Lokalne volitve 2018

Je Popovič res zahteval, naj odpustijo mamico dveh otrok?

Ljubljana, 14. 11. 2018 21.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
24UR ZVEČER / D.L. / K.H.
Komentarji
88

Izsiljevanje, enoumje, korupcija, favoriziranje svojega kroga, ustrahovanje. Vse to očitajo protikandidati koprskemu županu Borisu Popoviču, ki občino vodi že 16 let. Ali to drži? O tem in o tem, kaj bi bodoči župan še moral postoriti z Olgo Franca, Gašparjem Gašparjem Mišičem, Alešom Bržanom in aktualnim županom Borisom Popovičem.

Več videovsebin
  • Soočenje kandidatov za koprskega župana, 1. del
    27:55
    Soočenje kandidatov za koprskega župana, 1. del
  • Soočenje kandidatov za koprskega župana, 2. del
    02:59
    Soočenje kandidatov za koprskega župana, 2. del

Soočenje, v katerem sta bila v prvem planu Boris Popovič in Gašpar Gašpar Mišič, se je začelo z razčiščevanjem zgodbe o domnevni zahtevi župana, naj Mišič s komunalnega podjetja Marjetica odpusti mater dveh otrok, ker je eden od njiju želel igrati za drugi klub, Olimpijo.

"Ne drži, to je izmišljeno," je dejal Popovič. Na vprašanje, ali torej Mišič laže, pa odgovoril pritrdilno. "Če kdo laže, laže gospod Popovič," je na to dejal izzvani, ki je trdil, da se je "nemogoči zahtevi" oziroma "eksekuciji", kot jo je tudi imenoval, dlje časa upiral. Je pa priznal, da je žensko na županovo zahtevo degradiral na nižje delovno mesto. 

Dejal je tudi, da mu je koprski župan, potem ko se je več mesecev upiral, zagrozil, da ga bo odstavil, novi direktor pa da bo mater s pomočjo odvetnika postavil na cesto. Kot odgovor je Popovič prebral korespondenco z Mišičem, ki naj bi dokazovala, da Mišičeve trditve niso resnične.

Gašpar Gašpar Mišič in Boris Popovič sta bila dolgo tesna zaveznika.
Gašpar Gašpar Mišič in Boris Popovič sta bila dolgo tesna zaveznika. FOTO: Miro Majcen

Zaposlitev le s pristankom župana?

Popovič je nato pogovor poskušal speljati drugam, omenil je aretacijo delavca Marjetice, ki da ga je tam zaposlil prav Mišič. "Ljudje, ki jih je Gašpar Gašpar Mišič tam zaposlil, so prodajali drogo." Tudi na to je imel Mišič odgovor: "Ne zasluži, da je župan, ker je bila oseba, ki so jo aretirali, njegov telesni čuvaj, varoval je njega in njegovo ženo, z njim pa me je spoznal prav Popovič. Zaposlitev kogar koli na Marjetici ni bila možna brez njegovega soglasja," je dejal, na kar se je Popovič odzval s kratkim: "Ni res."

Olga Franca se je ob tem vprašala, ali so odnosi na občini sploh normalni. "Da posega župan v odločitve gospe, ki je bila zaposlena, glede prihodnosti njenega sina." To po njenih besedah niti ni edini primer, s podobno zgodbo naj bi jo sinoči seznanil nek gospod. 

Občinski svet le za okras?

Aleš Bržan v Kopru deluje kot mestni svetnik. "Seje občinskega sveta so zgolj formalnost, tam ni bilo nobenega diskurza," je odgovoril na vprašanje, kaj ga najbolj moti pri Popovičevem vodenju občine. Svetniki se lahko oglasijo, a jih nihče ne posluša, odgovora župana na postavljena vprašanja pa ne dočakajo. "Odločitve so že prej sprejete, ali glasujemo za ali proti, je več ali manj vseeno," je prepričan.  

