Lokalne volitve 2018

Kangler med rokovanjem z Arsenovičem napovedal 'pošten boj'

Maribor, 18. 11. 2018 17.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tina Švajger/ Urša Zupan
Komentarji
135

Na lokalnih volitvah v Mariboru sta se Franc Kangler in Saša Arsenovič uvrstila v drugi krog, aktualni župan Andrej Fištravec se od županskega stolčka poslavlja. Kangler napoveduje, da se bo boril naprej "s srcem za Maribor", Arsenovič pa pravi, da si Mariborčani očitno želijo sprememb. "Ostal bom takšen, kot sem – veste, da rad delam in komaj čakam, da z ekipo začnemo delati," je napovedal.

Več videovsebin
  • Kangler: Karte se na novo mešajo
    03:53
    Kangler: Karte se na novo mešajo
  • Saša Arsenović: Komaj čakam, da začemo delati
    01:31
    Saša Arsenović: Komaj čakam, da začemo delati
  • 'Po Fištravcu bo Fištravec'
    01:52
    'Po Fištravcu bo Fištravec'
  • 'Bilo je za pričakovati'
    00:37
    'Bilo je za pričakovati'
  • Vogrinec: Tak rezultat sem pričakoval, Maribor si zasluži spremembe
    01:32
    Vogrinec: Tak rezultat sem pričakoval, Maribor si zasluži spremembe
  • Iz 24UR: V Mariboru kaže na drugi krog lokalnih volitev
    01:34
    Iz 24UR: V Mariboru kaže na drugi krog lokalnih volitev

Na lokalnih volitvah, ki so potekale v 212 občinah po državi, se je dobrih 1,7 milijona volilnih upravičencev danes lahko izreklo o novih županih in občinskih svetnikih. Volilna udeležba je bila 44,57- odstotna, najvišja v Solčavi, najnižja pa v Brezovici.

V Mariboru se bosta po skoraj vseh preštetih glasovih v drugi krog uvrstila Franc Kangler, ki so ga z županskega stolčka pred šestimi leti odnesli radarji, in je dobil 31,4 odstotka glasov, ter politični novinec ter podjetnik Saša Arsenovič z 38,2 odstotki glasov. Absolutni poraženec je sedanji mariborski župan Andrej Fištravec, ki je zbral dobrih 8,5 odstotkov glasov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Arsenovič: Danes je v resnici zmagal Maribor

Arsenovič pravi, da nad dobrim rezultatom ni niti malo presenečen. "Kampanja je bila izjemno zanimiva, pestra, rasli smo iz dneva v dan, mogoče smo potrebovali še kakšen dan, pa ne bi bilo treba čakati še 14 dni," je povedal in požel bučen aplavz ob besedah: "Danes je v resnici zmagal Maribor, zato hvala vsem, da ste šli na volišča!"

Po neuradnih podatkih je bila volilna udeležba v mariborski občini 49,7-odstotna

"Čutim, da si Maribor želi resničnih sprememb in obljubljam, da bomo skupaj z že izvoljenimi našimi mestnimi svetniki v sodelovanju z drugimi uspeli vsa ta leta dolgo obljubljene projekte realizirati in da bomo poskrbeli, da bo Maribor dobil zaslužen boljši mestni servis. Obljubljam, da bom kot župan delal kot najboljši poslovodja za to, da bodo vse firme delale v korist vseh nas," je dejal.

Arsenovič upa, da bo volilna kampanja v prihodnjih dveh tednih pred drugim krogom glasovanja bolj vsebinska. "Upam, da bomo končno govorili o razvoju Maribora, ne toliko o meni osebno," je še dejal.

Na vprašanje o protikandidatu v drugem krogu, je dejal, da ceni vsakega nasprotnika. "Pričakujem športno-poslovno-županski boj in verjamem, da bomo zmagali," je napovedal. "Ostal bom takšen, kot sem – veste, da rad delam in komaj čakam, da z ekipo začnemo delati."

Kangler: Borili se bomo naprej, s srcem za Maribor

"To je veliko priznanje za naš tim. Dobro smo delali, voljo ljudstvo je treba spoštovati in ni druge. Borimo se naprej, s srcem za Maribor," pa je uvrstitev v drugi krog komentiral Kangler. Po njegovih besedah so občani Fištravca na nek način kaznovali, ker ni izpolnil svojih obljub. "Jaz pa tisto, kar obljubim, tudi naredim."

