Lokalne volitve 2018

Ostro soočenje: 'Naredili smo šov iz Kopra'

Ljubljana, 29. 11. 2018 19.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER / V.Š.
Komentarji
76

Županska bitka v Kopru postaja vse bolj vroča. Popoviča zdaj bremenijo še izjave lokalnih podjetnikov, očitkov pa se mora otresati tudi njegov protikandidat Bržan – se bo po ovadbi zoper Mišiča zaradi domnevnega spolnega napada na podrejeno odpovedal njegovi podpori? In kateri izmed obeh, bo delal tudi v korist svojih nasprotnikov?

Tri dni pred drugim krogom lokalnih volitev smo v oddaji 24UR ZVEČER soočili kandidata za župana Kopra. Aktualni župan naše največje obalne občine Boris Popovič se mora prvič v "županski" karieri "boriti" v drugem krogu. Nasproti mu stoji Aleš Bržan, ki je bil njegov glavni izzivalec že pred štirimi leti.

Nove obtožbe zoper Popoviča: tokrat naj bi iz njegovega štaba grozili podjetnikom

Popovič se mora ukvarjati z novimi obtožbami. Členi njegovega štaba naj bi grozili lokalnim podjetnikom. Gianni Dolšak je dejal, da ga je klical svetovalec iz Popovičeve ekipe in mu grozil, da ne bo nikoli več delal za občino, če njegov sin kandidira za svetnika na eni izmed list.

Popovič pravi, da ne ve kako naj se brani: "Zadnjič sem imel eno mamico nogometaša, danes imam njega."

Namignil je, da ima tudi sam precej ljudi, ki se želi izpostaviti in razkriti agitiranje za protikandidata Bržana, pa ne dobi priložnosti. "Njegovi ljudje pripravljajo ljudi, da gredo volit za njega. Pojdite vprašat sindikat žerjavistov v Luki Koper in dobili boste marsikakšen odgovor," je dejal in dodal, da za Bržana dela tudi Gašpar Gašpar Mišič in da pridobi glasove zanj, ker "ima za biti nadžupan".

Popovič še dodaja, da osebno ni klical nikogar, da je sicer možno, da se kaj takega zgodi: "Dejstvo je, da to kar jaz vem se v sindikatu v Luki Koper to sigurno dogajam, medtem pa ko temu gospodu (Gianniju, op. a.) jaz tega ne verjamem."

Bržan: Kdorkoli je v kazenskem postopku, pri meni podžupan ne bo

Protikandidat Bržan pravi, da je besedo nadžupan slišal že pred štirimi leti, ampak da ne ve točno, kaj bi naj pomenila: "Slišal sem tudi , da naj bi bil Mišič podžupan. Naj bo jasno, da kdorkoli je v kazenskem postopku, pri meni podžupan ne bo."

Bržan pravi, da je besedo nadžupan slišal že pred štirimi leti, ampak da ne ve točno, kaj bi naj pomenila.
Bržan pravi, da je besedo nadžupan slišal že pred štirimi leti, ampak da ne ve točno, kaj bi naj pomenila. FOTO: POP TV

Popovič zavrača Mišičeve očitke, da je moral staršem groziti, če so hoteli izpisati otroke iz nogometnega kluba: "Absolutno zavračam, nobenega od teh staršev nisem videl. Potem je prišla še ena mamica, ki ima tri otroke, ampak en fant še vedno trenira pri nas, čeprav ne rabi nič plačati, preostala pa sta šla v druge klube, Domžale in Ljubljano, ker sta šla tja v srednjo šolo."

"Ti isti ljudje so bili deložirani iz neprofitnega javnega stanovanja, ko je stanovanjski sklad vodil bivši direktor iz vrst SD, ki podpira Bržana. Trdim, da za vsem tem ne stoji popolnoma nič, čista megla," razloži Popovič.

Bržan se do obtožb zoper Popoviča ne želi izrekati, pomenljivo pa doda, da je način dela župana pač tak, karkšen je. "Glede na to, da je zaprl javno stranišče, da je zaprl cesto med Ankaranom in Koprom, pač rad nagaja in glede na to, da je teh zgodb več in tudi jaz dobivam klice, ki jih sicer ignoriram, ker se mi jih ne zdi primerno izpostavljati v kampanji, bolj verjamem oškodovancem," pravi Bržan.

'Povejte, sem za vas neizkušen novinec ali prekaljen politik?'

