Preverjeno

Zasebni detektiv zaposleno v času bolniške spremljal na vsakem koraku

Ljubljana, 11. 02. 2020 18.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Darja Tibaot Ciringer
Komentarji
332

Ali direktorji lahko nadzirajo zaposlene v času bolniške odsotnosti? Detektivski nadzor zaposlenih v času bolniške je zakonit, a to, kar se je dogajalo zaposleni v vladni službi za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, se zdi skoraj neverjetno.

Nekdanja ministrica za kohezijo Alenka Smerkolj, ki je postala znana predvsem po eksotičnih službenih potovanjih, je izdala lastnoročno napisan list papirja, s katerim je za sledenje zaposlene odobrila do 9000 evrov. Detektivi so ji sledili več kot mesec in pol, s fotografijami in videoposnetki pa so zabeležili popolnoma vse, kar je počela - od sprehodov v gozd do nakupov. 

Celotni prispevek si lahko ogledate na Voyo.

Ker je nadrejeni želel preveriti, ali zaposlena v službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko krši bolniško odsotnost, je namreč najel zasebnega detektiva. 

Kot pove predsednik sindikata državnih organov Frančišek Verk, je detektiv zaposleno zalezoval, jo slikal (tudi njene bližnje) in spremljal vsak njen korak. V več straneh dolgem zapisniku je zapisano vse, kar je mesec in pol počela zaposlena v času bolniške. Tudi to, da je kupovala tapete. 

Zasebni detektiv je spremljal vsak korak omenjene zaposlene (fotografija je simbolična).
Zasebni detektiv je spremljal vsak korak omenjene zaposlene (fotografija je simbolična). FOTO: Shutterstock

"Vsakič, ko sva se srečala, je bila bolj uničena, ker je ves čas razmišljala o tem, kaj vse so utegnili njeni zasledovalci posneli," pripoveduje Verk. A njeni zasledovalci pri zdravniku niso preverili, da zaposlena v resnici ni imela nikakršnih omejitev gibanja, hkrati pa bi jo lahko spremljali samo prvih 30 dni bolniškega staleža. V tem času namreč delodajalec plačuje nadomestilo plače. 

Zaposlena je bila medtem na bolniški že več kot 50 dni. Ob vsem tem pa je nenavadno, da je nekdanja ministrica za kohezijo Smerkoljeva za ta primer izdala kar ročno zapisan dokument, ki dovoljuje, da za sledenje z detektivom potrošijo do največ 9000 evrov. 

Zadevo smo preverili v službi vlade za razvoj, kjer so nam potrdili, da je ministrica dokument res napisala.

