Preverjeno

Kaj se je zgodilo z lastnico kozmetičnega salona, potem ko je sama protestirala?

Ljubljana, 17. 11. 2020 14.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Darja Tibaot Ciringer
Komentarji
552

Urška Božič ima pedikerski in kozmetični salon v Domžalah. Komaj je odplačala salon, posel se ji je začel odpirati, že je udarila koronakriza. Iz jeze, da ne more delati, iz obupa, ko je slišala, da bo država samo prestavila prispevke, ne pa jih odpisala, se je popolnoma sama odpravila protestirat pred parlament.

"Bil je petek popoldne, po stanovanju sem iskala en karton, kamor bom nekaj napisala, da povem svoje, ker bruhanje negative po internetu ni moj način. Je bilo rečeno samo, da bodo prispevki preloženi, za obdobje dveh let, takrat pa mi je zavrelo. Sem se postavila na Trg republike in sem tam stala, hitro so prišli policisti. Identificirali so me, nekaj so se po 'voki-tokijih 'pogovarjali, ali me zdaj kaznujejo ali ne. So rekli: v redu, pustite jo, da tam stoji. In pol sem stala, večina ljudi, ki je šla mimo, me tudi pogledala ni," je opisala Urška Božič.

Poplava dela na črno

Potem so se začeli valiti odzivi po spletu. Kmalu zatem se je država odločila, da bodo odpisali prispevke vsem s.p.-jem. A Urška in njen mož, tudi z lastnim podjetjem, sta morala dejavnost zapreti. Poleti sta spet začela delati, zdaj je država znova zaprla vse dejavnosti. "Vse, kar so naredili, je samo poplava dela na črno. Mislim, da bi veliko boljše pogoje lahko zagotavljali, če bi delali v salonu po nekih strogih predpisih. Zdaj, ko se dela po garažah, dnevnih sobah, je veliko večja možnost prenosa virusa," pravi Božičeva.

Podobno pripoveduje tudi Kristijan Petek iz frizerske hiše v Celju. 20 ljudi ima na čakanju. Kot vodja Sekcije frizerjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) za celjsko regijo poudari, da jih moti predvsem to, da ni nikakršnega kompromisa, ki bi ga lahko sklenili z vlado. Da se po čudnem ključu odločajo, katera panoga bo delala in katera ne.

"Lahko rečem, da v vseh obrobnih državah, in tudi širše, frizerski saloni delujejo - seveda s sanitarnimi in razkuževalnimi ukrepi, kar absolutno mora biti,"  razlaga Petek. Prav te dni je dobil podatke za celjsko regijo – zaradi covida-19 je s poslovanjem prenehalo 438 gospodarskih subjektov, od tega je bilo 10 frizerskih ali frizersko-kozmetičnih salonov.

Daleč najbolj na udaru, sploh po številu zaposlenih in že zaprtih lokalih, pa je gostinstvo. Gostinec Blaž Cvar z več kot 200-letno tradicijo gostinstva v družini, na tej lokaciji 100-letno, sam je peta generacija. Je predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS. Zaskrbljen pove, da je od aprila do danes na področju gostinstva brez zaposlitve ostalo 6400 ljudi; če bi dodali še ostale panoge v turizmu, je skupno brez zaposlitve že 9600 ljudi.

Medtem ko pomoč države v Avstriji dobijo vsi, ki so zaprti, so pri nas pogoji, veliko je administrativnih nejasnosti, sami bi morali zaposlenim pokriti 40 odstotkov plače. "Osnutek pomoči, kot smo ga pred nekaj urami prvič videli, kaže, da ne bomo mogli obdržati zaposlenih," pove Cvar.

Ocenjujejo, da bi bilo lahko v naslednjih tednih, mesecih 20.000 brezposelnih v gostinstvu.  Med njimi je že 30 zaposlenih lokala Kucha. Po spletu je zaokrožilo pismo slovesa - zaprtje omenjenega lokala v Ljubljani: "Žal vam moram sporočiti, da se bistro Kucha ne bo več odprl. Ne Bežigrad ne Arkade. Drugi 'lockdown' je zabil žebelj v krsto. Se opravičujem za tišino in neodpisovanje v zadnjih treh tednih, ampak v viharju bankrota ni lahko najti zavetja."

Trije prijatelji so skušali ponuditi drugačno hrano, nepredelano, okusno, skoraj izključno vegansko. V kateri bi uživali vsi. Začeli so z bistrojem, dodali so svoje izdelke, skušali so zgraditi blagovno znamko. Vse bolj jim je uspevalo. Marec 2020 je obrnil njihovo zgodbo drugam.

