Lokalne volitve 2018

Popovič bo vložil ugovor, zahteva ponovno štetje glasov

Koper, 03. 12. 2018 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Bitka za županski stolček v Kopru očitno še ni končana. Boris Popovič, ki mu je do zmage zmanjkalo le sedem glasov, bo namreč vložil ugovor in zahteval ponovno štetje glasov. Po preštetih glasovnicah je Aleš Bržan sicer prejel 13.921 glasov, Popovič pa 13.914.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Bržan v Kopru zmagal za sedem glasov
    03:11
    Iz 24UR: Bržan v Kopru zmagal za sedem glasov
  • Iz SVETA: Bržan je pričakoval tesen izid lokalnih volitev
    03:19
    Iz SVETA: Bržan je pričakoval tesen izid lokalnih volitev

“Danes vam povem samo, da bom vložil ugovor,” je za Primorske novice potrdil Franci Matoz, ki sicer tesno sodeluje s stranko Koper je naš. 

Ugovor na delo volilnega odbora oz. volilne komisije je mogoč do polnoči, je navedel predsednik OVK. Na vprašanje, ali je še možna razveljavitev glasovanja, pa je odvrnil: "Možno je vse, če je bil ugovor utemeljen."

Če bi prišlo do ugovora zoper delo volilnega odbora, bodo o tem odločali na občinski volilni komisiji. "V primeru ugovora zoper delo občinske volilne komisije je pa občinski svet tisti, ki odloča o ugovoru takrat, kot potrjuje mandate," je Senčur še pojasnil postopke.

Po preštetih glasovnicah zmaga v roke Bržana 

V Kopru je občinska volilna komisija za zaprtimi vrati preštevala glasove, ki so prispeli po pošti. Teh je bilo skupno 46, ena izmed njih se je izkazala za neveljavno. 

"Že pred volitvami sem volilcem in volilkam povedal, da bo šlo za tesen izid. Popovič je prejel veliko glasov, a na koncu so se ljudje odločili za spremembo," je povedal Aleš Bržan takoj po razglasitvi rezultatov. "Tako tesnega rezultata ni pričakoval nihče. Mi smo pričakovali, da bo nekaj sto glasov razlike," je ob tem priznal.

Ob tem je Bržan opozoril, da morata "oba kandidata najprej malo pomiriti ljudi in pomiriti strasti, tako da začnemo normalno živeti naprej". Hkrati se je novi župan zahvalil vsem, ki so prišli na volišča in oddali svoj glas. 

Bržan je za 24UR zvečer dodal, da sta se s Popovičem dogovorila, da se slišita jutri: "Prav je, da se pomirijo strasti, takoj jutri bom poklical protikandidata in ga povabil na pogovor." Njuno skupno sporočilo pa mora biti po mnenju Bržana oblikovano tako, da "se ljudje zavedajo da živimo v isti skupnosti".

Na vprašanje, kako bo potekalo njegovo sodelovanje z Gašparjem Gašparjem Mišičem, in na govorice, da naj bi ta postal podžupan ali celo nadžupan, pa se je odzval, da je "Mišič občinski svetnik in kot takega ga bom tudi tretiral. Podžupan ne bo nihče, ki je v kazenskem ali predkazenskem postopku, nadžupan pa sploh ne bo nihče. Župan je eden in župan je tisti, ki vodi občino."

Aleš Bržan se lahko veseli zmage.
Aleš Bržan se lahko veseli zmage. FOTO: Aljoša Kravanja

Domnevne nepravilnosti

Kot poročajo Primorske novice, ki se sklicujejo na predsednika koprske občinske volilne komisije Miloša Senčurja, so glasove, oddane na predčasnih volitvah, v nedeljo zvečer šteli šestkrat, ker se nekaj ni ujemalo.

Po navedbah Senčurja so kmalu pred 22. uro dobili zadnje gradivo od zadnjega volilnega odbora. Hkrati je potekalo štetje glasov predčasnega glasovanja. "Teh je bilo nekaj več kot 2700. To je bilo največje volišče. Seštevek glasov ni sovpadal s podatki volilnega imenika, zato so te glasove šteli šestkrat, ves čas ob prisotnosti zaupnika Aleša Bržana," je pojasnil.