Strinjala se je tudi Olga Franca. Razprave na odborih so skromne, včasih traja seja deset ali celo samo pet minut, konstruktivne predloge pa župan presliši, samo zato ker prihajajo iz vrst opozicije. 

Ali Popovič gradi politično dinastijo?

Vprašanje mu je Uroš Slak postavil, ker je na kandidatni listi Koper je naš njegov sin Nik Popovič na tretjem mestu, na njej je tudi stric Slobodan Popovič, žena Eva Popovič pa je na listi Slovenija za vedno. 

Stric je v občinskem svetu že vseh 16 let, je odgovoril koprski župan, ki je prav toliko let na županskem stolčku. Sin ima 18 let in bi rad pomagal, je nadaljeval, medtem ko je žena - tako Popovič - samo za podkrepitev liste, saj kot zadnja na njej nima možnosti, da bi bila izvoljena.  

Soočenje kandidatov za župana Kopra.
Soočenje kandidatov za župana Kopra. FOTO: POP TV

Strgani plakati in glasilo, rezervirano le za eno stran 

Franca je Popoviču očitala tudi zlorabo občinskega glasila, ki da ga je uporabil za promocijo sebe in svoje liste, še več, v njem je po trditvah France tudi promocija "njegovih" kandidatov za župane drugih obalnih občin. "To je poraba davkoplačevalskega denarja za osebno promocijo," je dejala, Popovič pa: "To ni res, vsi so imeli možnost sodelovati, ampak je bilo treba plačati in enostavno nobeden ni hotel."

Da drugi kandidati nimajo enake možnosti promocije kot dolgoletni župan je trdil tudi Mišič. Povedal je, da so njegovi plakati po mestu strgani, imel pa naj bi tudi informacijo iz prve roke, da je Popovič naročil, da jih morajo z osvetljenih panojev odstraniti. 

Mišič napoveduje: Jutri bom šel na policijo

Mišič je nadaljeval, da so ga delavci Marjetice obvestili, da jih silijo glasovati za Popoviča. "S kombiji nas vozijo gor, moramo obkrožiti Popoviča in zraven fotografirati svojo osebno izkaznico," so mu po njegovih besedah zaupali. "Govoril sem s pomočnikom komandirja policije, jutri grem naredit prijavo," je napovedal.

Sledil je protinapad. Protikorupcijska komisija preiskuje Mišiča, ker je poglobil mandrač za svojo jadrnico. "Za svojo lastno jadrnico je porabil 18 tisoč evrov davkoplačevalskega denarja z Marjetice," je dejal. 

Lučke, avto na lizing in drugo razkošje

V Kopru so za praznično okrasitev mesta porabili več kot pol milijona evrov.
V Kopru so za praznično okrasitev mesta porabili več kot pol milijona evrov. FOTO: POP TV

Besedo je nato spet dobila Olga Franca, ki poudarja, da se z davkoplačevalskim denarjem ravna negospodarno. "3,4 milijona je šlo skozi okno za propadli projekt Kompas Lazareta, 600 tisoč smo dali v - rečem - Las Vegas, v te lučke, ki zamegljujejo beneški Koper. 400 tisoč evrov smo dali za lizing vozila za pet let. 5,6 milijona je bilo danes objavljeno za odvetniške storitve v mandatu župana. Ti veliki obcestni plakati so se zdaj montirali samo za župana in za to smo plačali 600 tisoč evrov," je naštevala. "Z denarjem, ki je omejen, se ravna negospodarno in zato smo mi na podeželju brez kanalizacije, brez vode, brez razsvetljave, brez šol, brez ustreznih vrtcev," je obtožila župana.  

Njegov odgovor pa: "Nič od tega ni res. Mi živimo na neprimerno višjem nivoju kot včasih, mi smo porabili v teh 16 letih kar 800 milijonov evrov naložbenih sredstev."

O lučkah pa je dejal: "Mi smo letos porabili 500 tisoč evrov za lučke. Ljubljana je do zdaj porabila približno štiri milijone in sami veste, da Ljubljana jeseni in pozimi dela, mi pa ne." Prepričan je, da je bila naložba  dobra, saj da so imeli v petek na otvoritvi praznične osvetlitve mesta "največji obisk v zgodovini Kopra".  

