Lokalne volitve 2018

SLS še vedno z največ župani, SDS z največ svetniki

Ljubljana, 18. 11. 2018 22.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, Ni.Š.
Komentarji
20

Odzivi na delne neuradne rezultate lokalnih volitev se vrstijo. Premier Marjan Šarec je dejal, da je bilo dovolj jemanja občin kot neko peto kolo in da je naloga premierja sodelovati z vsemi župani. Z rezultatom so zadovoljni v SD, tudi v SMC, Janša pa je v svojem stilu dejal, da je za stranko SDS glasovalo več volivcev kot za celotno vladno koalicijo.

Premier Marjan Šarec je ob današnjih lokalnih volitvah poudaril, da je bilo dovolj jemanja občin kot neko peto kolo. "Naredil bom vse za to, da bo lokalna samouprava cenjena, da bo živela in da bodo občine lahko tudi delale," je dejal. Zdi se mu tudi pomembno, da je prvi predsednik vlade z izkušnjami županovanja, saj da je to pomembno znanje.

Šarec je v izjavi v Kamniku, kamor je prišel podpret kandidata za župana iz vrst LMŠ in podžupana Igorja Žavbija, spomnil, da se je LMŠ na lokalnih volitvah pomerila v 40 občinah.

Marjan Šarec pravi, da bo naredil vse za to, da bo lokalna samouprava cenjena.
Marjan Šarec pravi, da bo naredil vse za to, da bo lokalna samouprava cenjena. FOTO: Miro Majcen

Po približno četrtini preštetih glasovnic sicer kaže, da se bo Žavbi uvrstil v drugi krog. Volivci so mu po delnih neuradnih izidih namenili 32,5 odstotka glasov, kandidatu NSi in aktualnemu podžupanu Kamnika pa dobrih 27 odstotkov glasov.

"Veseli bomo vsakega rezultata, ki ga bomo dosegli," je dejal Šarec. V delo svojega naslednika na čelu Kamnika, kdorkoli to že bo, se Šarec ne namerava vmešavati. Naloga premierja je sodelovati z vsemi župani, je poudaril.

"Doslej vlade niso razumele delovanja občin. Tudi v širši javnosti se je razumelo občine in župane kot nekaj nepomembnega. Upam, da se to s to vlado vendarle spreminja," je dejal Šarec.

Predsednik NSi Matej Tonin je poudaril, da so zelo zadovoljni z rezultati lokalnih volitev. Med novoizvoljenimi župani jih kar devet prihaja iz NSi, v nekaj občinah pa so se uvrstili v drugi krog. Po Toninovih besedah, so za uspešen volilni rezultat zaslužni predvsem delovni ljudje. V primerjavi z lokalnimi volitvami 2014 so že izboljšali svoj rezultat, takrat so dobili šest županov. "Vendarle kaže, da je NSi na pravi poti in da se naše trdo delo na dolgi rok obrestuje," je povedal.

Prvi korak k temu bi bilo po Šarčevih besedah tudi zvišanje povprečnine s sprejetjem novele zakona o izvrševanju proračuna. Opozoril je, da mora ta biti sprejeta na četrtkovi seji vlade, sicer bodo zamudili roke.

Na vprašanje, ali je to ultimat koalicijskim partnerjem, je Šarec odvrnil, da "kjer je volja, je pot". "Gre za neko pričakovanje. Dva meseca vlade sta pokazala, da je dela veliko. Prej bomo spravili proračun čez, prej bomo začeli resno delati," je še dejal predsednik vlade.

Židan glede rezultatov optimističen

Glede rezultata stranke SD na državni ravni je predsednik stranke Dejan Židan optimističen, čeprav za zdaj pozna samo delne rezultate. "Ti kažejo, da je od 80 že izvoljenih županov 15 takšnih, ki izvirajo iz kvote SD, na prejšnjih volitvah pa smo od 212 dobili 20 oziroma 21 županov. Torej se nam obeta bistveno boljši rezultat," je dejal.

Strinjal se je z ugotovitvijo, da vse več kandidatov kandidira na neodvisnih listah in da se vse manj strank odloča za svoje kandidate. "Mi pa smo stranka, ki se bori naprej, saj se zavedamo, da stranka ne more biti odrezana od lokalnega okolja," je dejal.

Židan je rezultate komentiral v Murski Soboti, kjer je na listi SD kandidiral Aleksander Jevšek, ki je po delnih neuradnih izidih dobil še en mandat. Jevškov rezultat je pozdravil, saj je po njegovem mnenju dober župan, ki si zasluži še en mandat. Na to po njegovem kaže tudi to, da je dobil precej več glasov kot pred štirimi leti.

