Lokalne volitve 2018

Arsenovič: Ta zmaga je vstopnica za pot na Everest

Maribor, 02. 12. 2018 17.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Urša Zupan/ Tina Švajger
Komentarji
286

"Ta zmaga je dejansko vstopnica za pot na Mount Everest. Zgoraj me čakajo volivci in gledajo, kako in ali bom prišel gor," je dejal Arsenovič, ki je postal novi mariborski župan. V dar je celo dobil granitno kocko. Kangler, ki pravi, da ni razočaran in da voljo volivcev spoštuje, mu je prišel čestitat. Na sodelovanje je pripravljen, če bo to "v interesu Maribora".

Več videovsebin
  • Kangler in Arsenovič si sežeta v roke
    00:51
    Kangler in Arsenovič si sežeta v roke
  • Prvi odziv Saše Arsenoviča
    01:39
    Prvi odziv Saše Arsenoviča
  • Arsenovičevo vprašanje novinarjem
    00:34
    Arsenovičevo vprašanje novinarjem

Novi mariborski župan je postal podjetnik in novinec na političnem parketu Saša Arsenovič. Po skoraj vseh preštetih glasovih je v drugem krogu volitev s 57,9 odstotka glasov premagal starega političnega mačka in nekdanjega župana Franca Kanglerja, ki je prejel 42,1 odstotka glasov.

"Občutki so prepleteni med veseljem in odgovornostjo, ki jo čutim, ampak verjamem, da bomo z ekipo uspeli narediti to, kar smo obljubljali. Seveda ne vsega jutri, bomo pa že jutri začeli delati bolj sistematično, več z ljudmi in potem bodo projekti samo po sebi umevna zadeva iz dobrega dela uprave in vseh, ki delajo za in v občini," je Arsenovič dejal v prvem odzivu.

Priznal je, da je kot športnik pričakoval zmago, sicer se ne bi podal v to tekmo. "Bilo je zelo naporno, pestro, a zanimivo," je dejal in napovedal, da bo delal transparentno in pošteno – kot dober "poslovodja". Zahvalil se je vsem, ki so glasovali zanj. "Zahvala gre Mariborčanom, ki verjamejo v boljši jutri!"

Čeprav je 52-letni Arsenovič zbral dovolj podpisov občanov, je na volitvah nastopil kot kandidat SMC.

Dodal je tudi, je ta zmaga neka vstopnica za pot na Mount Everest. "Vem, da me zgoraj čakajo vsi ti volivci in gledajo, kako bom prišel gor, če bom prišel gor. Ampak verjamem, da gremo na vrh, kjer bomo zapičili mariborsko zastavo!"

Drugi krog volitev je bil po njegovem mnenju "bolj urban", "manj nizkoten", komunikacija s tekmecem je bila "bolj normalna".

Na vprašanje, kakšna bo koalicija, je odgovoril, da si bo vzel nekaj časa za premislek. Napovedal je tudi, da se bo zagotovo lotil revizije nekaterih poslov nekdanjega župana Andreja Fištravca.

Rokovanje zmagovalca in poraženca
Rokovanje zmagovalca in poraženca FOTO: Damjan Žibert

Kangler mu je prišel čestitat in iskat granitno kocko

Še preden so bili izidi uradno znani, je Arsenovič od svojih podpornikov v štabu za šalo v dar prejel granitno kocko.

Kmalu po razglasitvi izidov mu je prišel čestitat Kangler in segla sta si v roke. "Hvala za pošten drugi krog – ko sva bila sama, je bilo bolje kot takrat, ko nas je bilo več! Vse spoštovanje in upam, da bova dobro sodelovala," mu je dejal Arsenovič, Kangler pa je odvrnil: "želim ti, da vodiš to mesto dobro, predvsem pa si želim, da mi podariš tisto kocko, da jo bom lahko uporabil, če boš slabo mesto vodil!" Arsenovič je v šali odvrnil: "Bo kar na mizi na mestnem svetu."

