Preverjeno

25 let POP TV

Ljubljana, 13. 12. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Alenka Arko
Komentarji
84

Prav v torek, 15. decembra, bo 25 let, odkar smo z ekranov gledalce prvič nagovorili novinarji in novinarke nove televizije, POP TV. Najprej z informativno oddajo 24UR, potem pa tudi s številnimi razvedrilnimi vsebinami. Celotna oddaja Preverjeno bo posvečena zabavnim, tehtnim, pretresljivim spominom in razmislekom nekdanjih in zdajšnjih ustvarjalcev.

"Ne zaradi imena televizije, pač pa zaradi načina in včasih tudi izbire vesti je 24 ur hitro dobil oznako populističen in celo rumen," pravi Alenka Arko
"Ne zaradi imena televizije, pač pa zaradi načina in včasih tudi izbire vesti je 24 ur hitro dobil oznako populističen in celo rumen," pravi Alenka Arko FOTO: Urša Premik

Z imeni je lahko hudič. Od nekdaj mi je šlo ime POP TV na živce. Posebej na začetku, ko si bil na kakšni konferenci za medije in si se javil za vprašanje, ta in ta s POP TV, slišalo se je podobno kot takrat še vedno priljubljena globalna glasbena televizija, skratka ne kot televizija, ki gradi nekaj, kar bo v roku nekaj let najboljši in najbolj gledan informativni program.

Ne zaradi imena televizije, pač pa zaradi načina in včasih tudi izbire vesti, je 24UR hitro dobil oznako populističen in celo rumen. "Mi smo štartali s snegom in gripo, očitali so nam populizem zaradi ljudskih prispevkov, to se je prijelo."  (Darja Zgonc, voditeljica oddaje 24UR)

Ko je legendarni urednik Don Hewitt ustanavljal oddajo 60 minutes, ki je na sporedu že 50 let, je predvideval, da je pozornost gledalca kratka in da hoče zgoščene, dinamične zgodbe. Podobno je na začetku razmišljal kreator in urednik 24UR Tomaž Perovič. Prispevki so bili kratki, dinamični. Še več novosti je bilo, bolj smo na primer izpostavili posameznika. Nekateri so mu rekli mali človek, to se mi je vedno zdela neustrezna in nekoliko pokroviteljska oznaka.  Kot gledalka, naslovljena kot mali človek, sem vedno rahlo užaljena. 

Imeli smo še nekaj  internih pravil: 

– Nikoli ne sprašuj sogovornika: "Kakšni so vaši občutki in pričakovanja?"

– In nikoli ne končaj prispevka: "Več bo pokazal čas."

V oddaji v torek  bodo govorili tudi nekdanji obrazi hiše, voditelji 24 ur in voditelji in ustvarjalci zabavnih oddaj.

Boštjan Lajovic, zdaj predstavnik za stike z mediji na ministrstvu za infrastrukturo: "Nekateri so dvomili, meni pa se je zdelo, da je Slovenija tako velik trg in toliko odprta družba, da potrebuje televizijo, ki bo malce drugačna."

Jonas Žnidaršič, človek mnogih talentov in znanj, serijski prejemnik nagrade viktor: "Ha ha, mislim, da so to samo vaši verjeli. Mi smo to spremljali z zanimanjem, kaj pa je zdaj to, a je Amerika prišla, no, bomo videli, kaj bo iz tega nastalo ... in je."

Boštjan Lajovic: "Nekateri so dvomili, meni pa se je zdelo, da je Slovenija tako velik trg in toliko odprta družba, da potrebuje televizijo, ki bo malce drugačna."
Boštjan Lajovic: "Nekateri so dvomili, meni pa se je zdelo, da je Slovenija tako velik trg in toliko odprta družba, da potrebuje televizijo, ki bo malce drugačna." FOTO: POP TV

