Preverjeno

Kaj se zgodi, ko jagenjčki obmolknejo

Ljubljana, 06. 12. 2020 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Alenka Arko
Komentarji
167

Tudi v Sloveniji smo dobili prvo domačo žival, ki se je okužila z novim koronavirusom, gre za belega dihurja. Pred nekaj tedni se je na Danskem in Nizozemskem zaradi okužbe zgodil pravi pokol, pobili so na desettisoče živali, minkov,  znanih po tem, da iz njih delajo krznene plašče, nerce. Njihova grozovita evolucijska smola je, da imajo prelepo dlako. Še dneve in dneve za tem je morje naplavljajo njihova trupelca.

Alenka Arko
Alenka Arko FOTO: Urša Premik

Pred časom smo v oddaji Preverjeno objavili simpatično zgodbo, glavni junak pa je bil prašič. Čisto običajen pujs, kot jih lahko srečaš kjerkoli na podeželju. Ta pujs pa je bil domača žival. Živel je v hiši, njegova skrbnica mu je dala ime Artur.

Artur je bil, kot nam je pripovedovala, izjemno učljiv pujs, zelo podobno kot pes. Takoj se je socializiral, ugotovil, kje in kaj je dovoljeno in kaj je prepovedano. Bil je izjemno čista žival, ob dežju se mu kar ni dalo na sprehod. Zelo rad se je učil trikov in se igral, imel je svoje igračke in kot je dejala skrbnica: "Takoj ko se zjutraj zbudi, bi že delal vaje.

Arturja sem se spomnila pred meseci, ko sem gledala posnetke ljubkih majhnih prašičev. Od blizu je bila to slika nekaj tednov starih živali, ki se nekoliko zaskrbljeno in prestrašeno skušajo znajti v gneči. Če pa si pogledal celo sliko, si videl, da gre za tisoče in tisoče prašičkov, ki jih z bagerji, še žive, rinejo v izkopane jame, padali so v množicah. Kot da niso živa bitja, in to zelo inteligentna bitja, ki čutijo strah in bolečino.  

To je bil tisti odločilni, en prizor preveč. Odločila sem se, da mesa ne bom več jedla. Oziroma, da sem povsem natančna in poštena, ne jem mesa kopenskih živali, ribe pa še vedno. Ampak se trudim. Ob tem, da sem vse življenje res velika ljubiteljica mesa in mesnih izdelkov. Ampak če je odločitev zaradi etičnih razlogov, potem ni težka.

V oddaji smo večkrat govorili o trpljenju živali. Spomnim se telička, prišel je iz Poljske, tak revček, bolan, morda je bil že prej bolan, morda je zbolel med prevozom. Kmet, ki nas je poklical, je potarnal: Takšni pridejo k nam, potem pa moram plačevati  še za veterinarja, da ga zdravi z antibiotiki, preden bo šel v zakol. Samo predstavljamo si lahko, kaj je ta teliček preživljal na tisoče kilometrov dolgi poti, z visoko vročino, oslabel in nemočen.

Pred leti so se na nas obrnili kmetje iz Koroške, rejci živali za zakol. Zdelo pa se jim je grozno, da pridejo po živali s tovornjaki sredi noči, jih tuleče in jokajoče od groze vlečejo iz toplih hlevov in nalagajo na kamione. Da bi šlo tudi drugače morda.

V tem je bistvo.

"Udomačevanje živali je temeljilo na nizu surovih praks, ki so iz stoletja v stoletje postajale okrutnejše."
"Udomačevanje živali je temeljilo na nizu surovih praks, ki so iz stoletja v stoletje postajale okrutnejše." FOTO: AP

"Z ozke evolucijske perspektive, ki meri uspeh s številom kopij DNK, je bila kmetijska revolucija za piščance, govedo, prašiče, ovce pravi blagoslov. Toda ... udomačeni piščanci in udomačeno govedo so evolucijsko morda res zgodba o uspehu, so pa tudi zgodba o najnesrečnejših bitjih, kar jih je kdaj živelo. Udomačevanje živali je temeljilo na nizu surovih praks, ki so iz stoletja v stoletje postajale okrutnejše.

