Novice

Naravno prehransko dopolnilo, ki blagodejno vpliva na naše počutje

lj, 01. 12. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Janez Rakovec je mlad podjetnik, ki se navdušuje nad trajnostnim in ekološkim kmetovanjem. V oddaji Štartaj, Slovenija: na podeželju predstavlja svojo linijo izdelkov EKO JANEZ. Gre za prehranska dopolnila iz modro-zelene alge, blagega okusa, ki blagodejno vplivajo na človeško počutje.

Janez Rakovec, mlad slovenski podjetnik in kmetovalec z gorenjske kmetije Pr' Matjaž, ponosno predstavlja svoj inovativni izdelek v oddaji Štartaj, Slovenija: na podeželju. Njegova strast je usmerjena v ekološko in trajnostno kmetijstvo, pri čemer je osredotočen na gojenje modrozelene spiruline, ki jo trži pod imenom EKO JANEZ. Spirulina je vrsta alge, ki je znana po svojih številnih koristih za posameznikovo zdravje.

"Ekološko kmetovanje zagotavlja pridelavo visoko kakovostne spiruline, z bogato prehransko vrednostjo in visoko vsebnostjo vitaminov, mineralov in antioksidantov. Posledično ima veliko koristi za zdravje, ki vključujejo dobro delovanje imunskega sistema, zmanjšanje utrujenosti in izčrpanosti, ohranjanje zdravih kosti, uravnoteženo delovanje hormonov, povečanje in vzdrževanje mišične mase, normalno psihološko delovanje," poudarja Janez.

Janez Rakovec ponosno predstavlja svoja dva izdelka.
Janez Rakovec ponosno predstavlja svoja dva izdelka. FOTO: POP TV

Ekološka spirulina je na voljo v prahu ali hrustljavi obliki, gre pa za naravno prehransko dopolnilo, ki se lahko brez težav kombinira tudi z drugimi prehranskimi dopolnili. Prav tako je primeren za uživanje pri nosečnicah. Janez vseeno opozarja: "Večjih omejitev ni, je pa priporočljivo, da se dnevnega odmerka, ki znaša 5 gramov, ne preseže."

Mladi slovenski kmetovalec sicer razkriva, da je proces pridelave spiruline zelo zahteven. Postaviti je namreč treba pravo infrastrukturo za gojenje ter na dnevni bazi nadzorovati veliko parametrov, saj le to zagotavlja najvišjo kakovost pridelka. Podrobneje je pojasnil:

"Nadzorovana pridelava poteka v nizkih bazenih, ki se nahajajo v zaprtem rastlinjaku, zaščitenem s protiinsektnimi mrežami z vseh strani. Sama spirulina raste v čisti redno filtrirani vodi izpod Storžiča. Redno izvajamo tudi mikrobiološke raziskave gojišča ter smo vsak dan prisotni v rastlinjaku, da fizično takoj opazimo, če bi prišlo do kakšnih sprememb. Z vsem tem nadzorom lahko zagotovimo maksimalno kakovost naše spiruline."

Tako spirulina v prahu kot spirulina v hrustljavi obliki se lahko pohvalita z zavidljivo vsebnostjo hranilnih elementov: "Glavni od teh so beljakovine, ki jih spirulina na 100 gramov vsebuje kar 68,5 g, od tega 13 g fikocianina, modro-zelenega beljakovinskega pigmenta, ki velja za enega izmed najboljših naravnih antioksidantov. V njej je prisotnih še 9,8 grama ogljikovih hidratov, 5,85 grama maščob, 270 miligramov magnezija, 74 miligramov železa ter vitamina B6 in E."

Spirulina je na voljo v prahu ali v hrustljavi obliki.
Spirulina je na voljo v prahu ali v hrustljavi obliki. FOTO: POP TV

 Spirulino obenem odlikuje tudi to, da jo enostavno vključimo v našo vsakodnevno prehrano. Janez jih našteva samo par: "Lahko jo uživamo samostojno, da nam zahrusta pod zobmi ali pa preprosto eno čajno žličko spiruline v prahu  vmešamo v kozarec vode, čaja ali soka. Dodamo jo lahko praktično vsaki jedi. Potresemo na jajca, čez solato, dodamo v testenine, smuti, ovsene kosmiče ali vmešamo v omake. Lahko jo uporabimo tudi pri peki, kot so na primer piškoti ali mafini."

Tudi letošnja jesen je v znamenju projekta Štartaj Slovenija, tokrat v prenovljeni podobi – Štartaj, Slovenija: na podeželju. Letos vas na policah trgovin Interspar čakajo izdelki sedmih izjemnih podjetniških kmetov, na POP TV pa si vsako nedeljo ob 18.45 lahko ogledate njihove življenjske zgodbe, ki so jih pripeljale do razvoja inovativnih in trajnostnih izdelkov, ki jih zdaj predstavljajo slovenskim kupcem.

Poišči izdelke v vseh trgovinah Interspar in z nakupom podpri slovensko podeželje. Glasuj za HIT PRODUKT in sodeluj v nagradni igri.

Sponzorirana vsebina

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni