Lokalne volitve 2018

Jankoviću na petih volitvah uspelo petič zmagati v prvem krogu

Ljubljana, 18. 11. 2018 19.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
D.L./Ni.Š./STA
Komentarji
732

Očitno bo Zoran Janković še naslednja štiri leta županoval v prestolnici, vzporedne volitve mu napovedujejo dobrih 58 odstotkov glasov. Ljubljana ostaja levičarsko mesto, približno 30 odstotkov, kolikor naj bi dobil Logar, pa je v prestolnici tudi domet desnice, je komentiral Janković in obljubil še 500 projektov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Lokalne volitve
    02:49
    Iz 24UR: Lokalne volitve
  • Iz 24UR: Logar zadovoljen z višjo volilno udeležbo
    01:38
    Iz 24UR: Logar zadovoljen z višjo volilno udeležbo
  • Iz 24UR: Logar je dosegel visok rezultat na lokalnih volitvah
    02:16
    Iz 24UR: Logar je dosegel visok rezultat na lokalnih volitvah
  • Anže Logar zadovoljen z rezultatom
    02:58
    Anže Logar zadovoljen z rezultatom
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Ljubljani je vse že odločeno, drugega kroga ne bo, v prvem bo – že v svojem petem poskusu – zmagal Zoran Janković, kažejo izidi vzporednih volitev časnika Dnevnik. Staremu in očitno tudi novemu županu prestolnice napovedujejo 58,3, prvemu zasledovalcu, kandidatu SDS Anžetu Logarju, pa 31,7 odstotka glasov. 

Janković očitno ostaja ljubljanski župan.
Janković očitno ostaja ljubljanski župan. FOTO: Aljoša Kravanja

Izidi vzporednih volitev časnika Dnevnik: 

Kandidat:Izid:
Zoran Janković58,30
Anže Logar 31,70
Milan Jakopovič3,53
Tomaž Ogrin2,70
Dragan Matić0,98
Smiljan Mekicar0,88
Marko Koprivc0,88
Mihael Rihar0,76
Matjaž Bidovec0,26
Jožef Jarh0,09

Zmago v prvem krogu so Jankoviću napovedovale tudi javnomnenjske raziskave in tudi kandidat je bil, očitno, zelo prepričan o svoji zmagi. Pred njegovim štabom v središču Ljubljane je bilo namreč že ob 19. uri vse pripravljeno na slavje, postavljene so bile stojnice. "Hvala vsem Ljubljančanom in Ljubljančankam z globoko hvaležnostjo in spoštljivostjo za tak rezultat. Pokazali so, da želijo tak razvoj, kot je bil do zdaj, da hočejo, da je Ljubljana odprto mesto, solidarno, tovariško mesto, mesto heroj," je dejal v prvem odzivu in se obenem zahvalil tudi podpornikom in svoji ekipi. 

Pet volitev in vsakič je Janković zmagal v prvem krogu.
Pet volitev in vsakič je Janković zmagal v prvem krogu. FOTO: Aljoša Kravanja

Že pred 20. uro, torej še preden je volilna komisija objavila prve delne izide, se je zabava razživela. In med tistimi, ki so prišli župani izkazat podporo, so tudi številni znani: poleg družine, med drugim so v središču mesta njegova sinova in mama, tudi Jure Zdovc, podžupan Janez Koželj, predlagatelj kandidature Jože Mermal, rokometašice Krima ... 

V mestnem svetu ima po trenutnih podatkih Lista Zorana Jankovića 23 mandatov, SDS 10, Levica 4, NSi 2, prav tako SD, po en mandat pa Lista Marjana Šarca, SMC, SAB in SLS – Glas za otroke in družine.

Ljubljana ostaja levičarsko mesto, približno 30 odstotkov, kolikor je dobil Logar, pa je v prestolnici tudi domet desnice, je Janković komentiral izide. Za prihodnja štiri leta je napovedal še 500 projektov, ki bodo, kot je dejal, mestu prinesli novo kakovost življenja in nove svetovne nagrade.

