Lokalne volitve 2018

Kratek spomin Mariborčanov obudil Kanglerja, Fištravec snel klobuk

Maribor, 19. 11. 2018 13.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Ti.Š. / U.Z. / STA
Komentarji
217

Franc Kangler in Saša Arsenovič v drugem krogu napovedujeta "spoštljiv boj" do konca. Kangler iz rezultatov volitev razbira, da so Mariborčani na neki način kaznovali Fištravca, "ker ni izpolnil svojih obljub". Fištravec meni, da Arsenovič nima zadostne moralne integritete, Arsenovič pa upa, da bo v drugem krogu več govora o razvoju Maribora in ne toliko o njem osebno.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Fištravec je pogorel na celi črti
    01:32
    Iz SVETA: Fištravec je pogorel na celi črti
  • Iz 24UR: V drugi krogi v Mariboru gresta Arsenovič in Kangler
    03:26
    Iz 24UR: V drugi krogi v Mariboru gresta Arsenovič in Kangler

Na lokalnih volitvah v Mariboru sta se po preštetih skoraj vseh glasovih v drugi krog uvrstila 'stari maček' - nekdanji mariborski župan Franc Kangler in politični novinec podjetnik Aleksander Saša Arsenovič.

"Drugi krog je veliko priznanje za naš tim, za naš štab. Dobro smo delali in voljo ljudstva je treba spoštovati, ni druge. Borimo se naprej, s srcem za Maribor," je v prvem odzivu na rezultat dejal Kangler.

Saša Arsenovič pa pravi, da si Mariborčani očitno želijo sprememb. "Ostal bom takšen, kot sem – veste, da rad delam in komaj čakam, da z ekipo začnemo delati," je napovedal.

Mariborčani hitro pozabljajo in odpuščajo?

Kangler, ki so ga z županskega stolčka pred šestimi leti odnesle vstaje, ki so se v prvi vrsti začele zaradi afere z radarji, je dobil 31,4 odstotka glasov – zanj je glasovalo 13.983 volivcev.

Tudi zaradi njemu ugodnih rezultatov javnomnenjskih raziskav, se je Kanglerju na soočenjih pretekle dni kar smejalo. Na vprašanje, ali meni, da se mu bo tudi 2. decembra, odgovarja: "Tu ne gre za to, da bi se mi smejalo. Jaz imam politično kilometrino, poznam Maribor do vsakega kvadratnega centimetra, vem kaj Maribor potrebuje, kaj Maribor teži. V preteklosti sem bil sposoben - ne glede na nekatere dogodke – združiti energijo levih in desnih, oziroma vseh tistih, ki dobro mislijo za Maribor."

Kangler v tem trenutku sicer še ne razmišlja o tem, kdo ga lahko podpre v drugem krogu. Pravi pa, da ga čakajo naporni dnevi, saj bo opravljal razgovore z nekaterimi političnimi strankami. "A kako se bodo odločili, je drugo vprašanje," je dejal za 24ur.com in dodal, da pa bo vesel vsakega, ki mu bo zagotovil podporo.

Javnomnenjske raziskave so v zadnjih dneh Kanglerju – kot kaže torej vsaj delno upravičeno – napovedovale najboljši rezultat in uvrstitev v drug krog. Ga je pa nato za slabih sedem odstotnih točk vendarle prehitel Arsenovič. "Ja, res je, nimam kaj za dodati," je rezultat komentiral Kangler.

Na vprašanje, ali relativno dober rezultat kaže na to, da znajo Mariborčani hitro pozabiti in odpustiti, pa odgovarja, da je že na prejšnjih lokalnih volitvah pred štirimi leti v tekmi s Fištravcem dobil 25 odstotkov glasov. A sedaj so Mariborčani po mnenju Kanglerja zdaj že nekdanjega župana na nek način kaznovali, "ker ni izpolnil svojih obljub. Jaz pa, kar obljubim, tudi izpolnim," je dodal Kangler.