Redki prostoživeči nosorog, ki je na robu izumrtja, je verjetno bolj zadovoljen od telička, ki svoje kratko življenje preždi v tesnem boksu, v katerem ga redijo za sočne zrezke." ( Noah Harari, Kratka zgodovina človeštva)

Jasno je, da bodo ljudje množično jedli meso, vegetarijanstvo in veganstvo sta res v porastu, vendar je to le kaplja v morju mesojedih.

Gre za to, kako olajšati pot do klavnic, preprečiti vsaj del trpljenja. Taka je tudi vseevropska pobuda, ki jo je podpisalo že več kot milijon ljudi in pol, za odpravo reje v kletkah.

Pri krznu sem potegnila črto že pred desetletji, potem ko sem prebrala članek o tem, kaj z lisicami in drugimi revami z lepo dlako počnejo na farmah v Rusiji. Nepredstavljivo grozno trpljenje.

Pa niso samo, da ne bi pomislili, krive vzhodne ali pa manj razvite države.

Mali srčkani tjulnji mladički, z belim krznom in črnimi očmi in smrčki, so verjetno ena lepših, vsaj za človeške oči, stvaritev narave, marsikateri otrok zaspi z njim v obliki  plišaste igračke. 

So pa tudi množične žrtve lovcev na krzno tjulnjev, ki mladičke pobijajo kar s krepeli, zraven pa njihove matere tulijo od groze in nemoči. In to tudi in predvsem, v, oh tako kul, Kanadi. Najbogatejše in po različnih merilih najbolj razvite države na svetu, Japonska, Norveška, neusmiljeno pobijajo najbolj mogočno žival na svetu, kita, Japonci poleg tega pokoljejo na tisoče in tisoče delfinov. Ja, tistih izjemno lepih in pametnih živali, ki jih hodimo gledat v vodna zabavišča, kjer jim ni prav nič dobro, da delajo vaje za našo zabavo.

Pri večini ljudi, ki se danes odločijo za vegetarijanstvo ali veganstvo, gre za etično odločitev, že zdavnaj ne gre več, vsaj pri večini, za vprašanje zdravja oziroma bolj ali manj zdrave prehrane, ampak za odnos do trpljenja in pobijanja.

Veganstvo ali vegetarijanstvo je pri večini predvsem etična odločitev.
Veganstvo ali vegetarijanstvo je pri večini predvsem etična odločitev. FOTO: Shutterstock

Že Hanibal Lecter je postavil vprašanje: Kaj se zgodi, ko jagenjčki umolknejo?

Dobra novica preteklega tedna pa je bila, da v laboratorijih že uspešno nastaja umetno meso, menda po okusu kot meso živih bitij.

Za konec pa še to:

Rimski senator Katon je v času punskih vojn, torej spopadov z mogočno in uspešno Kartagino, tri leta v senatu vsak svoj govor končal z istimi besedami: Sicer pa mislim, da mora Kartagina pasti!

Razmišljam, ali bi odslej vsako svojo refleksijo končala na enak, le nekoliko daljši način, tako:

Razumem in sprejemam, da morajo politiki sklepati kompromise, tudi gnile včasih, razumem, da gre za relativno udobne in dobro plačane službe.

Toda, in to je vprašanje za tiste, ki sedijo v vladi, državnem zboru, za katere mislim, da premorejo še kanček osebnega dostojanstva in integritete. Kdaj bo zadosti, kdaj bo za njih tista ... ena poteza preveč, ko se bodo odločili, da tako ne gre več.

Iz lastne prakse, ko gre za etično odločitev, potem ni tako težko. 

