Lokalne volitve 2018

V Kranju najbolje kaže Matjažu Rakovcu

Kranj, 18. 11. 2018 19.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Kranju po 74,81 odstotkih preštetih glasov s 31,60 odstotki podpore vodi kandidat SD Matjaž Rakovec pred neodvisnim kandidatom Zoranom Stevanovićem, ki so mu volivci namenili 21,43 odstotka glasov. Tudi zasledovalca - Ivo Bajec, ki kandidira s podporo SDS, NSi in SLS, ter kandidat SAB in Več za Kranj Iztok Purič sta razmeroma blizu.

Na lokalnih volitvah, ki so potekale v 212 občinah po državi, se je dobrih 1,7 milijona volilnih upravičencev lahko izreklo o novih županih in občinskih svetnikih.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Kranju se na županskem stolčku obeta novo ime, saj se dosedanji župan Boštjan Trilar poslavlja. Po skoraj 75 odstotkov preštetih glasov je predviden drugi krog. Trenutno najbolje kaže kandidatu SD Matjažu Rakovcu, ki vodi s 31,60 odstotki. Drugo mesto zaseda neodvisni kandidat Zoran Stevanović s 21,43 odstotki glasov. Zasledovalca - Ivo Bajec, ki kandidira s podporo SDS, NSi in SLS, ter kandidat SAB in Več za Kranj Iztok Purič sta razmeroma blizu.

Purič po doslej preštetih glasovih uživa 18,37-odstotno, Bajec pa 16,58-odstotno podporo.

Stevanović izjemno zadovoljen z rezultatom

Kot je v izjavi za medije po objavi delnih izidov glasovanja povedal Rakovec, bo podporo pred drugim krogom iskal med ljudmi, tako da se obeta veliko terenskega dela. Predvsem se bo potrudil, da jim še podrobneje predstavi program.

Rakovec meni, da ob morebitnem uspehu ne bo imel težav s prenosom svojih izkušenj iz gospodarstva v župansko delo. Program je po njegovih besedah obsežen, uresničili pa ga bodo v sodelovanju z občani, je zagotovil. O morebitnem povezovanju z drugimi listami v mestnem svetu pa za zdaj še ni razmišljal.

Stevanović se je v izjavi po razglasitvi prvih delnih izidov glasovanja za župana Mestne občine Kranj zahvalil vsem, ki so se udeležili današnjih volitev, predvsem pa tistim, ki so glasovali zanj.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V nadaljnji boj se podaja s podobno rdečo nitjo, kot se je v prvega, torej s skromno kampanjo, pravi. Spremljale jih bodo iste barve - bela, ki simbolizira nedolžnost v politiki in zaupanje, ter vijolična, ki predstavlja "indigo generacijo, sito rdečih, črnih in belih", ki bi rada živela danes za boljši jutri. O povezovanju v mestnem svetu pa za zdaj še ni razmišljal.

Nestrpno čakali na rezultate

Kranjski županski kandidati so se sicer po zaprtju volišč začeli zbirati v volilnih štabih, kjer so skupaj v družbi podpornikov pričakali izid volitev, ki je bil v Kranju precej nejasen. Volilna kampanja je tokrat potekala v prijateljskem vzdušju in brez nizkih udarcev, obetalo pa se je kar dolgo čakanje do trenutka, ko bo državna volilna komisija preštela dovolj glasov, da bo mogoče reči, kdo je zmagovalec volitev oziroma kdo se bo uvrstil v drugi krog.

Županski favoriti so tako v svojih štabih v središču mesta nestrpno čakali na rezultate.

Purič pred objavo rezultatov optimističen

Iztok Purič je na volišče prišel zgodaj zjutraj, nato pa se odpravil na tenis. Tudi rezultate današnjih volitev pričakuje v športnem duhu. "Vsako tekmo greš na zmago," je poudaril, a dodal, da bi bil drugi krog velik uspeh tako zanj kot za listo in ekipo, ki je v zadnjem mesecu in pol tako dobro sodelovala. Tudi Purič pa je poudaril, da je bila tekma v Kranju poštena in da si najboljši zasluži zmago.

Iztok Purič je optimističen.
Iztok Purič je optimističen. FOTO: Aljoša Kravanja

"Občutki so dobri, optimizem je tisti, ki me v tem trenutku zaznamuje. Kot športnik sem optimističen," je povedal Purič, sicer nekdanji direktor Javnega zavoda Brdo. 

"Glede na to, da sem se odločil, da kandidiram, gledam na lokalne volitve popolnoma drugače kot na državnozborske. Tukaj so konkretni problemi, ki tarejo občanke in občane. Skupaj z ekipo in medsebojnim sodelovanjem lahko uspemo," je še dodal.

Rakovec na rezultate čakal ob čaju in cesarskem pražencu

Matjaž Rakovec je na rezultate skupaj s podporniki čakal ob čaju in cesarskem pražencu v baru Dr. Fig v središču mesta. Sicer je volilni dan preživel zelo mirno. Kot je pojasnil v izjavi za medije, so se po volitvah odpravili na družinsko kosilo, nato pa se je kar peš odpravil iz štiri kilometre oddaljenega Bobovka do volilnega štaba.

Matjaž Rakovec pričakuje drugi krog.
Matjaž Rakovec pričakuje drugi krog. FOTO: POP TV

"Na lokalnem nivoju lahko veliko več naredim, priložnosti je veliko, tako na gospodarskem, kulturnem in športnem področju. Mogoče je to vstop v politiko, a zaenkrat samo na lokalni ravni," je povedal Rakovec. Kot je še dodal nekdanji predsednik uprave zavarovalnice Triglav, lahko na lokalni ravni povezuje tako politiko kot gospodarstvo, kar mu gre, kot je povedal, dokazano dobro od rok. 

Zmago napovedoval že v prvem krogu 

V središču mesta v Stari pošti ima svoj štab tudi neodvisni županski kandidat Zoran Stevanović ter kandidat SAB. Še pred objavo rezultatov je Stevanović optimistično napovedoval, da bodo nocoj proslavljali zmago. 

Zoran Stevanovič, ki računa predvsem na podporo mladih, pričakuje zmago že v prvem krogu.
Zoran Stevanovič, ki računa predvsem na podporo mladih, pričakuje zmago že v prvem krogu. FOTO: POP TV

"Glede na to, da smo imeli najbolj uspešno kampanijo, pričakujem kar zmago v prvem krogu."

"Glede na to, da so protikandidati v kampanjo vložili res ogromno sredstev, je možen tudi drugi krog, zagotovo sem notri, ne vem pa s kom. Sem optimist, kot vedno," je še povedal. 

Volilna udeležba v Kranju je bila sicer med nižjimi v državi. Volitev se je udeležilo 33,32 odstotkov občank in občanov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.