Dolgoletni Kanglerjev sodelavec, nekdanji podžupan Milan Mikl v izidu prvega kroga volitev vidi znak, da Mariborčani še vedno zaupajo nekdanjemu županu. "Prepričan sem, da bomo zmagali. Zdaj bodo argumenti, vizija, znanje tisti, ki bodo prepričevali volivce. Tu je naš kandidat Kangler zagotovo boljši, saj ima bistveno več kilometrine, več znanja in tudi pokazali smo že, da znamo," je povedal.

Na nekoliko šaljivo vprašanje, kaj bo v primeru, da v drugem krogu zmaga in bo večino časa posvetil vodenju mesta, z bučami, sončnicami, kozo Tamaro in oslom Bobijem, ki ima celo svoj Instagram profil, pa Kangler pravi, da sta Bobi in Tamara v dobri oskrbi, buč in sončnic pa več ni, ker je napočil november. "Imamo pa srce in to je najbolj pomembno," dodaja.

"Morda še kakšen dan, pa ne bi bilo treba čakati še 14 dni"

Saša Arsenovič, ki se je v drugi krog uvrstil z 38,2 odstotka glasov, pravi, ga takšen rezultat ni niti malo presenetil. "Kampanja je bila izjemno zanimiva, pestra, rastli smo iz dneva v dan. Mogoče bi potrebovali še kakšen dan, pa ne bi bilo treba čakati še 14 dni," je dejal v prvem odzivu na rezultate in požel bučen aplavz podpornikov. Po njegovem je sinoči tako v resnici zmagal Maribor. "Čutim, da si Maribor želi resničnih sprememb in obljubljam, da bomo skupaj z izvoljenimi mestnimi svetniki v sodelovanju uspeli vsa ta leta dolgo obljubljene projekte tudi realizirati in da bomo poskrbeli, da bo Maribor dobil boljši mestni servis. Obljubljam, da bom kot župan delal kot najboljši poslovodja in da bodo vsa podjetja delala v našo korist," je poudaril.

Kot pravi, vsakega nasprotnika ceni, v drugem krogu pa pričakuje športno-poslovno-županski boj. Arsenovič verjame v zmago, v naslednjih 14 dneh pa bo imel le eno strategijo: "To je jasna vizija mesta, na kateri bomo trdo delali."

S tem ko so Mariborčani dali največ glasov podjetniku Arsenoviču, so po besedah člana njegove ekipe, ravnatelja Druge gimnazije Ivana Lorenčiča pokazali, da si želijo spremembe: "Da si želijo Maribor, ki je transparenten, ki ima vizijo, ki gre naprej z nekimi drugačnimi pristopi."

Oba napovedujeta spoštljiv boj do konca

Potem ko je bila volilna kampanja pred prvim krogom županskih volitev v Mestni občini Maribor zaznamovana tudi z osebnimi diskreditacijami, pa tako Arsenovič kot Kangler, napovedujeta v nadaljevanju spoštljiv in pošten boj za ta položaj.

Kangler je pozno zvečer odšel v Arsenovičev štab (oba štaba sta sicer le nekaj metrov narazen), kjer se je rokoval z Arsenovičem in napovedal "pošten boj".

Na vprašanje, ali bo drugi krog nekoliko bolj omikan, kulturen oziroma spoštljiv do protikandidata, Arsenovič odgovarja, da ceni vsakega nasprotnika. "Želim si, da bi se vsi Mariborčani in Mariborčanke zavedali, da nas opazuje cela Slovenija. /.../ Pričakujem kulturni dialog, pričakujem vsebino, pogled v prihodnost. Tega ima naša ekipa precej," je dejal. Želi pa, da bi bile razprave pred drugim krogom odločanja bolj vsebinske. "Upam, da bo zdaj, ko bova le še dva in se tisti, ki so delali negativno kampanjo, ne bodo mogli več skrivati za hrbti drugih, volilna kampanja bolj orientirana vnaprej, v program, v vsebine, v prihodnost in skrb za vse meščane Maribora," je povedal.