Milijoni za odvetnike

5,6 milijona evrov, od tega več kot milijon evrov Franciju Matozu, je občina Koper plačala za odvetniške storitve. Matoz pa je Popoviča zastopal tudi v zasebnih zadevah. Na vprašanje, ali ga je za zasebne zadeve plačeval z občinskim denarjem, je Popovič odvrnil: “Ne, seveda ne.” Zagotovil je, da lahko tudi z bančnimi potrdili dokaže, da je za zasebne zadeve plačeval s svojega osebnega računa. Poudaril je, da občini in njenim službam odvetnik Matoz zelo pomaga in da mu plačajo za njegovo delo. “Morate vedeti, da smo mi samo z odcepitvijo občine Ankaran – tam smo tudi največ porabili, izgubili sedem milijonov evrov letno.”

Toda Gašpar Mišič, ki pravi, da sistem pozna, pravi, da to ne drži. “Dejstvo je, da je Mestna občina Koper najbolj zadolžena v državi, da smo tudi novoletno razsvetljavo plačali s kreditom. Na drugi strani pa se varčuje pri subvencijah za vrtec socialno šibkim družinam. Se varčuje bi morebitnih subvencijah kmetom, se varčuje za športnike, kulturo in umetnost.” Kot je dejal, se je zato odvzal povabilu, da reši Koper “te presije, ker je to nedopustno”. “To se res spreminja v neko dinastijo,” je zaključil misel.

Na to je Popovič odvrnil, da v Mestni občini Koper ni nikjer udeležen noben njegov sorodnik. A voditelj Slak ga je spomnil, da nekateri kandidirajo na letošnjih lokalnih volitvah. Med drugim tudi sin aktualnega župana Popoviča, na kar je ta odvrnil, da sin kandidira zato, ker si to želi. “Je s tem kaj narobe, da si moj otrok želi biti ob meni? Če bo izvoljen, bo pač izvoljen in potem bomo videli, koliko bo sposoben in kaj bo naredil.”

Bržan je priznal, da Koper “dobro izgleda”, a je takoj opozoril, da je drugačna zgodba na podeželju. Dejal je, da je 800 milijonov investicij MOK velika številka. “Če damo polovico v mesto in polovico ostalim krajevnim skupnostim – 21 jih še ostane, to je približno 18 milijonov na krajevno skupnost. Ne bom rekel, ali se vidi ali ne. To naj presodijo občani oziroma krajani posamezne krajevne skupnosti, če imajo v njih dejansko toliko investicij,” je bil kritičen.

Besedni dvoboj zaradi čakalnih vrst

Franca je spomnila na dolge čakalne sezname, da je na razpis za neprofitna stanovanja prišlo 707 prošenj. “585 je razvrščenih na prednostno listo A, od tega jih je 40 odstotkov družin, kjer oba – oče in mati – nista zaposlena. Torej, imamo socialno stisko. 10 let jih že čaka 300, stalno je čakalna lista, za domove starejših. Na podeželju nimamo centrov za starejše, ki jih nujno potrebujemo.” Izpostavila je tudi, da v občini nimajo hospica in negovalne bolnišnice, ki bi jo morale štiri občine zagotoviti v okviru bolnišnice. “Večkrat sem predlagala skrajševanje čakalnih vrst in večjo subvencijo za pomoč na domu, kajti ko človek pride iz bolnišnice in ne dobi pomoči na domu, je to kršenje človekovih pravic.”

Popovič je odvrnil, da nič od tega ne drži in dejal, da on s čakalnimi vrstami nima nič. Spomnil pa je na njeno vlogo v svetu zavoda za domove ostarelih. “Kot predstavnica države nič ni pomagala, mi smo morali sami zgraditi oziroma pridobiti nekoga, to je iz Ptuja, da so zgradili nov dom. Enostavno ona ni pomagala nič, ampak samo izkoriščala za sebe in svoje prijatelje,” je bil neposreden.

Kdo stoji za kandidaturo Gašpar Mišiča?

Slak je Gašpar Mišiča povprašal tudi o govoricah, da naj bi za njegovo kandidaturo stal sindikat žerjavistov, ki naj bi delavce Luke Koper celo izsiljeval za podpise podpore. “V Koper so me povabile različne interesne skupine ljudi, od upokojencev, študentov – precej študentov, ker so zelo nezadovoljni, mladih in tudi gospodarstvenikov ..." V besedo mu je skočil Popovič s sarkastično pripombo: "Ja, ja – študent Mladen Jovičič (op. a.: predsednik sindikata žerjavistov)." Mišič, ki je preslišal komentar, pa je nadaljeval, da so ga povabili z "enim samim namenom: da se prežene strah iz Kopra, ker se upravlja preveč destruktivno”.

Na vprašanje, ali je moteč Popovičev način županovanja, ki da preveč odločitev sprejema samosvoje, brez posvetovanja z ljudmi, je Bržan odgovoril, da se je o tem že veliko razglabljalo in da sam kandidira zato, ker si želi drugačnega sistema delovanja. Kakšen naj bi bil ta? “Sodelujoč. Treba je spraševati ljudi, kakšne bodočnosti si želijo. Če se jih ne sprašuje, ne moremo ustvariti bodočnosti, kakršno si vsi skupaj želimo,” je pojasnil.

Očitki o dragih zunanjih svetovalcih in glasovalnem stroju

Franca Popoviču očita, da si je ustvaril kopico zunanjih svetovalcev, ki jih drago plačujejo iz občinskega proračuna. “Za njim stoji tudi cela skupina uspešnih zaposlenih na mestni občini Koper. Žensk, ki garajo, ki delajo, ki so vedno v ozadju. Vem, da so sposobne in ne potrebujemo toliko zunanjih svetovalcev. Nismo varčni. Želimo si drugačnega načina vodenja občine in upravljanja. Želimo prijaznega župana in želimo, da občinski svet ne bi bil več glasovalni stroj, ampak kraj, kjer se odloča na podlagi utemeljenih argumentov in najboljših rešitev, strokovnih rešitev, za mesto in za zaledje.” Dodala je, da si želijo uravnoteženega razvoja občine, česar po njeni oceni danes ni. “Infrastruktura na podeželju je katastrofalna,” je dejala.

Popovič je na očitke o glasovalnem stroju dejal, da občinski svet glasuje tako, kot glasuje večina, kar da je normalno v demokraciji. “Če vam dajo ljudje 70 odstotkov podpore ali več za nek vaš program, morate to uresničiti. In če hočete to uresničiti, morate zelo trdo delati,” pravi župan, ki se poteguje za nov mandat.

Franca meni, da je razlog, zakaj Popovič še vedno uspe prepričati volivce, dejstvo, da si je v 16 letih vladanja v občini ustvaril “hobotnico”, si zagotovil veliko finančnih podpor in izkorišča občinsko glasilo in druge možnosti, kampanjo pa financira z javnim denarjem. “Mi te možnosti nimamo, smo civilno gibanje in vse financirao iz svojega žepa. Torej so izhodišča popolnoma različna.”

S čim bi radi prepričali volivce?

V zadnjem delu soočenja so kandidati povedali, kaj bodo njihovi najbolj pomembni projekti, če bodo izvoljeni. “Želim si, da se naša občina Koper še naprej razvija s takim tempom, ali še hitrejše, kot do zdaj,” je dejal aktualni župan. Dodal je, da bi rad, da bi bili na Koper še bolj ponosni. “Dejstvo je, da potniške ladje že prihajajo v Koper, turisti so v Kopru. Koper dosega nenormalne rezultate na vseh področjih, razvijamo se na vseh področjih in ne zanemarjamo zaledja. Hočemo dokončati plaže, novo povezavo z Markovcem, s stolpom … Manjka nam najmanj pet hotelov,” je našteval Popovič.

