Korona

Zdravniška zbornica: Sistem je treba prilagoditi razmeram in ne iskati krivcev

Ljubljana, 22. 09. 2020 13.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Potem ko na dan prihaja vse več zgodb o bolnih ljudeh, ki zaradi epidemije ne morejo priti do ustrezne zdravstvene oskrbe, je zdaj tudi upravni odbor ZZZS izvajalce zdravstvene dejavnosti pozval, naj se ustrezno organizirajo in odpravijo zaostanke. Zahteva tudi, da zagotovijo optimalen oziroma nemoten dostop do izbranega osebnega zdravnika. Sicer jim grozijo tudi pogodbene kazni.

V določenem obdobju so izvajalci zdravstvene dejavnosti lahko opravljali le najnujnejše storitve.
V določenem obdobju so izvajalci zdravstvene dejavnosti lahko opravljali le najnujnejše storitve. FOTO: Dreamstime

Čas epidemije zdravstvu povzroča še več težav: nekateri bolniki težko pridejo do zdravnika. V ambulantah se ob vseh pacientih še oglašajo na stotine klicev vsak dan. V enem od zdravstvenih domov so v enem tednu našteli kar 85 tisoč telefonskih klicev. 

Da je v tem času ob ukrepih za preprečitev širjenja koronavirusa izjemno težko priti do zdravnika, je dejstvo, ki mu pritrjujejo tudi številek Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Od januarja do julija so izvajalci v ambulantah družinske medicine, otroškega in šolskega dispanzerja ter dispanzerja za ženske opravili 276.142 obravnav manj kot v enakem obdobju lani, kar je 3,84 odstotka manj. V zobozdravstveni dejavnosti za odrasle, mladino in otroke so opravili 417.063 obravnav manj (31,53 odstotka), v specialistični ambulantni dejavnosti 1.469.786 storitev manj (16,12 odstotka) in v akutni bolnišnični dejavnosti 23.474 obravnav manj (11,78 odstotka) kot v enakem obdobju lani.

Kot so opozorili pri ZZZS, slabša realizacija programa vpliva tudi na slabšo dostopnost zavarovanih oseb do zdravstvenih storitev. Zato pozivajo vse izvajalce zdravstvene dejavnosti, naj se ustrezno organizirajo in izvedejo program, za katerega izvedbo so se obvezali s pogodbo z zavodom, ter zagotovijo nemoten dostop do osebnega zdravnika. Sicer jim grozijo tudi pogodbene kazni. 

Največ težav je zaradi oteženega dostopa do izbranega osebnega zdravnika.
Največ težav je zaradi oteženega dostopa do izbranega osebnega zdravnika. FOTO: Shutterstock

Predlagajo izboljšanje dostopnosti po telefonu

Med rešitvami predlagajo vzpostavitev informacijskih točk za bolnike oziroma izboljšanje dostopnosti po telefonu. ZZZS predlaga tudi reorganizacijo oziroma centralizacijo naročanja in posredovanja povratnih informacij bolnikom o datumu in uri osebnega pregleda ali telefonskega razgovora z zdravnikom za več ambulant na enem mestu.

Rešitev na ZZZS vidijo tudi v vzpostavitvi posebnih informacijskih točk za naročanje na odvzem brisa in povratne informacije o izvidu odvzetih brisov na nacionalni ravni, na sistemski ravni pa bi bilo po oceni ZZZS treba takoj urediti prenos določenih kompetenc na medicinske sestre. Med njimi so predpisovanje nekaterih medicinskih pripomočkov in nenujnih reševalnih prevozov, kar bi razbremenilo zdravnike.

Izpostavili so še dosledno izvajanje pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki po novem omogočajo, da napotni zdravnik podaljša veljavnost napotnice osebnega zdravnika, če ugotovi, da bo zavarovana oseba na podlagi že izdane napotnice potrebovala zdravstvene storitve tudi po preteku obdobja veljavnosti napotnice. "To pravilo se še premalo uporablja, kar tudi po nepotrebnem povzroča ponovne obiske ali telefonske klice osebnega zdravnika," ugotavlja ZZZS.

Dodatna sredstva ne pomagajo, če ni ljudi 

Predlagajo tudi vsaj začasno ustavitev zniževanje števila količnikov, ko zdravnik lahko odkloni novega bolnika, ter nadaljevanje zmanjševanja administrativnih bremen v zdravstvu in povečevanje števila timov družinskih zdravnikov. A kot so ob tem poudarili, zagotavljanje dodatnih sredstev ne bo zadoščalo, saj ZZZS zaradi pomanjkanja zdravnikov ne more oddati vseh programov.

