Lokalne volitve 2018

Na Ptuju zmaga Nuške Gajšek, na čelo slovenjegraške občine Tilen Klugler

Ptuj/Slovenj Gradec, 02. 12. 2018 19.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Ptujsko mestno občino bo prvič vodila prva ženska. Nuški Gajšek so volivci namenili visokih 66,32 odstotka glasov, njenemu tekmecu, nekdanjemu županu Štefanu Čelanu, pa 33,68 odstotka glasov. V Slovenj Gradcu, edini koroški občini, ki v prvem krogu ni dobila župana, je župansko tekmo dobil politični novinec Tilen Klugler, ki bo nasledil dosedanjega župana Andreja Časa.

V najstarejšem slovenskem mestu sta se danes v drugem krogu pomerila nekdanji župan Štefan Čelan, ki je občino vodil med leti 2002 in 2014, in kandidatka SD Nuška Gajšek, ki je nekoliko presenetljivo v prvem krogu prejela največ glasov.

Novoizvoljena županja Ptuja Nuška Gajšek.
Novoizvoljena županja Ptuja Nuška Gajšek. FOTO: Facebook

"Iskreno se zahvaljujem vsem Ptujčankam in Ptujčanom, ki so mi zaupali svoj glas, saj so prepoznali, da Ptuj potrebuje drugačno vodenje. Vem, da nam bo v povezovalnem in pozitivnem duhu, kar bo spremljalo moj mandat, uspelo veliko dobrih stvari. Želim si, da bo kvaliteta bivanja naših občank in občanov čez štiri leta boljša," je v prvi izjavi povedala novoizvoljena županja.

Medtem je edini ženski predstavnici na čelu slovenskih mestnih občin že čestital tudi Dejan Židan, predsednik stranke SD.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gajškova je kljub drugačnim napovedim anket že v prvem krogu nekoliko presenetljivo osvojila 28 odstotkov glasov in tako za okoli 350 glasov premagala nekdanjega župana Čelana. Tudi danes je bila presenečena nad veliko podporo, zdaj pa jo čaka veliko izzivov, predvsem na področju infrastrukture.

"Največ napora bo potrebnega, da se poenotimo glede ključnih projektov, nato pa bo delo bistveno lažje. V koaliciji si želim vseh 29 svetnikov," je še dodala Gajškova.

Čelana je velika razlika v drugem krogu nekoliko presenetila, kar po njegovem morda kaže na to, da so nekateri, ki so ga podprli pred drugim krogom, to morda storili s figo v žepu. Sicer pa nad rezultatom ni pretirano razočaran, je pa napovedal, da so to zagotovo njegove zadnje županske volitve.

"Že po prvem krogu sem povedal, da sem zelo zadovoljen glede dosežka naše liste v mestnem svetu. Prepričan sem, da bomo lahko še naprej zelo aktivno vplivali na politiko. Najbolj me veseli, da smo dobili županjo, ki je konstruktivna in sodelovalna, kar pomeni, da se je rušilna politika izpred štirih let umaknila. Volivci so dali jasno vedeti, da take politike nočejo," je dejal Čelan, ki verjame, da bo njegova lista povabljena v koalicijo.

Tako Lista Štefana Čelana kot SD bosta v novem mestnem svetu imela po šest sedežev, vanj se je uvrstila tudi Gajškova, tako kot Lista Andreja Čuša, ki je za las ostal brez drugega kroga, pomembno vlogo pa bo igrala tudi SDS s petimi svetniki.

Samo dve svetniški mesti v 29-članskem mestnem svetu sta tokrat pripadli Listi za Ptuj dosedanjega župana Mirana Senčarja, ki tokrat ni kandidiral, in je bila v preteklem mandatu z osmimi svetniki najmočnejša. Po eno mesto so dobile lista Ptuj je naš, NSi, DeSUS in Levica.

Oba županska kandidata sta bila pred drugim krogom bolj kot politični koaliciji naklonjena programskemu povezovanju.

Časa bo na županskem stolčku v slovenjegraškem Rotenturnu zamenjal Klugler

V mestni občini Slovenj Gradec so volivci v drugem krogu izbirali med aktualnim županom Andrejem Časom in političnim novincem v mestu, Tilnom Kluglerjem, sicer direktorjem občinskega javnega zavoda Spotur, ki ga je podprlo tudi več strank. Po skoraj vseh preštetih glasovih se je napet dvoboj končal z zmago Kluglerja. Po neuradnih izidih je prejel 51,93 odstotka glasov (zanj je glasovalo 4199 volivcev), Čas pa 48,07 odstotka glasov (zanj je glasovalo 3887 volivcev). "Kar si je Slovenj Gradec želel, to je Slovenj Gradec dobil," je v prvi izjavi dejal Klugler. "Obljubim, da bomo šli s polno paro naprej, tako kot smo šli skozi celotno kampanjo," je ob množici podpornikov dejal 42-letni Klugler in dodal, da je danes dan za veselje in slavje. Kot je še dejal, je mogoče pričakoval kakšen odstotek več, a da je trenutno pomembna le zmaga.

Napovedal je, da bodo začeli z ekipo že jutri razmišljati o tem, kako peljati Slovenj Gradec med "top deset slovenskih občin". Najprej bo sicer opravil primopredajo z dosedanjim županom, nato pa se lotil razvojno naravnanega proračuna.

Poraženec drugega kroga volitev, dosedanji župan Andrej Čas, pa je tesen izid današnjih volitev pričakoval. Zdaj bo njegova prva naloga opraviti kakovostno primopredajo poslov z zmagovalcem volitev.

Kluglerja želi Čas ob primopredaji vpeljati v vse projekte, ki so v teku, saj je v njih tudi Časovo minulo delo. "V največji meri se bom potrudil, da delo steče, da ne bo dolgega mrtvega teka in da opravim svojo dolžnost čim bolj kakovostno," je dejal Čas.

Novemu županu, ki mu je čestital za rezultat, želi uspešno županovanje, vsem občanom Mestne občine Slovenj Gradec pa, da bi se mestna občina še naprej lepo razvijala.

Novoizvoljenemu županu je čestital tudi koroški poslanec iz vrst SD Jani Prednik. "Koroška regija je močna, če je močan tudi Slovenj Gradec. Po letih nazadovanja je zmagal župan, ki razume in ve, da je razvoj temelj uspeha za celotno regijo," je dejal.

Volilna kampanja tudi v znamenju ostrih besed

Oba kandidata sta si nekaj ostrih besed namenila že pred prvim krogom županske tekme, ostrina pa ni popustila tudi v preteklih dveh tednih. Klugler je pred prvim krogom prednjačil po številu dogodkov na terenu, s čimer je nadaljeval tudi tokrat. Hkrati je bil še naprej aktiven tudi na družbenih omrežjih. Čas pa je pred drugim krogom okrepil prav aktivnosti na spletu in večkrat svoja stališča objavil na družbenih omrežjih. V zadnjem tednu kampanje sta imela aktualni župan in njegov izzivalec za prevzem županskega mesta še zadnja predvolilna soočenja.

Po prvih neuradnih rezultatih kaže, da bo v Slovenj Gradcu rezultat zelo tesen.
Po prvih neuradnih rezultatih kaže, da bo v Slovenj Gradcu rezultat zelo tesen. FOTO: Facebook

Časa, ki je občino vodil zadnjih šest let, je rezultat v prvem krogu volitev, ko so se za župansko mesto potegovali štirje kandidati, presenetil. Prejel je 2996 glasov volivcev, kar je po še neuradnih podatkih 33,7 odstotka vseh. Klugler, ki je sicer veljal za njegovega najresnejšega nasprotnika, pa je prejel 1245 glasov več in skupno nabral za 47,7 odstotka vseh glasov.

Oba sta sicer županski kandidaturi vložila s podpisi volivcev. Čas je za župana kandidiral s podpisi volivcev, pri tem ga je prvotno podprla Slovenjgraška lista za mesto in podeželje, pred drugim krogom pa še slovenjgraški občinski odbori strank LMŠ, SNS in SDS, dobil je tudi podporo NSi. Kluglerja so pred prvim krogom podprle stranke SD, DeSUS in SMC ter listi Povezujemo za Slovenj Gradec! in Lista Borisa Raja. Dodatno je pred drugim krogom volitev na svojo stran pridobil še SLS. Prav močna strankarska podpora je bila tista, zaradi katere je moral med kampanjo odgovarjati na očitke, da ni neodvisen kandidat, a je vseskozi vztrajal, da to ne drži.

Sicer pa tako Čas kot Klugler novoizvoljeni slovenjgraški mestni svet, v katerem deset mest zasedajo nestrankarski kandidati, ocenjujeta kot dobrega. Stranke in liste, ki podpirajo Kluglerja, v njem zasedajo 13 mest, Časova podpornica, Slovenjgraška lista za mesto in podeželje, je dobila pet mest.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Boško1980
03. 12. 2018 09.28
+1
Upam da se Ptuj uredi ker turistom glih ni rusevin za gledat in poscanih ulic vohat!
Boško1980
03. 12. 2018 09.25
-1
Če bi vedel da je Židan na Ptuju bi nesel par žaprtkov tja in hehehe!
Bubba
03. 12. 2018 08.32
+3
Zmagal je tisti ki je pač manj slabši....
srebrnibreg
03. 12. 2018 14.23
Ramzess
02. 12. 2018 21.09
+3
Prva slika pa je posneta kje, na Ptuju že ne.
Svetec 2021
02. 12. 2018 21.34
+5
Boško1980
03. 12. 2018 09.27
+1
Je Ptuj samo zgleda kot Pušča vemo kdo je tam!?
FIGEC
02. 12. 2018 20.53
+11
Nuška, čestitam! A vedi, da zaupanje občanov Ptuja prinaša zate tudi goro obveznosti. Glasoval sem zate in tokrat se je zgodilo prvič, da je kandidat, ki sem mu namenil svoj skromen glas, tudi zmagal. Želim ti uspešno delo skozi mandat in čimmanj polen pod nogami. Slednja žal bodo, na to se lahko zaneseš...
dajno
02. 12. 2018 20.48
+2
Nekdo, ki od študentskih časov živi in dela v lj, pa še to v državnem zboru deset let mešala meglo... Bo županja na Ptuju 😂
Ramzess
02. 12. 2018 21.01
+3
Očitno, županja pač bo, čeprav sicer nekam malo znana oseba, za razliko od drugega kandidata, ki je pa že bil župan.
Daoist
02. 12. 2018 20.08
+7
Vse je enkrat prvič :)
matej1111
02. 12. 2018 20.00
+7
Čestitke Toplek za zmago na Ptuju.
Pan1
03. 12. 2018 07.28
Bubba
03. 12. 2018 08.33
-1
Sortegilio
02. 12. 2018 19.54
+24
Iskrene čestitke. Čelan je svojo priložnost že imel.