Slovenija

Druga svetovna vojna med Slovenci terjala več kot 97.000 smrtnih žrtev

Ljubljana, 30. 04. 2015 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Druga svetovna vojna je med Slovenci največ življenj terjala v tedanji Ljubljanski pokrajini. Najštevilčnejši represivni ukrep nemškega okupatorja proti odporniškemu gibanju so bila koncentracijska taborišča. Strahote taborišč je doživelo čez 9000 Slovencev z območja nemške civilne uprave.

Na ozemlju sedanje Slovenije je ob začetku druge svetovne vojne živelo 1.492.000 prebivalcev. Med vojno in neposredno po njej je umrlo 97.500 ljudi, kar je 6,5 odstotka prebivalstva. O razsežnosti vojne priča več kot 23.000 civilnih žrtev. Za primerjavo - prva svetovna vojna je terjala približno 38.000 žrtev oz. 2,7 odstotka prebivalstva.

Podatki popisa žrtev medvojnega in povojnega nasilja, ki ga je opravil Inštitut za novejšo zgodovino (INZ), še pokažejo, da je bila vojna najintenzivnejša v tedanji Ljubljanski pokrajini, ki je obsegala Dolenjsko in Notranjsko z Ljubljano. Tam je umrlo kar 9,5 odstotka prebivalstva.

V Ljubljanski pokrajini so bile zlasti številne žrtve na t. i. protipartizanski strani. Večina teh žrtev je bila po vojni zunajsodno usmrčena. Najmanj pa je bilo prizadeto Prekmurje, kjer je bila populacijska izguba 1,3-odstotna - kar tretjino teh žrtev predstavljajo prekmurski Judje.

Druga vojna je med Slovenci terjala več kot 97.000 smrtnih žrtev.
Druga vojna je med Slovenci terjala več kot 97.000 smrtnih žrtev. FOTO: Reuters

Na Slovenskem poleg medvojnih žrtev še 14.000 žrtev povojnega nasilja

Na Slovenskem je bilo 83.000 medvojnih žrtev, 14.000 žrtev povojnega nasilja in nekaj sto umrlih za posledicami vojne. Med vojaškimi žrtvami jih je bilo največ med pripadniki partizanske vojske. Več kot 28.000 partizanov je bilo ubitih, prišteti pa je treba še 5000 ubitih aktivistov Osvobodilne fronte in partizanskih sodelavcev. Po številu žrtev sledijo domobranci, ki so med vojno in po njej imeli več kot 14.000 žrtev

Po podatkih INZ je za največ smrti odgovoren nemški okupator, več kot 31.700, tragična bilanca italijanske okupacije pa je nekaj več kot 6400 žrtev. Partizansko-revolucionarni tabor je med vojno in po njej zakrivil več kot 24.000 smrti. Protirevolucionarni tabor, ki zajema vaške straže, četnike in vse tri veje domobranstva, pa je zakrivil smrt 4400 ljudi - gre za žrtve njihovih samostojnih vojaških akcij.

Število vseh žrtev druge svetovne vojne ne bo nikoli natančno ugotovljeno, saj je mogoče podati le ocene, ki govorijo o 60 milijonih mrtvih. V okviru nekdanje Jugoslavije je bilo največ žrtev v Bosni in Hercegovini, in sicer kar 328.000 žrtev, torej gre za izgubo več kot desetih odstotkov prebivalstva. Slovenija se po številu žrtev umešča v jugoslovansko povprečje.

Nacistična politika raznarodovanja izgnala desetino okupiranega prebivalstva

Okupacija je prinesla tudi raznarodovanje z množičnimi izgoni Slovencev. Kot v knjigi Podobe iz življenja Slovencev v drugi svetovni vojni ugotavljata zgodovinarja Zdenko Čepič in Damijan Guštin, je nacistična etnocidna politika izgnala približno deset odstotkov okupiranega prebivalstva. Iz Posavja in Obsotelja je bilo v Srbijo, Neodvisno državo Hrvaško (NDH) in Nemčijo izgnanih in preseljenih 37.000 ljudi. Z nemškega okupacijskega območja na Štajerskem in Gorenjskem je bilo že pred tem v Srbijo in NDH izgnanih 17.200 ljudi.

Leta 1942 je nemška oblast s Koroške izselila 990 Slovencev. Od leta 1942 do 1944 je bilo v Nemčijo izgnanih še 8000 sorodnikov partizanov in ustreljenih talcev. Direktor Inštituta za novejšo zgodovino Guštin je tudi opozoril, da se je del prebivalstva z nemškega okupacijskega območja zaradi nasilja in raznarodovalnih pritiskov preselil oz. zbežal v Ljubljansko pokrajino - njihovo število je mogoče le oceniti na približno 17.000.