"Zato so nujni sistemski ukrepi, kot so povečanje vpisa na medicinsko fakulteto, optimizacija poteka specializacije družinske medicine (v zadnjih letnikih naj poteka na primarni ravni in ne na klinikah), pozitivna promocija poklica zdravnika na primarni ravni, uvoz zdravnikov iz tujine," so navedli.

Primer bolnice z razlitim slepičem 

V Zdravniški zbornici Slovenije ob številnih opozorilih na težave v dostopnosti do zdravniške pomoči po državi poudarjajo, da je takoj treba najti rešitev za strokovno in hitro obravnavo vseh tistih nujnih stanj, ki zahtevajo takojšnje ukrepanje. "V zadnjih tednih smo v javnosti zasledili več zapisov in izpovedi bolnih ali njihovih svojcev o oteženem dostopu do zdravniške pomoči v različnih delih Slovenije, saj so se bolniki morali kljub različnim nujnim stanjem naročiti, opraviti in počakati na rezultat testa na okužbo z novim koronavirusom," so zapisali v pozivu. Med zadnjimi je primer Maje Kalan, ki je do obravnave pri zdravniku prišla šele po več dneh, čeprav je imela razlit slepič. 

"Ti primeri kažejo, da je takoj treba najti rešitev za strokovno in hitro obravnavo vseh tistih nujnih stanj, ki zahteva takojšnje ukrepanje. V takih primerih namreč lahko nekajdnevno ali celo samo nekajurno čakanje na test povzroči hujše posledice za zdravstveno stanje bolnika ali je zanj tako čakanje lahko celo usodno," so danes sporočili iz zdravniške zbornice.