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (167)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

medo90
06. 12. 2020 14.39
-2
ko jagenčki obmolnejo gredo pač na kol in na peko, ....... ko so pečeni pa na krožnik in njami,.... v beli krajini so odlični, vedno
mužik
06. 12. 2020 11.52
+4
sosed pa ima glih danes koline ; sobota je bila dan kolin .Katerega sem vprašal kaj dela mi je rekel : koline imamo !.
real....
06. 12. 2020 11.48
+2
...tjulnji mladicki...jagenjcki in prasicki ter vsi ostali...niste sami...mi smo vas glas👊🥋
Težeklojz
06. 12. 2020 15.22
User416781
06. 12. 2020 11.48
+7
Nazadnje pred temi ukrepi smo z otroki hodili na en hrib na vrhu katerega je gostilna. Zaželeli smo si pizzo margarito, zraven sedita dva tipa, več merila v širino, kot v višino, obadva rdeča v obraz. Naročita si rebrca in dobita po moje vsak porcijo vsaj eno kilo. Slišat je bilo tako mljaskanje in cmokanje, da je bilo že kar moteče. Tipični primer današnjega prenažiranja.
ibro2
06. 12. 2020 12.36
+0
onadva fizično delata v nasprotju s tabo ki hodiš na hrib jest pico ostan v dolinini pa dol svinjaj s svojimi margeritami
User416781
06. 12. 2020 12.57
-2
Onadva se fizično prenažirata. Poznam na videz oba in sta neka kvazi podjetnika. In tudi če bi delala, si s tem prenažiranjem ne delata nobene koristi. Sicer pa ne vem, zakaj se počutiš napadenega.
Dilajla
10. 12. 2020 09.10
Quatflow
06. 12. 2020 11.35
+3
No jaz tudi zgolj ribe jem in vsake toliko casa piscanca, vse ostalo mi ne disi, sploh velike kopenjske zivali. Sem bila pa 20 let vegetarijanka in veganka. Ce bi vsak zmerno uzival meso kot vcasih sploh ne vidim takega problema.
ni_mi_vse_eno
06. 12. 2020 11.34
+6
Problem veganstva je, ker je to moderno in se potem vsiljuje drugim ljudem z nasiljem. Primer: Sredi Ljubljane množica aktivistov kmetu zasedla hlev. To ni prav. Živimo zato, da se svobodno odločamo in sprejmemo nase posledice naših odločitev. To nam omogoča rast. Ko bomo živeli mnogo življenj, bomo spoznali, da smo vsi del enega in zato, če škodim drugemu, škodim sebi. Takrat bomo kot Reborn: " Človek je bitje luči. Povej mi,kje se konča meja sočutja, ne vidim je. Ne vsiljujem prav nič, če pa obstaja druga boljša pot, želim da hodimo po njej."
Quatflow
06. 12. 2020 11.40
+1
ni_mi_vseeno prosim brez vsiljevanja verskih prepricanj, ker s tem zalis druga verska prepricanja, ki si niso skladna. Hvala
ni_mi_vse_eno
06. 12. 2020 13.59
+2
Nisem več pripadnik verskega prepričanja, vzgojen v rimokatoliški veri in spoznal njihovo pomanjkljivost, da se nauk in dejstva ne skladajo (=> ne živijo tistega, kar učijo). V času iskanja resnice sem se obrnil na znanost, saj je ta edina sposobna reči, da se je motila, ko pridejo nova dejstva z novimi eksperimenti na dan. (Primer Newton in Einstein glede gravitacije). Povem to, kar danes znanost pravi, da je res in to je dejstvo, ki ga iz različnih znanstvenih ved (medicina, psihologija in fizika ...) ugotavljajo. Primer fizika: Is the Universe a Mathematical Simulation? (= ali je vesolje simulacija) in razlaga eksperimenta dvojne reže (Ključ razumevanja naše realnosti = Tom Campbell: The Key to Understanding Our Reality ). To so eksperimentalna dejstva, to ni religija v smislu "hodi za mano, drugače boš večno preklet". Zato vedno pravim, živela svoboda verjetja in živelo znanje, za tiste, ki si želijo znanja. Le iskanje resnice iz vseh zornih kotov, vas bo pripeljalo do resnice. Živela svoboda.
