Lokalne volitve 2018

Šmarješke Toplice: oba kandidata vložila ugovor, žreb pod vprašajem

Šmarješke Toplice, 04. 12. 2018 10.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
6

Izenačen rezultat v Šmarjeških Toplicah napoveduje prvič v zgodovini lokalnih volitev žreb, ki pa je še vedno pod vprašajem, saj sta se oba kandidata pritožila. Hribar v ugovoru opozarja na številne nepravilnosti in zahteva, da se mu omogoči vpogled v neveljavne glasovnice, vsebina ugovora Krnčeve ni znana.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Bodo župana izžrebali?
    02:27
    Iz 24UR: Bodo župana izžrebali?
  • Iz SVETA: Kandidata za župana v Šmarjeških Toplicah vložila ugovora
    02:37
    Iz SVETA: Kandidata za župana v Šmarjeških Toplicah vložila ugovora
  • Iz 24UR ZVEČER: Kakšni so možni scenariji?
    05:13
    Iz 24UR ZVEČER: Kakšni so možni scenariji?

Letošnje lokalne volitve so poskrbele za kar nekaj razburjenja. Če so bili predvolilni boji še nekoliko umirjeni, pa je bil toliko bolj razburljiv volilni dan oziroma dogajanje, ki mu je sledilo. Namreč, v kar dveh občinah – Kopru in Šmarjeških Toplicah, je bil volilni rezultat tako tesen, da so morali večkrat preštevati glasovnice, napetost ob preštevanju glasov po pošti, pa je bila takšna, da bi jo lahko rezal z nožem. Kako ne, ko pa je bila v Kopru razlika med Bržanom in Popovičem 12 glasov, v Šmarjeških Toplicah pa komaj dva glasova.

Več o dogajanju po volitvah v občini Koper, kjer je aktualni župan in poraženec volitev že vložil ugovor.

V Šmarjeških Toplicah je po volitvah še vedno napeto. Kandidata sta namreč izenačena, oba pa sta po drugem krogu vložila ugovor.
V Šmarjeških Toplicah je po volitvah še vedno napeto. Kandidata sta namreč izenačena, oba pa sta po drugem krogu vložila ugovor. FOTO: POP TV

Po preštetih glasovih po pošti, je v Kopru za sedem glasov Bržan premagal Popoviča, v Šmarjeških Toplicah, kjer sta se pomerila Marjan Hribar in aktualna županja Bernardka Krnc pa je bil rezultat izenačen, zaradi česar se nam prvič v zgodovini lokalnih volitev obeta žreb. No, ta še ni zanesljiv, saj sta oba kandidata vložila ugovor, kar je potrdil predsednik šmarješke volilne komisije Fredi Bančov. Krnčeva, ki je v ponedeljek zvečer najprej dejala, da ugovora najverjetneje ne bo vložila in da bo "poskusila srečo v žrebu", si je nato očitno premislila in ga vložila. Čemu ugovarja, ne vemo, saj je nedosegljiva, novinarka 24UR, ki se mudi v Šmarjeških Toplicah, pa pravi, da so ji na občini pojasnili, da je Krnčeva vzela dopust.

Hribar opozarja na nepravilnosti in vlaga ugovor

Če se bo ta zgodil, še ni znano, saj je kandidat za župana Marjan Hribar vložil pritožbo oziroma ugovor na občinsko volilno komisijo, in sicer zaradi naslednjih razlogov:

- pritožba oz. ugovor na uveljavitev neveljavne glasovnice, ki jo je volilni odbor na volišču v Beli Cerkvi zaradi številnih nepravilnosti definiral kot neveljavno, območna volilna komisija pa ji je določil veljavnost.

- pritožba na odločitev glede veljavnosti glasovnice na volišču Orešje. Tam ena od volivk ni obkrožila številke pred izbranim kandidatom, pač pa je na glasovnico napisala kandidatovo ime. Ta glasovnica je bila označena za neveljavno, čeprav, tako Hribar, zakon jasno definira, da je voljo volivke moč presoditi tudi na način presoje zapisanega na volilnem lističu. Zato podaja ugovor o presoji volilnega listka oziroma vseh morebitnih neveljavnih glasovnic.

Glasovnica najprej neveljavna, nato pa nenadoma spet veljavna

Hribar zahteva tudi celovit vpogled na vso dokumentacijo glede potencialnih nepravilnostih v zvezi z glasovanjem po pošti. Podaja ugovor na dodeljeno volilno pravico in način glasovanja oseb, ki so glasovale po pošti.