Kot župan je Jevšek po prepričanju Židana "naredil že marsikaj, ima pa tudi že pripravljene načrte za naslednja štiri leta". "Zato komaj čakam, da minejo naslednja štiri leta, da bomo murskosobočani živeli še bistveno bolje, kot do zdaj," je dejal.

Čestital je tudi vsem kandidatom in kandidatkam svetniške skupine: "Vidimo, da bo tudi ta skupina bistveno izboljšala rezultat, tako da bo župan lažje deloval v mestni občini."

SMC se v prvem krogu obetata dva mandata

Trenutni rezultati lokalnih volitev kažejo, da bodo kandidati SMC osvojili dva županska stolčka, obeta pa se jim še nekaj uvrstitev v drugi krog. "Tega sem izjemno vesel, najbolj zato, ker prinašajo naši kandidati v vse te občine sveže poglede na prihodnost," je dejal prvak stranke Miro Cerar. Napoveduje, da bodo vsak glas udejanjili v dobro vseh.

V SMC so šli po Cerarjevih besedah na tokratne volitve z dvema ciljema: "Obdržati soliden položaj v občinah, kjer smo bili v zadnjih štirih letih najbolj aktivni, in poseči po županskih mestih, kar nam v prejšnjem mandatu ni uspelo."

Trenutni rezultati kažejo, da bosta kandidata SMC zasedla županska stolčka v Beltincih in Osilnici, čaka pa jih tudi nekaj uvrstitev v drugi krog, pri čemer najbolj izstopa tekma za župana v Mariboru.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je dejala, da niso razočarani, saj imajo volivci vedno prav. Tudi sicer pa nimajo razloga za razočaranje, saj rezultati še niso dokončni, je dodala. Je pa izrazila željo, da "bi ljudje spoznali, da na dan volitev odločamo o svoji prihodnosti".

Politiko SMC po Cerarjevih besedah vodi želja po razvoju in povezovanju "in tam, kjer bomo prisotni tudi v prihodnjih štirih letih, bomo zvesti tem načelom".

"Trdim, da mora biti politika na lokalni ravni osredotočena na ideje, ne na ideologijo. Teh pa imamo v SMC dovolj, da tudi s te pozicije, ki se nakazuje danes, gledamo v prihodnost optimistično," je dodal. Zatrdil je, da bodo vsak glas z današnjih volitev udejanjili "v dobro vseh, tudi tistih, ki niso volili za nas".

Tudi v DeSUS zadovoljni

Glede na delne neuradne izide lokalnih volitev bo imela DeSUS v večini občin svoje občinske svetnice in svetnike, je poudaril prvak stranke Karl Erjavec. "Pričakujemo, da bomo v primerjavi z ostalimi parlamentarnimi strankami po številu občinskih oziroma mestnih svetnikov na četrtem ali petem mestu," je povedal Erjavec. V stranki so vložili 145 list, po trenutnih podatkih ministrstva pa so pridobili 5,2 odstotka glasov na volitvah v občinske oziroma mestne svete.

Janša: Za stranko SDS glasovalo več volivcev kot za celotno vladno koalicijo

Predsednik SDS Janez Janša je glede rezultatov tokratnih lokalnih volitev dejal, da je vse videti, da je za stranko SDS glasovalo več volivcev kot za celotno vladno koalicijo. Janša je še poudaril, da bo Lista Marjana Šarca, čeprav vodi državo, v celotni državi dobila manj kot dvoodstotno podporo. Janša je kot pozitivno ocenil tudi nekoliko višjo volilno udeležbo.

Podobnik: Rezultat štejemo za veliko zmago

Največ županskih mandatov imajo po trenutnih podatkih SLS (23), sledi SD (14), nato SDS (12) ter NSi (8). Glede uvrščenih kandidatov v mestne in občinske svete pa krepko vodi SDS, sledi SD, tej pa SLS.

V SLS glede na trenutne rezultate ugotavljajo, da bodo spet stranka z največ župani in po teh volitvah najmanj tretji po številu občinskih svetnikov. "To si po zahtevnem obdobju, ki je za nami, štejemo za veliko zmago in boljši rezultat od najbolj optimističnih pričakovanj," je dejal predsednik SLS Marjan Podobnik ter se zahvalil volivcem.