Kangler, ki posebne taktike za drugi krog ne načrtuje, je napovedal "spoštljivo in pošteno razpravo, primerno drugemu največjemu slovenskemu mestu". Dejal je, da je vesel, da so bili že v prvem krogu med volilno kampanjo kandidati "spoštljivi drug do drugega" - čeprav je na soočenju v oddaji Svet na Kanalu A med oglasi zavrelo prav med njim in Arsenovičem. Kljub temu Kangler meni, da kljub občasnim povišanim tonom v politiki ne sme biti zamer, "pač pa je treba delati v dobro mesta".

Sam računa predvsem na podporo 'preprostih' ljudi. "Prepričan sem, da bodo volivci prepoznali mojo vizijo za prihodnost Maribora," je dodal.

Absolutni poraženec dosedanji župan Andrej Fištravec

Negativno kampanjo se je sicer pripisovalo predvsem dosedanjemu županu Andreju Fištravcu, ki se je z zbranimi 8,56 odstotki podpore (glas mu je namenilo 3812 volivcev) po šestih letih prisiljen posloviti z županskega položaja.

Fištravec je bil nad rezultatom vidno razočaran. Še pred razglasitvijo rezultatov je za 24ur.com namreč dejal, da pričakuje drugi krog s Francem Kanglerjem in nato zmago.

Mariborčani in Mariborčanke po mnenju Fištravca niso vajeni dobrih novic. "Ampak saj se bodo navadili in bodo tudi drugače gledali na ta štiri leta, ker v teh letih se je vse to zgodilo," meni zdaj že nekdanji mariborski župan.

"Stavim na minulo delo, na to, da se Maribor dviguje. V Mariboru se je 30 letno stagniranje zaključilo, pokazatelji gredo navzgor, veliko projektov imamo pripravljenih, tudi rezerviranega denarja, tako da ni razloga, da ne bi po tem, ko pridem v drugi krog tudi zmagal," je pred 19. uro razlagal v štabu, ki so ga vzpostavili v Grajski kavarni mariborskega mestnega gradu.

A Fištravec, ki je odkrito računal na to, da mu volivci še vedno zaupajo, se je očitno uštel. "Pričakoval sem drugi krog, zato sem razumljivo razočaran. A to so volitve. Zame je bistveno to, da se je v Mariboru z mojim mandatom zaključila stagnacija. Maribor po vseh parametrih raste, manj je brezposelnosti, več delovnih mest. Tu so velike investicije, gradbišča. Maribor gre gor, Maribor gre naprej in to je bistveno," je v prvem odzivu na rezultate povedal Fištravec in dodal: "Kar se bo v naslednjih dveh ali treh letih gradilo v mestu, je tako ali tako nastalo v mojem mandatu." Na vprašanje, kako velik poraz je to zanj, pa odgovarja, da je zanj bistveno, kaj se dogaja v mestu. "Mestu gre bolje in to je pomembno."

O svojih nadaljnjih načrtih še ni želel govoriti, ve pa, da ne bo podprl nobenega od kandidatov, ki sta se uvrstila v drugi krog. Najmanj pa je Fištravca prepričal Arsenovič, ki da v nasprotju z njim, "nima moralne integritete za tako visokega javnega uslužbenca".

Ob vsem tem je snel svoj klobuk, brez katerega ga javnost vidi le redko. Na vprašanje, ali je to storil v znak simbolne predaje, je odvrnil, da klobuk sicer nosi vsak dan, v zaprtih prostorih pa ga vedno sname, "saj se tako spodobi".

Dosedanji župan Andrej Fištravec se od županskega stolčka poslavlja.
Dosedanji župan Andrej Fištravec se od županskega stolčka poslavlja. FOTO: Tina Švajger

Spoštljivega boja pa si želijo tudi Arsenovičevi in Kanglerjevi dosedanji tekmeci.

