Novice

Odlični namazi, primerni tudi za pogostitve in kuhanje

LJ, 03. 11. 2023 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ekosirarna vam predstavlja naravne sirne namaze, ki so plod dela slovenske ekološke kmetije Kukenberger. Toni Kukenberger je z globokim spoštovanjem do tradicije prevzel kmetijo svojih prednikov, ki so na njej že štiri generacije. Njegovo zootehniško znanje o živalih in njihovi reji ter sveža energija sta skupaj ustvarila sodobno kmetijo, ki odpira novo poglavje v zgodbi slovenskih mlečnih izdelkov.

Toni Kukenberger v oddaji Štartaj, Slovenija: na podeželju predstavlja svoje eko sirne namaze. Ideja zanje je bila na kmetiji Kukeberger prisotna že dolgo, z razvijanjem namazov, upoštevanja izjemno visokih meril za kakovost surovin in končnih izdelkov pa je zdaj tudi dozorela. "Razvili smo namaze, ki so 100 % slovenski, brez arom, barvil, ojačevalcev okusa, vezalcev vode itd. V bistvu sploh ni bilo treba kaj dosti eksperimentirati: osnovni namaz je bil izdelan izredno hitro. Potem pa dodajaš samo še različna zelišča oz. dodatke za okus. To pa je potem stvar detajlov, da so okusi dovršeni, da niso preblagi, premočni, da je namaz primerno mazav in da je res okusen. In rezultat so res kremasti, zelo lahko mazljivi namazi, v stekleni embalaži. Težko bi razvili boljše," je ponosno povedal Toni.

Toni Kukenberger s ponosom pošilja na tržišče svoje eko sirne namaze.
Toni Kukenberger s ponosom pošilja na tržišče svoje eko sirne namaze. FOTO: POP TV

Priznava sicer, da sam postopek za pripravo namaza ni zahteven, jim je pa vseeno največ težav predstavljalo razvijanje učinkovitega mešanja in polnjenja. "Skombinirali smo naše znanje in uporabo pripomočkov že od prej ter jih dopolnili s proizvajalcem mlekarske opreme. Rezultat je odličen. Je pa ves ta proces trajal nekaj mesecev," je povedal podjetni slovenski kmetovalec. Poleg razvoja samega postopka jim je nekaj časa vzel še razvoj končne podobe izdelka, torej embalaže in etikete.

Eko sirni namazi so na voljo v več okusih. Na kmetiji Kukenberger so bili po njihovih besedah pri tem zelo izbirčni: "Res smo želeli doseči perfekcijo. Nismo sklepali kompromisov pri izvoru surovin, prav vsa zelišča oz. dodatki so, tako kot sestavine iz mleka, iz Slovenije! In to je bil kar projekt, saj pri nas ekoloških pridelovalcev ni veliko. Res sem ponosen na to."

Toni je nato podrobneje predstavil tudi vsakega od okusov: "Osnovni namaz v največjem deležu sestavlja naša skuta, ki ji lahko rečemo tudi sveži sir. Skuta je že v osnovi zelo kremasta, mazava. Dodali pa smo ji samo malce navadnega jogurta, kisle smetane in soli. To so sestavine za osnovni namaz. Ko hočemo dobiti še ostale tri, pa preprosto dodamo še: pri namazu s papriko sušeno papriko, ki jo zmeljemo, tik preden jo damo v namaz, da se obdrži največji možni delež arome. Namazu z drobnjakom dodamo posušen drobnjak, bučnemu pa dodamo bučno olje in mleta bučna semena. Zelo preprosto, ampak zelo zelo okusno. Res smo ciljali na naravne sestavine, brez modernih tehnoloških dodatkov, ampak dosegli smo namen – kremaste, odlične namaze in vsak je po svoje poseben."

Tržišče sicer ponuja kar nekaj konkurenčnih izdelkov, a je Toni prepričan, da jih njihovi prekašajo, saj jih po njegovih besedah odlikuje to, da so stoodstotno slovenski, kremasti, da imajo za močnejši okus dodano samo sol in zelišča oz. rastlinske dodatke, in da so pakirani v stekleno embalažo. 

Eko sirni namazi so na voljo v več okusih.
Eko sirni namazi so na voljo v več okusih. FOTO: POP TV

Eko sirni namazi so izdelani iz senenega mleka, ki predstavlja najvišjo mogočo kakovost mleka.  "Dokazano ima tako mleko več nenasičenih maščobnih kislin, več vitaminov, betakarotena, je manj alergeno kot konvencionalno mleko," poudarja Toni. Na vprašanje, kako poteka proces pridelave tovrstnega mleka in kakšne prednosti ima za izdelavo izdelkov pa odgovarja: 

"Naše krave so res oskrbljene kot v hotelu. Čez poletno sezono so na paši in si same izbirajo, ali bodo pod streho ali pa zunaj. Imajo debelo nastlane ležalne površine, da se res udobno počutijo med ležanjem in gredo počivat, kadar se jim zljubi. Poleg tega je večinska krma seno oz. paša, dodamo le nekaj žit za izravnavo obroka. Časi, ko so krave preživele od slame in stare koruznice, so mimo. Danes, ko smo ekonomsko odvisni od kmetije, si ne moremo privoščiti, da bomo to, kaj krave pojedo in koliko ter kakšno mleko imajo, prepustili naključju. Poleg tega pa je krava, ki ima na voljo toliko krme, kot je želi, ta krma pa mora biti res kakovostna, tudi zdrava krava. In to je osnova za našo kakovost izdelkov. Ko je bil nekaj let nazaj na naši kmetiji svetovno znan tehnolog za predelavo mleka iz Francije, je rekel: iz tega mleka lahko izdelaš, kar koli želiš. In to je garancija, da so izdelki taki, kot jih pričakujejo naši kupci. Preprosto vrhunski."

Toni je prepričan, da so njegovi eko sirni namazi nedvomno nepogrešljiv del zajtrka, malice ali večerje, odlično pa se podajo tudi kot priloge pri kakšni pogostitvi. "Lahko se jih uporabi tudi pri kuhi, npr. za lazanje, pri testeninah, kot dodatek za sirove omake," še dodaja in poudarja, da je njihova uporaba zelo široka: "Povsod, kjer lahko uporabljate njihove sestavine – torej skuto in zelišča v izbranem okusu, tja lahko dodate kar naš namaz." Različica izdelka brez laktoze za zdaj še ne obstaja, Toni pa ni zanikal možnosti, da bi to lahko postalo del ponudbe v prihodnosti.

Tudi letošnja jesen je v znamenju projekta Štartaj Slovenija, tokrat v prenovljeni podobi – Štartaj, Slovenija: na podeželju. Letos vas na policah trgovin Interspar čakajo izdelki sedmih izjemnih podjetniških kmetov, na POP TV pa si vsako nedeljo ob 18.45 lahko ogledate njihove življenjske zgodbe, ki so jih pripeljale do razvoja inovativnih in trajnostnih izdelkov, ki jih zdaj predstavljajo slovenskim kupcem.

Poišči izdelke v vseh trgovinah Interspar in z nakupom podpri slovensko podeželje. Glasuj za HIT PRODUKT in sodeluj v nagradni igri.

Sponzorirana vsebina