Slovenija je v marsičem zelo tradicionalna družba in tako je tudi pri gledalskih navadah, osrednji Dnevnik RTV Slovenija je bil za večino Slovencev zakon, nekaj, kar pogledaš pred spanjem, potem pa je v to s POP TV vdrla, ja, Amerika in v nekaj letih temeljito spremenila gledalske navade Slovencev. Zdi se mi, da se je, tako kot včasih v umetnosti, kakovost tudi pri novinarskih prispevkih nekako povezovala z veliko mero dolgočasja. Bolj je nekaj duhamorno, bolj lahko velja za vsebinsko in globoko. Kar je seveda nesmisel. Del očitkov POP TV gre tudi na ta račun. Zdrsi so bili,  včasih si čutil jezo ali sram, ampak na koncu je vendarle ob naših programih splošen občutek uravnoteženosti.

Na primer to, kar zdaj že nekaj let delata Fokus in Inšpektor. Samo en primer. Da prepričaš gledalce, da v polnem številu gledajo skoraj 20 minut dolg pogovor s pevcem sevdalink iz Bosne, in to pevcem, oblečennim v krilo, ki govori o strpnosti, in jih navdušiš, ne vseh seveda, ampak večino, to je spoštovanja vreden dosežek.

V teh letih se je način gledanja, branja zelo spremenil, pozornost ni več kratka, nasprotno, zelo gledani so daljši, zahtevnejši prispevki."Če smo takrat rekli, da živimo v zapletenih časih, so ti časi zdaj samo še bolj zapleteni in je potreba po nekem poglobljenem novinarstvu samo še toliko večja." (Suzana Lovec, urednica rubrik Fokus in Inšpektor)

Z leti se je zgodilo to, da kratke, zgoščene vsebine dobiš kjerkoli, takoj, ko se zgodijo. Zato moraš ponuditi neko dodano vrednost, kontekst, analizo, znanje, raziskovanje, odkrivanje, dejstva, točnost. Tudi komentar, čeprav je to lahko dvorezen meč. Ker gre lahko seveda v katerokoli smer. Primer, ki ni iz novinarstva, ampak iz politike. Kar nekaj časa je del javnosti nagovarjal in rotil predsednika republike, naj se vendarle javno opredeli do nekaterih perečih problemov v naši družbi. Ko je to nazadnje storil, pa je bilo to na način, ki si ga ti, ki so ga nagovarjali, prav gotovo niso želeli.

"Prispevki so bili kratki, dinamični. Še več novosti je bilo, bolj smo na primer izpostavili posameznika."
"Prispevki so bili kratki, dinamični. Še več novosti je bilo, bolj smo na primer izpostavili posameznika." FOTO: POP TV

Eden možnih odgovorov za prihodnost novinarstva, o katerem razmišljamo, je tudi konstruktivno novinarstvo, gre za to, da objaviš več pozitivnih novic. Ne zato, da bi si zatiskal oči pred slabimi novicami, ampak za to, da te niso prevladujoče, da ne postane vse kot nekakšen bel šum, vse enako grozno in na koncu vse nepomembno.

Ponuditi pa moraš tudi ritual, zabavo, spektakel, reševanje problemov in empatijo. Veliki mediji niso več varuhi tega, kaj bo prišlo v javnost in kaj bo spregledano. Zato moramo biti kritični, razbijati mite, nastavljati ogledalo pojavom, včasih tudi na oseben način.

"In vprašajmo se: Je to stališče tudi nas Slovenk in Slovencev? Je to nekaj, kar bi vi učili svoje otroke? In sam kot kristjan dodajam še to: ta zapis nima nobene povezave niti z  vero, gre enostavno za zlobo in pritlehen rasizem, in to moramo kot družba jasno zavreči." (odziv voditelja oddaje Svet na Kanalu A Gregorja Trebušaka  na odkrito rasističen sestavek v eni od revij)

Že skoraj od začetka POP TV, posebej pa še v letih kasneje, je bilo veliko napovedi, da so televiziji šteti dnevi, da jo bodo povozile sodobne tehnologije, drugi kanali informiranja. Na splošno pa televizija še nikoli ni bila v tako dobri formi. Ni največja grožnja tehnologija, zdaj smo se že prepričali, da televizijski medij ni kot dodo ptica, zna se prilagoditi. Nov in star sovražnik so avtoritarni oblastniki, vlade, ki vidijo neodvisno novinarstvo kot grožnjo svoji oblasti. Zato sta pomembni tudi odpornost in povezanost kolektiva.