Bržan na vprašanje, ali se bo po zadnji ovadbi zoper Gašparja Gašparja Mišiča zaradi domnevnega spolnega napada, odrekel njegovi podpori, najprej ni odgovoril jasno. Dejal je, da Mišičeva podpora ni tako pomembna: "Najprej je treba poudariti, da je to resna zadeva, treba je aktivirati organe pregona in počakati, kaj bo reklo sodstvo."

"Ko delamo vrtce, ko delamo šole, ko delamo ceste, kako naj vem, kdo me je volil?" prvi Popovič.
"Ko delamo vrtce, ko delamo šole, ko delamo ceste, kako naj vem, kdo me je volil?" prvi Popovič. FOTO: POP TV

Na Bržanovo izzivanje, naj se končno opredeli, ali je zanj neizkušen novinec ali prekaljen politik, pa mu je Popovič odvrnil: "Vi ste prekaljen izkoriščevalec politike, prej študenstke organizacije in tako naprej in tako naprej..."

Očital mu je še, da je pred štirimi leti po le dveh mesecih, potem ko mu takrat stranka z rekordno podporo v Sloveniji, SMC, ni uspela pomagati "premagati enega Borisa Popoviča, ki je imel takrat sodbo v imenu ljudstva za tri leta zapora", zapustil stranko in razdrl svetniško skupino.

"Vi razdružujete, ne združujete," je bil oster Popovič, ki je protikandidatu očital tudi podporo Mišiča in Olge France, ki sta v prvem krogu zasedla tretje in četrto mesto, v drugem krogu pa podprla Bržana. "To sta dva karakterja, ki vam niti slučajno ne bosta dovolila voditi občino," ga je opozoril Popovič.

Popovič: Kako naj jaz vem, kdo je volil zame?

Bržan je Popoviču še očital, da je znan po širjenju neresnic in je bil za to tudi obtožen in še, da kot župan ne posluša vseh ljudi, še posebej pa ne njegovih nasprotnikov: "Zanimivi so odzivi nekaterih krajevnih skupnosti, ki če ne dajo dovolj glasov Borisu Popoviču, so malo bolj zanemarjene. To so informacije s terena," trdi.

Bržan je prepričan, da bi se dalo odvetniške stroške znižat z mediacijo ali podobnimi cenejšimi in mirnejšimi pristopi.
Bržan je prepričan, da bi se dalo odvetniške stroške znižat z mediacijo ali podobnimi cenejšimi in mirnejšimi pristopi. FOTO: POP TV

Popovič pa pravi, da župan ne more vedeti, kdo je volil zanj: "Ko delamo vrtce, ko delamo šole, ko delamo ceste, kako naj vem, kdo me je volil? Jaz to res ne razumem."

"Vse vrtce smo obnovili, vse šole smo obnovili, naredili smo šov iz mestne občine Koper v pozitivnem smislu," poudarja Popovič.

'Uspešen župan Ljubljane podpira uspešnega župana Kopra'

Na vprašanje, ali meni, da mu bo podpora ljubljanskega župana Zorana Jankovića, glede na vse afere in sodne postopke, koristila, Popovič odgovarja: "Kar se nas tiče je župan Janković župan Ljubljane in to zelo dober. Učinkovit župan Ljubljane podpira uspešnega župana Kopra. Ne vem za eno samo pravnomočno sodbo zoper njega, če pa vi veste, pa povejte, pa se bom mogoče odločil drugače."

Bržan pa meni, da je Janković sicer uspešen župan, a da ga Ljubljančani drago plačujejo. "Verjetno ni imel nobenega dobrega ali dovolj dobrega protikandidata na volitvah, Koper ga ima," je prepričan.

Popovič nasprotno trdi, da je prav Janković imel v Anžetu Logarju zelo dobrega protikandidata, katerega največja ovira je bila, da je prihajal s politične desnice. "Gospod Bržan pa računa, da ga bo podprla vsa leva stran, ker pravi, da je Koper vedno bil rdeča trdnjava, ampak mislim, da mu na to ni treba računat," meni Popovič.