Detektivski nadzor ni pokazal nič posebnega. Primer je zdaj na sodišču. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (332)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pravi?nik2
24. 07. 2020 12.05
+2
Zdravstvena kartoteka je tajna.Le z sodnim nalogom je mogoč vpogled.Delodajalec naroči detektivu sledenje zaposlenega,zaradi suma kršitve bolniškega staleža.Za utemeljitev suma je potrebno imeti podatke o zdravstvenem stanju zaposlenega,ki pa so tajni.Kar pomeni,da je odrejeno sledenje,protizakonito dejanje na legalen način.Zagovarjal sem delavko v postopku odpovedi zaradi kršitve izrabe bolniškega staleža.Odvetnik družbe pove.Na sliki je dobro videno,da obešate perilo na balkonu in vozite avto,kar je kršitev bolniške.Na moje vprašanje,kdo vam je posredoval podatke o zdravstvenih omejitvah,katere ji očitate,je odpoved padla v vodo in sledilo je opravičilo.
anakondabox
03. 03. 2020 07.41
+3
Najprej naj zaposlijo (po prejšnji preverbi) ministre, ki so moralno-politično neoporečni, pa ne bo treba najemat nobenih detektivov. Tako pa ne zaupajo drug drugemu, ker je imel skoraj vsak že prste v marmeladi in sledi vohunjenje. #taktiziranje
Transformerji
13. 02. 2020 11.44
+10
Kdo je bolj pokvarjen? Prav gotovo ministrica - obe pa prejemata plačo iz davkoplačevalskega proračuna. Za mene je to samo del gnojne jame.
Roman M.
13. 02. 2020 11.42
+13
Meni so "inšpektorja" poslali na dom leta 1997, imel sem zlomljeno nogo in nikakor ne bi mogel voziti kamiona. Ampak inšpektorček ni mogel počakati da pridem vsaj na balkon (privat hiša), ampak se je prej odpeljal in v podjetju izjavil da me ni bilo doma, niti pri zdravniku. Zadevo smo kasneje razčistili, delodajalec je pa "inšpektorčka" odpustil...
Iluzionist
13. 02. 2020 11.16
+13
Sodelavka samo stopi na travnik in se podrgne s cvetovi in je naslednji dan že vsa rdeča in zatečena. Ko ji je osebna zdravnica rekla, da ji ne bo več dajala bolniških, je zamenjala zdravnika in sedaj hodi k moškemu, ker slednji ni preveč pozoren na ženske trike.
Bofur
13. 02. 2020 11.03
+24
Meni ti paranoični delodajalci, ta novodobna kobajagi slovenska podjetniška elita, niso najbolj gladki. Smisel je imeti zadovoljnega delavca. Ampak za tak miselni preskok je treba imeti tudi nekaj v glavi. Ne pa samo, kdaj bom plačal lizing za novega pasata in kdaj bom šel na Maldive se potapljat, da se lahko ponašam pred drugimi, delavca pa itak predobro plačujem ... Če si vzameš bolniško, je to zato, ker bolniško potrebuješ. Dejstvo je, da na delovnem mestu izgorevamo. Pregorelost pa vodi v manjšo delovno storilnost, manjšo kakovost, manjši dobiček nenazadnje. Mislim, da je bolniška v vsakem primeru upravičena. Treba se je vprašati, kaj je narobe s podjetjem, da gredo ljudje na bolniško.
Uporabnik1211614
13. 02. 2020 11.02
+11
Če ima čisto vest in je vse po PS, je nima kaj skrbeti!
Jožajoža
13. 02. 2020 10.16
+8
finančno stanje javnih uslužbencev bi bilo potrebno postavit pod drobnogled. javni uslužbenci,še posebaj policaji, se obnašajo kot bogovi oz kot naši politiki,
Zmaga Ukrajini ...
13. 02. 2020 10.09
+16