Alenka Peterlin je ravno prejšnji mesec odprla svoj s.p. v Dolenjskih Toplicah. Do spomladanskega prvega zaprtja je imela redno zaposlitev 10 let, zaradi koronavirusa jo je izgubila. Prejšnji mesec ji je potekla pomoč Zavoda RS za zaposlovanje. Opremo je imela že od prej, zaposlitve ni bilo, zato je morala začeti delati. Oktober je poslovno cvetel. Zdaj studio sameva. "Zanimivo je, da se ravno v tem času povečuje povpraševanje po družinskem portretiranju, k meni prihajajo stranke iz vse Slovenije, različnih krajev in občin, ki pa zdaj zaradi omejitev NIJZ ne morejo priti." In ker je s.p. odprla šele prejšnji mesec, ni med prejemniki državne pomoči.

V oddaji Preverjeno smo tako s pomočjo številnih zgodb pokazali, kaj se trenutno dogaja z obrtniki, podjetniki, ki počasi obupujejo. In kako lahko morda najdete neko pozitivno zgodbo tudi zase.

Če ste oddajo zamudili, si jo lahko ogledate na Voyo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (552)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PlnkPanteR
23. 11. 2020 14.35
+1
To zapiranje teh in onih dejavnosti se mi zdi velika napaka, ker veliko več naroda se dnevno obrne po hipermarketih kot pri kozmetik, frizeraj salonih, gostilnah itd tedensko. Pa tudi, ko so delali eni in drugi v času koronce so gostinci imeli to in ono pravilo razdalja miz to in ono, potem vržeš pogled na hipermarket, se pa eni drugi skoraj naguzijo(se oproscam za grd izraz) da vzamejo hkrati instant polentico, pa ne upoštevajo te varnostne razdalje, enim je vse dovoljeno, drugim pa nič, zakaj?
Albatross
18. 11. 2020 08.40
+1
Vsak, ki ima 5 min časa, dobi svoj članek na tem portalu...vsem je približno enako, pa mi na kraj pameti ne pride, da bi šel stat pred parlament. Treba se je prilagodit in potrpet, ter izdatke zmanjšat na minimum...naj se jezi na Kitajsko, od tam je vse skupaj prišlo. Pa še to, če ima salon v Domžalah in je predvidevam od tam...je kršila odlok prehajanja med občinami...več bo kršiteljev, dalje bo vse skupaj trajalo in krog je sklenjen.
simonaas
18. 11. 2020 08.40
+1
Če nimas za 3 mesece rezerve za placat prispevke, bolje da se ne greš posla.
bozo27
18. 11. 2020 13.29
+3
Ste pa pameteni, bravo. Se vidi da nimate svojega podjetja. Jaz imam 4 zaposlene. Če zmanjšam stroške na minimum to pomeni 9000 eur mesečno (skupaj s krediti vezanimi na posel in fiksnimi stroški). Ker so me po odloku zaprli, sem upravičen do 3000 eur povračila in to z 1,5 mesečno zamudo. Se pravi so moji mesečni stroški vseeno 6000 eur + moji privat stroški cca 1000 eur. Že od marca ne delamo tako kot bi morali, saj sem na žalost v takšni branži ki so ga je korona ukrepi najbolj prizadeli. Sedaj pa seštejte 1+1 potem pa pametujete. Bi rad videl vašo reakcijo če bi vam, ker ste verjetno redno zaposleni vzeli vso plačo in še rekli da morate plačati vsak mesec 4 do 5 kratnik svoje plače. Ali imate toliko na zalogi????? Jaz še kljub temu nisem odpuščal, vi bi pa verjetno že objavili osebni stečaj!
Mejduš
18. 11. 2020 08.36
-1
VSAK BI RAD VODIL VLADO DA BI PA KAJ OKREPALI NA BOLŠE PA SE NEBO ZGODILO KJER SO ŠE VSI IZ JUGO.
Desno
18. 11. 2020 08.33
-5
ce nimajo rezerve naj zaprejo..... frizerji so mot zlatarji..
Fredi34
18. 11. 2020 08.19
-1
Dajte no. Naenkrat so frizerji in kozmetičarji največji problem v Sloveniji. Koliko vidim okoli sebe prav vsakod naštetih doma za zagrnjenimi zavesami veselo striže in manikira. Tako da nehajte že pljuvat po nepotrebnem.
Desno
18. 11. 2020 08.33
+0
PlnkPanteR
23. 11. 2020 14.27
To delajo od doma se ne strinjam, sicer ne bi šli v tak posel da imajo s.p. ob taki nenormalni neprivoščljivosti, ljubosumlju in vseh ostalih xy kompleksih vrjamem da si ne upajo tvegati niti pri tistih stalnih in zvestih strankah, ker mogoče so se te iste stranke že prej pohvalile kdo jih tako fino zrihta in v času korone res ne bi bilo težko dobiti take, ki zares delajo na črno, pluvat zna vsak, kaj pametnega za napisat pa zapestje folka...
