12°C

Črnuškim vrtičkom bije plat zvona

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
AVTOR
Anamarija Krese /
KOMENTARJI
40
V začetku septembra so na območju Črnuč, tako levega kot tudi desnega brega Save, na vrata nelegalno postavljenih ograd in vrtnih lop začeli trkati prsti mestnih inšpektorjev. Po vrtičkarskem naselju so začeli obešati obvestila in pozive, naj lastniki nelegalnih objektov te podrejo, v nasprotnem primeru dobijo kazen, ki lahko doseže celo vrtoglavih 4000 evrov.

Vrtički se nahajajo namreč na območju, kjer ni dovoljeno ničesar razen gozda, in za povrh vrtički že tako sodijo na le urejena vrtičkarska območja, pojasnjujejo na Mestni občini Ljubljana (MOL). Zato bodo 300 nelegalnih objektov tam podrli.

Črnuška saga se sicer vleče že vrsto let. Tu se je pred desetletjem ustvarilo vrtičkarsko naselje. Med skrbno urejenimi vrtovi so si nekateri postavili prave vikende in celo bazene. Zato je takratni republiški inšpektorat odredil, da se morajo vsi objekti tam podreti. Na okope in v bran svojim malim oazam miru so se postavili vrtičkarji s transparenti in prepevanjem Zdravljice, a morali pod zakoni kloniti. Objekti so začeli padati jeseni 2008, sledilo pa je še rušenje leta 2012. Po tem času pa so počasi spet vzniknili.

Če ste oddajo zamudili, si jo lahko ogledate na Voyo.