Lokalne volitve 2018

Soočenje kandidatov za župana Kopra: V občini je preveč favoriziranja in ljudi, ki niso slišani

Ankaran, 13. 11. 2018 19.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Soočenje kandidatov za županski stolček v mestni občini Koper je potekalo brez aktualnega župana in kandidata Borisa Popoviča. Županski kandidati so spregovorili o svojih načrtih, drugem tiru in sindikatih Luke Koper ter o njihovem najmočnejšem protikandidatu Popoviču.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Soočenje kandidatov mestne občine Koper, prvi del
    15:14
    Iz SVETA: Soočenje kandidatov mestne občine Koper, prvi del
  • Iz SVETA: Soočenje kandidatov mestne občine Koper, drugi del
    13:40
    Iz SVETA: Soočenje kandidatov mestne občine Koper, drugi del
Na soočenju tako ni bilo aktualnega župana Popovića, na njem so sodelovali neodvisni kandidat Aleš Bržan, Olga Franca, ki je zapustila stranko SLS, in Gašpar Gašpar Mišič.
Na soočenju tako ni bilo aktualnega župana Popovića, na njem so sodelovali neodvisni kandidat Aleš Bržan, Olga Franca, ki je zapustila stranko SLS, in Gašpar Gašpar Mišič. FOTO: Kanal A

Soočenje županskih kandidatov za mestno občino Koper so morali izvesti v občini Ankaran, saj so mestno občino Koper zaprosili za uporabo javne površine, kjer bi izvedli soočenje, a so z občine so sporočili, da se aktualni župan in kandidat za župana Boris Popovič tega soočenja ne bo udeležil. Dodali so, da lahko z vlogo zaprosijo za uporabo javne površine, a da bodo televizijski ekipi to vlogo zavrnili in zato soočenja na javni površini v Kopru niso mogli izvesti.

Na soočenju tako ni bilo aktualnega župana Popovića, na njem so sodelovali neodvisni kandidat Aleš Bržan, Olga Franca, ki je zapustila stranko SLS, in Gašpar Gašpar Mišič.

Franca: Po 16 letih je čas za spremembe

Olga Franca je na vprašanje, kako kot ena izmed največjih kritičark aktualnega župana komentira pozitivne odzive občanov na dosedanje Popovičevo županovanje, odgovorila: "V Mestni občini Koper polovica prebivalcev živi na podeželju, zato bi morali slišati tudi njihov glas." 

Po njenem mnenju so prebivalci premalo informirani o tem, kako se porablja občinski denar: "Določene stvari lahko pohvalimo, a mestno jedro in stavbe v njem propadajo, imamo luknjaste ceste brez razsvetljave, brez otroških igrišč, šole pokajo po šivih," dodaja. Kot je prepričana, je po 16 letih čas za spremembe: "Apeliramo, da ponujamo prijazno politiko, naravnano do ljudi in do njihovih potreb."

Mišič: V občini je preveč favoriziranja in ljudi, ki niso slišani

Gašpar Gašpar Mišič je na vprašanje, kako komentira, da sta z aktualnim županom Popovičem uspešno sodelovala, potem pa sta se razšla, odgovoril: "V času dela na mestni občini sem krasno sodeloval z Borisom Popovićem, dokler se je to dalo. Ko pa je iskanje smisla izgubilo smisel, sem se moral odpraviti drugam, saj je najbolj modro, da se umakneš, če vidiš, da nekaj ne pelje v pravo smer. Da sem danes tukaj, je rezultat poziva občank in občanov različnih interesnih skupin, da se vrnem v Koper. Da uredim tisto, kar je treba urediti, saj občini veliko manjka predvsem pri enakopravnem uravnoteženem razvoju in razdelitvi občinskih sredstev." Pri tem je izpostavil, da je v občini Koper preveč favoriziranja posameznih dejavnosti, recimo športnih klubov, in posameznikov, ki so ’priskledniki’. So pa določeni ljudje, ki niso slišani, dodaja Mišič.

V času dela v mestni občini sem krasno sodeloval z Borisom Popovićem, dokler se je to dalo. Ko pa je iskanje smisla izgubilo smisel, sem se moral odpraviti drugam, saj je najbolj modro, da se umakneš, če vidiš, da nekaj ne pelje v pravo smer.
V času dela v mestni občini sem krasno sodeloval z Borisom Popovićem, dokler se je to dalo. Ko pa je iskanje smisla izgubilo smisel, sem se moral odpraviti drugam, saj je najbolj modro, da se umakneš, če vidiš, da nekaj ne pelje v pravo smer. FOTO: Miro Majcen

Na vprašanje, kako komentira, da potem, ko je kandidiral za župana Pirana in Ankarana zdaj kandidira še za župana Kopra, je Mišič odgovoril, "da na Koper ne moremo gledati kot na vrtiček, ampak mora kot največja mestna občina ponuditi roko manjšim občinam. Moj namen je, da združimo vse obalne občine in zgradimo enotno destinacijo. Da pride do spremembe in da našo Istro zgradimo kot močno gospodarsko destinacijo. Če se bomo delili na vrtičke, bo to slabo predvsem za Koper."

