Lokalne volitve 2018

Rakovec novi župan Kranja, Miklavič tesno slavil v Novi Gorici

Kranj / Nova Gorica, 02. 12. 2018 19.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA / V.Š.
Komentarji
20

Matjaž Rakovec je v Kranju prejel dobrih 68 odstotkov glasov in tako zanesljivo premagal Zorana Stevanovića. Kranjski policisti v zvezi z zapletom z glasovnicami niso odkrili nepravilnosti. V Novi Gorici je z majhno razliko slavil Klemen Miklavič, ki je prejel 51,61 odstotka glasov. Matej Arčon se tako po dveh mandatih poslavlja.

Več videovsebin
  • Matjaž Rakovec: Z rezultati sem zelo zadovoljen
    02:54
    Matjaž Rakovec: Z rezultati sem zelo zadovoljen
  • Zoran Stevanović: Mi smo moralni zmagovalci
    01:27
    Zoran Stevanović: Mi smo moralni zmagovalci
  • V Kranju zaplet z glasovnicami iz predčasnega glasovanja
    00:40
    V Kranju zaplet z glasovnicami iz predčasnega glasovanja
  • Iz 24UR: Miklavič vodi pred Arčonom
    01:39
    Iz 24UR: Miklavič vodi pred Arčonom
  • Iz 24UR: Rakovcu kaže bolje kot Stevanoviču
    02:01
    Iz 24UR: Rakovcu kaže bolje kot Stevanoviču
  • Iz 24UR: Arčon ali Miklavčič?
    01:32
    Iz 24UR: Arčon ali Miklavčič?
  • Iz 24UR: Rakovec in Stevanovič napovedala ugoden rezultat
    01:55
    Iz 24UR: Rakovec in Stevanovič napovedala ugoden rezultat

Matjaž Rakovec je novi župan Kranja. V drugem krogu lokalnih volitev je namreč prejel dobrih 68 odstotkov glasov in premagal neodvisnega kandidata Zorana Stevanovića. V drugem krogu je sicer na volišča prišlo kar 5000 volivcev manj kot v prvem krogu in sicer le dobrih 33 odstotkov, kar je dobrih 11 odstotkov manj.

Novega župana pa ima tudi Nova Gorica. Po osmih letih se namreč poslavlja Matej Arčon, ki ga je s tesno razliko premagal Klemen Miklavič. Šlo je zelo na tesno, Miklavič je namreč zbral le dobrih 300 glasov več od tekmeca.

Kriminalisti v zvezi z glasovalnim zapletom niso odkrili nepravilnosti

Novi kranjski župan Rakovec se je v prvi izjavi po zmagi zahvalil vsem, ki so šli v drugem krogu županskih volitev na volišča. Kranju želi vrniti nekdanji sloves inovativnosti in blagostanja, s svojim programom pa je prepričal tudi volivce, ki so mu namenili 68 odstotkov glasov.

V Kranju sta sicer občinska volilna komisija in policija preverjali zaplet glede glasovnic s predčasnega glasovanja. Kot je pojasnil Stevanović, je domnevno prijavo nepravilnosti podal, ker je njegov zaupnik opazil, da je na vratih sobe v stavbi Mestne občine Kranj, kjer so hranili glasovnice predčasnih volitev, strgana nalepka, kar kaže na to, da je nekdo nepooblaščeno vstopil v prostor.

Rakovec je sicer pojasnil, da primera ne pozna in da o tem odločajo drugi. Sicer pa ta zaplet po njegovem mnenju ne more spremeniti izidov glasovanja.

V zvezi z zapletom so kranjski policisti sporočili, da niso ugotovili nepravilnosti. "Do sedaj preverjene okoliščine ne izkazujejo suma kaznivega dejanja, niti namernega uničenja pečata, niti vloma," so zapisali iz PU Kranj.

Stvari v prostoru so bile nedotaknjene, vrata pa so s ključem odprli pomotoma. "Kriminalisti so z osebo, ki je vrata odprla, tudi že opravili razgovor. V času ogleda so bile na kraju tudi pristojne osebe iz volilne komisije. Kriminalisti bodo postopek najverjetneje zaključili brez ukrepa," so še dodali kranjski policisti.

Rakovec: Naj Kranj postane mesto poslovnih in prostočasnih priložnosti

Kot je povedal Rakovec, je ideja o kandidaturi dozorevala več let. Prepričan je, da je njegova prednost v tem, da ima veliko izkušenj iz gospodarstva, športa, kulture in socialnega udejstvovanja. Zagotavlja tudi, da ima velik elan in energijo, da realizira, kar si je v načrtih zadal.