Ti so sicer precej razočarani, hkrati pa neopredeljeni glede podpore v drugem krogu. "Vedno imajo volivci prav, tudi zdaj. Veseli pa me, da je šlo nekaj več ljudi na volišča kot pred štirimi leti in želim si, da jih bo v drugem krogu oddalo svoj glas še več," je povedala županska kandidatka Lidija Divjak Mirnik, ki je pristala na četrtem mestu. Poraz Fištravca je ni presenetil: "Ljudje so ugotovili, da je govoril eno, delal drugo, odločali pa so tretji."

Kandidatka Melita Petelin, ki je tako kot Divjak Mirnikova vložila župansko kandidaturo s podpisi volivcev, se nagiba k Arsenoviču. "Kandidirala sem izključno zato, ker sem želela spremembo. Bivša župana sta svoje znanje in delo že pokazala. Mene s tem nista prepričala in prav zaradi tega sem šla v ta boj," je dejala.

Arsenovič in Kangler z največ podpore tudi na volitvah za mestni svet

Z včerajšnjimi volitvami pa je povsem novo podobo dobil tudi Mariborski mestni svet. Tako kot na volitvah za župana sta največ podpore zbrala Arsenovič in Kangler s svojima listama. Fištravcu ostajajo le še trije od skupno 45 sedežev v tem glavnem odločevalskem telesu v občini.

Medtem ko se je lokalnih volitev v Mestni občini Maribor pred štirimi leti udeležilo 38 odstotkov volilnih upravičencev, jih je tokrat odšla na volišča polovica.

Lista Arsenovič za Maribor, na kateri so sami politični novinci, bo po neuradnih izidih imela 11 mestnih svetnikov, zagotovo pa tudi podporo po novem treh mestnih svetnikov SMC. Slednja je na prejšnjih volitvah dosegla šest sedežev v mestnem svetu, kar pomeni, da je zdaj izgubila tri, a je vseeno zadovoljna, saj je Arsenovič nastopil kot županski kandidat SMC in tako dosegel največje število glasov med skupno 18 županskimi kandidati.

Podobno lahko Kangler računa na podporo SDS, saj je ta podprla njegovo župansko kandidaturo. Ta je pridobila tri mestne svetnike, medtem ko je bila doslej v mariborskem mestnem svetu zastopana s štirimi mestnimi svetniki.

V mestnem svetu ima po trenutnih podatkih Lista Arsenovič za Maribor 11 mandatov, Lista Franca Kanglerja 10, SDS, SMC, Lista kolesarjev in pešcev in Lista župana Fištravca po 3 mandate, Lista Lidije Divjak Mirnik, Levica in SD po dva mandata, Gasilci Maribora neodvisna lista, DeSUS, NSi, Lista mladih povezujemo, Lista Melite Petelin, Stranka mladih - Zeeni Evrope pa po en mandat.

Lista Franca Kanglerja - Nova ljudska stranka Slovenije (NLS) je imela doslej štiri mestne svetnike, po novem jih bo imela deset.

Na volitvah pred štirimi leti je Lista župana Andreja Fištravca dosegla rekordnih 30 odstotkov podpore in tako dobila 17 mestnih svetnikov. S številnimi se je dosedanji župan medtem že razšel in tako jih je v zadnjem obdobju imel le še devet. Še vedno je bil Fištravčev tabor na čelu s podžupanom Sašo Pelkom najmočnejša skupina v mestnem svetu, medtem ko bo v prihodnjih štirih letih imel le še tri mestne svetnike.

Fištravec, ki se po šestih letih poslavlja z županskega položaja, je bil na listi za mestni svet na zadnjem mestu, zato ne bo sedel niti v mestnem svetu, razen če je dobil dovolj preferenčnih glasov.

Uspeh je zabeležila Lista kolesarjev in pešcev, ki je povečala število svojih glasov v mestnem svetu z enega na tri. Listi za pravičnost in razvoj (LPR) in SD ostajata po dva sedeža, medtem ko bo dve mesti zasedla še novinka Levica. Gasilci Maribora, NSi, DeSUS, Lista mladih. Povezujemo, Stranka mladih - Zeleni Slovenije in Lista Melite Petelin bodo imeli po enega mestnega svetnika.

