Korona

Županja občine Semič osnovno šolo poziva, da opusti vse ukrepe

Ljubljana, 19. 11. 2021 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
529

Županja občine Semič je na Osnovno šolo Belokranjskega odreda Semič naslovila pismo, v katerem poziva k opuščanju ukrepov. Sama meni, da so ukrepi protiustavni, nezakoniti in ne spoštujejo temeljnih človekovih pravic, niti ne verjame, da je Sars-Cov-2 tako nevaren virus. Prav tako je namignila, da bodo prenehali spoštovati ukrepe na občini oziroma kot sama meni, začeli spoštovati zakon in ustavo. Število hospitaliziranih, izredno visoka zasedenost intenzivnih postelj in več kot 5.000 mrtvih, od tega več kot 200 v zadnjih dve tednih, je ni prepričalo v nasprotno.

Polona Kambič - županja občine Semič
Polona Kambič - županja občine Semič FOTO: Občina Semič

Županja Polona Kambič je v lokalnem okolju znana kot oseba, ki se ne strinja z veljavnimi ukrepi za širjenje koronavirusa. Še več, na svojih družbenih profilih pogosto deli objave različnih iniciativ, ki trdijo, da so testi PCR neveljavni, ukrepi protiustavni, koronavirus zarota, izrazila pa je nestrinjanje z izvajanjem ukrepov na osnovnih šolah. "Starši, združite se in povejte: NE. Kmalu bo šlo predaleč in takrat bo prepozno. Kar ne sodi v šolo, tja resnično ne sodi. Ne mislite, da se bo s tem končalo, ker se ne bo. Samo v slogi je moč," je zapisala. 

A tokrat je šla še korak naprej in kot županja občine Semič na osnovno šolo v Semiču, katere ustanoviteljica je ravno občina Semič, poslala pismo, v katerem "opozarja" na prej naštete zadeve. Ravnateljici je tako zapisala, da mora spoštovati zakon in je odgovorna za zakonitost dela. Trenutno veljavne ukrepe smatra za popolnoma neveljavne in ravnateljici zapiše: "Zavestno delujete nezakonito in protiustavno, čeprav ste prvi, ki to ne bi smeli početi. To potrka tudi na mojo vest in izvajanje ukrepov v prostorih občine bo z današnjim dnem postalo zakonito in ustavno." Glede zadnjega nam je županja odgovorila le: "Spoštovani, o vseh odločitvah na občini bo javnost seznanjena v skladu z zagotavljanjem javnosti dela."

 Na organe osnovne šole tako pritiska in jih poziva k nespoštovanju nadrejenih organov in Vlade RS ter jih opozarja: "Zato ste v skladu s Kazenskim zakonikom in zavezujočo sodno prakso, tako evropsko kot tudi domačo, kazensko in odškodninsko odgovorni, če bo s strani staršev podana kazenska ovadba ali ustavna pritožba iz naslova kršenja otrokovih pravic."

Prav tako je dodala poziv: "Prenehajte kršiti temeljne človekove in otrokove pravice ter svoboščine, in sicer s prisiljevanjem v nošenje obraznih mask, vzdrževanjem socialne razdalje otrok, drugih oseb in učiteljev s pogojevanjem udeležbe pri pouku ob trikratnem tedenskem testiranju z izpolnjevanjem splošnih pogojev PCT." 

V nadaljevanju pisma tako še naprej pritiska na ravnateljico, naj opusti izvajanje ukrepov, in upa, da bo v osnovni šoli ponovno prevladal razum. "Spoštovana ga. ravnateljica, naj spomnim, da imate tako kot jaz avtonomijo nad tem, ali boste spoštovali nična navodila nadrejenih organov in Vlade RS ali jih boste zavrnili, ker veste, da so nezakonita in otrokom celo škodljiva", je zapisala. Za odziv smo že prosili OŠ Semič. Pismo je ravnateljica v vednost poslala tudi vsem ostalim osnovnim šolam v Beli krajini, te smo prav tako prosili za odziv. 