Hribar v prvem primeru pojasnjuje, da je prišla volivka h glasovanju in na prostoru, ki je za to namenjen, opravila svoje delo – volila. Nato je njen volilni listek odvzela druga oseba – njen sorodnik, ki je po njenem glasovnem lističu začel pisati in spreminjati zapisano voljo volivke. Hribar dodaja, da gre za kaznivo dejanje po 151. členu in 152. členu KZ-1, saj gre za kršitev proste odločitve volivca in celo za zlorabo volilnih pravic. Kot določa zakonodaja, mora volivec glasovati na volišču osebno, torej mu ni dovoljeno glasovati po pooblaščencu, kot tudi ni dovoljeno glasovati za družinske člane. Hribar vztraja, da se je v tem primeru zgodila ravno ta kršitev. Kot pojasnjuje Hribar, so člani volilnega odbora opozorili sorodnika, da izvaja nedopustno ravnanje, ta pa je v paniki glasovnico zmečkala. "Kot izhaja iz razglasa, je volilni odbor v Beli Cerkvi to glasovnico označil kot neveljavno, in to ravno zaradi navedenega dejstva. Vendar to dejstvo, kot je meni znano, ni navedeni volilni odbor navedel v zapisnik, kar bi po zakonu moral, saj se v zapisnik morajo vpisovati vsi pomembni dogodki na volišču. Sam ocenjujem, da je ta dogodek, ki nedvoumno na koncu tudi vpliva na izid glasovanja, tako pomemben, da mino tega niti volilni odbor niti občinska volilna komisija ne moreta iti in ga morata obravnavati," v ugovoru navaja Hribar in dodaja, da je prepričan, da občinska volilna komisija ni poznala vseh dejstev in je zaradi tega glasovnico ’zmotno’ priznala kot veljavno. Ta glasovnica ni odraz resnične in svobodne volje volivke, temveč je njeno voljo njen sorodnik izničil tako, da je proti njeni volji popravil in izpolnil glasovnico drugače, opozarja Hribar.

Kasneje je občinska volilna komisija to glasovnico upoštevala kot veljavno, čeprav je bila, tako trdi Hribar, komisija ob oddaji volilnega gradiva v nedeljo zvečer tudi opozorjena.

Hribar zdaj predlaga, da območna volilna komisija pozove člane volilnega odbora v Beli Cerkvi ter zaupnike, da pod kazensko in odškodninsko odgovornostjo podajo izjavo v zvezi s tem dejanjem, prav tako naj občinska volilna komisija vse člane volilnega odbora Bela Cerkev zasliši.

Hribar tudi zahteva vpogled v vse neveljavne glasovnice ter vpogled v zapisnik o morebitni odpravi nepravilnosti pri ugotavljanju števila neveljavnih glasovnic na volišču Bela Cekev, da se lahko sam prepriča o vseh nepravilnostih.

Kandidat za župana Šmarjeških Toplic Marjan Hribar opozarja na vrsto nepravilnosti.
Kandidat za župana Šmarjeških Toplic Marjan Hribar opozarja na vrsto nepravilnosti. FOTO: Miro Majcen

Kateri so možni scenariji?

Kot je v oddaji Svet in 24UR pojasnil vodja službe za lokalno samoupravo Roman Lavtar z ministrstva za javno upravo, mora občinska volilna komisija v primeru ugovora o tem odločiti najpozneje v treh dneh, kar pomeni do četrtka. Ima pa volilna komisija več možnosti. Lahko zahteva ponovno štetje vseh glasovnic, lahko zahteva ponovitev glasovanja na tistih voliščih, kjer so ugotovili nepravilnosti, lahko pa se celo ponovijo tudi volitve na območju celotne občine.

Kako poteka žreb?

Žreb opravi občinska volilna komisija, nanj pa povabi predstavnike kandidatov, med katerima bo izvedla žreb. Zakon ne določa, kako naj žreb poteka. "Občinska volilna komisija bo morala izbrat nek način, ki bo primeren temu dogodku, bodisi z nekimi kroglicami po vzoru žrebanj parov v nogometnih tekmovanjih, lahko pa tudi preprosto z ovojnicami," je povedal Lavtar.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trdovrat
04. 12. 2018 17.46
+1
Zaostriti pogoje za kandidaturo (potrdilo o nekaznovanosti) in nato žreb, pa bi bil še najpravičnejši izbor, brez vseh lažnivih gobcanj in obljubljanj 72 devic svojim volivcem!
štrekeljc
04. 12. 2018 14.52
+5
Mora biti res hudo, če na volitve vpliva glasovnica tako neineligentne osebe, da še voliti ne zna...