Njegova žena Mija Janković je v izjavi za medije poudarila, da Janković dela tako za Ljubljančane kot tujce, ki živijo v Ljubljani. "Ob prvi zmagi sem rekla, če bomo v času njegovega županovanja dosegli, da se bomo vsi pozdravili z dvignjeno glavo, je dosegel veliko. In mislim, da je to dosegel in da se bo še naprej še lepše dogajalo," je dejala in dodala, da je verjela v novo zmago.

Logar s kampanjo zelo zadovoljen

Anže Logar je po zaprtju volišč dejal: "Naredili smo, kar smo lahko." Prav tako je dodal, da je zadovoljen, da so toliko prevetrili ljubljansko kotlino, saj se je približno 10 odstotkov več volivcev udeležilo volitev. "To je dober znak. Očitno se z agilno kampanjo to da. To je dobro izhodišče za naprej."

S potekom kampanje je zelo zadovoljen. "Mislim, da smo v tej kampanji dali vse od sebe. Lahko rečem, da se počutim zelo dobro."

Kandidat za ljubljanskega župana Anže Logar.
Kandidat za ljubljanskega župana Anže Logar. FOTO: Miro Majcen

Na vprašanje, kaj bo za njega danes uspeh, pa Logar pravi: "To, da smo se dobro držali med kampanjo. Tudi to, da nismo naredili nobene večje napake med kampanjo in da smo se trudili v času kampanje predstaviti naša programska stališča. Bilo je dovolj soočenj, da so si lahko ljudje ustvarili sliko, v katero smer naj Ljubljana gre." "Upam, da so ljudje razumeli naš dober namen, željo po spremembi," še dodaja Logar. 

V Logarjevem štabu je po njegovih besedah odlično vzdušje. "Prišla je velika množica podpornikov, tudi tisti, ki so pomagali v kampanji. Glede na opravljeno delo je bila ta zmagovalna. Naredili smo vse, kar je bilo v naši moči, da prepričamo volivce in volivke," je povedal.

Tudi Logarjeva podpornica in ljubljanska mestna svetnica SDS Mojca Škrinjar je dejala, da je bila volilna kampanja izjemno pozitivna, utemeljena na programu. "Veliko smo se pogovarjali z ljudmi, dobili smo res pravi stik z ljudmi, kar je največ vredno," je dejala. To je po njenem mnenju uspeh ne le za Logarja, ampak za "vse nas, ki smo se trudili za boljšo, bolj vsebinsko Ljubljano, ki je pametno mesto, prijazno do ljudi," je dejala ter izpostavila zdravje, promet, gradnje, poplavno varnost.

Pezdir: Še nikoli niso bili izidi tako visoki za Jankovićeve konkurente

Rado Pezdir je v komentarju na vzporedne izide dejal: "To so prvi rezultati, ki pa do sedaj še nikoli niso bili tako visoki za Jankovićeve konkurente. To pomeni, da je rezultat vseeno dober. Še boljše pa je to, da se je teren na desnici začel povezovati v Ljubljani, medtem ko se je na strani Jankovića zelo razpršil."

Na vprašanje, kako to, da je levica še vedno tako močna v prestolnici, Pezdir pravi: "To je vprašanje za milijon dolarjev. Ljubljana je tradicionalno nagnjena v levo in na levici prenese tudi marsikaj – tudi popolni suspenz ostalih kandidatov stranke Levice, SD, ki so tradicionalno dobivale dobre rezultate. Na levem političnem polu se bodo morali vprašati, kaj želijo – obstati ali biti del Jankovićeve grupacije."

Janez Janša, prvak SDS, je na vprašanje, zakaj je Ljubljana tako trd oreh za desnico, dejal: "Čestitam Logarju za dober boj. Ljubljana je res nekoliko specifična po prejemih volilne kampanje in po volitvah. Gre za nekatere stvari, ki jih očitno obvlada le Janković. Trend je pozitiven, udeležba precej višja, kot je bila pred štirimi leti, kar je pozitiven rezultat."