Na spletnih straneh slednjih je videti pozive k spoštovanju ukrepov, zahvalo staršem za sodelovanje in uspešno uvajanje samotestiranja. "Samotestiranje je potekalo brez zapletov. Učenci se počutijo dobro, njihovo razpoloženje je otroško igrivo in delavoljno. Kljub vnaprejšnji zaskrbljenosti poudarjam, da so tudi najmlajši samotestiranje izvedli uspešno in ob tem tudi zvedavo, odgovorno in varno," so zapisali na OŠ Mirana Jarca Črnomelj. "Spoštovani, hvala za razumevanje, sodelovanje in pomoč z zaupanjem, da covid-19 čim prej premagamo in nadaljujemo z normalnim šolskim delom," so še dodali na šoli.

OŠ Belokranjskega odreda Semič
OŠ Belokranjskega odreda Semič FOTO: Google Maps

Županja že v preteklosti imela težave z ukrepi

Polona Kambič je že v preteklih mesecih večkrat izpostavila, da se ne strinja z veljavnimi ukrepi, meni, da koronavirus ni tako nevarna bolezen. Število hospitaliziranih, izredno visoka zasedenost intenzivnih postelj in več kot 5.000 mrtvih je ni prepričalo v nasprotno. Prav tako je ne prepriča dejstvo, da se glede nevarnosti bolezni strinjajo prav vse strokovne institucije, ki so odgovorne za varovanje javnega zdravja po svetu. 

Županja je avgusta na naše vprašanje, ali bo prebivalce občine pozvala k cepljenju, dejala: "Preveliko odgovornost bi sprejela nase, če bi svoje občanke in občane silila, napeljevala ali kakor koli usmerjala k cepljenju proti covidu-19. To je namreč korenit in brutalen poseg v telo, zato je to najbolj osebna odločitev vsakega posameznika." 

Medtem ko je še avgusta dejala, da spoštujejo vse ukrepe na občini, je tokrat očitno naredila korak naprej. "Torej zavestno delujete nezakonito in protiustavno, čeprav ste prvi, ki tako ne bi smeli početi. To potrka tudi na mojo vest in izvajanje ukrepov v prostorih občine bo z današnjim dnem postalo zakonito in ustavno," je zapisala ravnateljici. Na strani občine Semič za razliko od ostalih belokranjskih občin ni videti niti enega novejšega poziva za spoštovanje ukrepov ali cepljenje. Zdravstveni dom Črnomelj je odgovoren za varovanje zdravja semiških občanov in takrat so nam na odnos z vodstvom občine Semič dejali: "Županja se v vsem tem času ni nikoli obrnila na nas za pojasnila o koronavirusu, cepljenju ali poteku bolezni, tudi ne glede zdravstvene oskrbe ali stanja občanov. Slabo izkušnjo smo imeli, ko smo zaprosili za pomoč na domu za gospo, ki je brez svojcev. Medtem pa smo z Občino Črnomelj odlično sodelovali tudi na področju civilne zaščite."

V ZD Črnomelj so prav tako dejali, da se ne strinjajo z izjavami županje in se bodo še naprej trudili za občane, ki so v njihovi pristojnosti. 

Testiranje in spoštovanje ukrepov potekata brez težav

Po oceni ministrstva za šolstvo je v večini osnovnih šol samotestiranje potekalo brez večjih težav. Na vseh šolah so imeli učence, ki so začeli izobraževanje na daljavo. Na daljavo se po podatkih ministrstva šola skupaj 8033 učencev, kar je 3,61 odstotka vseh učencev. Največji delež šolajočih na daljavo je v prvem in drugem razredu, in sicer dobrih pet odstotkov, najmanjši pa v devetem razredu, dobra dva odstotka.

Gre za manjšino, bilo je nekaj ekscesov, a več kot 95 odstotkov staršev je upoštevalo ukrepe in razumejo, da so potrebni, da bi se lahko otroci še naprej šolali v šolah in ne doma. Predsednik združenja ravnateljev Gregorja Pečana je dejal, da po njemu dostopnih podatkih so sicer le redke izjeme, kjer je v šoli zaradi obveznega samotestiranja manjkalo večje število otrok. Tudi v prihodnje v zvezi s samotestiranjem šolarjev ne pričakuje večjih težav, kvečjemu jih bo manj, je dejal. 

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1