Bržan: Aktualni župan je stisnil rep med noge

Bržan zatrjuje, da ima enaka načela kot pred štirimi leti: "Rad bi pripomogel, da se občina razvije v zdravo smer. Vidim se kot edino opcijo, ki je res neodvisna od strankarske politike, da speljemo občino v pravo smer. Radi bi, da se začne poslušati ljudi, da se začne usklajen razvoj podeželja z mestom in da se preneha z delitvami."

Na vprašanje, kako komentira zavrnitev Koprske občine za soočenje na javni površini v Kopru je dejal, da je "aktualni župan stisnil rep med noge, da se mu ne bi bilo treba soočiti s kom, ki bi lahko bil njegov protikandidat."

Mišič je poudaril, da je prednost tokratnih volitev v tem, "da smo prišli ljudje, ki želimo uvesti spremembe, ki si jih želijo občani. Pri ljudeh se je pojavil strah, da se zaradi maščevanja bojijo oddati podpis v podporo komu drugemu kot aktualnemu županu." Ta mora po njegovih besedah "svoj ego malo umiriti."

Mišič: Popović želel, da odpusti mamo samohranilko, ker je njen sin zamenjal nogometni klub

Na vprašanje, če je res, da sta z aktualnim županom dobro sodelovanje prekinila, ker je Popovič želel, da Mišič odpusti mamo nogometaša zaposlene v Marjetici, ki jo je vodil Mišič, ker je njen sin zapustil Koprski nogometni klub. Mišič je potrdil, da je to res in da to zanj ni bilo sprejemljivo in da je zahtevo odklonil ter mamici obljubil, da bo raje sam dal odpoved.

"Sindikati imajo popolnoma prav, da se borijo za našo Luko." 
"Sindikati imajo popolnoma prav, da se borijo za našo Luko."  FOTO: Aljoša Kravanja

Bržan je dejal, da v občini trenutno »ni vse narobe, se pa da veliko stvari narediti boljše. Kar se tiče delovanja v občinskem svetu, smo lahko povedali svoje mnenje, a slišani nismo bili, večinoma je bilo že vnaprej znano, kakšni bodo sklepi in kako se bo glasovalo, je delovanje v občinskem svetu v zadnjih štirih letih opisal Bržan.

Kaj županski kandidati menijo o drugem tiru?

Olga Franca je izpostavila: "Drugi tir nujno potrebujemo, zagovarjamo dvotirni tir in opustitev starega tira, ker ima ta negativen vpliv na življenje in zdravje ljudi, ki živijo v naseljih, mimo katerih poteka trasa. Požari so uničili veliko našega premoženja, oljk, nasadov. Podpiramo tudi ureditev potniškega javni prometa do Ljubljane. V prvi vrsti pa je pomemben prevoz tovora, saj je 60 vlakov na dan prevelika obremenitev. Po našem mnenju lahko ta del tira zgradimo tudi z lastnimi sredstvi brez Madžarskih." Tudi Bržan zagovarja, da mora biti infrastruktura državna: "Prav je, da je to v naših rokah," je dejal. Mišič pa je povedal, da Luka Koper potrebuje drugi tir, saj se drugače ne more razvijati: "Ključna je povezava z zalednim tržiščem, predvsem zaradi varnosti. Treba je pohiteti. Želel bi si, da prepoznamo to geostrateško lego in uveljavimo tudi geopolitično moč v regiji, saj severni Jadran še nima gospodarskega središča in to je priložnost za Luko Koper, kjer lahko zgradimo distribucijski center za oskrbo držav srednje in vzhodne Evrope."

Kaj županski kandidati menijo o vlogi sindikatov v Luki Koper?

Franca sindikate podpira v boju, da Luka Koper ostane v 100 odstotnem slovenskem lastništvu: "Sindikati imajo popolnoma prav, da se borijo za našo Luko." Tudi Bržan se strinja z njo: "Prav je, da imajo svoje poslance. Glasni so, ker je potreba za to." Mišič pa meni, da se lahko za to, da Luka ni v tujih rokah, zahvalimo predvsem delavcem Luke Koper.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felix59 drugič
13. 11. 2018 21.24
+26
Zgleda , da je tale Popo kr en velik voluhar. Dost večji od našega zlatega in zaželjenega župana gospoda Jankovića.
Auslander
14. 11. 2018 11.32
-11