"POP TV mi je bil kot drugi dom, ni bilo težko biti v službi, bil je kolektiv, ki ga nisem nikoli več srečala, nekaj izjemnega." (Tamara Vonta, nekdanja voditeljica 24 UR)

To so bili začetki, pionirski časi, ustvarjali smo nekaj novega. Zdaj je odvisno od nas, da to, kot kolektiv, ohranimo.

POP TV, 25 let, in štejemo naprej!

Koronavirus pasica november

Posebno oddajo Preverjeno v luči praznovanja 25-letnice POP TV si lahko v celoti ogledate na VOYO.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pascalo70
16. 12. 2020 15.02
-1
mene zanima če kdaj pogledate kaj govorite, samo na primer zadnje tri mesece, eno te isto, dan za dnem, vedno ustrahovanje, vedno iste teme, semaforji...pri tem niste nič inovativni, pozitivni, motivacijski...prej nasprotno....če ljudje ne bi gledali tv ali poslušali radio sploh ne bi vedeli da obstaja korona in svet bi tekel lepo naprej...tudi tehnologija bo enkrat odpovedala in takrat bo še kako prav prišla zdrava kmečka pamet.
rode 666
14. 12. 2020 16.07
+3
Ob 30 letnici se vidimo v Budimpešti.
Buco -
14. 12. 2020 14.13
+4
25 let? Če je tor res, nisem opazil razlike. Iste face, da ne rečem kake, ista retorika, pretiravanje, navijanje za svoje. Isti program, afneguncanje, etc. le da ste nehal sabotirat zvezdnike, ki ste jih plasirali na trg. be-pop pa to
Mojca1313
14. 12. 2020 13.11
-1
Čestitke! :)
Important notice
14. 12. 2020 10.45
+1
Samo še število turških in ostalih low cost nadaljevank morate zmanjšati, pa se vas bo morda že dalo SPET gledati.
Important notice
14. 12. 2020 10.42
+1
Imeli smo še nekaj internih pravil: – Nikoli ne sprašuj sogovornika: "Kakšni so vaši občutki in pričakovanja?" – In nikoli ne končaj prispevka: "Več bo pokazal čas." ................ In zakaj ste ta pravila prenehali upoštevati?
Samo gasssss...
14. 12. 2020 10.00
+5
No pa sem dočakal novi dan in lahko podam komentar pod to vašo temo. Glede na to da ste me včeraj po demokratično izraženi kritiki izbrisali in to 22.14. pač nadure pa to.😂 Vi ste kot medij 0. Ste le še bleda senca izpred 25 ih let. Takrat ste boli medijski revolucionarji sedaj pa ste ... Hhehheh ne smem napisat ker kritik ne sprejemate. Lahko pa namignem prva črka je k.... od ov..
mačo123
14. 12. 2020 09.27
+4
Edina dobra stvar na POPu risanke in vreme.Upam da vas bo novi lastnik spravil k pameti.Na Češkem mu je to uspelo.
VirusX
14. 12. 2020 08.06
-1
Mene nekaj zanima, zakaj moramo tisti, ki smo ateisti plačevati verskim uslužbencem take enormne dodatke, glede na to da oni ne prispevajo k DDV v državi? Mene če ne zanima časopis Slovenske novice, pač ne plačujem naročnine in ne dobivam časopisa. Pri nas bi mogli uvesti da prispevke za verske ustanove pač plačujejo samo verniki....
VirusX
14. 12. 2020 08.07
-1
Potem zaradi mene lahko od vsakega gospodinjstva pobirajo po 200 Eur
staridida
13. 12. 2020 21.49
+1
marker1
13. 12. 2020 21.02
+6
Petindvajset let kontinuitete socializma. Objektivnost je za vas misija nemogoče.
mačo123