Veliko bo novih obrazov. Zagotovo med mestnimi svetniki ne bo več nekdanjega direktorja UKC Maribor Gregorja Pivca (SDS), nekdanjega državnega sekretarja Andreja Špenge (SMC), radijskega voditelja Saše Pappa (nazadnje v Klubu samostojnih svetnikov) in nekdanjega županskega kandidata SD Metoda Dolinška, saj se niso odločili za ponovno kandidaturo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (217)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Voyager3000
24. 11. 2018 16.28
Sicer pa je brez veze, da pišemo tukaj, ker Kanglerjevi volilci večinoma tako ali tako nič ne čitajo.
Voyager3000
24. 11. 2018 16.26
Kangler bi rad spoštljiv boj. In zakaj? Da ne bi uporabili vseh res grdih zadev, ki jih je naredil, proti njemu. Laže, da se kadi za njim.
staridida
20. 11. 2018 10.41
+7
Še krajši spomin imajo Ljublančani....
gamper
20. 11. 2018 09.18
-6
Vstaja je bila uspesna samo v MB, zakaj le. Bila je politicno sprozena iz LJ, sicer bi Zoki leto se prej. Vprasajte se koliko je bilo na vstaji pravih Mariborcanov in koliko so jih v MB pripeljali z avtobusi iz LJ, MS...
kaktusar1
20. 11. 2018 10.31
-3
desni, ko se zbudijo vidijo samo rdeče, ti pa očitno samo ljubljančane....čuden je ta svet.. :)
FIGEC
20. 11. 2018 08.39
-8
Škrlakar je gledal divergentno, Arsa gleda širooooko..., Franca ima še edini normalen pogled na ta svet.
smajser1
20. 11. 2018 07.30
+26
Za vse tiste, ki ste volili Kanglera, dajte si se enkrat pigledat posnetke vstaje itd.... zakaj je moral oditi, kako aroganten odnos zupana.... dajte se enkrat pogledat! Ce si bedak, si pac bedak!
najjana
20. 11. 2018 08.23
-1
Vse to je res a Arsenovič je še hujše zlo.
smajser1
20. 11. 2018 10.24
+5
Cisto na hitro
19. 11. 2018 21.50
-15
Bravo Kangla. Samo ne bojte se. Volivci ne bojte se, zmaga je vaša. Rudeći sejejo samo strah in nasilje. Ko jim pokažeš neomajanost kot jo Kangler je pot do zmage neizbežna. Kangler samo tako naprej!
bundy crocodile
19. 11. 2018 21.48
+21
Sram vas bodi portal, kako brišete komentarje brez razloga. 3 komentarje sem podal in v nobenem grde ali slabe besede! Pa vi to resno?????????
bundy crocodile
19. 11. 2018 21.48
+12
Če tega zbrišeš admin, ti nalepim 1000 pa lep večer!
divus
20. 11. 2018 07.56
+8
...nisi edini..meni so jih izbrisali vsaj 6....to je po njihovem demokracija...
FIGEC
20. 11. 2018 08.41
+1
Po njihovem ja, po naše pa je to D E M O N O K R A C I J A !!!
bundy crocodile
19. 11. 2018 21.44
+10
1, 2, 1, 34.. preverjam ker se mi vse briše pa če samo čestitam.. kaj je z vami narobe 24???
arapayma
20. 11. 2018 08.19
+5
FIGEC
20. 11. 2018 08.42
+1
Tako reveži v tem kurniku blažijo osebnostne komplekse, nepotešenost in osebno mizerijo.
Casey Ry
19. 11. 2018 21.43
+17
Fištra gotov si,! Vrni zdaj potne stroške in uživancijo za Kitajsko!
kolbek460
19. 11. 2018 21.36
+20