Popovič je ob koncu še dokazoval, da ima za vse odvetniške storitve račune in da so občini plačevali tudi odvetniki iz Bržanovega tabora, ki so izgubili sodne bitke proti občini, sedaj si pa želijo preko protikandidati priti na oblast. Bržan je prepričan, da bi se dalo odvetniške stroške znižat z mediacijo ali podobnimi cenejšimi in mirnejšimi pristopi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Špela mamina
30. 11. 2018 19.51
+4
Doma smo prižgali luč-upanje.....novoletni paket(lučka). Da se sanacija plazu v Gucig pri družini Dj, čimprej začne-(Vanganel).....cca 2 km od hiše g. sedaj Župana....ki si ni nikoli prišel pogledati plaz (10let).....in kako je plaz že načel hišo.....hvala vsem, ki nas podpirate v tej stiski.......zvezda...Kršitev pravic invalidov....(11.člen-konvencija o pravicah invalidov)...vsem hvala....
Špela mamina
30. 11. 2018 20.12
+1
naša izjava je resnična...in zatem stoji dokumentacija......vzeti invalidu ,,like,,...naj vsak občan presodi po svoji zdravi pameti......
Špela mamina
30. 11. 2018 17.43
+8
G.Bržan, samo tako umirjeno naprej, naš glas imaš.....Vaš program je odličen....na Zmago
Amasakul
30. 11. 2018 16.02
-2
podarim volilnico, kdo rabi ?
FIGEC
30. 11. 2018 12.07
-5
Že davno sem rekel, da je Olga Franca zlata izbira za Koper, ne vem pa, zakaj naši primorci tega nikak ne skužijo...
korintos23
30. 11. 2018 13.41
+3
Čriček mali
30. 11. 2018 11.30
+2
Iz Kopra bojo naredil štalo. Nubenmu več zaupat! Vsi župani so podn od podna sm nase gledajo in filajo svoj žep Škoda za Koper in ljudje v Kopru.
korintos23
30. 11. 2018 11.57
+0
Čriček mali
01. 12. 2018 09.32
+2
Kori. Voljo škoda mi je za vsako mesto. Vse povsod je lepo če bi res bili župani pušteni danes ni nihče pošten vsi na sebe gledajo in polnijo žepe kar ni pošten. Kaj če bi vsi polnil žepe? Težko je gledat kako so eni bogati drugi revni. Ali bodimo bogati ali pa bodmo revni. Lp
Think Pink
30. 11. 2018 11.04
-10
G. Popovič je edini politik, ki zna vozit avto. Dajmo gas do daske.
Jogi
02. 12. 2018 20.37
+2
ko je g.popovič dal gas do daske, je zgrešil za malo kandelaber. posledice pa ima še danes!
Anticripstoned
30. 11. 2018 10.35
-21
Bržan ko ena lutkica...mlačno brez idej. Če bo on župan bodi drugi(strici iz Ljubljane SMC) vodili občino. Gemo POPE
Iztok Umer
30. 11. 2018 10.29
+27
"Vse vrtce smo obnovili, vse šole smo obnovili, naredili smo šov iz mestne občine Koper v pozitivnem smislu," poudarja Popovič." Osnovna šola Marezige - absolutno premajhna, že vsaj 6 let se to ve, otroci prenatrpani v učilnicah; ker ni prostorov otroci ne morejo čakati na avtobus v šoli in so primorani le to zapustiti in oditi peš domov; vedno večja težava s varnostjo učenecv saj jih je 250 za šolo, ki je bila zgrajena za max 150 !
Sputnik
30. 11. 2018 10.09
+45
včasih so župani bili ugledni ljudje z visokimi šolami ki so znali delat in so razvijali mesta. danes so župani kazensko že obsojeni ljudje, pretepači, zbijajo ljudi z avti in bežijo, izobrazbe nimajo nobene, gledajo pa samo na razvoj svojega žepa in parcele kjer živijo. res smo napredovali
korintos23
30. 11. 2018 10.16
+36
zoooom
30. 11. 2018 10.29
+12
Narod si sodbo pise sam... al hoces rect, da so zupani krivi?
Rde?iAlarm
30. 11. 2018 09.40
-6
Mi je vseeno kdo bo župan kopra in nisem fan popoviča vendar mi bržan deluje nekam mlačno
korintos23
30. 11. 2018 09.46
+3
Je enako povedal za protikandidata v Ljubljani.
wolfterier
