24°C

Išče se princ na črnem konju

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Adi Omerović /
KOMENTARJI
6
Do stikov so bili v zadnjem letu upravičeni predvsem tisti, ki imajo tradicionalne partnerske odnose in družine. V oddaji Preverjeno so izpostavili zgodbe posameznikov, ki so v času epidemije iskali ljubezen.

Princ na črnem konju
Princ na črnem konjuFOTO: Shutterstock

Na Mirovnem inštitutu so opravili raziskavo in ugotovili, da sta med prvim in drugim valom kar dve tretjini parov namerno kršili prepoved gibanja, da bi lahko ohranjali stike. V zadnjem letu se je tudi zaradi ukrepov dobrih 20 odstotkov parov razšlo. Pri tradicionalni družini je le šest odstotkov vprašanih poročalo, da se je partnerski odnos poslabšal. Samske je država pri ukrepih spregledala, izpostavi sociolog, dr. Iztok Šori. "Imamo okoli 300.000 enočlanskih gospodinjstev in ti ljudje so načeloma, če so bili pridni in se držali ukrepov. že ves čas sami."

Samski so zaradi socialne izolacije primorani iskati partnerja na internetu, meni Luka Kogovšek,ustanovitelj portala Ona-on, ki ga uporablja 200.000 Slovencev. V zadnjih mesecih so beležili velik porast uporabnikov."Zdaj, ko zmenkov v živo praktično ni, so se tudi moški pripravljeni veliko več pogovarjati po spletu in nadomestilo za prvo srečanje v živo je avdiovideo zmenek po telefonu z mobilno kamero."

Ljubezen je nekaj, za kar se je vredno truditi. Zaradi prepovedi in omejevanja stikov epidemija spreminja naše odnose, je prepričana sociologinja in antropologinja, dr. Lucija Mulej. "Po moji presoji se med epidemijo ne osredotočimo le na sebe, ampak gledamo z vidika človeštva in to je zelo pomembnofokus je decentraliziran in to pomeni neko novo sočutje, nov način delovanja."

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Pred desetimi leti je bilo od 100 Slovencev 39 samskih, 47 poročenih, 6 razvezanih in 8 ovdovelih. Lani je bilo 41 samskih,  44 poročenih,  7 razvezanih in 8 ovdovelih.

Ljubezen je globoko čustvo, ki nas spremlja od otroštva. Profesor fiziologije, dr. Gregor Majdič,je avtor nove knjige Sorodna duša v biologiji. Izpostavi živalske mehanizme, ki pri partnerjih ustvarijo navezanost. Voluharji imajo podobno kot ljudje monogamna razmerja. "Ko so raziskovali, kaj pri teh vrstah vpliva na to, da posamezni samčki ostanejo s samičkami, so ugotovili, da je to zaradi hormonov oksitocin in vasopresin. Pri samicah voluharicah oksitocin sproži navezanost na samčka, pri samčkih pa vasopresin sproži navezanost na samičko."

Ob nabrežju Ljubljanice smo opazili nenavaden oglas: "Išče se princ na črnem konju."  

Pasica preverjeno