Posebne taktike za drugi krog Kangler ne načrtuje, vesel je, da so bili že v kampanji pred prvim krogom "spoštljivi eden do drugega" – kljub temu, da je na soočenju v oddaji Svet v času oglasov zavrelo prav med njima. Ob tem je dodal, da kljub občasnim povišanim tonom v politiki ne sme biti zamer, pač pa je treba delati naprej v dobro mesta. 

Trenutno še ne razmišlja o tem, kdo ga lahko podpre pred drugim krogom, bo pa vsaka podpora dobrodošla. "Ta teden bo naporen, opravil bom razgovore z nekaterimi političnimi strankami v Mariboru, kako se bodo odločili, pa bomo videli," je dejal.

Na komentar, da ga je Arsenovič ne samo dohitel, pač pa celo prehitel, pa je odvrnil le: "Res je in temu nimam kaj dodati." 

Kangler je nato odšel v Arsenovičev štab in med rokovanjem napovedal "pošten boj".

Fištravec: Pomembno je, da gre Maribor naprej

Absolutni poraženec teh volitev je Fištravec, ki je pričakoval boljšo uvrstitev in v drugem krogu celo napovedoval zmago.

"To so volitve, zame je bistveno, da se je stagnacija mesta po 30 letih zaključila, da Maribor po vseh parametrih raste, manj je brezposelnosti, več novih delavnih mest, velike investicije. Maribor gre naprej. Mestu gre bolje, to je pomembno," je komenitral slab izid. Mariborčani in Mariborčanke po njegovih besedah niso vajeni dobrih novic. "Ampak saj se bodo navadili in bodo tudi drugače gledali na te štiri leta, ker v teh letih se je vse to zgodilo."

Pomembno je, da gre Maribor naprej, ob porazu pravi Andrej Fištravec.
Pomembno je, da gre Maribor naprej, ob porazu pravi Andrej Fištravec. FOTO: Tina Švajger

Ob vsem tem je snel svoj klobuk, brez katerega ga javnost vidi le redko. Na vprašanje naše novinarke na terenu, ali je to storil v znak simbolne predaje, je odvrnil, da klobuk sicer nosi vsak dan, v zaprih prostorih pa ga vedno sname, "saj se tako spodobi".

Na vprašanje, katerega od svojih nasprotnikov bo podprl v drugem krogu, je odvrnil, da nikogar. O tem, kaj bo počel sedaj, pa pravi, da bo najprej počakal končne rezultate, nato pa vse skupaj dobro prespal. "Jutri pa bo nov dan in bom lažje razmišljal."

Pozneje je Fištravec dejal, da "po Fištravcu prihaja Fištravec, saj so vsi projekti, ki se bodo delali v naslednji letih, projekti, ki smo jih zasnovali in pripravili mi."

Fištravec je odložil svoj značilni klobuk, a kot pravi, to ni bil znak predaje.
Fištravec je odložil svoj značilni klobuk, a kot pravi, to ni bil znak predaje. FOTO: Tina Švajger

Lidija Divjak Mirnik: Maribor očitno še ni pripravljen na županjo

V Mariboru se je za županski stolček sicer pomerilo rekordnih 18 kandidatov. Več kot pet odstotkov podpore je po delnih neuradnih izidih uspelo zbrati le še poslanki Lidiji Divjak Mirnik, ki je kandidirala s podpisi občanov.

V mestnem svetu ima po trenutnih podatkih Lista Arsenovič za Maribor 12 mandatov, Lista Franca Kanglerja 10, SDS, SMC in Lista kolesarjev in pešcev po 3 mandate, Lista župana Fištravca, Lista Lidije Divjak Mirnik, Levica in SD po dva mandata, Gasilci Maribora neodvisna lista, DeSUS, NSi, Lista mladih povezujemo, Lista Melite Petelin, Stranka mladih - Zeeni Evrope pa po en mandat.

Tudi ona se je zahvalila vsem, ki so prepoznali, da je "treba v Mariboru narediti red in začeti normalno sodelovati". Kot pravi, ni razočarana, upa pa, bo v prihodnje "prišlo do sodelovanja in do reda".

Na vprašanje, ali ta komentar leti na Fištravca, je odvrnila: "Volivci niso prepoznali tega, kar je on hotel prodati v zadnjih letih in tako pač je. Vsak naj 'plača' za to, kar počne."

Pravi, da so v prihodnje pripravljeni sodelovati z vsem, podprli pa bodo tistega, s katerim bodo našli največ skupnih stvari. V tem trenutku, pravi, se ne nagiba v nobeno smer.

"Maribor očitno še ni pripravljen na županjo, upam pa, da v neki bližnji prihodnosti bo," je še dejala.

Prav ona je bila prva od tekmecev za županski stolček, ki je nocoj prišla čestitat uvrščenima v drugi krog.

