Slovenija

'Država naj se umakne iz podjetij'

Ljubljana, 11. 09. 2008 15.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mitja Gaspari, kandidat SD za ministra brez listnice, ocenjuje, da je upravljanje z javnim premoženjem v Sloveniji "slabo, razdrobljeno, nekoordinirano in brez ustrezne strateške opredelitve."

Predsednik SD Borut Pahor izpostavlja, da bi Socialni demokrati Slovenijo vodili tako, da tudi v manj ugodni konjunkturi "ne bo prizadeta socialna stabilnost v državi".

Po njegovem mnenju se program SD na področju gospodarstva razlikuje od programov drugih strank prav po tem, da se zavedajo "pomena socialne občutljivosti vlade v prihodnjem mandatu" ter se zavzemajo za "tako upravljanje s spremembami, ki bo imelo pred očmi veliko potrebo po socialnem dialogu". Le-ta bo, tako Pahor, omogočil ustvarjanje pogojev za večjo konkurenčnost, hkrati pa zagotavljal, "da siromašnejši sloj prebivalstva ne bo nosil na svojih ramenih nesorazmerno velikega dela bremena za ta slovenski uspeh".

Predsednik SD Borut Pahor obljublja uspešnejše vodenje države.
Predsednik SD Borut Pahor obljublja uspešnejše vodenje države. FOTO: Črt Butul

Glede na rezultate zadnjih javnomnenjskih anket je Pahor ocenil, da so volivci dovolj razsodni, da afera s patriami ni bistveno vplivala na njihove preference.

Primeri slabega upravljanja s premoženjem so Telekom, NKBM, NLB ter zdravstveni sistem na splošno. Mitja Gaspari

Nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari, sicer pa kandidat SD za ministra brez listnice, ki bi vodil novi resor za usklajevanje področij financ, gospodarstva in sociale, pa je med načrtovanimi ukrepi stranke na tem področju izpostavil potrebo, da se razdrobljeno stanje, v katerem različne ustanove upravljajo z javnim premoženjem in denarjem, spremeni tako, da se vzpostavi "inštitucijo, ki bo na enem mestu kakovostno, strokovno in profesionalno ter neodvisno od političnih neposrednih interesov s tem premoženjem upravljala".

Ocenil je namreč, da je upravljanje z javnim premoženjem v Sloveniji "slabo, razdrobljeno, nekoordinirano, brez ustrezne strateške opredelitve", DZ pa poleg tega ne obravnava gradiv o tem, kako država upravlja z omenjenim premoženjem.

Po Gasparijevem mnenju veljavni sistem na področju javnega naročanja omogoča njegovo izkoriščanje, zato bi moral nov sistem takšne možnosti odpraviti. Javnih naročil, tako Gaspari, se ne sme voditi decentralizirano po posameznih ministrstvih "z odločanjem predvsem političnih ljudi", ampak jih je treba "organizirati kot profesionalno, neodvisno, samostojno enoto", pri čemer bi pooblastila in odgovornosti za naročila ostala pri naročniku.

Prav tako Gaspari meni, da tukaj ne sme biti izjem: "Tudi naročila strogo zaupne narave imajo enak karakter," je ocenil, nad tovrstnimi naročili pa bi po njegovo bdeli pristojni organi.

"Menedžerji najbolje vemo kaj slovenska podjetja potrebujejo za uspešno delovanje. Ključno je, da se država takoj umakne iz podjetij. Gospodarstveniki se morajo ukvarjati z gospodarstvom, ne pa da porabijo polovico svojega časa za dogovarjanje s politiko," je poudaril kandidat za ministra za gospodarstvo mag. Robert Ličen.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sonen
11. 09. 2008 19.35
Volilci, poglejte si plakat od Pahorja! Dobro je napisal in ga označil Crnkovič: LUZER!! Ja, na plakatu se jasno vidi, da je luzer in da se drži kot da mu je ravnokar nekdo ponudil kislo kumarico!! Tako naj bi izgledal slovenski premier? Ljudje, tudi njegovi, dajte no, razmislite in naj prevlada razum!
sonen
11. 09. 2008 19.34
Volilci, poglejte si plakat od Pahorja! Dobo je napisal in ga označil Crnkovič: LUZER!! Ja, na plakatu se jasno vidi, da je luzer in da se drži kot da muje ravnokar nekdo ponudil kisli kumarico!! Tako naj bizgledal slovenski premier? Ljudje, tudi njegovi, dajte no, razmislite in naj prevlada razum!
apostoli
11. 09. 2008 18.39
saj se sam ni stabilen
trava@pinkponk.com
11. 09. 2008 15.46
Žal pahor s tem ne bo nič.Če je res kar se govori te bo lastna stranka odrezala in namesto tebe postavili Jankoviča.ne trudi se.brez veze.Iztopi iz stranke in ustanovi drugo ker boste sam taki ki vam je za slovenijo.Ps.opozorilo in nasvet.nikoli in nikdar ne jemlite v stanko tiste ki so že bili v stranki in je propadla ali pa iztopi iz drugih strank v drugo oziroma so bili že politiki.To je slabo in samo potop stranke.Poiščite nove obraze in nove ljudi ki še nikoli niso bili v stranki in nasploh v politiki.Tam lahko uspete.In nikakor se ne pustiti kučanu,ker je hinavec in zahrbtneš.Dokler si vodil si bil dober sedaj pa ko ti kaže malo slabše te bo kar odstranil in podtaknil jankoviča namesto tebe.Sram naj ga bo.