Lokalne volitve 2018

Slovenski volivci pozabljajo, oprostijo ali gledajo, kaj je za njih dobro?

Ljubljana, 20. 11. 2018 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
/ 24UR ZVEČER
Komentarji
136

Zakaj Zoran Janković v Ljubljani lahko dela, kar hoče, kako je Gašpar Gašpar Mišič v Kopru preprečil zmago Borisu Popoviču v prvem krogu, kdo bo zvezda v Mariboru? Podjetnik Saša Arsenovič, ki mu je vzornik Janković, ali padli župan Franc Kangler? Koliko pozabijo in oprostijo volivci?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Največ županov samostojnih kandidatov ali iz vrst SLS
    04:58
    Iz 24UR ZVEČER: Največ županov samostojnih kandidatov ali iz vrst SLS
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj je v ozadju volilnega izida v Mariboru?
    02:55
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj je v ozadju volilnega izida v Mariboru?
  • Iz 24UR ZVEČER: Je Mišič odnesel glasove Popoviču?
    04:27
    Iz 24UR ZVEČER: Je Mišič odnesel glasove Popoviču?
  • Iz 24UR: Zakaj SLS uspeva na lokalnem področju, ne pa tudi na državnem?
    04:53
    Iz 24UR: Zakaj SLS uspeva na lokalnem področju, ne pa tudi na državnem?
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj je recept za drugi krog?
    03:26
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj je recept za drugi krog?

Zoran Janković v Ljubljani očitno lahko dela, kar hoče, Boris Popovič pa v Kopru, kot kaže, nič več, saj je v drugem krogu in očitno ga je njegov nekdanji prijatelj Gašpar Gašpar Mišič dodobra načel in mu odvzel ravno tiste glasove, ki jih je Popovič potreboval za zmago v prvem krogu. Andrej Fištravec je pristal na smetišču zgodovine, nova zvezda v Mariboru pa je, kot kaže, Saša Arsenovič, ki mu je vzor ljubljanski župan Zoran Janković. Bodo tudi Mariborčani po novem dobili model vladanja po vzoru Ljubljane, kjer bo na čelu poslovnež, ali jih bo vodil nekdanji razvpiti župan Franc Kangler, ki so ga sami vrgli s položaja, a mu bodo zdaj vse to oprostili.

Zanimivo je, da imajo največ županov skupine volivcev in samostojni kandidati, kar je nezaupnica etabliranim strankam. Ob tem pa je še posebej zanimivo, da je največ županov še naprej iz vrst zunajparlamentarne Slovenske ljudske stranke (SLS), ki se že več kot pet let neuspešno skuša vrniti v parlament.

Kaj o tem pravi predsednik SLS Marjan Podobnik?

Popovič: Podpore ne bom iskal pri kandidatih in strankah, ampak pri ljudeh

Naš obalni dopisnik Jaka Vran meni, da če bodo vsi tisti volivci, ki so v prvem krogu dali glas Gašparju Gašparju Mišiču, sledili njegovim navodilom, za koga naj volijo, potem bodo šli ti glasovi k Alešu Bržanu. Bržan je sicer danes že sklical nekakšen neuradni sestanek z vsemi tistimi kandidati, ki se niso uvrstili v drugi krog. Olga Franca in Gašpar Gašpar Mišič sta mu že napovedala brezpogojno podporo in, kot kaže, bo ta še precej širša, vendar so ostali kandidati dejali, da se morajo še posvetovati s strankami, ki so jih kandidirale.

Če bodo vsi tisti volivci, ki so v prvem krogu dali glas Gašparju Gašparju Mišiču, sledili njegovim navodilom, za koga naj volijo, potem bodo šli ti glasovi k Alešu Bržanu.
Če bodo vsi tisti volivci, ki so v prvem krogu dali glas Gašparju Gašparju Mišiču, sledili njegovim navodilom, za koga naj volijo, potem bodo šli ti glasovi k Alešu Bržanu. FOTO: POP TV

Sicer pa je dosedanji župan Boris Popovič napovedal, da podpore med strankami in kandidati ne bo iskal, ampak jo bo iskal med ljudmi, na terenu, med volivkami in volivci. V Kopru že 16 let ni bilo drugega kroga županskih volitev. Nazadnje se je to zgodilo leta 2002, ko je prav Popovič premagal dotedanjega župana Dina Pucerja, takrat je nastopil svoj prvi mandat. 