Po šestkratnem štetju so našteli 2715 glasovnic, pri čemer je bilo razmerje Popovič: Bržan 70:30. A še vedno niso razvozlali razhajanja med vpisanimi v volilni imenik, označenimi, da so glasovali predčasno, in številom glasovnic. Šlo naj bi za šest glasovnic preveč.

Če bo po današnjem štetju glasov, prispelih po pošti, rezultat nesporen - denimo, da bo med kandidatoma 15 glasov razlike, Senčur domneva, da ne bo potrebe po razmisleku o razveljavitvi drugega kroga. Če bo razlika manjša, pa je ta možnost zagotovo na mizi.

Bržan je medtem novinarjem povedal, da bo zaradi zaznanih nepravilnosti na enem izmed volišč zahtevali ponovno štetje glasov, a je po razglasitvi zanje poudaril, da je "za njih zgodba zaključena". 

Dozdajšnji dolgoletni župan Popovič je moral priznati poraz. Kot je povedal, naj bi se po izgubi mandata vrnil v podjetniške vode.
Dozdajšnji dolgoletni župan Popovič je moral priznati poraz. Kot je povedal, naj bi se po izgubi mandata vrnil v podjetniške vode. FOTO: Aljoša Kravanja

V zraku negotovost 

Po jutranjih osveženih podatkih na strani ministrstva za javno upravo je zmaga Aleša Bržana v Kopru visela v zraku. Zbral je namreč 13.901 glas, Boris Popović pa 13.889 glasov, tako da je bila razlika med kandidatoma pičlih 12 glasov. Pred tem je sicer Bržan vodil za več kot 1000 glasov. Za precejšnjo spremembo v prid Popoviču so po navedbah koprske občinske komisije poskrbeli glasovi s predčasnega glasovanja. Tako je Bržan, ki ga je predlagala Lista Aleša Bržana,  zbral 50,02 odstotka glasov, aktualni koprski župan pa 49,98 odstotka. 

Zmaga Aleša Bržana je še včeraj visela na nitki.
Zmaga Aleša Bržana je še včeraj visela na nitki. FOTO: Aljoša Kravanja

Zaradi izjemno tesnega izida so tako bitko v Kopru odločili glasovi po pošti in pokazali, kdo bo občino vodil v prihodnjih štirih letih. Po osvežitvi podatkov je poskočila tudi volilna udeležba v Kopru. Ta je po novem že 65,8-odstotna in s tem občutno višja kot v prvem krogu, ko je bila 58-odstotna. 

Kdo je Aleš Bržan? 

Bržan se je rodil v Kopru leta 1976. Po izobrazbi inženir tehnologije prometa je bil širši javnosti pred kandidaturo najbolj znan kot dolgoletni radijski voditelj na priljubljenem lokalnem komercialnem radiu.

S somišljeniki je med študijem na nove temelje postavil Klub študentov občine Koper, med njegovimi odmevnejšimi projekti je bila Oživela ulica, ki je takrat zaspanemu Kopru prvič ponudila dogajanje sredi tedna. V zadnjem desetletju je bil zaposlen kot podjetnik, direktor manjšega podjetja, je moč prebrati na spletni strani Liste Aleša Bržana.

Politično ne gre za popolnega novinca, saj je Bržan pred štirimi leti že kandidiral za koprskega župana in s podporo SMC dosegel drugo mesto. Od stranke se je sicer pozneje distanciral in dobršen del minulega štiriletnega mandata v koprskem občinskem svetu deloval kot samostojni svetnik. Pred tokratnimi lokalnimi volitvami je s somišljeniki ustanovil stranko - Listo Aleša Bržana.

Pred prvim krogom volitev ni bil med najglasnejšimi kritiki aktualnega župana, ki mu je tudi priznal marsikateri uspeh. Takšna umirjena retorika se je obrestovala tako njemu kot njegovi stranki, ki je z devetimi svetniškimi mandati postala druga najmočnejša skupina v mestnem svetu.Ta rezultat ob hkratni podpori kar devetih od ostalih enajstih županskih kandidatov in njihovih strank oz. list hkrati pomeni, da bo Bržan imel na voljo tudi potrebno večino v mestnem svetu.