Arsenovič je v dar za šalo prejel granitno kocko, a se je Kangler že "zagrebel" zanjo.
Arsenovič je v dar za šalo prejel granitno kocko, a se je Kangler že "zagrebel" zanjo. FOTO: POP TV

V Arsenovičevem štabu, ki je bil nabito poln, so po zmagi odmevale pesmi "We are the champions" "I did it my way"  in Smolarjeva "Je treba delat". Med njegovimi podporniki v štabu sta bila tudi Zdravko Počivalšek in Tone Vogrinec, na Twitterju pa mu je čestital tudi zunanji minister Miro Cerar. "Čestitke Saši Arsenoviču za pomembno zmago in pozitiven prepih, ki je zavel v Mariboru. Pri delu lahko gotovo računa na vso mojo podporo in podporo mojih kolegic in kolegov iz SMC," je zapisal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Arsenovič, nekdanji igralec tenisa, po izobrazbi pravnik, je bil najprej dejaven v tujini, v zadnjih letih pa je kot lastnik in direktor Galerije Gosposka postavil v središču Maribora vrsto gostinsko-namestitvenih objektov, kot so Restavracija Rožmarin, Gostilna in Hotel Maribor. V politiki do zdaj ni bil dejaven in tudi v tokratno volilno kampanjo se je vključil šele v zadnjem trenutku, a s tem močno premešal karte predvsem aktualnemu županu Fištravcu, ki se je po prvem krogu volitev moral umakniti iz bitke za župansko mesto.

Kangler: Jutri je nov dan

Kangler je ob porazu dejal, da ni razočaran in da je voljo volivcev treba spoštovati. "Jutri je nov dan, življenje gre naprej. Pred nami so novi izzivi in nove priložnosti. Ta ekipa je v Mariboru dobro izpeljala te volitve, prišli smo v drugi krog, dobili smo deset mandatov v mestnem svetu," je spomnil. Kot je še dejal, Arsenovič nima politične kilometrine, a mu ne želijo nagajati.

Na vprašanje, ali je v mestnem svetu pripravljeni sodelovati z njim, je odvrnil, da za to ne vidi zadržkov, če bo to v interesu Maribora.

Franc Kangler je športno priznal poraz in šel čestitat Arsenoviču.
Franc Kangler je športno priznal poraz in šel čestitat Arsenoviču. FOTO: POP TV