13. 12. 2020 18.18
+14
Uroša Slaka sem vedno imel za zelo dobrega in objektivnega novinarja in voditelja.Kako je mogoče da te potem tak človek tako razočara in pade tako nizko.Postal je eden najbolj hujskaških novinarjev.
Samo gasssss...
13. 12. 2020 21.59
+3
Samo res. Vsaj ta stari kader se je spremenil 💯
lotmerzanec
13. 12. 2020 18.12
+9
Mislim,da ste dobili oceno nas državljanov!! Jaz bi se nad temi pisanji ljudi zamislil in naredil nekaj na mestu uredniške politike!! Vendar okrepajte hitro saj ste ogromno škode naredili temu narodu!! Zapomnite si ljudi je lahko nahujskati,da se spopadejo med sabo vendar se močno bojim,da ne boste v stanju ljudi zopet pomirtiti!!
bema1201
13. 12. 2020 18.05
+11
Čehi so se znebili komunizma v svoji državi, upam da bodo to naredili tudi na POP TV, da ta medij spet enkrat postane objektiven, kot je bil kar nekaj let nazaj.
Kollerik
13. 12. 2020 18.56
-1
Čehi so spet dobili nazaj komuniste v obliki prefarbanih komunajzarjev, zato jim nerežimski mediji ne sedejo. Objektivnost merjeno s strani komunajzarske hunte je iluzija vseh iluzij...
mačo123
13. 12. 2020 17.01
+14
To kar delate na Pop je podlo in zaskrbujoče.Da se taka televizija kot ste, loti hujskanja je skrajno umazano.Ne vem,kako so vam nekoč dobri novinarji podlegli.Denar je res sveta vladar.Če boste tako nadaljevali,ne boste več dolgo.
Kollerik
13. 12. 2020 18.57
-7
Treba bo v POP-tv ju narediti red v hiši in čim prej zmetat ven janšistične pijavke, ki so se tja prisesale in delajo zdraho. BudimpeštaTV ne zanima nikoga razen, slovenske skrajne janšistične desnice
Paskakvali
13. 12. 2020 16.46
-11
Hehe....ko Janez nagoni svoje cucke bevskat........drugače pa....še na mnoga leta POP TV!!!!!!!!!!!!!
bonkintos
13. 12. 2020 16.51
+11
še na mnoga...Ja pa cepijo naj direktorico in njenega moža z antijanša cepivom.
bonkintos
13. 12. 2020 16.02
+12
Od prvega večera ko se je vlada vsedla na prvo sejo ste začeli nabijati po njej...Spomnite se kolikokrat ste nam gledalcem vsiljevali posnetke prve seje ko si je vlada nataknila maske...od takrat naprej ste se z vso močjo napadanja ..laganja..neresničnih navedb lotili nove vlade in tako ste sam sebe povzročili največjo škodo saj ste normalnim gledalcem vsiljevali največrat pretirane laži...ODPIS 40 MILJONOV EU ŽUPANU JE BILO ZA VAS NEPOMEMBNO TOLIKO O NEODVISNIH MEDIJIH.
mačo123
13. 12. 2020 15.29
+9
Bili ste dobri.Sedaj pa nič od tega.Ste navadno levičarsko trobilo.Pa še plačevat vas moramo.Upamo,da vas bo nov lastnik spravil k pameti.
Ultra bass
13. 12. 2020 13.24
-3
Za banana državo ne potrebuješ nujno banan, dost je že če je opica na čelu države.
bema1201
13. 12. 2020 12.23
+18
Pred leti je bila na POP TV še svoboda govora, danes ni več tako. Ta medij več ne dovoli da izraziš svoje mnenje. Škoda in to ravno na 25 obletnico.
Ultra bass
13. 12. 2020 13.18
+2
Se strinjam, bolj papežki so od papeža trikrat so mi brisali kritiko glede dostopnosti frizerskih storitev za prvorazredne in drugorazredne.