Treba je vedeti, da obstajajo različne bolezni, zaradi katerih zdravnik potrdi bolniški stalež. Velika razlika je npr. med gripo, angino, ali prehladnimi obolenji, kjer se pričakuje, da delavec z visoko vročino leži doma in si lajša simptome ter npr. rakavimi ali depresivnimi delavci, pri katerih mirovanje doma, ne samo, da ni nujno, pač pa je celo zaželeno in "zapovedano", da hodijo na sprehode, v naravo, so aktivni, itd... Vendar to ne pomeni, da gre delavec lahko kar na potovanje. (Ožjega) kraja bivanja v nobenem primeru ne smeš zapuščati brez predhodne ODOBRITVE ZDRAVNIKA. Skratka delavec je dolžan poskrbeti za svoje zdravje v skladu z zdravnikovimi navodili in vse delati v smeri izboljšanja svojega zdravstvenega stanja, in če to pomeni daljše sprehode, mora delavec to pač početi. Res pa je, da je nekaj nejasnosti in nedorečenosti v primeru obiska trgovine z živili (ne nazadnje moraš tudi do zdravnika sam stopiti in čakati v njegovi čakalnici, tudi po zdravila moraš stopiti v lekarno,... itd, ali ne?). Skratka, imaš eno in drugo skrajnost. Včasih so delodajalci "trdi" oz. nevedni in zato delajo napake, ki tudi veliko stanejo (kot v tem primeru), imaš pa tudi delavce, ki izkoriščajo bolniško odsotnost namesto dopusta. Tudi pri nas je ena izgubila službo, ko je delodajalca obvestila o bolniški odsotnosti, nato pa šla za božične praznike na Laponsko in veselo objavljala fotke božičkov, jelenčkov, sani, itd., na svojem fb profilu. Ali pa v neki osnovni šoli je učiteljica prijavila bolniško, nato pa so jo med vikendom njeni kolegi opazili na nekem kulturnem dogodku v drugem kraju,... hitro je sledila izredna odpoved. Skratka vse je odvisno od vrste bolezni in točne opredelitve poteka zdravljenja ki izhaja iz potrdila zdravnika.
Von_Clausewitz
13. 02. 2020 09.49
+9
Gospoda bluzi o pravicah, tako kot mediji. Pa niso to več narodne fabrike, da bodo postavljali pogoje eni navadni delavci=suženj ! Danes je problem, da ljudje prihajajo v službo po plačo in ne zaslužit plačo. Imamo v Izoli delavca iz JP, ki je bil 28 let na bolniškem od 35 let delovne dobe....TO JE DELOVNA SILA !
Von_Clausewitz
13. 02. 2020 09.44
-5
Seveda, da lahko nadzira...zakaj pa ne bi ? Tvoje pravice ? Tvoje pravice so ? Odpri si svoje podjetje pa se igraj s tvojimi pravicami !
cirenij
13. 02. 2020 09.39
+16
Mojemu sorodniku je bilo s strani zdravnika priporočeno gibanje v naravi v času bolniške. Je prišel kontrolor, ga ni bilo doma, je bil v parku in je napisal kar dolg dopis. Ko se je zavarovalnici to obrazložilo, je bilo vse o.k.
xmp125
13. 02. 2020 11.48
+6
Zdravnik v karton točno zapiše kaj je dovoljeno in kaj ne, tako da tu ne more biti nobenih nesporazumov.
štrekeljc
13. 02. 2020 09.19
+4
Slovenci se imamo za pridne in delovne. No, tako mnenje imamo o sebi. Ampak ko prebiram komentarje dobivam drugačen občutek: da večina podpira lenuhe in simulante. Slovenci torej nismo pridni, ampak lenuhi.
sharm33
13. 02. 2020 12.17
+7
Niso vsi pridni ali vsi lenuhi. Imam 30 let delobne dobe. 24 let zaposlena v privat firmi, sedaj imam 6 let svoj s.p. Pred 20 leti bila 6 tednov na bolniški zaradi operacije žolčnih kamnov in 1x 14dni zaradi pljučnice. Vse prehlade, gripe, angine ( manjkala 2 do 3 dni) sem prinesla noter z urami, ker se mi niti k zdravniku ni dalo iti.... 30 let delam tudi vse sobote. Ves denar od delovnih sobot in še kakšne nadure v času dopusta sem dajala na stran. V 30 letih se je nabralo skoraj 70.000€. Kupila sem nepremičnino, ki jo bom oddajala, da bom v penziji lažje shajala. In zdaj je večinoma prijateljev "fovš". Govorijo, da meni je lahko, ker imam s.p. Bla bla bla. Vsem sem povedala enako in sicer: ko ste vi vsak vikend hodili na morje, smučat, v toplic sem jaz delala, zato zaprite usta, ker ste..... vsi so se mi smejali kaj mi je, da delam v soboto, če pa imam s.p. ?? Nič mi ni. Jaz sem ena tistih, ki ne bo na socialki in, ko bom v penziji bom lahko šla v toplice, pa na morje in mi ne bo treba gledat na vsak evro. Sicer pa pregovor pravi: kakor si boš postlal, tako boš ležal.