Koalicijo bodo sicer formalizirali le, če bo potrebno, je še pred zmago zatrdil Bržan, ki je jasno napovedal spremembe tako v načinu dela in upravljanju s skupnim premoženjem kot v odnosih znotraj občine.

Med svojimi vodili je novi župan izpostavil tudi sodelovanje. Spremembe po Bržanovih besedah sicer ne pomenijo ustavitve napredka, temveč razumno upravljanje, načrtovanje in enakomerno skrb za vse občane, "brez zlorabe moči, brez izsiljevanj, brez avtoritativnosti, brez deljenj".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (795)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PUMA
06. 12. 2018 21.09
Prišlo bo marsikaj na svetlo a kje si je tako hitro g.Matus poškodoval prst na levi roki pa igovoril se bo pri delu a kakšnem delu mogoče pri . ...... ....... ... .
lahunin
05. 12. 2018 12.07
-3
ZE SEDAJ JE VELIKO NERESENIH RACUNOV IN KAKO BO KO BO NOV ZUPAN KATASTROFA
slovenc59
04. 12. 2018 12.20
+7
Sem rekel par dni nazaj, da bo popomat zmagal ! Tako tudi bo, pa si bržani štejte kolikor dolgo hočete !! Sem iz Štajerske, vse spremljam, vidim pa tudi da je popo navaden mafioso ! Lp !
felix58
04. 12. 2018 10.11
+6
in kdo bo to ponovno štetje in preverbe opravil...ista komisija ?
Razumnež
05. 12. 2018 14.54
Upam da ja.... Naj si vzamejo čas, recimo teden dni, in naj vse lepo preverijo in preštejejo. Potem pa naj sporočijo rezultate. Mediji, zaupniki in ostali jastrebi pa naj počakajo.
vinogradnik33
04. 12. 2018 10.06
+6
Pri ponovnem štetju glasov bodo morali paziti na glasovnice !
najjana
04. 12. 2018 07.17
-2
V Mariboru bi se morale volitve ponoviti. Arsenovič je sam dejal po prvem intervijuju po zmago da so mu nekateri dali celo po tri glasove.
najjana
04. 12. 2018 07.15
+18
Mafijec pač ne more razumeti da je izgubil in da se naj pobere.
rolexmonaco
04. 12. 2018 07.10
+12
Naj se zamisli Popo kaj je počenjal z izvajalci , kateri so bili konkurenčni GRAFISTU, od tu mu manjkajo pike za zmago 26 oseb ga ni volilo
slabzadah
04. 12. 2018 07.08
+17
No pa se je končno pojavil škratek Matoz iz ćudolandije.
rolexmonaco
04. 12. 2018 07.06
+3
ehjaehja
04. 12. 2018 07.06
+16
izgnal bi jaz zavedno njega ter njegove NEkulturne oboževalce ki so se prodali za LUČKE ki pa so jih sami plačali pa se tega ne zavedajo!
Kliko7
04. 12. 2018 07.04
+18
Ma ze zraven onga pozrtnega odvetnika! Dovolj terorja za 16 let
01xxy
04. 12. 2018 07.03
+13
Kdo bi prostovoljno zapustil jamo brez dna?
Bitktamp
03. 12. 2018 22.57
+16
a je franci že šel na diamantni piling?
Bitktamp
03. 12. 2018 22.57
+9
a jih bo še mal naprintal
fafajonka
03. 12. 2018 22.55
+26
Zahteva ponovno štetje,.....zgleda, da so njegovi slabo goljufali....... :-D
Presoljen
03. 12. 2018 22.54
+22
Zahtevamo ponovno štetje! In Bržan bo imel še več glasov.
MiroF
03. 12. 2018 22.52
+13
Ali pa bi Matoz rad še zadnje ojre spulu, kajti sedaj je tud un u buli !!! hehehe
MiroF
03. 12. 2018 22.50
+13
Ali bi Popo vložil ugovor, če bi bilo obratno ??? Samo prašam.....
FCL
03. 12. 2018 22.42
+18