Šiško zbral manj kot odstotek in pol glasov

Več kot dva odstotka glasov je uspelo zbrati le še kandidatki SD Alenki Iskra in neodvisni kandidatku Meliti Pelin. Prvo bi podprlo 2,5 odstotka volivcev, drugo pa okoli 2,4 odstotka. Okoli poldrugi odstotek podpore je uspelo zbrati Zdravku Luketiču (NSi), Josipu Rotarju (Lista kolesarjev in pešcev), Vladimirju Šegi (Levica) in Urošu Priklu (DeSUS). Več kot odstotek volivcev je glasovalo še za kandidata Gibanja Zedinjena Slovenija Andreja Šiška (1,43 odstotka) in Liste mladih Povezujemo Matica Matjašiča (1,16 odstotka).

Ostalim kandidatom ni uspelo zbrati niti odstotka glasov. To so Aleksander Kamenik (Stranka Aleksandra Kamenika), Igor Jurišič (Stranka mladih - Zeleni Evrope), Igor Domanjko (Lista novinarja Bojana Požarja), Rok Zalar (Zeleni Slovenije), Borut Ambrožič (Stranka medgeneracijske solidarnosti in razvoja) in Zdenko Vinkov (Stranka slovenskega naroda).

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (135)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Voyager3000
19. 11. 2018 13.45
+8
Franca: edini župan si bil v Evropi, ki v času evropske prestolnice nisi naredil nič in od Evrope nič dobil. Poštrak Rado je delal krožišča in vodomete, ti pa kasiral. On se je ubil, ti pa delaš Maribor v butale še kar naprej. Kaj ne veš, da bomo postavili mejo na dogoškem dravskem mostu, tebi pa dali doživljensko prepoved vstopa v našo občino Maribor. Gotof si za vekomaj veke.
JApajaDAja
19. 11. 2018 14.48
+2
rip za Rada! bil je pošten in naiven človek, ki je nasedel manipulatorju!
ROKA PRAVICE 13
19. 11. 2018 13.37
Sedaj je čas za novo občino KAMNICA-BRESTERNICA-GAJ!
Voyager3000
19. 11. 2018 13.25
+5
Agrarni veleposestnik z dupleškim pitnim listom ne zna niti slovensko niti mariborsko. Kak ga ni sram duplačanarja pokvarjenega.
JApajaDAja
19. 11. 2018 13.34
+8
on nagovarja "navadni narod", ki ga ,baje, edini razume!? kdo so ti "navadni", kakšne pogoje moraš izpolnjevati, da si ali nisi "navadni"!? že ta retorika v dz o "malih"ljudeh mi dviguje pritisk in gnev!
Voyager3000
19. 11. 2018 13.37
+5
To so tisti, ki imajo namesto možgan dupleško slamo
Voyager3000
19. 11. 2018 13.21
+3
Kangler in poštenje, to je kot pekel in vice. S tem, da je Kangler slabše od najslabšega.
putinj
19. 11. 2018 12.55
+8
Kanglerček pa kaj se je tebi čisto spipalo čuj? od kot ti jajca sploh iti kandidirat ejga???
Anticripstoned
19. 11. 2018 12.55
-4
Logar=Arsenović...oba sta podtaknjena kot kukavičje jajce
Voyager3000
19. 11. 2018 13.22
+1
To pa ne bo držalo. Aresovič je toti pravi pubec. Samo naprej.
TitCankar
19. 11. 2018 12.52
+10
Dupleški klobasarji in pivci ali prodane duše imajo probleme njihov agrarni rejec in prodajalec sena lubenic je zgubil ljubezen v ljubezeni do mariborčanov očitno je agrarnemu kmetovalcu preveliko srce ki ga je tako ljubeče razdajal za svoje volivce zgubilo svoj šarm ker se je večina spomnila njegovih skokov čez plot med provizijo in radarje med kriminal in kadrovanje svojih ljubljenih podpornikov. Morda pa agrarni rejec iz dupleka v bodoče ne bo več kandidiral z svojim podjetjem in velikim srcem za Maribor ker ga je tokrat njegovo srce pustilo na cedilu!
TitCankar
19. 11. 2018 12.33
+15
Mariborčani niso pozabili na zdraharstvo radarje kriminal po katerem je bil poznan Kangler. Sicer Kangler trdi da je njegov padec zrežirala levica v Ljubljani pa me zanima če je procente ki jih je tlačil v žep Kangler pa provizijo od radarjev pa kadrovaje pa kriminal ki ga je vzganjal v Mariboru tudi zrežirala levica sam vprašam!