Alpha23
18. 11. 2020 08.05
+1
Dobra je pa to...
txoxnxy
17. 11. 2020 21.50
-3
To pa je korupcija! Ko avtorica članka, ki cel dan visi na portalu, si ne more sama spucat svinjarije iza nohtov pa nastane takle neumen in neprimeren članek. Ko so zaradi bank prav tako propadli podjetniki in je bila slika veliko bolj bleda kot pri njej ni pa nihče nikomur stopil v bran.
xyz01
18. 11. 2020 08.10
+3
Minister za...kateri že - te vlade - po testu na COVID zaloten v kozmetičnem salonu na manikuri. Tudi on ne bo mogel nikoli spucati vse svinjarije, ki jo dela ta vlada.
Von_Clausewitz
17. 11. 2020 21.48
-3
Kje pa ste bili 30 let gospoda, ko smo krpali banke, odpirali podjetja za v stečaje, bake dajalenlredite kot da denar raste na trtah...da ne omenjamo levih totalno zgrešene gospodarske politike, kraje in še kraje... Kaj zdaj? Vi bi, da vam država brez ficka poplača vse nastale steoške ??? Manemoj🤣🤣🤣 jaz sem tudi podjetnik...ampakczabeazliko od nekaterih...sem delam pametne investicije za razliko os levoučnih...zdaj pa je tako, kdor je spravljal v nogavice innpametno investiral po malo...ta bo obstal...ostali pa volit spet levo smetalo...mprda bo jutri bolje🤣🤣🤣
nazaj v realnost
17. 11. 2020 21.39
+0
A boste poskrbeli, da bo oddajo videla tudi beovička?! Ker zaradi njenega sugeriranja janši je tako kot je. Tastara mora videt, kaj je naredila, morda bo edino tako še kaj upanja za naše gospodarstvo.
Stajerc22
17. 11. 2020 21.34
+7
Tukaj se samo vidi kako na limitu je naše gospodarstvo. Kako na limitu so plače majhnih SP-jev, stroški,...par mesecev še gre, več pa ne.
travc
17. 11. 2020 21.33
+4
Urska Božič...Ljudje so teleta ki se jim gre samo za svojo rit.
eurosapiens
17. 11. 2020 21.33
+7
kolikor se spomnim so v nemčiji taki spji v prvem valu dobili med 9 in 15 tisoč evrov ... in to takoj v roku nekaj dni ko so oddali vlogo ... pri nas to ni mogoče ker nam preveč pobere korupcija - 3,5 milijarde letno in to bi bilo ravno prav za podjetja ... ampak ne bo ker ljudje tako želijo
Krta?a 21
17. 11. 2020 21.29
+4
Da se razumemo. Krizo je naredila vlada s svojim kriminalnim in katastrofalnim ravnanjem in nikakor ne korona. Dokazov za epidemijo vlada enostavno nima. Laži desnih nikdar niso bili in ne bodo dokazi. Pa tud popravljanje zgodovine za nazaj ne...sam to je pa že druga tema...
Kristina1266
18. 11. 2020 08.39
Krtača tebi mora res bomba na glavo past.
xTheOnex
17. 11. 2020 21.26
-1
eni bi radi bli varni verusa drugi revščine oboje pa negre ...
nazaj v realnost
17. 11. 2020 21.43
+4
gre, gre, samo bi bilo treba zdravstvu trdo delat že poleti, pa so se po jajcih praskal in po hrvaški letal, reševal turizem, ja, to je blo na smrt nujno. da bi letal od lokala do lokala in lastnike, zaposlene učili, kako je treba pravilno izvest zaščitne ukrepe za njihovo individualno delovno okolje...ah dej no, to pa si mi že ne bomo šli, sej smo jim dali plakate, ki so jih moral naplepit na vhodna vrata. Za kozlat, res....
bic
17. 11. 2020 21.15
-2
Sevede ja, vsi bi gnar, pa sj ni država povzročila Covid krize... Pač svetovna kriza, Država naj preneha z financiranjem... Zdj bi vsi denar, pol bojo pa protestiral, kako luknjo je vlada povzročila... DOST je
Krta?a 21
17. 11. 2020 21.24
+6
Pejd nazaj v klet. Jajo ti bo nalil mal toplga mlekca.
Lojze Mcluis
17. 11. 2020 21.14
+2
ZL in ŠD voliti. Oni izvedejo nacionalizacijo, tovarn, podjetij, obrtnih delavnic, poberejo zemljo kmetom.... Pa ne bo več problemov.... Ja pa Kordiš bo nasledil Kardelja. Pa to. 😁
Sim?
17. 11. 2020 21.11
+5
Še bi pa sama delala na črno, kdo ji pa to brani...
bic
17. 11. 2020 21.18
-4
Eh sprenevedanje... Pol pa nov avto pa to...
travc
17. 11. 2020 21.36
+2
jani..
17. 11. 2020 21.09
+6
Ljudje delat na crno bo treba,kaj pa nam je kdj dala država gnila?? Usi sam kradejo pa si žepe filajo....
Božji hram
17. 11. 2020 20.54
+0
Eni res nastradajo...težko je