Kot so zapisali, kljub večkratnim opozorilom, da je treba izboljšati dostopnost do zdravstvenih storitev, vnovič ugotavljajo, da se tovrstni primeri še vedno dogajajo in da je dostopnost v določenih primerih ponekod še vedno neustrezna. "Pri tem poudarjamo, da je treba zdravstveni sistem prilagoditi razmeram in ne iskati 'krivcev' in izgovorov. Sodobne informacijske rešitve že obstajajo in z ustreznimi prilagoditvami bi jih lahko kmalu učinkovito vključili v sistem naročanja na testiranje," so dodali v zbornici.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1940659
23. 09. 2020 13.31
Enkrat sem že napisala - pa bom "za vsak slučaj" ponovila: če se pojavi dodaten zdravstveni problem, kot je sedaj ta corona, je treba zagotoviti več sredstev, kadra in prostorov, da bodo obravnavani vsi bolniki, ne le tisti s coronavirusom. Namesto, da vlada denar namenja višanju svojih (funkcionarskih in poslanskih) plač in nakupom orožja!!! ZZZS pa bi moral spremeniti neživljenjske normative!!!!
User1063544
23. 09. 2020 08.57
+1
Jaz pa sem bolj za iskanje krivca, da je država v bedi... in je dolgo jasno kdo je kriv... Vsak od vas, naj se pogleda v špegl... in krivec je že tukaj. Zaradi neukrepanja, gluhega in slepega soglašanja, toleriranja, strahu ste državljani sami postavili državo na kant in to v vseh aspektih ne samo v zdravstvenem. Zdaj pa jokate... ne jokajte tistemu ki vas potiska... ker vas bo še bolj potisnil, ker jokate.
travc
22. 09. 2020 21.40
+1
Zeljka Djordjevic
22. 09. 2020 21.16
+2
Zakaj zobozdravniki delajo svoje delo a zdravniki pa na daljavo Prideš se usedeš na par metrov te sprašuje Kako bo kdo vedel kako zdravilo potrebuje ,Vse na pamet
grikos
22. 09. 2020 20.37
+10
Šel k zdravniku,kjer sem bil naročen,pred ZD gneča,znotraj pa vse prazno,zdravniki in medicinske sestre pa se sprehajajo .pijejo kavo in debatirajo.
Geres
22. 09. 2020 20.09
+17
Ukinit monopol ZZZS. Tako kot imajo na Nizozemskem - vsaka zainteresirana zavarovalniva lahko sklepa pogodbo za JAVNO zdravstveno zavarovanje. Premije so jasne (določene z zakonom) in zavarovalnica za javno zavarovanje ne sme nikogar zavarniti. Te zavarovalnice nato sklepajo pogodbe z izvajalci - saj ne boste verjeli, čisto vseeno je, ali je izvajalec državni ali privatni. Skratka vsak, ki je pripravljen za to ceno opraviti storitev, podpiše pogodbo o sodelovanju. Privatnik lahko obenem javno objavi, da zavarovalnica iz naslova javnega zavarovanja krije x eur za določeno storitev, pri čemer je treba potem iz lastnega žepa doplačati še x eur. Pri državnem doplačil ni. Skratka monopol ZZZS ukinit in sklenit pogodbe z vsemi zainteresiranimi izvajalci, potem bodo tudi čakalne dobe bistveno bistveno manjše. In odnos do pacientov boljši. Dokler se ti za stranke ni treba borit, briga te... Najrajši si, če jih ni, saj dobiš isto plačo. Kaj je lažje, kot ne dvignit telefona cel dan ali odpisat na elektronsko pošto.
Zikepike
22. 09. 2020 19.43
+15
Hvala Bogu, da se je ta zadeva javno izpostavila...Tudi sam sem pred dnevi klical za očeta, ker potrebuje nove tablete mu jih zmanjkalo....NIHČE se nejavi ure in ure klicanja....ostalo mi je le, da vse potrebno plačam oz. kupim. 119e in 6 centov je prišlo. Bo kdo to povrnil?
Zeljka Djordjevic
22. 09. 2020 21.17
+2
Edin prek emajlov se javjo ja pa čakas da to se javjo
Moncsa
22. 09. 2020 19.03
+18
A zdej, ko imate že kup skoraj mrtvih (in verjetno tudi veliko mrtvih) pacientov zaradi ne / zamudne obravnave, pa obilo tožb, ste se spomnili, da ni treba iskati krivca, ampak rešitev. Kaj ste pa delal od februarja do sedaj???
Uporabnik1940659
22. 09. 2020 16.53
+25
Gospodje iz ZZZS potrebno bo tudi več sredstev, kadra in prostorov ter bolj življenjski normativi!! V času, ko ni bilo obravnav, so zavarovalnice pobirale prispevke kot pred corono - kje so sredstva??????
Et54678
22. 09. 2020 16.37
+16
mal pozno, ampak bolje kot nikoli! vendar že mnogo posledic na zdravju ljudi in kdo bo odgovarjal za to? kdo??
krava_muca
22. 09. 2020 16.33
+10
Družinski zdravniki so kljub COVIDU opravili samo 3,84% manj obravnav. Kar se mene tiče, pohvaljeni.
Uporabnik1727405
22. 09. 2020 16.19
+20
Zdravniki od marca 2020 dalje sploh ne opravljajo svojega dela, očitno zaradi strahu pred virusom. Zato ni možen osebni ,ali kakršenkoli drugačen, kontakt z osebnim zdravnikom ,ali s specialistom. Oddelki bolnišnic (razen manjšega deleža onkoloških oddelkov),so povsem prazni. Edino je možno priti do zdravnika preko urgentnega bloka, seveda, če te varnostniki spustijo. Mi zavarovanci plačujemo obvezno in dopolnilno zavarovanje brez možnosti uveljavljanja temeljnih pravic, zdravniki pa prejemajo plačo za nič opravljenega dela. Minister za zdravje ,enako dr. Beovićeva (sploh ne vem, kaj ona dela, čeprav okrog vratu zmeraj nosi nek zdravniški pripomoček ) pa pošiljata medla sporočila in se sprenevedajo. Če se bo obstoječe stanje nadaljevalo ,bodo ljudje masovno umirali zaradi drugih bolezni in ne zaradi Covid 19.Pa še to;na Covid oddelkih bolnišnic delo z bolniki opravljajo izključno specializanti in študenti medicine, glavno breme pa nosijo medicinske sestre, prekaljenih zdravnikov(razen redkih izjem) pa sploh ni zaznati. Ne vem kako to ,da so kontrolni in drugi mehanizmi povsem odpovedali ... princ svetlobe(ali teme) JJ bi moral zdavnaj ustrezno odreagirati, tudi z zamenjavo ministra za zdravje...