Kdo sploh lahko premaga Jankovića? "Ljubljančani. Dvomim, da je sploh kdo v potencialni politični konkurenci sposoben uporabljati enake metode, kot jih uporablja," na vprašanje odgovarja Janša.

"Veselijo me nekateri trendi, rezultat pa pač ne," je bil kratek in jedrnat Janša glede izida volitev v prestolnici. "Anže Logar je s svojim rezultatom dokazal, da je eden od vrhunskih politikov v SDS, in vsakega takšnega smo zelo veseli." "Jankovića se prijemlje geslo 'ni važno, kaj delaš, važno je, da si naš'," je dejal Janša. O izidih tokratnih lokalnih volitev pa je Janša v svojem stilu dejal, da je vse videti, da je za stranko SDS glasovalo več volivcev kot za celotno vladno koalicijo.

 

Nove volitve, nova zmaga v prvem krogu

Jankoviću je na svojih petih volitvah tudi petič uspelo zmagati že v prvem krogu. Leta 2006 je dobil 62,99 odstotka glasov, podprlo ga je 82.251 Ljubljančank in Ljubljančanov. Štiri leta pozneje je svoj odstotek še izboljšal, podprlo ga je 64,79 odstotka tistih, ki so se udeležili volitev. Je pa kljub višjemu odstotku dobil manj glasov kot pred svojim prvim mandatom, in sicer 64.178. Leta 2012 so bile v Ljubljani nadomestne volitve, za Jankovića je takrat svoj glas oddalo 61.727 Ljubljančank in Ljubljančank (60,99 odstotka). Leta 2014 pa je slavil s 57,53 odstotka oziroma s 46.173 glasovi podpore.  