real....
06. 12. 2020 15.05
+2
...nimivseeno...ok...ampak vera je krscanstvo...rimokatoliska,protestantska,pravoslavna in tudi druge so cerkve..
ni_mi_vse_eno
06. 12. 2020 19.48
+1
Soul
06. 12. 2020 19.51
+1
ni.mi.vseeno..Ne želim,da ste kot jaz.Želim,da ste boljši,jaz sem imel samo nezasluženo srečo in imel priložnost videt črko A v abecedi pravega življenja.Velika razlika je videt ali živet svobodo v praksi.
ni_mi_vse_eno
06. 12. 2020 21.56
Ne vem točno kaj misliš s črko A v abecedi življenja, ampak sam sem bil na kraju, kjer se izbira novo življenje (dana mi je bila izbira in mojo izbiro so upoštevali). Zato vem, da te nihče ne obsoja, za nobeno odločitev, ampak samo poskušajo razumeti, zakaj si nekaj naredil (razlogi) in potem po analizi predlagajo tvojo naslednje poslanstvo z namenom pomagati ti v rasti sodelovanja. Vsi smo del enega, ki izkuša sebe v tej multiplayer igri. Umrl že velikokrat, izkusil kugo (zelo bolelo, saj sem gnil pri živel telesu, turi okoli pasu), taborišče, izdajstvo mojih kameradov, bil bogataš in bil nogometaš. Svoboda je način izražanja, ki ti uspe nazaj povedati kvaliteto tvoje izbire. Bil sem v zelo ljubeči civilizaciji, vendar zelo malo razvit in kljub temu, da so bili sposobni brati moje misli, mi niso preprečili mojo izbiro manj dobre izbire. Vse je v sodelovanju.
ni_mi_vse_eno
06. 12. 2020 21.58
Seveda je to mnogim čudno, vendar nič čudnega ni, da vsako noč sanjaš in v sanjah obiščeš druge realnosti. Čeprav se ti v času sanj zdi, da si takrat v realnosti, takoj zavrneš misel, da je res tisto, kar se ti je zgodilo. Le zakaj?
ibro2
06. 12. 2020 11.23
+4
Ja nimam nič proti vegeterijancem ali veganom sam jem določeno meso moja os.stvar je pa res,da moramo spremenit miselnost,ker samo tako se bomo uprli trgovskim velikanom pa ne obsojajte me po nicku.Nima veze z vero pa lepo nedeljo (zdravo!) želim vsem.Jernej
real....
06. 12. 2020 11.29
+2
Težeklojz
06. 12. 2020 15.27
+1
ČLOVEK JE VSEJED!!!! OD NEKDAJ! TUDI ZA VAS VEGANI.
User416781
06. 12. 2020 11.12
+9
Lepo napisan članek. Sicer nisem vegetarijanec, ampak tudi sam iz istih razlogov pojem zelo, zelo malo mesa, pa sem bil zaprisežen mesojedec. To mesožderžstvo postaja razlog za ogromno problemov po svetu, ne samo etičnih, ampak tudi okoljskih. Prepričan sem, da se bodo čez 100, 200 let naši potomci spraševali, kako smo lahko to delali.
devote
06. 12. 2020 10.55
+9
V Sloveniji in po svetu so oddaje po TV o samem žretju, žretju, žretju. kot, da je to edini cilj življenja. notr se vlači že otroke in se dela iz njih medijske zvezde. nikoli se ljudje niso toliko osredotočali na žretje, kot dandanes in iz tega delali bistvo lajfa. seveda to načrtno spodbujanje in hipnotiziranje folka s prenažiranjem je lansirano s strani prehrambenih multinacinalk in NWO Z NAMENOM IMETI TUP NAROD , ki samo iz dneva v dan samo konzumira in se nahaja kot v nekem transu, pravi problemi na svetu pa ostajajo. ampak NWO ima rada mirno, pohlevno, zakreditirano rajo, ki je v svoji mentaliteti zreducirana samo na konzumanta po možnosti z UTD . ljudje postanejo zgolj novodobni zombiji oz, strojčki za predelavo hrane v d... ob dandanašnji in prihodnji robotizaciji kmetijstva bo 1% ljudi pridelal hrano za ostalih 99% hrane in enako bo 10% ustvarilo denar za UTD za ostalih 90%. saj vidite da v času korone ,generalnega zaprtja, ničesar ne manjka.. mediji so pa itak servilni sluge NWO. ob vsem tem dandanašnja hrana nima nobene biološke vrednosti in si ob vsem žretju non stop takorekoč lačen in debel. Bodite samoskrbni , fizično delajte in odjavite TV.