Bofur
13. 02. 2020 09.14
+17
Če je imela gospe težave s hrbtenico, operacija hernije in podobno, se celo priporoča v času bolniškega staleža GIBANJE !
VolilecSlo
13. 02. 2020 08.21
+22
Podjetniki si ne moremo privoščiti tako visokih stroškov, tudi če ti zaposleni dokazano krade robo in jo prodaja na bolhi. Ne moreš dokazati nič, če blago nima serijske številke. Če blago označiš in za kupca pošlješ prijatelja, ki odkupi takšno blago in transakcijo na skrivaj posnameš in nato želiš na podlagi dokazov dotičnega zaposlenega KI KRADE odpustiti, ti grozi visoka kazen!?!? NAROBE SVET!!! LOPOVI (in tudi namišljeni bolniki) ŠE NIKOLI NISO BILI TAKO ZAŠČITENI.
VolilecSLO1
13. 02. 2020 10.20
+20
Minuse so dali verjetno tisti, ki nimajo čiste vesti. Naj pojasnim! Ko je dotični zaposleni dojel, da vemo da krade, so se pričele namišljene bolniške BREZ kakršnega koli razloga. Prej nikoli ni bil bolan, delal je vedno na toplem in nikoli pod stresom z veliko svobode z izhodi za kavo... da ne omenjam nadpovprečno visoke plače in nagrad ob koncu leta za njegovo izobrazbo in delovno mesto. Bil je član kolektiva in nazadnje so ostali zaposleni zahtevali, da ga odpustim. No tudi to ni tako lahko kot bi si kdo mislil. Obvezno smo morali najeti odvetnika. Le čemu je temu tako, da niti lastnik skupaj s 100% soglasjem zaposlenih ne moremo odpustiti človeka, ki nam kvari delovno okolje???
Intelektus
12. 02. 2020 21.05
-9
kamasutra .. Ce obstaja SUM, se pooblasti detektiva za nadzor bolniske. Sicer pa zaradi neke bolecine v roki, ne bo tako dolgi stalez. V taksnih primerih se naroci detektivu za kontrolo staleza. Ravno danes sem jih nekaj opravil, ze sama pojava detektiva na vhodu, nanese strah zaposlenemu.
Intelektus
12. 02. 2020 21.02
yokte .. Gre za navaden paket oz. pismo in niti ne vem, kaksno pojasnilo se tle potrebuje...
Yokte
12. 02. 2020 20.42
+7
Danes 12.02.2020 sem od pošte Slovenije prejel sporočilo o prispelem pismu, v katerem me pošta Slovenije obvešča, da vam je bila dne 13.02.2020 poizkušana vročitev priporočenega pisma Xxxx . Navedeno pismo 25000-18700-xxxxx/2019/ 9. lahko osebno prevzamete na pošti, danes od 16 do 28 ure. Prosim za komentarje in pojasnila. Hvala
ćurkl
13. 02. 2020 08.19
+3
Imam vprašanje. A si ti sploh opravilno sposoben??
DeDa46
13. 02. 2020 10.25
+6
Zmoču se je poštar in napsal 13.2. namesto 12.2. Doooh
Uporabnik215111
12. 02. 2020 19.28
-12
Jaz imam napovedane bolniške. Sicer mi zaposleni ne upa sam povedat....ampak izvem po ovinkih. Boli me roka, delam fizično pove zaposleni gospodu v belem plašču, ta mu odobri bolniško z izhodi in se lahko pod nosom obrišem.
Jožajoža
12. 02. 2020 19.28
-4
uslužbenci javnega sektorja,še posebaj policaji in vojaki,si uredijo bolniško, potem pa hodijo delat v avstrijo.
Svetec 2021
12. 02. 2020 20.35
+32
Pol pa jih prijavi če veš da to delajo v prazno govorit je brezveze
DeDa46
13. 02. 2020 10.26
+1
Joža, zbriši račun in podari vse elektronske naprave... Priporočam kot zdravnik.