A tudi za Jankovića, kot je omenil Pezdir, ni vse rožnato. Medtem ko mu iz volitev v volitve podpora, če upoštevamo število glasov zanj, pada, njegovim nasprotnikom raste. In tako uspešen, kot je bil glede na vzporedne volitve letos Logar, ni bil še noben Jankovićev izzivalec. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (732)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vomo
23. 11. 2018 16.05
+1
Soočenja so izgledala tako neresno, da sem dobil občutek, da so tko nori in da se niso niti zavedali kake neumneže delajo iz sebe. Tako, da sem bil zelo razočaran nad konkurenco. Sem mnenja, da se priprava na volitve začne dan po končanih volitvah, ne pa 3 tedne prej, pa še s neposrečenim izborom. A je res Gospod Jankovič tako superjoren, a je res tako dober in so ostali tako slabi. Izgleda da je. A da temu ni tako ima nalogo samo policija in naposled sodstvo in samo sodstvo. Soditi ne sme ne ulica in ne kandidati, kateri na pobudo ulice in brez moči argumenta obsojajo in blatijo imena na katera naletijo na svoji poti..
NA LEVO ni OK
20. 11. 2018 17.32
+3
Pristni Slovenc, domoljub, pošten delaven človek, si tega NE zasluži, kar se dogaja v slovenski politiki.
NA LEVO ni OK
20. 11. 2018 17.30
+3
Jankovič zmagal v prvem krogu, s pomočjo "Murgelj".BRAVO, ni kaj dodat. Edino, kar bi še dodal je, da vsi ki volijo take pervezneže, lopove, goljufe, mafijce...., so po duši isti, vsem je le eno in isto sveto-KORIST od prilizovanja pa tudi če v resnici mislijo drugače. S tem so še hinavci. Uboga Slovenija, dokler bo še Slovenija??????????????????????????Hinavski nasmeh pa so zgleda podedovali po vzorniku Jankoviču. Res me srce boli, ko gledam to pokvarjenost.
mentorhercul
20. 11. 2018 16.20
+4
Potem pa na slovenskih volitvah slavijo in prepevajo v jeziku svojih prednikov, sredi Slovenije......lublanajebolana.....
morituri
20. 11. 2018 12.33
+3
Za Jankoviča in njegove sine je dokazano, da so lopovi. Narod ga vseeno voli in če volimo takšne ljudi za župane, zakaj se potem čudimo zakaj je pri nas toliko korupcije in nepoštenosti? Torej se narod sam boji poštenosti in morale!!! To pa pove tudi vse o volivcih!!! V primeru Jankovič pa moramo vedeti, da ga je javno, kljub njegovi nemorali, predlagala celo pravoslavna -srbska cerkev. Mislim, da ima zdaj Zore tudi pravico in priložnost, da v bodoče pove koga moramo voliti slovenski katoličani!!!!!!! Konec je sprenevedanja!!!
BUONcaffee
19. 11. 2018 16.53
-2
Mene Ljubljana in Zoki sploh ne zanimata. Očitno se vse te volitve vrtijo le okoli tega, nekaj se omenja še Popoviča in Kanglerja, ostalo pa kot da ne obstaja. Hvala novinarji na 24 ur.
HorstWiesel
20. 11. 2018 07.32
+2
kameltrajbar
19. 11. 2018 14.49
+10
Ni kj......jankovič z lahkoto.......z levo roko...)))))).....😎
Karlo
19. 11. 2018 16.44
-3
slaba novica. Zaposleni v podjetjih Javnega Holdinga bomo spet brez božičnice!
wolfterier
19. 11. 2018 16.48
+0
AyrtonS
19. 11. 2018 14.44
+5
Zoki:"rezultat enak prejšnjemu dehhh..."
korintos23
19. 11. 2018 14.49
+4
morituri
20. 11. 2018 12.35
+2
Logara lopovi niso hoteli voliti, ker se bojijo reda, ki bi ga Logar naredil.
srebrnibreg
19. 11. 2018 14.42
+5
Kako pa to, da je po izjavah fehtarjev Logar močno vodil po anketah pred volitvami in naj bi z lahkoto zmagal sedaj pa tak polom?
morituri
20. 11. 2018 12.36
+2
mitschke00
19. 11. 2018 14.39
-5
Korintos, kako imaš lahko druge za pametne in razgledane, če pa sam nisi???
korintos23
19. 11. 2018 14.40
+3
Kak te ne, če pa jaz ne volim SDS! Hahahaha
korintos23
19. 11. 2018 14.41
+3
Čuj mišek, vas je dosti včeraj fkup zlezlo?
Apostol1
19. 11. 2018 14.46
+6
mitsche00 .... Ne delaj si utvar ,da si ti pameten in razgledan , ker spodnja BRUHAHAHAHAHA izjava ,da je BRUHAHAHAHA Jovan heroj BRUHAHAHAHA , dokazuje ravno nasprotno🤣🤣🤣🤣🤣🤣.🤣