LMŠ na lokalnih volitvah ni uspelo

Marjan Podobnik je z rezultatom, ki ga je na lokalnih volitvah dosegla njegova SLS, zadovoljen.
Marjan Podobnik je z rezultatom, ki ga je na lokalnih volitvah dosegla njegova SLS, zadovoljen. FOTO: POP TV

Po številu županov so najmočnejše skupine volivcev in samostojni kandidati, kar 87 županov imajo po vsej Sloveniji. V prvem krogu je med strankami najmočnejša SLS, zunajparlamentarna stranka, ki ima 23 županov, pred štirimi leti jih je imela 25 v prvem krogu, po drugem krogu pa skupno 31.

Zanimivi pa so rezultati vladajočih strank: edina, ki še ima lojalno bazo tudi na lokalni ravni ravn, je SD. Vladajoči Listi Marjana Šarca na terenu ni uspelo. Od devetih niti en njihov kandidat še ni bil izvoljen. Zgolj enega od 24 predlaganih ima, še pred kratkim prva v vladi, SMC, nobenega pa še koalicijske Desus, Levica in SAB.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (136)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bassettt
21. 11. 2018 10.01
-1
Za suznje in hlapce in slepce rojeni, to bo to.
Belibog
20. 11. 2018 22.46
-1
Vse več sumov, da je bila Jankovićeva zmaga v prvem krogu pogojena z množičnimi prijavami stalnega bivališča v Ljubljani, kar je sprožilo nedavno stavko na UE Ljubljana! Podobna manipulacija napovedana tudi za Maribor!
bodi
20. 11. 2018 20.14
+2
Hehehe volilci so kot zlate ribice ,pozabijo neko barabijo v tren oka .
Venduta
20. 11. 2018 17.43
+6
Isti, isti, isti ... Pri nas je diktatura. Zopet... Zakaj?
NA LEVO ni OK
20. 11. 2018 17.19
+2
Popović bi zmagal v Kopru v prvem krogu, če bi imeli tudi v Kopru Murgle, to je garant tudi Jankoviču.
Bojan-F
20. 11. 2018 16.52
-1
S cim je podprta trditev "Zoran Janković v Ljubljani očitno lahko dela, kar hoče"?
Transformerji
20. 11. 2018 14.24
+3
Pa dajmo: Mišić -Popovič ......... velika izbira poštenih, pametnih in sposobnih!
sbštajerec
20. 11. 2018 13.55
+20
Kako naj kandidirajo ljudje, ki znajo delat, ki niso pogoltni in ki si želijo pomagat mestu? Kako?Tako da vzamejo kredite NE, tako da izkoriščajo nepotizem NE, tako da preko povezav s podjetji perejo denar tudi NE!Potem ostanejo šerifi, ki uporabljajo vse te mehanizme, se obračajo po vetru in so dvo ali več lični. To so ponavadi ljudje ki jim je oblast "slast" in se ne glede na to kaj menim jaz in VI samo nasmehnejo in tudi takšno kritiko pozabijo. So tudi samovšečni ampak predvsem predrzni njihov arsenal volilcev pa so ubobožana raja(tako finančno kot miselno), ker mislijo da bodo pod njihovo vladavino tudi oni postali takšni modeli. Res škoda kaj zapravljamo po časovnici in nasploh življenju ker podpiramo takšne "ase" Župan bi moral biti gospod 40-70 let preskrbljen, pragmatičen in "maskota" mesta, ki je v življenju dal nekaj skozi v gospodarstvu, ki nima ovadb in nima policiskih "pik", vzor meščanom, je lahko tudi strah in trepet če je potrebno ne pa ti širokoustni razcapanci, ki jih mati in žena nista niti naučila kako se barvno uskladi pri oblačenju in kako se obnaša v družbi, če si župan in kje živimo in kakšna je naša kultura, da si na proslave povabljajo namesto avsenikov in slovenskih pop glasbenikov Hrvaško - Srbske zvezde. Kako jih ni sram? (LJ - Daniela & Severina, MB - Trubači)
NA LEVO ni OK
20. 11. 2018 17.26
+6
sbštajerc- BRAVO, ni kaj dodat. Edino, kar bi še dodal je, da vsi ki volijo take pervezneže, lopove, goljufe, mafijce...., so po duši isti, vsem je le eno in isto sveto-KORIST od prilizovanja pa tudi če v resnici mislijo drugače. S tem so še hinavci. Uboga Slovenija, dokler bo še Slovenija??????????????????????????