"Zdaj sledi prespana noč in potem verjetno sestanek z občinsko upravo in dosedanjim županom, tudi o tem, kdaj bo prevzem, prva seja mestnega sveta. Seveda moramo počakati še uradne rezultate," je v izjavi za medije dejal Rakovec.

Glede dela v mestnem svetu je napovedal, da bo zelo delal na tem, da se povezujejo in dosežejo konsenz. Pri tem ima dober občutek in meni, da ne bo velikih problemov. Volilna kampanja je bila po njegovem mnenju korektna, kar je tudi dobra popotnica za delovanje mestnega sveta.

Najtesnejših sodelavcev še nima izbranih, napoveduje pa spremembe na podžupanskih mestih. V Kranju so imeli do zdaj enega podžupana, njegova ideja pa je, da bi imeli tri - glede na to, da je Mestna občina Kranj tretja največja občina in ima tako obsežen program, je pojasnil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kranju, kjer vidi številne priložnosti in ogromno ljudi z vizijo, želi vrniti nekdanji sloves inovativnosti in prosperitete. "Naj Kranj še bolj kot kdaj koli prej postane mesto poslovnih in prostočasnih priložnosti. Mesto, v katerem bomo še raje živeli in delali," je poudaril Rakovec. Pripravil je celovit program, ki ga želi uresničiti v dveh mandatih.

Po njegovem mnenju je trenutno najpomembnejše področje v Kranju infrastruktura, saj imajo nekaj kritičnih točk v prometu. "Glede na to, da bo Slovenija leta 2021 predsedovala svetu EU, mislim, da bi lahko tukaj z državo našli kar konkretne rešitve za ureditev kranjskega prometa," je dejal.

Nova Gorica: novinec Miklavič premagal dosedanjega župana

"Nekako izgleda, da smo z ljudmi oziroma oni z nami vzpostavili neko vez zaupanja, in to kažejo tudi rezultati. Kljub temu, da so rezultati tesni, smo veseli in začenjamo neko novo zgodbo v naših krajih," pa je takoj po zmagi povedal novi novogoriški župan Miklavič.

Kot je dodal, se je prvič zgodilo, da so se občani s svojo kolektivno listo ponudili volivcem in tudi zmagali na volitvah. Napovedal je, da se bo v ponedeljek najprej srečal z zaposlenimi na občini, jim predstavil svoje cilje.

"Jutri greva z ustanoviteljem gibanja obiskat tudi rektorja novogoriške univerze, če nas bo sprejel. Univerza je zelo pomembna institucija v našem kraju in simbolično smo mu obljubili, da če zmagamo, ga pridemo tudi obiskat," je napovedal novi župan Nove Gorice.

Miklavič je vodja svetniške skupine Goriška.si. 43-letni doktor znanosti s področja izobraževanja in šolskih sistemov trenutno dela kot svetovalec Sveta Evrope na področju visokega šolstva, v domačem okolju pa kot pridruženi raziskovalec Centra za študij edukacijskih politik Univerze v Ljubljani in sodelavec Centra RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja s področja mednarodnih projektov.

Novoizvoljeni župan bo v 32-članskem mestnem svetu imel skoraj četrtino, to je sedem svetnikov gibanja Goriške.si, po pet svetnikov sta dobili stranki SD in SDS, štiri svetnike je dobila Lista Mateja Arčona, tri svetnike Lista Roberta Goloba, po enega svetnika pa bodo imeli SAB, Zveza za Primorsko (ZZP), NSi, DeSUS, Levica in SMC ter listi obrti in podjetništva ter Trnovske in Banjške planote.