ibro2
06. 12. 2020 10.46
+0
kaj pa smrtne obsodbe v zda a to je pa humano
assassin911
06. 12. 2020 11.36
Uporabnik1998942
06. 12. 2020 10.35
+13
Vzrejeno, predelano v Sloveniji. Podpiraj lokalno. Lokalnega kmeta seveda, ne pa živilskih obratov, ki uvažajo meso iz vojaških rezerv iz poljske...itd.
lojze3
06. 12. 2020 10.32
+9
Ne vem zakaj obstaja vegansko meso, vegansko Burger, vegansko klobase, itd Isto kot bi bil mesnati korenček, mesnata karfjola, mesnato zelje
batom@pinkponk.com
06. 12. 2020 11.00
+6
Zarad industrije hrane. Ker zelijo tut od veganov vlect denar. Zato ustvarjajo vse mogoce in vsiljujejo prek reklam.
farobasso
06. 12. 2020 11.07
-1
Baje kmalu pride ven nov sladoled.. z okusom svinjske pečenke
asdfghjklč
06. 12. 2020 10.31
+0
Takrat, ko obmolknejo, so že pečenka.
ni_mi_vse_eno
06. 12. 2020 10.26
-1
"Prideš nazaj v drugo telo hahahahah ti se vedno verjameš v to o moj bog kaki ljudje obstajajo sej ne morem verjeti" --- To je moje razumevanje bazirano na znanosti. Če poznaš NDE (near death experiences) in če poznaš dela Tom Campbell (fizik) in če poznaš dela dr. Ian Stevenson in dr. Jim Tucker, če poznaš dela dr. Brian Weiss-a, potem je edini logični zaključek ta. Je pa res, da od bigbossa ne morem pričakovati, da bi bil seznanjen z vsemi dejstvi. On vse ve, njemu ni potrebno izobraževanje.
real....
06. 12. 2020 10.24
-1
...vegetarijanstvo se bolje veganstvo jeTistoTapravo...naj zivi💕
Fery Zaka
06. 12. 2020 10.22
-3
Če se vsi odpovemo mesu, bo na zemlji takoj 90% živali manj. Mogoče je pa to končni cilj vegetarijancev. Da na zemlji ostanejo samo še ljudje in rastline.
Soul
06. 12. 2020 10.17
-2
Ni mi vseeno,zato je veganstvo edina prava odločitev.Seveda ta pot svobode se začne v čistem srcu in tako je tudi prav.
Soul
06. 12. 2020 10.23
+2
To je tvoj odgovor,ne moj.Človek lahko živi najvišje moralno-etične vrednote.Povej mi,kje se konča meja sočutja,ne vidim je,vem pa kje se začne ta pot.
real....
06. 12. 2020 10.31
+2
...Reborn...dobra...zdaj se besede v prakso...
Soul
06. 12. 2020 10.39
+3
Realife,kaj nam pa drugega ostane,kot pravo življenje.Človek je bitje luči,naj ta luč sveti v hrepenenju po pravilnem razumevanju.Seveda brez prakse,je vse skupaj samo mlatenje prazne slame.
ibro2
06. 12. 2020 10.54
+3
pokoli źidov proti komunistov hinavska pobijanja cie,mosada to pa odobravaš pa miljone trpečih v vojnah mal poglej v naravi močnejši ima za hrano šibkejšega lev antilopa,legvan ka najde,orel miš kaj ti ni jasno ti jej svoje jaz bom pa svoje pa ne vsiljuj svojih prepričanj drugim
Soul
06. 12. 2020 11.05
+2
Ibra,prav o tem je govora.Ljudje se moramo spremenit.Dokler bo v človeku gonilna sila sebičnost,egoizem,nasilje nad vsem ne bo miru nikjer,še najmanj v našem srcu.Ne vsiljujem prav nič,če pa obstaja druga boljša pot,želim da hodimo po njej.