Kanglerja sta med drugim v štab, ki se je po porazu kmalu izpraznil, prišla podpret tudi nekdanji poslanec Sašo Peče in stari novi župan Destrnika Franc Pukšič. "Franc je moj zelo dober prijatelj, bil je poslanec, ki se je boril za Štajersko, marsikatero borbo za Štajersko sva skupaj borila, uspelo nama je veliko in Franc je edini, ki ga Maribor potrebuje," je Pukšič povedal naši novinarki na terenu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (286)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenskidelavec
03. 12. 2018 19.00
G. Arsenovič sedaj pa pokaži če si tako sposoben, kot trdiš.
SLO-SURVIVAL
03. 12. 2018 18.03
+3
Bog vam pomagaj, no sicer pa si to zaslužite, tako ste hoteli sedaj pa imate! Po vsej verjetnosti boste pa med prvimi jamrali in šinfali to kar ste si izvolili, ampak taki pač ste in zato ne more biti boljše!
ivan res grozni
03. 12. 2018 18.42
-2
Če bi Kangler zmagal, bi se preselil v drugo mesto! Pri skoraj vseh ovadbah so sodišča ugotovila, da je Kangler "samo" prekoračil svoja pooblastila. Očitno to v Sloveniji ni kaznivo delovanje. Edino pravnomočno obsodbo Okrožnega sodišča pa mu je višje sodišče vrnilo v ponovno obravnavo.
krneki_123
03. 12. 2018 19.11
+2
Verjetno v Ljubljano, ker si tako načelen človek :))
13klu?
03. 12. 2018 12.46
+3
ta je bol za na šar planino kot everest
?ebula
03. 12. 2018 12.37
-1
Kangler se mora iz Spodnjega Dupleka preseliti v zgornji Duplek, pa bo že malce bližje Mariboru.
razocarani
03. 12. 2018 11.34
+1
cestitke vsem mariborcanom ki niste volili kanglo ,,
ivan res grozni
03. 12. 2018 18.45
-3
Razocarani: Kljub temu pa je bilo veliko Mariborčanov proti razvoju mesta!
Larissa13
03. 12. 2018 09.34
+2
Čestitke novemu županu. Srčno upam, da bo porihtal tudi mestni promet in vrnil življenje v Maribor. Vsak nov obraz, je nov tako dolgo dokler se drži "neumno" in potem pa pogrunta ves sistem. Dobil je podporo vseh volivcev, pa verjetno še kakšnega nasprotnega, saj je po tistem kar je povedal, povedal iskreno in dobro. Tudi upam, da bo čimdlje človek nadzorov in da ga ne bodo prehitro pokvarili sistem in "stari politični mački". LP
Larissa13
03. 12. 2018 09.35
+0
nnanna
03. 12. 2018 09.12
-1
čudna primerjava?! pazi, da ne zmrzneš.........
pogledd
03. 12. 2018 09.08
+8
Žalostno, da Mariborčani ne zmorejo izvoliti domačega župana. Pranje možganov po Ljubljanskem vzorcu je pustilo vidne posledice. "Če je Arsenoviću vzornik Janković potem morajo goreti vsi alarmi."
JApajaDAja
03. 12. 2018 09.29
+0
saj menda ne misliš, da ima arso interes in prioriteto kampiranja na sodišču?
razocarani
03. 12. 2018 11.35
-5
a kangla je pa dobra izbira ,??????????????????????
ivan res grozni
03. 12. 2018 18.52
-5
Pogledd: O čem vendar pišete? Prav Arsenovič je domač, Kangler pa je tuj in je samo prijavljen v Mariboru. Že Arsenovičev oče je bil rojen v Sloveniji in je povezava z jugom samo dedek. Vsi alarmi morajo goreti samo, kadar je SDS v ozadju. Arsenoviču je Janković zgled samo v načinu dela; menedžerskemu upravljanju z mestom. To je neštetokrat pojasnil. Kangler je razvažal svoje volivce z avtobusi in jih častil s kosili, kar kaže, da je SDS močno odvezala mošnjo.
mikpiki191
03. 12. 2018 09.05
+14
imamo novega župana,dajmo mu čas da se pokaže,ni vse tak črno kot eni pišete ...
pogledd
03. 12. 2018 09.05
+12
Slovenija postaja Jugoslavija v malem, 27 let se nas balkanizira, mladi odhajajo v tujino, iz juga pa "polnimo praznino" in vse bolj očitno postaja, da smo le delno samostojni, osamosvojeni. Stare partijske, udbovske strukture in njihova omrežja, ki so uničila Jugoslavijo uničujejo Slovenijo. To je po 27 ih letih jasno kot beli dan. Kdaj bodo ljudje dojeli, kaj se nam dogaja, da gremo po poti, ki je šla Jugoslavija v propad.
ivan res grozni
03. 12. 2018 18.58
-3