Taborišče Auschwitz
Taborišče Auschwitz FOTO: Reuters

Na tisoče Slovencev doživelo strahote taborišč

Najštevilčnejši represivni ukrep nemškega okupatorja proti odporniškemu gibanju so bila koncentracijska taborišča. Ukrep so začeli izvajati 8. avgusta 1941, ko so iz Maribora poslali prvo skupino 251 osumljenih odporniškega delovanja v Mauthausen. V poznejših letih je pošiljanje v koncentracijska taborišča, predvsem v Dachau, Mauthausen, Buchenwald, Auschwitz-Birkenau in mnoge druge postalo množično. Tako je strahote taborišč po Guštinovih besedah doživelo čez 9000 Slovencev z območja nemške civilne uprave.

Italijanski okupator je začel prebivalstvo Ljubljanske pokrajine množično pošiljati v koncentracijska taborišča spomladi 1942, in to v taborišča Gonars, Padova, Visco in Renicci ter v taborišče na otoku Rab, v katerem je bilo skoraj 6000 interniranih. Med jesensko in zimsko ohladitvijo je veliko podhranjenih taboriščnikov zbolelo in so začeli umirati. Samo novembra in decembra 1942 jih je na Rabu umrlo najmanj 632, skupaj pa v tem taborišču najmanj 1435.

V prazni stavbi tržaške Rižarne so postavili prehodno taborišče, ki pa je po zlem glasu kmalu doseglo koncentracijska taborišča. Skozi Rižarno je v nemška taborišča odšlo neznano število ljudi, najbrž ustrezna ocena pa bo več kot 15.000 slovenskih, tržaških, furlanskih in istrskih prebivalcev, med njimi tudi mnogi Judje.

Gmotne škode za okoli milijardo dolarjev

Že mesec dni po koncu vojaških spopadov so v Sloveniji začeli ugotavljati gmotno škodo, ki so jo od 6. aprila 1941 do konca druge svetovne vojne povzročili okupatorji, njihovi domači sodelavci, partizanska in zavezniška vojska. Komisija za vojno škodo je do konca septembra 1946 izdelala štiri popise. Po prvem poročilu je bilo škode na ozemlju Slovenije, ki je pripadalo Jugoslaviji, torej brez Slovenskega primorja, 77 milijard dinarjev ali 1,8 milijarde dolarjev.

Kot je mogoče prebrati v knjigi Slovenska novejša zgodovina, je bila v četrtem, končnem poročilu škoda, storjena na ozemlju Ljudske republike Slovenije, skoraj za polovico manjša in je obsegala nekaj več kot 966 milijonov dolarjev ali nekaj manj kot deset odstotkov skupne jugoslovanske škode. V naslednjih letih so državni organi zaostrili merila za ugotavljanje vojne škode, zato se je njen obseg ponekod zmanjšal, s tem pa je škoda bila ocenjena realneje.

Najštevilčnejši represivni ukrep nemškega okupatorja proti odporniškemu gibanju so bila koncentracijska taborišča.
Najštevilčnejši represivni ukrep nemškega okupatorja proti odporniškemu gibanju so bila koncentracijska taborišča. FOTO: Reuters

Vojna uničila več kot 24.000 stavb; velika škoda tudi v prometu in industriji

Po strokovnih ugotovitvah je bilo v vojni uničenih 24.136 stanovanjskih in javnih stavb oz. deset odstotkov vseh stavb. Delež je bil velik, čeprav ni dosegel jugoslovanskega povprečja. Guštin je spomnil, da je bil med slovenskimi mesti zaradi zavezniških bombnih napadov najbolj poškodovan Maribor, kjer je bilo uničenih 18,5 odstotka stavb. V mestu je brez stanovanja ostalo 2770 družin.