Mišič je ponovil, da se je v preteklosti investiralo precej v okolico mesta Koper, a se je zanemarilo podeželje. “Treba je usmeriti investicije in vlagati tudi v najbolj oddaljene kraje. Dejstvo je, da mi ne bomo tekmovali v izgradnji blišča, kot je bil poudarek v zadnjem obdobju, temveč v ustvarjanju boljšega vzdušja. Da Koper zaslovi kot mesto zadovoljnih in zdravih ljudi vseh generacij,” je dejal Gašpar Mišič.

Bržan je dejal, da bo delal na tem, da ljudje ne bodo samo ponosni na mesto, na zgradbe, ampak tudi na ljudi, ki živijo v njem. “Mi moramo poskrbeti za to, da se vsebina polni, pa tudi za to, da se infrastruktura polni, predvsem na podeželju. Moramo pa poskrbeti tudi za to, da se končno začne ugotavljat, kakšne so potrebe ljudi na terenu,” je na kratko strnil Bržan.

Zadnja beseda je pripadla dami, kandidatki Olgi Franca. “Razvojni načrt občine bo slonel na 22 potrebah krajevnih skupnosti. Popolnoma drugačen način vodenja občine ponujam: prijazen, sodelujoč, brez elit, brez korupcije, brez klientelizma, brez neposrednega kadrovanja v podjetjih. Zaustavili bomo beg možganov, saj smo na repu uspešnosti po begu možganov. Ustvarili bomo vse to kar potrebujejo mladi za njihov razvoj, za njihovo perspektivo,” je dejala.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maresan
17. 11. 2018 12.48
-5
24 ur eno vprašanje.. Zakaj so vse novice o Popoviču negativne, obtožilne...??? Zakaj ne pokažete ali naredite članek o stvareh ki jih je naredil za Koper ??
gobbi
20. 11. 2018 11.40
+1
Pač članki so realni, naredil je veliko, tega mu nihče ne očita, a ima zato pravico, da se krade na veliko?Za odvetnike 5 mio, grožnje itd. Pa še nekaj, če se nič ne naredi se ne da krasti, če se dela se krade, Popovič je lopov.
Karlo
15. 11. 2018 22.24
+4
Mafija v pristaniskem mestu je očitno nekaj normalnega v tej kloaki, kjer ni ščuk.
motorka57
15. 11. 2018 21.05
+7
.....Koprčani,pa se vam da gledat te bu dale v Kopru,da zapravljajo NAŠ denar,svojega pa skrivajo .... Moje mnenje je,da ta dva buk lna pustite pr miru in vsak bo boljši,katerega boste meli-izvolili za župana ....
Acidic
15. 11. 2018 20.11
+7
Prava dva sta se dobila... komedija
zajebant2
15. 11. 2018 20.04
+2
kdo bi vedel če ne on sam
glava2
15. 11. 2018 16.18
+0
podobno kot parlamentarne , ki so bile proti jj in ne za slo, je to proti popoviču in ne za kp, enega programa nisem slišal...
ecnarf
15. 11. 2018 11.29
+24
Kar veliko SLO občin vodijo lopovski šerifi ki jih podpirajo raznorazni strici pa jim je dokazano da so kradli pa naše sodstvo ne ukrepa tako da smo slabši kot ostale balanske države.
polikarbonatka
15. 11. 2018 11.26
+11
oba sta iz istega testa.Volitve so nov nacionalni sport Slovencev.Kruha malo,iger pa veliko.
kprnorcih
15. 11. 2018 10.58
+44