Pogled: Poiščite psihiatra. Živite v fantazijskem svetu. Slovenija je ena najuspešnjejših evropskih držav, že dve leti in pol z drugo ali tretjo največjo rastjo BND, z majhno nezaposlenostjo in z majhnim zunanjim dolgom. Od nas so bolj zadolžene celo Avstrija, Francija, Nemčija, ZDA, Japonska. O Grčiji in Italiji pa je škoda besed.
smlatna
03. 12. 2018 09.04
-2
Dobro, da ste mariborčani dobili vsaj Magno..Ker zaj ste 4 leta pečeni.
ivan res grozni
03. 12. 2018 19.01
-3
Pečeni bi bili s Kanglerjem. Dokončno! Maribor je hudo zadolžil. Magna je velik uspeh, kljub stranki SDS, ki je investicijo hotela ustaviti. Magna ima, za lakirnico, v načrtu proizvodnjo avtomobilov; za začetek 90.000 letno.
guest24
03. 12. 2018 09.03
+8
to je župan, ki bo skrbel samo za ceste in trge pred svojimi lokali, za drugo ga bo pa bolj malo brigalo.
ivan res grozni
03. 12. 2018 19.04
-4
Od kod vam to prepričanje? Iz Nore Tv, iz Reporteja, ...
JApajaDAja
03. 12. 2018 08.58
+7
če bo arso upošteval mb kot celoto, vse mariborčane,tudi tiste, katerih dnevna baza ni le "rožmarin...."pa kot "njegove"-potem se ni kaj za bati! gotovo se zaveda, da bi z mešetarjenjem pod mizo največ izgubil on-ima kr dosti kapitala v mestu.začnimo z optimizmom in naj nam bo sreča mila pri izbiri :-)
ivan res grozni
03. 12. 2018 19.05
-3
Mojster mešetarjenja pod mizo je bil Kangler. To mu je treba priznati; 2/3 mestu, 1/3 sebi.
fairplayy
03. 12. 2018 08.50
+11
Upam da ne bo skrbel samo za svoje kredite in zep, ampak tudi na okolske probleme stajerske vec zelenih povrsin omejitev smoga v mestu izboljsanje javnega prevoza brezkopromisa do onesnszevalcev...
ivan res grozni
03. 12. 2018 19.07
-3
Manj je zakreditiran kot kdo od nas. Samo v nepremičninah ima štirikrat več in pravkar obnavlja ogromno poslopje na Lentu.
cirenij
03. 12. 2018 08.33
+17
Je pač izvoljen kdor pač je. Ampak eni pišete, koliko ima Arsenovič kreditov za odplačat. A lahko napišete kje, katera firma in koliko? Pisat nekaj "baba čula, baba rekla", je brez veze.
zoooom
03. 12. 2018 08.52
+6
Ni baba je Pozar. Kar je pa skor isto... kateri podjetnik pa nima kreditov?
JApajaDAja
03. 12. 2018 08.59
+12
dokler so na bankah anuitete redno poravnane ne vidim razloga za paniko-on pa ,verjetno, tudi ne!
ivan res grozni
03. 12. 2018 19.09
-2
To o zadolžitvah si je izmislil Požar. Podatki o njegovih "dolgovih" so na spletu, jih je pa tudi razgrnil v predvolilni. Njegov dolg je samo kredit, ki ga še ni začel črpati. Če ga vrne, ni dolžan niti centa.
murinar
03. 12. 2018 08.28
+23
Balkan expres divja po Sloveniji ! Zakaj smo se sploh samoosvojili ? Kangler je pa tako ali tako kriminalec !
zoooom
03. 12. 2018 08.52
-5
ivan res grozni
03. 12. 2018 19.10
-2
Kakšen Balkan express? Arsenoviča povezuje z jugom samo dedek. Že njegov oče je rojen v Sloveniji.
Rde?iAlarm
03. 12. 2018 08.15
+20
kangla je zato izgubil v mariboru ker je ponavljal kot papagaj " maribor nosim v srcu"kar je bilo že osladno saj vsi vemo da kangla tudi blizu ni da bi bil mariborčan pa še izdajalec po vrhu ker je izdal svoje iz dupleka.......
ArkaMast
03. 12. 2018 08.11
+15
JApajaDAja
03. 12. 2018 08.11
+3
v kp je pa še vedno na tesno?
razocarani
03. 12. 2018 11.41
+0
no popo ima vsaj kaj pokazati ,,njegov predhodnik ki je imal dva mandata pa je lahko pokazal samo kakec njegovega psa katerega ni nikoli pobral ,,in to na najvecjem trgu v centru kopra ,,sedaj pa bi se drugi kitili z vsem kar je popo storil za mesto ,,kdor ne pozna mesta pa naj bo tiho ,,vsaj dreka ni vec po mestu in ljudje imajo doma sekrete ne kot prej ko je smerdelo iz odprtih kanalizacij ,,zal ste koprcani zeloooo slepi in pozabljivi ,,
JApajaDAja
03. 12. 2018 08.01
+12
kanglerjev volilni cilj "spremenil bom to mesto zopet v vas " se na srečo ni uresničil! arso, vso srečo ,tebi in nam v mb!
razocarani
03. 12. 2018 11.42
+5
no vsaj eno skrb manj imate v mariboru ,,vsaj nazadovali ne bote ,,upam in zelim da vam uspe
JApajaDAja
03. 12. 2018 11.46
+0