Med gospodarskimi panogami na slovenskem ozemlju je vojna največ škode povzročila v prometu, zlasti železniškem. Po nekaterih ocenah je škoda v industriji znašala kar 45 odstotkov vrednosti osnovnih sredstev podjetij. Precejšnja škoda pa je nastala tudi v gozdarstvu in kmetijstvu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lilyallen
08. 05. 2015 20.59
+2
nisem ne bel ne rdeč...ne prenašam pa da eni in drugi govorijo drug čez druzga...naj to raj govorijo oni ki so dejansko bili v tistem času tm, mi tamladi pa dejmo slo v red spravt. lp!
Morana7
01. 05. 2015 20.32
+5
Res škoda da se tovrstnim debatam ne pridružijo tudi 90 let stari ljudje, ki so to dejansko doživljali in preživeli. Sicer pa a nismo na internetu? Poguglajte kako so drugi obračunali s kolaboranti. Saj ne, da bi jih zavezniki lahko rešili, pa so jih poslali nazaj. Torej so za poboje soodgovorni. Naša napaka je gotovo ta, da za razliko od drugih narodov nismo tega razpucali že kmalu po vojni. Tako je danes 70 let kasneje to ena izmed pogostih tem, ki jo stalno vleče na plano tudi politika. In tako se vsi skupaj ukvarjamo s preteklostjo namesto, da bi končno začeli počet kaj produktivnega kot narod. Recimo lahko bi dojeli, da politika to izrablja in da se s protesti, da kaj doseč. Opravičevanje kolaboracije je pa nesprejemljivo in če bi kot narod zrastli bi nam bilo to kristalno jasno.
Morana7
01. 05. 2015 20.42
+5
Marko saj se zavedaš da smo v letu 2015 kajne? Kako nismo? Jaz takrat še rojena nisem bila mimogrede...no in o tem govorim...pretirano ukvarjanje s preteklostjo vodi v točno tak odziv, kot ga je dal od sebe Marko.
Armonia
01. 05. 2015 20.06
-1
Ta beli in njihovi potomci so same riti in odvratni karakterji. A mi kdo lahko razlozi to belo evolucijo? A je to v genih?
kvaternik
01. 05. 2015 20.05
+6
Zelo enostavno. Že v startu je evidentno, da se v Sloveniji dogaja narobe svet. Tukaj se sedaj že brez sramu, s Srbskimi "prezimeni", dogajajo razni Gavrani20 ki nam dajejo(Slovencem) poduke. Tukaj velja kritika tukajšnim urednikom, ki bi morali izločat te obupance iz Južnih republik, ki jim nikakor ne ustreza Janša. Moralo bi se jim odvzeti CSD rente in odhod. Dajmo se pozanimat, če tudi v Beogradu, ali drugih republikah Slovenci lahko tako rovarijo proti tamkajšnjim vodstvam.
kvaternik
01. 05. 2015 19.42
-1
Se pa v Sloveniji dogaja. Res je povsod potrebna samokritika Če si povzročil nesrečo je potrebno nekaj odslužit. Eden največjih likvidatorjev Slovencev, Mitja Ribičič tega ni utegnil. Še več. Izkoristil je "pro bono tempi" in skozi Kumrovec ter naprej izobrazil svojega sina Cirila, da je zlahka opravil profesure, diplome in danes daje ločena mnenja o Ustavnih presojah, predava na fakultetah, daje mnenja o Janši, enemu najzaslužnejših, da imamo svojo državo. Gdaj se bo tega brkota prizemljilo. ki enako kot njegov Mitja uničuje Slovenijo, sedaj s predlogi, da bi vse Južne republike, dobile status manjšin. Ni mu mar, kot očetu, kaj bo pa po vsem tem s Slovenci.
Vibovi
07. 05. 2015 08.03
+3
Kdaj boste dojeli, da janša( namenoma male črke) ni tisti, ki ima največ pri osamosvajanju Slovenije, če bi bilo po njegovem, nas nebi več bilo ( prodani bi bili Nemcem). "Krivci" in največ zaslug, za samostojno Slovenijo, smo MI, NAROD SLOVENSKI in nobeden politik, še posebej NE nekdanji minister za obrambo, ki sploh ni imel kontakta z JLA!!!!!
bučar
01. 05. 2015 19.18
+6
naj počivaju v miru, kjerkoli so že....in to vsi....beli in rdeči Vsa čast in slava vsem
kolbek460
01. 05. 2015 19.16
+7
Ko gledam te komentarje in zrem skozi okno vidim otroke kako se podijo za žogo ti so naša sedanjost in naša bodočnost ,pokoplimo te kosti ,in na grob zapišimo to je spomin in opomin ,kako se ne sme ravnati in odločati ,nismo bili toliko razsodni in odločni da ko smo bili okupirani skupaj nastopali proti zavojevaclem,a glej ga zlomka pa smo spet pred isto preiskušnjo kot pred 75 leti,V sebi ,v svojih nedrih gojimo kačo in nismo sposobni z njo obračunat .Oropala nas je materialnih dobrin ,duhovno nas siromaši ,iz pokončnega naroda dela sužnje zaradi pohlepnosti nje same.Praznik dela 1 MAJ,kako naj bo vesel ,ko so firme zgrajene pod zvezdo vse v stečajih ljudje na borzah tisti ki pa delajo pa hodijo prosit kruha na rdeči križ.Delu čast in oblast.