30. 11. 2018 09.55
+20
A Miškec je pa sodelavko naskočil,ja,taki bi bli župani,kot v Lublani,de.
najvsivedo
30. 11. 2018 09.58
-2
koritos23...dobro jutro....hov-hov-hov...upam da si za tipkovnico brez nagobčnika.
kratko in jasno
30. 11. 2018 10.04
+7
korintos23
30. 11. 2018 10.15
+0
wolfterier
30. 11. 2018 16.16
+1
A pol se je pa premislil,kratko in jasno...mehko.
IvekKu
30. 11. 2018 09.36
-3
Bržan preveč splošen in nekonkreten na vsakem soočenju do sedaj, bivši LDSovec in SMCjevec torej je politični oportunist tudi!
zoooom
30. 11. 2018 10.30
+17
drejc79 1
30. 11. 2018 09.33
-4
Koliko ene gonje proti Popoviču... Moje podjetje je v Kopru izvajalo določena dela. Edina stvar, ki jo je mimo razpisa zahteval župan je bila ta, da so dela maksimalno dobro opravljena. Nikoli ni nihče rekel za kakršnokoli provizijo - in teh del ni bilo malo, o proviziji pa ni bilo govora nikoli. Edino zahteval je, da je delo dobro opravljeno, ker da ima premajhno ekipo, da bi se stalno vračali na projekte, ki bi morali biti opravljeni.
TeamViewer
30. 11. 2018 13.34
+9
Pol pa si imel veliko srečo. Brez provizije županu, oz.njegovi stranki ne gre. Zakaj misliš da je podjetje Grafist prejelo VSE POSLE od leta 2002 naprej? ker so dobri delavci zagotovo ne....
Erin Straus
30. 11. 2018 09.33
+17
popo bo vrjetno koncno zgubu bitko!!! ladjica je odplavala v umag!!!
wolfterier
30. 11. 2018 09.33
+38
Kleni Primorci,izvolite že enkrat PRIMORCE za župane !!!
NA LEVO ni OK
30. 11. 2018 09.31
+35
Jankovič je glavni mafy, Popovič pa njegov vajenec, oba isto lažeta in se sprenevedata. Isti stil maščevanja in izsiljevanja.
123ben10
30. 11. 2018 09.09
-25
Tale Bržan samo obrekuje in kritizira . Je še kdi opazil da sploh nima programa? Kaj bo on naredil? Samo ponavlja zdruzenje ljudi????
MatejKorošec
30. 11. 2018 09.03
+3
Prej levičarski cirkus kot pa šov.
kratko in jasno
30. 11. 2018 09.21
+11
po drugi strani pa je pravi užitek gledati kako se koljejo med sabo... zgleda pri zadnjem poslu nekje matematika zatajila in se zdaj na tak način "preračunavajo" ....
junij66
30. 11. 2018 09.03
+12
To je res čudno vse skupaj. Nekdo pokliče enega podjetnika se mu predstavi da je od Popoviča svetovalec in grozi z izgubo posla.Kaj zdaj? Pričakoval bi za takšne obtožbe več dokazov. Tel.st.klicatelja,kdo je klicatelj,posnetek pogovora morebiten kaksno pričo ki je bila zraven intd.intd. Po telefonu se lahko predstavi bilo kdo in se zlaže da je ta pa ta od Popoviča ter grozi . Lahko je bil iz Pirana iz Izole ne vem. Brez konkretnih dokazov je vse brez veze. Lahko je bila skrita kamera,lahko je klical Franci Kek. Lahko je klical D.Avdič. Saj je klical že bivšo predsednico HR vlade Jadranko Kosor in to ko je bila v avionu. Brez konkretnih dokazov je samo rekla kazala. Nic od nic.
korintos23
30. 11. 2018 09.09
+0
In potem se svečkarji čudijo da pride do izločitve dokazov!
wolfterier
30. 11. 2018 09.56
+12
Kaj boš z dokazi,županom jih zbrišejo,de !
kratko in jasno
30. 11. 2018 08.57
+31
ufff če bo Popović zmagal, predlagam Mišiču, da spakira kfre in hitro sklizne, sicer se mu ne piše dobro. Popović je prav znan po tem, da rad "vrača udarce" :) No prva ovadba že padla :-)
wolfterier
30. 11. 2018 09.58
+3
V zagrebškem Maksimiru rabijo enega,da bo pingvine futral,ga,ga...
BobbyP
30. 11. 2018 08.49
+17
Popo je neotesan in grob, ampak tale Bržan je pa prav pretirano umetno sladek in razen populističnih floskul še ni povedal prav nič. 🙄