ni_mi_vse_eno
06. 12. 2020 11.05
+2
zelo se strinjam s tabo Reborn. Če je namen ta, da ne škodiš drugim zavestim zato, da bi nasitil lastno telo, potem je to vsega spoštovanja vredno.
Soul
06. 12. 2020 11.33
+1
Ni.mi..Ta življenska šola traja in se ne konča.V tem je tudi lepota te poti,ker konca ljubezni,sočutja ni.
IanNow
06. 12. 2020 10.16
+6
Zanimivo je. Ko vegani govorijo o zivalih.. Kako so. Super.. Ljudje oa posasti.. PA STE VI KDAJ ODPRLI NATIONAL GEOGRAPHIC?.. Kako simpanz z skalo pobije 5 opis za banano? Kako lev ubije mladice drugega leva.. Da se lahko pari? Kako hijena zivega gnuja v notranjosti telesa je.. In vlece ven zelodec..??? Ja res.. Ljudje smo posasti.
batom@pinkponk.com
06. 12. 2020 11.09
+2
Torej ze ves. Ukrenes pa nic. Pa ravno v tem je razlika med clovekom in zivaljo - da clovek vrednoti svoje ravnanje in ga lahko korigira. Kaj si torej ti?
medusa
06. 12. 2020 10.13
+3
Ribe dihajo - torej so živali in ne sorta jabolka na drevesu .Dokler bo mesojedec mesojedcem pamet solil ne bo sprememb . Sama ne jem mesa že več ,kot 20 let in vsaj 10 let od tega sem bila veganka , če je to sploh mogoče ,saj vsi pozabijo na mikroorganizme ,ki proizvajajo B12 in kdo bo trdil ,da je tonska krava več od ene male mravlje oz. še manjšega mikroba . Vsekakor ,če se začnemo poglabljat nihče ni vegan . Jaz osebno sem za humano in dostojno življenju ravnanje z živaljo ,ker bolno žival jesti , zmaltretirano in mučeno je enako gnilo jabolko ali krompir pojesti - NI ZDRAVO.
ni_mi_vse_eno
06. 12. 2020 10.20
+3
točno tako. To je bilo že dokazano, da mučenje sprošča toksine v meso.
ni_mi_vse_eno
06. 12. 2020 10.08
-1
Šimpanzi lovijo opice (rhesus) in jih ubijejo in pojedo. Levi ubijejo gazelo. Mravljinčar pa ubije mravlje. Živel naravni cikel, življenje, smrt, vse je del lepote te simulacije. Mi namreč nikoli ne umremo, ampak pridemo vedno znova nazaj v drugih telesih izkusit nove stvari za rast v sodelovanju. Ko bo človeštvo zraslo v zavedanju, da smo vsi zavesti del enega, takrat bo čas za vegetarianstvo.
bigbooss
06. 12. 2020 10.13
+3
Prideš nazaj v drugo telo hahahahah ti se vedno verjameš v to o moj bog kaki ljudje obstajajo sej ne morem verjeti... Ko koncas tu gres na onaj svet pa bos odgovarjal za vse kar si delal tu pa ne sam ti vsi mi. Tko da ne pisi neumnosti..
ni_mi_vse_eno
06. 12. 2020 10.15
-1
Z opicami imamo 97% isti DNA. Smo živali. V Stalinovih časih so ljudi zaprli skupaj s pazniki na osamljen otok. Kmalu je zmanjkalo hrane in pričel se je kanibalizem med zaporniki za preživetje. Uči se: Nazinsky: Stalin’s Cannibal Island. Edino civilizacija nas loči od tega, da se ne ubijamo med sabo (in še ta je legalna v času vojne). V času anarhije bo pa prišla živalskost do izraza.
batom@pinkponk.com
06. 12. 2020 11.12
+2
Si zelis bit taka zival ali ozavescen clovek? Odloci se!
ni_mi_vse_eno
06. 12. 2020 11.23
-1
Jaz vem kdo sem, neumrljiva zavest. Govorim o stanju večine. Dokler so vojne, je nesmiselno pričakovati stanje zavesti, kot ga ima npr Reborn. Žal pa se propagira vegansko zaradi "modernosti", lepote telesa in ne zaradi zavesti, da z ubijanjem škodujemo drugim zavestim. Zato mislim, da še ni čas za ta korak. Veliko bi naredili, če ne bi živali mučili, ker tega je ogromno.