korintos23
19. 11. 2018 14.34
+1
Zoki je premagal katolibane za čas posla! hahaha
korintos23
19. 11. 2018 14.26
+6
mitschke.., predlagaš spreobrnjenje, a še nisi spoznal da se je tvoj šef spreobrnil iz trdega komunista v poštenega kristjana, sedaj se pa vsi iz njega norca delajo! To bi rad še enkrat?
JApajaDAja
19. 11. 2018 14.19
+1
če bi logarju uspelo, čez nekaj mesecev "rog" več ne bi stal...to bi bil en velik + za lj!
korintos23
19. 11. 2018 14.22
+4
Njemu v Ljubljani ne more uspeti še leta in leta ne! Te imam za razgledanega in pametnega fantiča, kaj je pa sedaj s tabo? Kako bo pa "rogu" pa rečejo svetniki ne župan! A logar bi vse na svojo roko kot je to nekoč bilo?
JApajaDAja
19. 11. 2018 14.32
-3
leglo česa je v rogu vemo,poznaš moje stališče glede "populacije" na tej lokaciji.....napisano je "če" bi mu uspelo,,,,prlek, kakorkoli, v eni veliki problematiki sva vsak na svojem bregu-vsak ima svoja prepričanja-to nam je dala demokracija :)!
JApajaDAja
19. 11. 2018 14.33
-2
korintos23
19. 11. 2018 14.36
+2
JApa… vem da so tam povečini atejovi sineki in mamine hčere, samo to ni delo župana, to je delo države! Kar se pa tiče volitev, normalni priznajo rezultat in ne cvilijo potem 4 leta da je bilo nekaj narobe. Narobe je to da Zoki nima protikandidata z zadosti kil, političnih. Zato pa lahko zmaguje kakor mu paše.
korintos23
19. 11. 2018 14.38
-3
Zoki ni car, je pa še samo zaenkrat obtožen, jaz verjamem v obsodbe, je to kaj narobe?
JApajaDAja
19. 11. 2018 14.45
+1
korintos23
19. 11. 2018 14.51
+2
Jaz lopovov ne zagovarjam ne glede na leve ali desne! Na žalost moram verjeti v našo sodstvo čeprav sem hudo nad njim razočaran!
JApajaDAja
19. 11. 2018 15.04
+1
aljana
20. 11. 2018 10.37
+0
Narobe je, da lahko kandidati kandidirajo več kot dvakrat. zelo narobe!
morituri
20. 11. 2018 12.38
-1
korintos23
19. 11. 2018 14.17
+7
V petek bodo maše zadušnice za vse tiste kandidate SDS kateri so ga "popušili", in hvala bogu, jih ni malo! Mašo bo služil gospod Rode, ministranta pa bosta Mah Nič In Poj Bič! Vse prispevke odklanjajo zaradi velikega dotoka Forintov in bosanskih Mark! Naj jim bog pomaga.
mitschke00
19. 11. 2018 14.16
-3
Antisveckar, zihr jih nimaš.Pejd k spovedi se zraven.Najbolj žalostno pri celi stvari je to, da ti in tebi podobni svoje otroke(če jih sploh imate), učite krive vere.Prenasate naprej to svoje mišljenje.To je narobe
korintos23
19. 11. 2018 14.23
+5
Nevola mamina, ti boš pa pri spovedi dosti očenašov faso.
korintos23
19. 11. 2018 14.13
+5
Zakaj se ni Poj Bič, ali Mah Nič preselil v LJubljano in se Zokiju zopersatavil? Logar je pač še premlad in nima kil! Zoki pa hara in hara.
JApajaDAja
19. 11. 2018 14.20
+2
pusti pojbiča...on je trenutno drugi na vasi....naslednjič bo premier!
korintos23
19. 11. 2018 14.24
+4
Brakedirt
19. 11. 2018 13.52
+10
tako uspesni, s tako ogromno podporo, pa pokadijo...
korintos23
19. 11. 2018 14.14
+5
rekapaka
19. 11. 2018 13.50
+10
SDS je začel prodajati šampon za lase s sloganom: Opere glavo zunaj in znotraj!
srebrnibreg
19. 11. 2018 14.03
+8
Dvomim, da obstaja strokovnjak kateri bi našel šampon za pranje notranjosti njihovih glav.
Kollerik
19. 11. 2018 17.17
+3
rekapaka
19. 11. 2018 13.33
+9
Najhujši na forumu 24ur so volivci, ki volijo v vasi Boguzaritjo in si "kupijo" pravico kritizirat izključno župana prestolnice.
korintos23
19. 11. 2018 14.14
+5
Kollerik
19. 11. 2018 17.18
+2
pačanu je taglavni fuhrer kontić iz velenkovca....
maser1981
19. 11. 2018 13.23
+5
Čestitke SDS-ovim novim županom; lahko je zmagati tam kjer nimaš nobenega proti kandidata in ti ni potrebno iti na volišče da bi tudi sam glasoval za sebe. :D