, kar je lahko dostopna informiranost, ki jo zagovarja tudi županja. Kar se pa tiče stranskih učinkov v mojem okolju? Nič, kar ne bi bilo pričakovano. 

Županja sicer ves čas govori in se ponavlja, da je potrebna informiranost prebivalstva za sodelovanje pri terapiji v fazi preizkušanja, ki to ni. "Teh informacij pa javni mediji ne predvajate, zato povprečen človek ne more vedeti zanje," je dejala. Slednje drži, saj smo mediji zavezani poročati pravilne in verodostojne informacije. Županja ima dobro lastnost, da je "moje mnenje o situaciji moja osebna pravica kot državljanke, ki mora o vsem zdravo dvomiti, ne le slepo verjeti in tega javno ne razglašam."  A velika razlika je med informacijami, ki so nastale na podlagi zavajajočih trditev, in tistimi, ki jih je možno znanstveno potrditi. 

Ni sicer želela sporočiti, koliko zaposlenih na občini je cepljenih, je pa potrdila, da "na občini upoštevamo vso veljavno zakonodajo. Tudi ZD Črnomelj smo zaposleni na občini in člani Štaba CZ nudili vso potrebno pomoč in podporo pri izvajanju njihovih nalog v času epidemije." Svoje misli o nasprotovanju cepljenja pa zaključi: "Sama menim, da ne gre verjeti niti prevelikim zagovornikom niti prevelikim nasprotnikom. Pomembno je najti svojo lastno pot in vanjo verjeti s svojo srčno energijo." Sicer ima prav, a je vprašanje, ki so ga postavili številni Belokranjci: kako je možno, da izvoljeni predstavnik ljudstva verjame in širi stvari, ki niso znanstveno podprte. Županja pa v obstoj terapije in stranskih učinkov cepiv ni prepričala veliko občanov, saj precepljenost v občini Semič ne odstopa od povprečja v državi. 