Kangler ki se ponuja je v maribori zaželjen kot kača v postelji!!!!!!!!!!!!!
FIGEC
20. 11. 2018 08.43
-1
Če je tista kača na baterije, potem je čez nje ni.
bundy crocodile
19. 11. 2018 21.27
+20
Še bolj kratek spomin imate v Ljubljani, dalje v Kopru in Celju ker ste vsi demonstrirali. Razlika je samo v tem, da je Mariboru uspelo ostali pa ste stisnali. Maribor ne bo nadaljeval s Kanglerjem, vsi ostali pa ste obdržali svoje svetnike in župane, torej... kratek spomin imate najprej novinarji, potem Ljubljana in daleč naprej vsi ostali. Sram vas bodi 24ur in novinarje da tako grdo kljuvate po Mariboru..
kolbek460
19. 11. 2018 21.37
-11
Na drek ni težko pljuniti brez zadržkov in slabe vesti !!!!!1
Madeni
19. 11. 2018 21.12
+9
Komunisti v Ilegali se že zbirajo v Ljubljani, Balvan sendvioč partija..samo čakajo da ponovijo svojo pokvarjeno akcijo..vse za kotel Golaža..
kolbek460
19. 11. 2018 21.38
+6
Cisto na hitro
19. 11. 2018 20.36
-17
Bravo Kangla. Samo ne bojte se. Volivci ne bojte se, zmaga je vaša. Rudeći sejejo samo strah in nasilje. Ko jim pokažeš neomajanost kot jo Kangler je pot do zmage neizbežna. Kangler samo tako naprej!
buzerantos
19. 11. 2018 20.51
+16
daj nehaj smetit bruno mars. glede na tvoje komentarje sklepam, da si kratke pameti tako kot kangler. Hruski, jabolki, cutiti pozitiven srcni utrip na pokopaliscu so samo ena izmed kanglerjevih cvetk. Nivo komuniciranja porazen, skratka, kmet dupleski. Hitro ste nekateri mariborcani pozabili, kdo in kaj je ter kaj je pocel, podarjanje stanovanj razni jezoviti, pol dupleka v obcini, strojevodja podzupan itd. Ne ga srat no
MasteRbee
19. 11. 2018 20.25
+4
Mariborčani so pred težko dilemo. Prodati svojo antižabarstvo za tlakovce.
Imam veliki
19. 11. 2018 20.17
+34
samo ej da stajerska nima drugih pametnejših kandidatov.... katastrofa. ne morem verjet
najjana
20. 11. 2018 08.25
+4
Vse samo Arsenoviča ne. Potem bo to druga Ljubljana.
Ata_Smrk
19. 11. 2018 20.16
-21
franca, premagaj tega. veliko boljsi si. in narod to ve. srecno car!
buzerantos
19. 11. 2018 20.52
+14
Kateri narod to ve. jaz tega ne vem. A si ti narod?
Ata_Smrk
19. 11. 2018 20.55
-16
tisti, ki bo franca izvolil. in ti to nisi. ker ne ves, raje molci.
kolbek460
19. 11. 2018 21.42
+6
Z fanco ni nič narobe z tisti ki mu bi misli namenil glas pa na mizo mizo pa skozi okno 10 nadstropja ,
Cisto na hitro
19. 11. 2018 19.55
-22
Bravo Kangla. Samo ne bojte se. Volivci ne bojte se, zmaga je vaša. Rudeći sejejo samo strah in nasilje. Ko jim pokažeš neomajanost kot jo Kangler je pot do zmage neizbežna. Kangler samo tako naprej!
vertex
19. 11. 2018 19.54
+14
Cisto na hitro
19. 11. 2018 19.42
-22
Bravo Kangla. Samo ne bojte se. Volivci ne bojte se, zmaga je vaša. Rudeči sejejo samo strah in nasilje. Ko jim pokažeš neomajanost kot jo Kangler je pot do zmage neizbežna. Kangler samo tako naprej!