V novogoriški občini se je za županski stolček potegovalo šest kandidatov, v prvem krogu volitev pa je največ glasov dobil Arčon - 37,4 odstotka. Miklaviča je takrat podprlo 25,4 odstotka volivcev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožekocepek
03. 12. 2018 13.44
+0
Popo bo težko priznal poraz. Upam, da še danes izklopijo čudolandijo!!!!!
tim38
02. 12. 2018 21.52
+15
Dragi Koprčani, obveščamo vas, da zaradi napake v sistemu od jutri dalje ukinjamo novoletno okrasitev. naročnik oglasa- Koper je naš
Simoni?
02. 12. 2018 21.51
+9
Pa smo le izgubili črnogorsko primorje!
komarec
02. 12. 2018 21.11
+16
Mislim, da so v Novi Gorici veliko pridobili.
Bott
02. 12. 2018 22.03
+8
PEJDNOVRIT
02. 12. 2018 20.35
-12
baraba skorumpirana!rakovec v Kranju!spet par let kraje in nic narejenga!!!kdaj se folk dvignu!!!!!!
športnik66
03. 12. 2018 08.32
+6
Rakovcu ni treba krast, ker ima dovolj ustvarjenega za ta lajf. Je pač uspešen človek. Če kdo, bi zelo verjetno kradel Stevanović. Kot se govori na ulici, nima nič...baje si rad izposoja denar (sicer manjše sume, do 500 €), a denarja nikoli ne vrne. Zakaj bi se pa folk dvignil? Ljudje so dali skoraj 70 % glasov Rakovcu in to je to!
Lev07
03. 12. 2018 11.00
+2
Športnik, si kot kakšna branjevka: a veš, govori se,da.....šššš ....bla,bla,bla.....O Rakovcu celo piše marsikaj, pa ne v rumenem tisku!
ggargamell
02. 12. 2018 20.05
+14
a župan maribora že ve kako se imenuje trg v mariboru ?
Frigo
02. 12. 2018 20.03
-19
Večina županov je k se konča na ič (tole me malo skbi)????
Hellsrael
02. 12. 2018 20.10
+6
Teli ti gradijo hise....ceste....avta ti sraufajo....itd..skratka gradiji ti drzavo. Bodi hvalezen za njih
Sortegilio
02. 12. 2018 20.22
-6
v Kranju je zmagal Rakovec, pa bi moral zmagati Stevanović. Ne gre za priimke, gre za to da ljudje preferijo določene stranke. SD je zmagala v Kranju in na Ptuju.
PEJDNOVRIT
02. 12. 2018 20.37
-6
itak!najvecji kradljivci Slovenije!!!!!!barabe nicvredne!!!!!!!!
Marilyn Monroe
02. 12. 2018 20.54
+26
Žal nismo imeli velik izbire zdaj v drugem krogu ! Izbrali smo , kar smo ! Je pa v slogi moč , če resnično hočeta dobro ljudem in Kranju , bosta zdaj pustila svoje interese na strani in skupaj razvijala Kranj ! Kmalu bo vse jasno .
športnik66
03. 12. 2018 08.34
+1
Se pa ti prijavi, da malo popraviš situacijo. Verjetno si zelo uspešen v svojem lajfu in te bo narod z veliko večino potrdil. :)
športnik66
03. 12. 2018 08.35
+4
Budalo. Na demokratičnih volitvah ljudje povedo, kaj želijo. In so povedali! Očitno ne razumeš, zakaj na volitvah sploh gre...
Lev07
03. 12. 2018 11.07
+0
Kot je nekdo že napisal: volila ga je (Rakovca) kranjska elita, ki nima interesa za spremembe oz. ima željo, da se dela kot do sedaj. Zoran pa bi najprej opravil s korupcijo oz. bo - v prejšnjem mandatu je bil v mestnem svetu edini, ki jo je javno razkrival, v zdajšnjem pa jih bo kar šest!
Marilyn Monroe
03. 12. 2018 16.34
+0
Dej se ti malo umiri ! Jaz absolutno podpiram Rakovca ! Res je da ni brezmadežen , sicer pa kdo pa je ! Vsaj niso mu na sodiščih zaenkrat nič dokazali . Ko mu dobo bo vprašanje predčasnih volitev na mestu . Ampak dejstvo je , da vse kar si napisal zgoraj o Stevanoviću drži . In vemo da je definitivno manjše zlo Rakovec ! Sicer pa izbor kandidatov je stanje duha , vedno to ponavljam ! In Rakovcu čestitam za zmago . Samo upam , da bo vse naše glasove upravičil . Definitivno pa Stevanović to za kar se izdaja in naklada naivnim ljudem ! In do danes tudi ni povedal , kdo ga financira . Pa vsi vemo da njegova kampanja ni bila samo 8.000 . Naj že neha lagat . Bi bil pa favorit v praznenju občinskega denarja in raznih evro sredstev .
Lev07
03. 12. 2018 22.46
+1
Itak merlinka, kar mirno ......ti poznaš Zorana u nulo, vse veš o njem, ti je povedala prijateljica od sosedine sestrične, ki je slišala ko sta se dva pogovarjala v trgovini........najlažje je pa čenče prenašat!
Lev07
03. 12. 2018 22.51
+1
Še to, merlinka: Zoran je za kampanjo porabil toliko kot je rekel, povedal je pa tudi, kdo ga financira. Bo treba mal poslušat preden se spraviš komentirat.