Velika večina županov sicer poziva k cepljenju, nekateri pa so pri tem bolj slikoviti. Ivan Benčina, župan občine Loški potok, je pred dnevi dejal: "Trenutno je to (cepljenje) edina možnost, da se se izognemo bistveno večjim omejitvam in da zaščitimo sebe in najbližje. Letos namreč še ne bomo širili pokopališča." Na naše vprašanje glede primernosti takšnega zapisa pa je dejal: Moj zapis je poziv k streznitvi ob dejstvih, ki nam jih sporočajo strokovnjaki. "Normalni" argumenti ne zaležejo.  Glede pokopališča pa drži. Ob bistvenem številu presežnih smrti bo potrebno uporabiti zemljišče, ki je določeno za take primere. Občine moramo namreč  poskrbeti tudi za 'zaključna dela v zdravstvu'."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1441)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kana-1
19. 11. 2021 11.08
+1
Kar se pri nas dobrega naredi nekateri posamezniki navkljub prejemanju plače iz javnih sredstev z opletajočo ritjo izničijo.. Prijetno razmišljanje..
Butalivud
19. 11. 2021 10.25
+0
In potem naj “navaden” državljan ne bi bil - zmeden ???
Vest-naroda
19. 11. 2021 09.21
-1
No, pa bodo imeli izredne lokalne volitve.
Liliputput9
19. 11. 2021 08.53
+3
Et54678
02. 10. 2021 13.02
+2
mnogi zdravniki in znanstveniki pravijo to
Aleš66
24. 11. 2021 20.44
-1
Ne. Mala, mala, mala peščica zdravnikov in znanstvenikov.
Debil989898
26. 08. 2021 08.54
+0
Bravo gospod ravnatelj!
Reycis
25. 08. 2021 21.53
-6
Imamo heretika. Hitro klapa, ljudi s takšnimi nevarnimi idejami moramo čimprej diskreditirat jih predstavit kot nore in jih odstranit iz uglednih položajev v družbi. Gremo v napad.
Debil989898
26. 08. 2021 08.58
+2
Reycis a nevarni a zato ker se ne podreja politicni coroni in ne stoji v vrsti!
urtika
25. 08. 2021 20.18
+5
Končno nekdo ki se ne pusti plačati za farmakomafijsko propagando.
Grma53
25. 08. 2021 18.30
-3
Imamo veliko preveč občin, tako da ni dovolj pametnih županov za to funkcijo.
Debil989898
25. 08. 2021 18.19
-3
mile952
25. 08. 2021 17.11
-9
O Bog, kake županje in župane pa izvolimo? Ni čudno, da je folk tako zblojen glede cepljenja, če so izvoljeni predstavniki takšni butli.
Debely
25. 08. 2021 15.56
+8
Teorije zarot ne obstajajo, obstaja samo prava resnica, to pa ni teorija zarote!!!
mhri47
25. 08. 2021 15.40
-9
Ji želim da zboli ta covidom in naj potem ne dela gužve v bolnici.
mile952
25. 08. 2021 17.13
+14
Ne želi ji tega, da šiba božja tebe ne zadene.
polikarbonatka
25. 08. 2021 15.28
-8
Če županja ne zaupa znanosti in stroki,nima kaj izkati na tako pomembni funkciji.Da taki ljudje pridejo do takih funkcij je rezultat negativne selekcije in nepotizma.
polikarbonatka
25. 08. 2021 15.33
-2
Ko bom šla v trgovino bom rekla na blagajni da ne bom plačala nakup,ker je to moja svobodna odločitev in imam pravico da se svobodno odločam.Prav tako v kinu ne bom plačala vstopnice iz enakega razloga.Tudi z varnostnim pasom se ne bom privezala,ker se lahko odločam na podlagi svoje volje.
Millady
25. 08. 2021 18.49
+6
V enem postu ti je uspelo napisati ne ene ali dve neumnosti, napisala si kar tri (3!) orto-neumnosti 🤣
urtika
25. 08. 2021 20.13
+6
Stroki kateri. Tista stroka kateri še zdravniki in medicinsko osebje ne zaupa.
09ZarMan10
25. 08. 2021 15.07
+7
dajte se precepiti z 10 odmerki. Vam mi, ki nas v to niso prepričali, odstopimo še naše, pa lahko imate vsak mesec osvežitveni odmerek. Naj vam tekne...
maksi23
25. 08. 2021 15.07
+6
Bravo za pogum, gospa županja!
polikarbonatka
25. 08. 2021 15.29
-3
mhri47
25. 08. 2021 15.41
-8
Grma53
25. 08. 2021 18.33
-9
Vsak ima lahko svoje mnenje. Je pa pokvarjeno da svoj idiotizem vsiljuješ še drugim.
Grma53
25. 08. 2021 18.33
-5
Vsak ima lahko svoje mnenje. Je pa pokvarjeno da svojo pokvatjenost vsiljuješ še drugim.
slabzadah
25. 08. 2021 15.04
+6
Tudi komunalni prispevek je svobodna odločitev in ga ne bom plačal.
User416781
25. 08. 2021 14.51
+3
V Beli krajini je sedaj itak cvet znanstevnikov za cepiva in viruse, tako da me to ne čudi.
Kostorog
25. 08. 2021 15.34
+1
Če misliš s tem rammsteina in sebe imaš popolnoma prav oba sta zahojenca.
User416781
25. 08. 2021 18.48
+0
Nisem iz Bele krajine, imam pa tam sorodnike in precej znancev.
Kostorog
28. 08. 2021 17.22
+2
Najbrž v tla gledajo ko prideš na obisk, od sramote da ne bo pomote.
tekač
25. 08. 2021 14.45
+1
Kdo? Kambič... najbrž ima doktorat iz upravnih ved in je tudi doktor zdravstvenih ved in doktor obrambnih ved , skratka vsevedni.....
patetik
25. 08. 2021 14.36
+8
Pa še fajk tabela, ja seveda, da je več necepljenih v bolnicah, če objavljate podatke od marca dalje, ko še cepivo ni prijelo in ko sploh še folk ni bil 2x cepljen
User416781
25. 08. 2021 14.51
+1
Kako da ne? Seveda so bili že takrat cepljeni.
Grma53
25. 08. 2021 18.36
Si doma v Kočevskem rogu, da ne veš, da so cepiti pričeli množičneje decembra lani