BP hvala, ampak ne hvala...pejdi na počitnice....podaljšane. V 16 letih si naredu precej ampak kar je preveč je preveč. Koper je postal ena velika privatna firma kjer so vsa zemljišča, parkirišča, bari, marine, elitne lokacije prodane po vnaprej znanem ključu, pri vseh projektih so že vnaprej znani izvajalci...pred vsakimi volitvami se "čudežno" dokončujejo megalomanski (v veliki večini na pol izpeljani) projekti kot je bazen ipd. Koper ni Salerno in Koper ni Las Vegas ... Koper je Koper ti pa nisi tisti BP izpred 16 let za katerega smo vsi volili da se rešimo tistih starih "komunjar"... tvoj način že močno spominja na njihov "KDOR NI Z NAMI JE PROTI NAM"...predaj štafeto in pejdi na dopust
kaktusar1
15. 11. 2018 16.16
+2
pismo, sej ga vi volte..a sam sebi da večino glasov..dejte prvo mal spucajte pred lastnim pragom..drugač..tale mišić je tud namazan z vsemi žavbami..
Amasakul
15. 11. 2018 10.58
+6
... ni kaj dodati, vse so si povedali, ( zdaj pa na jufko ali kebap vsi skupaj ).
kprnorcih
15. 11. 2018 10.50
+19
BP hvala, ampak ne hvala...pejdi na počitnice....podaljšane. V 16 letih si naredu precej ampak kar je preveč je preveč. Koper je postal ena velika privatna firma kjer so vsa zemljišča, parkirišča, bari, marine, elitne lokacije prodane po vnaprej znanem ključu, pri vseh projektih so že vnaprej znani izvajalci...pred vsakimi volitvami se "čudežno" dokončujejo megalomanski (v veliki večini na pol izpeljani) projekti kot je bazen ipd. Koper ni Salerno in Koper ni Las Vegas ... Koper je Koper ti pa nisi tisti BP izpred 16 let za katerega smo vsi volili da se rešimo tistih starih "komunjar"... tvoj način že močno spominja na njihov "KDOR NI Z NAMI JE PROTI NAM"...predaj štafeto in pejdi na dopust
santamaura
15. 11. 2018 10.49
+25
Popa je prestrašen. To se vidi. Če ne bo več župan, ga tudi veliki odvetnik lopovov Matoz ne bo več branil potem bi moral pa za vse lopovščine poravnati račune.
oježeš
15. 11. 2018 10.44
+16
Svetniki so v primeru, da ne morejo o ničemer odločati tudi papki. Nehajo naj hoditi na seje s tem bodo dali jasno vedeti kaj je narobe. Da hodiš na seje in nimaš vpliva na odločitve, ki se morajo sprejeti večinsko, moraš biti res poden, da se še hodiš tja kazat. Saj če te povozi večina, je čisto nekaj drugega, kot pa da sploh nimaš vpliva na glasovanje. Seveda pa zgleda da je sejnina tako privlačna, da svetniki dopuščajo da jih ima nekdo za norce.
NA LEVO ni OK
15. 11. 2018 10.37
+16
TAKO KOT JANKOVIČ , ŠE SEDAJ POPOVIČ, sami poštenjaki !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
anakondabox
15. 11. 2018 10.27
+1
Gliha v kup štriha. To je 'siva pega' v komuniciranju. #velikomenimalotebi
wolfterier
15. 11. 2018 15.46
+2
Auslander
15. 11. 2018 10.24
-6
Jst rabm samo vedt ker je najbolj desničarski in tistega bom volu!
janimir
15. 11. 2018 12.25
+3
igy02
15. 11. 2018 10.14
+55
Popoviču (in ne samo njemu v Sloveniji) je županovanje del njegovega življenja. Občino ima za svoj fevd. Sedaj je postal nevaren, ker ne živi več v realnem svetu. Poleg tega je notoričen lažnivec ter tudi hudoben. Po županovanju bo slabo končal.
M_teorija
15. 11. 2018 10.13
+41
Koper, to sem jaz!? Pa vsa žlahtna, itak!?
M_teorija
15. 11. 2018 10.11
+26
Ampak lučke pa Majo. Pa palme, itak!?
M_teorija
15. 11. 2018 10.09
+4
A je res nagnal komunizem iz Kopra!?
oježeš
15. 11. 2018 10.45
+12
Možno, zgleda pa, da zdaj edini živi v komunizmu!, no pa žlahta.