Bruhalnica24
01. 05. 2015 19.13
-4
No koliko si jih pa pobili komunisti po 1945 ?????
CucurbitaPepo
01. 05. 2015 19.13
+1
Smrt fašizmu in komunizmu.
kvaternik
01. 05. 2015 19.02
-2
Če pa že mlatimo (zasluženo) po Josipu Brozu, mu je priznati določeno toleranco. Namreč. Vsaj navidezno ni dopuščal prihoda v Slovenijo južnih bratov. Ko so tukaj oddelali, so se morali vrniti. Tako in s tem smo imeli svojo avtohtonost, neodvisnost. Danes pa Slovenija doživlja Kalvarijo nekega naroda ki ga je bilo samo miljon in bila močna, sedaj se je tukaj nagnetlo, večinoma po zaslugi Murgel (ne moremo več biti prizaneslivi) 2 000 000na in smo (če ne pride hitro Janša) izgubljeni.
Laki je malo nervozan
01. 05. 2015 19.02
+1
Treba je vedet,kar nam je bilo v prejšnjem režimu skrito,Domobranci so ustanavljali Wellnes centre,sanatorije...otroške vrtce in druge humanitarne ustanove.Eno najbolj znanih takih rekreacijskih ustanov je bilo na Sv.Urhu.
JApajaDAja
01. 05. 2015 18.34
+11
ko ste belouške tolkle po slo narodu ste bili vojaki izdajalci-ko ste pa bežali pa naenkrat "nedolžni civilisti"? jeblite se!
Laki je malo nervozan
01. 05. 2015 19.03
+3
Točno tako,brez podpore Nemške vojske in policije pa itak sploh niso upali iz bunkerjev.
mkug5g
01. 05. 2015 18.33
+5
In se noben komunist ni zato odgovarjal, se vec vlecejo borcevske penzije
sloZebra
01. 05. 2015 18.52
+15
zato ker zgodovino pišejo zmagovalci, če bi beli zmagali bi blo pa obratno
Laki je malo nervozan
01. 05. 2015 18.59
+4
CucurbitaPepo
01. 05. 2015 19.11
-4
Huje ??? Komunizem je najbolj krvava ideologija 20. stoletja.
antiXfashizmXeuXgso
01. 05. 2015 19.36
+6
kvaternik
01. 05. 2015 18.33
+4
Značilnost Slovenstva je (tudi danes) preusmeritev pozornosti. Namesto da bi brez nekega strahu, danes pa to ne bi smel biti več problem, a gdo ve, pokazali s prstom odločno brezsrčno na glavnega morilca Slovencev(to je suvereno dokazano) Josipa Broza ki je ukazal preko raznih Ribičičev, Kardeljev itd pobiti samo Slovencev, žena nedolžnih otrok, preko 40 000. Še dolgo se čaka, za oskrunitev obličji teh in še drugih za Slovenstvo zločincev.
brabusednet
01. 05. 2015 18.30
-5
Žrtve komunističnih režimov pa noben ne prešteva.Ti se še pa kar dogajajo,fašizma že 70 let več ni.
fafajonka
01. 05. 2015 18.25
+8
Zanimivo zakaj Jugoslavija nikoli ni zahtevala vojne odškodnine od Italije, Nemčije pa. Kakšne dogovore skrivajo arhivi, ko so italijanski vojaki ob kapitulaciji neovirano odšli iz Ljubljanske pokrajine brez da bi odložili orožje ???
rekapaka
01. 05. 2015 18.18
+5
Tito vrni se in dokončaj delo!
brabusednet
01. 05. 2015 18.25
+2
Kar naj ostane kjer je na Dedinju je baje vreča peska.
Martin Vre?un
01. 05. 2015 18.18
+9
med vojno jeveliko ljudi umrlo zaradi fašizma,po končani vojni pa zaradi komunizma...
miko11
01. 05. 2015 18.20
+3
tudi med vojno je ogromno ljudi umrlo zaradi komunizma...
miko11
01. 05. 2015 18.16
-3
v sloveniji je največ žrtev med civilisti zagrešil komunistični okupator,pa tudi številne žrtve so bile sprovocirane s strani komunističnega okupatorja,ko so hrabro iz gošč streljali na nemce,pol pa gas,civiliste pa so pustili v nemilosti nemcev...
zelenica
01. 05. 2015 18.59
+5
zaslovenijo 1
01. 05. 2015 18.14
+0
skoraj polovico žrtev Slovencev je komunizem pomoril direktno, še 25% indirektno...komentar je odveč...
zaslovenijo 1
01. 05. 2015 18.17
+2
trditve,da so si zaslužili, kažejo na vso grozovitost revolucije,ki je to filozofijo vcepila v naše glave :(
zaslovenijo 1
01. 05. 2015 18.17
-1
trditve,da so si zaslužili, kažejo na vso grozovitost revolucije,ki je to filozofijo vcepila v naše glave :(