Millady
22. 09. 2020 18.34
+17
++++ zdravniki se bojijo virusa.. ja, bo kar držalo..Podobno, kot če bi se gasilci bali ognja
zibertmi
22. 09. 2020 16.06
+15
saj se še na telefon nihče ne oglaša,pa bi radi dodatek.ne vem ,če jih na en delavnik obrihtajo pet.za slikanje komolca pa vrsta 200 dni ,pa še korona ,verjetno bom na vrsti tam nekje 2021
nemo1
22. 09. 2020 15.50
+11
Zzzs, je bolj podobno napisat v oblačku nekomu ki počiva v senci, v bistvu pa je enainisto to kar počneta, mar ne?
Sokril
22. 09. 2020 15.41
+21
Za obisk dermatologa je najbolje iti kar takoj k zasebniku. Če greš najprej k osebnemu zdravniku je to misija nemogoče, da sploh prideš tja, ali pa da kdo slučajno dvigne telefon. Potem kot neumen čakaš 6 - 24 in več mesecev dermatologa. Seveda ti prijazno povedo, če hočeš biti prej (v enem tednu) na vrsti pa plačaš 120 evrov. Pri zasebniku pa vse to preskočiš in daš takoj le 70 evrov. Kdo je tu nor?
Geres
22. 09. 2020 20.12
+13
Se strinjam. Iz lastnih izkušenj pa - ni večje agonije, ko en sistem ne deluje, drug pa ni razvit. Javni ne deluje. Pika. Zasebni je slabo razvit oziroma obstaja zgolj na področjih, kjer so investicije v opremo nizke. Srečno, če rabiš kakšno bolj kompleksno stvar. Niti plačat iz žepa ne moreš, ker recimo naš UKC ne sprejema samoplačnikov. lahko pa čičaš in čakaš. Tudi ne moreš opraviti v leti 2020 privat pregleda pri revmatologu, infektologu, imunologu in še kje. Skratka, bolje lahko poskrbiš za psa, kot zase. V Sloveniji prava deluta v zdravstvu tako ni denar - ta odpira omejeno število vrat. Prava valuta so veze - te odpirajo vsa vrata.
Ilirska
22. 09. 2020 15.30
+29
Posebno zobozdravstvo katastrofa, ne delajo nic!!
cobra2422
22. 09. 2020 15.28
+39
Nehajmo plačevat zavarovanje ,pa da vidimo
Rožice cvetijo
22. 09. 2020 15.57
+15
cobra2422, če nehaš plačevati, si vse tablete in bolnišnično zdravljenje plačuješ sam. Ko se želiš ponovno zavarovati, traja 3 mesece, da ti zavarovanje ponovno začne veljati.
Geres
22. 09. 2020 20.13
+8
Hahah, kako bomo nehali plačevati, če nam kar od plače trgajo za obvezno zavarovanje? Če bi mi dali možnost, takoh izberem izplačilo bruto plače in sama poskrbim za vse...
Moncsa
22. 09. 2020 20.50
+5
Geres enako. Sicer sem jaz sprašavala (še pred leti) za to varianto pri ZPIZ. Ne plačam prispevkov, se odpovem pokojnine. So mi rekli, da se ne da... Toliko o demokraciji.
Geres
22. 09. 2020 21.33
+1
Moncsa: to je davčna diktatura, kar imamo pri nas. Plačuješ, zato da dobiš slabšo storitev, kot bi jo dobil za ta denar na trgu. Obenem ti razlagajo, kako srečen moraš biti, da imamo tak sistem. Ljudje pa še ploskajo.
AxisDeus
22. 09. 2020 14.59
+41
Zasebno in javno zdravstvo se mora ločiti, tako kot v Nemčiji in Skandinaviji. Pri nas je problem, da javno zdravstvo plačujemo tako, kot da je zasebno, storitev pa zaradi tega ni nič višje kakovosti ali hitrejša. Potem pride pa tudi bedna normativnostna zadeva prav s strani ZZZS, ki na leto in mesec predvidi toliko in toliko pacientov, če greš čez normo ali po rezultatih ali številu pacientov, ni nobene nagrade, potem logično, da se ljudi razporedi povečinoma tako, da se normo zadovolji in potem konec. Zdaj pa še ta korona, kar poznam dobrih javnih zdravnikov, so v zadnjih letih vsi postali bolj tajnice in birokrati, kot pa, da zdravijo, zato je njihovo zadovoljstvo nižje in zadovoljstvo pacientov nižje.
picijulka1
22. 09. 2020 14.46
+30
Naj pogledajo kako se dela v samoplačniških ordinacijah. Nobenih čakalnih vrst. Neka gospa v Kranju je 8 dni (osem) potrebovala da so jo sprejeli v jeseniški bolnišnici zaradi vnetega in perforiranega slepiča. Najprej ni bilo negativnega testa pol pa ni bilo nikogar v ZD Kranju na ultrazvoku. Zasebnik brez koncesije je takoj napisal napotnico pod zelo nujno.
Boris6116
22. 09. 2020 15.14
+12
Seveda v samoplačniških ni čakalnih vrst, ker vse več ali manj javno zdravstvo podela.
balibali0
22. 09. 2020 15.48
+8
Ha ha, ha. Javno zdravstvo podela, mogoče za vas k mate veze, za navadne državljane so pa dolge čakalne vrste.
ii
22. 09. 2020 14.41
+31
Kaj splošni zdravniki niso dobili dodatka zaradi tveganja? Sedaj pa vsi po vrsti roke dvignili nad pacienti. Kaj jih bomo po novem prosili, naj se nam posvetijo ... po modernih, brezstičnih poteh???