gamper
19. 11. 2018 13.03
fairplayy
19. 11. 2018 12.11
+0
maribor kogarkoli izvoliš si gotof
Voyager3000
19. 11. 2018 13.28
JApajaDAja
19. 11. 2018 12.04
+7
arso....zavrti si "indexe".."Da sam ja netko"....ker kangla je že dokazal, da je "nitko"!
Anticripstoned
19. 11. 2018 11.34
-16
Arsenović pejdi domov. Franc Kangler za župana
DirtySanchez
19. 11. 2018 11.53
-5
antirepresija
19. 11. 2018 12.21
+11
Laznivega dupleskega lopova v zapor, kjer bi ze moral odsedeti kaksno 1/3 svoje kazni, ce bi sodstvo/tozilstvo pri nas delovalo tako kot bi moralo. Ta manipulator pokvarjen je na prostosti samo zaradi uspesnega izlocanja dokazov njegovih odvetnikov, vsebina njegovih lopovscin pa ostaja nespremenjena.
Anticripstoned
19. 11. 2018 12.53
-1
človek je nedolžen dokler mu ne dokažejo krivde
SabincaH
19. 11. 2018 11.11
-17
Kangler za župana! Arsenovič je nastavljeno zlo. Ne pozna politike, ne pozna mesta in takšen ne more biti župan. Njemu so lastni projketi in lasten dobiček najpomembnejši... kako mislite, da bo on gledal na mesto? Ne ga srat, pa podprite nekoga, ki je že enkaj anredil za Maribor.
wolfterier
19. 11. 2018 11.47
-6
JApajaDAja
19. 11. 2018 12.21
+2
sh....ker je toliko"delal za mb" je bil odnešen! arso naj dokaže, da dela v dobro mb ( v vseh oblikah), če bo zavil s poti, bo tudi on odnešen !
mpk2
19. 11. 2018 11.06
+8
Včeraj je zmagal Maribor, neglede kakšen bo končni rezulatat 2.kroga! 93% volilcev je dalo jasen NE Fištrini ekipi nesposobnih Kitajcev oz. super svetovalcem. Kangler je dobil več glasov, kot jih je bilo takrat sploh na trgu, Arsenović pa glede na privaten vložek mestu in "protiglasovalcem" Kanglerju tudi pričakovano.
korintos23
19. 11. 2018 11.01
+2
Kangler je bil komunist, kaj pa toti novi, tudi?
Cisto na hitro
19. 11. 2018 11.09
+0
korintos ti si komunist in te daje mora. Zdravila zdravila korintos. Ali pa kar na strik, sej ne bos prvi komunist ki ni zdržal muk.
korintos23
19. 11. 2018 11.00
+8
Kak je pa Šiško "prošo" na totih volitvah!
JApajaDAja
19. 11. 2018 12.06
+2
Cisto na hitro
19. 11. 2018 10.54
-3
Čuj Maribor, Arsenović je nasilnež, takih nam nej trebej.
PošteniSlovenec
19. 11. 2018 10.54
-3
Slovenija si zasluži župansko linijo pravih slovenskih korenin, kulture, navad in porekla in mušketirji od Kopra do Maribora Popovič, Janković in Arsenovič to zagotavljajo.
korintos23
19. 11. 2018 10.59
+3
Slovenski volivci pa to potrdijo! ČUj Sanader, kak je v Remetincu?
putinj
19. 11. 2018 10.49
-5
Zdaj bo Arsenovič poštimo MB zapomnite si še nasledni mandat mu boste namenil ker bo norodober župan
tedoVV2HCmedo
19. 11. 2018 10.46
-1
Naj zmaga Kangler, nočem imeti še enega Yugovića za župana. To sta že Popović in Janković, že ta dva sta preveč zame. Slovenci, vklopiti moramo nacionalizem in domoljubje!
putinj
19. 11. 2018 10.47
+1
bogi nacionist, janša vas pumpa da ste nacionalni ne? potem vam pa zdravljenje ne plača predvidevam
bundy crocodile
19. 11. 2018 10.31
+12
Zanimivo kak preostali del Slovenije večinoma ljudje iz Ljubljane, mariborčanom očitajo Kanglera, češ ulica ga je odstavla zdaj ga hoče pa nazaj. Ne gre pozabit, da so takrat potekali protesti v vseh večjih mestih, proti Jankoviču, proti Šrotu, proti Popoviču in dalje M. Sobota.., v nameri je uspel samo Maribor. In medtem ko bo Maribor dobil novega župana, v Ljubljani dalje vlada Zoki, v Kopru Popovič itd., ironično ne.
JApajaDAja
19. 11. 2018 12.07
+2