V zunajparlamentarni SLS rezultat jemljejo tudi kot priznanje in potrditev dosedanjega odličnega dela županov in občinskih svetnikov SLS ter kot spodbudo, da z lokalne ravni prenesejo tudi na državno raven "ta odgovoren, povezovalen in uspešen način dela", je navedel Podobnik.

Levica ostala brez županskega stolčka

V Levici, kjer po dosedanjih delnih neuradnih izidih niso osvojili nobenega županskega stolčka, so po navedbah namestnice koordinatorja stranke Violete Tomić zadovoljni z osvojenimi svetniškimi mesti. V nekaterih občinah jim za zdaj kaže podvojitev rezultata izpred štirih let. Tomićeva je ob tem izpostavila Ljubljano, Jesenice, Krško in Brežice.

V Levici so sicer na tokratnih lokalnih volitvah nastopili z desetimi županskimi kandidati, a po delnih neuradnih izidih ni uspelo nikomur. Je pa Tomićeva ocenila, da Levici kaže dobro pri svetniških mestih. Po trenutnih podatkih so njihovi kandidati osvojili nekaj manj kot dva odstotka oziroma nekaj manj kot 40 svetniških mest.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Romantik
19. 11. 2018 15.04
+1
Ja SDS ostaja dokaj močan. Ne razumem pa stranke SLS, oni zmagajo vse lokalne volitve, za državne pa jim je očitno vseeno in tako rušijo celotno desno opcijo, da ne more sestaviti vlade. Se mi zdi neodgovorno.
Rde?iAlarm
19. 11. 2018 13.54
-2
SLS še vedno z največ župani, SDS z največ svetniki.....hm malce lažniv naslov,največ svetnikov 949 je iz nestrankarskih list,skoraj za polovico manj oz.437 jih je iz sds,sledi 336 iz sd......
Rde?iAlarm
19. 11. 2018 13.55
-2
Auslander
19. 11. 2018 13.57
+0
Romantik
19. 11. 2018 14.58
+2
pa dobro, večina jih je itak kandidirala kot "neodvisen" kandidat, vemo pa, da ne moreš biti neki politik, brez politične podpore - torej neodvisnež s podporo XYZ je logično da XYZ-jev kandidat
wolfterier
19. 11. 2018 16.44
+1
Kolk županov ma pa Alenka,mislim da še svetnika nobenga !
wolfterier
19. 11. 2018 16.45
+1
wolfterier
19. 11. 2018 16.45
+1
vinogradnik33
19. 11. 2018 11.32
+1
Župani , ki nastopajo kot neodvisni kandidati ali se sramujejo svoje stranke ali pa se bojijo , da ravno zaradi pripadnosti neki stranki ne bi bili izvoljeni in to je nemalo moralno oporečno , če ne že celo politično vprašanje !
SabincaH
19. 11. 2018 10.53
-1
večja volilna udeležba ja.. AMPAK ŠE VEDNO FOLK NE VE KAJ VOLIT da bodo spremembe!
mallonge
19. 11. 2018 10.15
+2
Kam pa kam, Šarec? Na popravca na popravca!
ivan.z Doba
19. 11. 2018 10.41
-2
@mall, Popravca je imela sekta in spet pogorela! ivan je odrešitelj t.i.levice! Niti enega sektaškega župana v 11ih mestnih občinah. Civilizacija vas ne mara!
wolfterier
19. 11. 2018 16.46
+1
mackintosh
20. 11. 2018 13.45
+1
wolfi v malih občinah živi malo slovencev. tako preprosto je to. smo vam SĐS ovcam je to težko razumljivo :)
putinj
19. 11. 2018 08.44
+0
samo plače vlečejo delajo tak nič ne tile svetniki, to so neke vrste pijavke
rofo
19. 11. 2018 08.39
+4
A ni zanimivo,koko so vsi po vrsti zadovoljni!!!
jugatneme
19. 11. 2018 07.29
+11
Če bi bila funkcija častna in neprofesionalna, bi me zanimalo koliko teh 688 kandidatov za župana bi sploh kandidiralo?? Da o svetniških stolčkih sploh ne pišem - 22.313? ...........................Slovenija, 2 milijona ljudi in 212 plačanih županov - dajte no se smešit, pamet v glavo!
Diegol14
19. 11. 2018 07.09
-4
Kva je babe.......zoperne. Ta vlada je ena sama laž. Še vedno vodi po celi Sloveniji SDS, kakor ga obrneš.....
ivan.z Doba
19. 11. 2018 10.42
+2
mackintosh
20. 11. 2018 13.46