Preverjeno

Išče se princ na črnem konju

Ljubljana, 20. 04. 2021 10.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Adi Omerović
Komentarji
5

Do stikov so bili v zadnjem letu upravičeni predvsem tisti, ki imajo tradicionalne partnerske odnose in družine. V oddaji Preverjeno so izpostavili zgodbe posameznikov, ki so v času epidemije iskali ljubezen.

Princ na črnem konju
Princ na črnem konju FOTO: Shutterstock

Na Mirovnem inštitutu so opravili raziskavo in ugotovili, da sta med prvim in drugim valom kar dve tretjini parov namerno kršili prepoved gibanja, da bi lahko ohranjali stike. V zadnjem letu se je tudi zaradi ukrepov dobrih 20 odstotkov parov razšlo. Pri tradicionalni družini je le šest odstotkov vprašanih poročalo, da se je partnerski odnos poslabšal. Samske je država pri ukrepih spregledala, izpostavi sociolog, dr. Iztok Šori. "Imamo okoli 300.000 enočlanskih gospodinjstev in ti ljudje so načeloma, če so bili pridni in se držali ukrepov. že ves čas sami."

Samski so zaradi socialne izolacije primorani iskati partnerja na internetu, meni Luka Kogovšek, ustanovitelj portala Ona-on, ki ga uporablja 200.000 Slovencev. V zadnjih mesecih so beležili velik porast uporabnikov. "Zdaj, ko zmenkov v živo praktično ni, so se tudi moški pripravljeni veliko več pogovarjati po spletu in nadomestilo za prvo srečanje v živo je avdiovideo zmenek po telefonu z mobilno kamero."

Ljubezen je nekaj, za kar se je vredno truditi. Zaradi prepovedi in omejevanja stikov epidemija spreminja naše odnose, je prepričana sociologinja in antropologinja, dr. Lucija Mulej. "Po moji presoji se med epidemijo ne osredotočimo le na sebe, ampak gledamo z vidika človeštva in to je zelo pomembno fokus je decentraliziran in to pomeni neko novo sočutje, nov način delovanja."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pred desetimi leti je bilo od 100 Slovencev 39 samskih, 47 poročenih, 6 razvezanih in 8 ovdovelih. Lani je bilo 41 samskih,  44 poročenih,  7 razvezanih in 8 ovdovelih.

Ljubezen je globoko čustvo, ki nas spremlja od otroštva. Profesor fiziologije, dr. Gregor Majdič, je avtor nove knjige Sorodna duša v biologiji. Izpostavi živalske mehanizme, ki pri partnerjih ustvarijo navezanost. Voluharji imajo podobno kot ljudje monogamna razmerja. "Ko so raziskovali, kaj pri teh vrstah vpliva na to, da posamezni samčki ostanejo s samičkami, so ugotovili, da je to zaradi hormonov oksitocin in vasopresin. Pri samicah voluharicah oksitocin sproži navezanost na samčka, pri samčkih pa vasopresin sproži navezanost na samičko."

Ob nabrežju Ljubljanice smo opazili nenavaden oglas: "Išče se princ na črnem konju."  

Pasica preverjeno
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
20. 04. 2021 19.10
-1
Pri človeku ne gre za hormon, ki bi vezal samo na enega partnerja, ampak smo bolj podobni opicam. Alfa samec bi lahko imel vse samice, ostali pa nobene. Zgodi se potem, da alfa samec obere vse, vendar se pri nobeni ne ustali, ženske pa razočarane, poklapane, delajo lepotne operacije in hujšajo. Zadevo je lepo opisal dr. Jordan Peterson. Mi imamo civilizacijsko normo, da smo samo z enim. Če bi živeli v drugi civilizaciji (muslimani), bi jih imeli toliko, kolikor bi jih lahko preživeli (ogromno več, harem). Torej ne gre za hormon, čeprav so hormoni vzrok, da iščemo nasprotni spol.
Bratomil
20. 04. 2021 14.02
Lep, visok, atletske postave, situiran, s svojim stanovanjem, brez otrok. Dol bi rekli "ta se još nije rodio".
abmam
20. 04. 2021 12.20
+1
išče se ..... , ha, ha, ha
ForeverDamned
20. 04. 2021 12.07
+1
pa kaj je to res... kdo sploh gleda to
CrushLow
20. 04. 2021 11.33
+1
nema princa, samo konju pride ... za kobilo ..