slovenskidelavec
20. 11. 2018 13.37
+2
Ve se da Kangler zaradi radarjev nima možnosti v Mariboru.
vinogradnik33
20. 11. 2018 13.35
+11
Uzakonjeno bi moralo biti , da nihče , ki je bil pravnomočno obsojen zaradi političnega , gospodarskega kriminala ali protipravno pridobljene koristi , ne bi mogel niti kandidirati na kandidatnih listah za občinske ali državne funkcije ( sicer je tak predlog že bil dan v parlament , pa ga pomladne stranke niso sprejele , ker potem Janša in co. ne bi več mogli kandidirati za parlament ali predsednika države !) Spomin Slovenskih volivcev je zelo kratek , veliko preveč je toleranten do kriminala in korupcije , preveč je popustljiv do nemoralnih izpadov , hujskanja , podpihovanja sovraštva , razdvajanj , politikov ( lokalnih kot državnih ) , oproščajo celo prestajanje zapornih kazni ( saj to počne tudi ustavno sodišče , z izgovorom , da so potrebni za razvoj demokracije !) , kakšna je slepota slovenskega volivca !
Transformerji
20. 11. 2018 14.16
+4
Ko bodo zakoni za vse enaki, ko bomo postali pravna država, potem pa lahko zahtevamo spremembe zakonov , da se ne more vsak pojaviti na volilnem listu.
Transformerji
20. 11. 2018 13.34
+6
Ne spomnim se več, kolikokrat sem napisal, da je 2/3 državljanov (!) pokvarjenih. Kaj naj bi torej drugega pričakovali?
mackintosh
20. 11. 2018 13.40
-1
ja ovce SĐSove bo potrebno zamenjati ti dve tretjini. Edini ne vem kje boste tok butlov dobili ki bi vas volili ahahahahahahahahaah
mackintosh
20. 11. 2018 13.41
-1
Polis123
20. 11. 2018 13.10
-2
Naslednja generacija bo ločila med izmišljotino, tožilsko obtožbo in obsodbo na sodišču.
kameltrajbar
20. 11. 2018 15.25
+0
13klu?
20. 11. 2018 13.09
+14
najbolj vam je pokazal Janković kaj si misli o svojih volilcih, ko se je takoj po delni razglasitvi zavrtel na Yugo musko pred magistratom sredi Ljubljane.
DJ-Pero
20. 11. 2018 13.00
+13
Nova strategija Popovića! Zdaj bodo v Kopru poskušali prebuditi sentimentalnost volilcev: po spletu že krožijo pisma "užaloščene" žene Eve, ki sta jo dogajanje in "lažne" informacije izredno prizadele. Kakor seveda tudi otroka. Zgodba malce spominja na Bandellijevo! :) Pa slike župana s sinom kako tolažita eden drugega... Na sinova je župan definitivno zelo navezan, saj je dobro leto nazaj "moral" ostati pred vrati koprskega sodišča, kjer je bila na sporedu zadeva Serming. Župan ni hotel na vhodu oddati mobilnega telefona. Razlog? Župan je mobilca nujno potreboval, saj je zaradi "zdravstvenega stanja" enega od sinov moral biti neprestano dosegljiv. Kakšna pozornost... :)
Mungos2
20. 11. 2018 12.55
+1
Arsenoviću je vzor Janković !!!!!!!!!! Pa kam ste padli Mariborčani ?????????
PanterTheBlack
20. 11. 2018 12.49
+5
Zelo realno in nazorno napisan članek
diebaumeister
20. 11. 2018 12.35
+30
Najbolj mi je "všeč" ko LJ-ćani modrujejo Koprčanom, "imate sedaj možnost se ga znebit", češ njihov župan je neoporečen glede korupcije in je moralno zelo visoko pozicioniran hahahah ta je kot tista, ko sta se dva lopova kregala kdo je bolj pošten, tisti, ki je ukradel miljon ali tisti ki je ukradel diamante.
karolinakarolina
20. 11. 2018 12.34
+28
Jaz ne zastopim ljudi, ki volijo župana kot je Janković! S tem podpirate korupcijo in milijone dolga.
Rde?iAlarm
20. 11. 2018 12.22
-2
v 11.mestnih občinah tudi eden župan ni iz sekte sds,tistih 12.županov v obskurnih vasicah pa jih kar naj imajo.....
Pan1
20. 11. 2018 13.43
+2
Frigo
20. 11. 2018 12.20
+3
Brez veze hodit na volitve
kameltrajbar
20. 11. 2018 12.22
+8
Polis123
20. 11. 2018 12.23
+2