Preverjeno

KOMENTAR: Obljubljajo jim ljubezen in resnico, dobijo pa prevaro in laž

Ljubljana, 24. 10. 2020 19.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Alenka Arko
Komentarji
40

Če naslov zveni nekoliko pretirano in patetično, pa bo vsebina morda še precej hujša. Najprej bo nekaj o policijski uri, soočenje mnenj o tem, ali je to ustavno vzdržno ali ne, pa zgodovinski okvir, v kakšnih trenutkih je bila tukaj policijska ura, kdaj nazadnje? In tudi, kako je to videti v praksi ponoči, ali ljudje dirjajo iz trgovskih centrov?

Sicer pa dve zgodbi sodobnega sveta. Najprej o prevarah.

Te so od nekdaj, vedno so žrtve podobne, pogosto starejši, osamljeni, bolni. Pred leti smo poročali o bizarni zgodbi, na nas so se obrnili otroci starejšega para, ki sta za domnevno zdravilno napravo zapravila skoraj celo pokojnino. Prodajalec, ki je hodil od vrat do vrat, ju je prepričal, da je njegova naprava tako rekoč čudežna, saj naj bi, kot je dejal, vlekla bolezen iz telesa ... Šlo je za posebno posodo, v kateri namakaš noge in se na lastne oči lahko prepričaš, da gre vse slabo ven, saj začne voda počasi spreminjati barvo, v nekakšen rjast odtenek.

Prepričala sta se in kupila, kot rečeno, za eno pokojnino. Ko sta pridobitev pokazala sinu, je ugotovil, da gre za povsem navadno plastično vedro, ki ga kupiš za nekaj evrov, spretni prodajalec pa je vanj vtaknil železno palico, ki je potem v vodi oksidirala in od tod rjavkasta barva vode. Edina zdravstvena posledica je bila, da se je gospa še prehladila, ker je toliko časa držala noge v mrzli vodi.

Alenka Arko
Alenka Arko FOTO: Urša Premik

V času spleta je še huje.

Pripovedovali bomo zgodbo o gospe, ki je na spletu spoznala domnevnega ameriškega vojaka na služenju v Afganistanu. Komunikacija je potekala nekaj mesecev, postala sta prijatelja, gospa pa mu je v tem času nakazala svoje življenjske prihranke, več kot 50 tisoč evrov. Ko je denarja zmanjkalo, se je umaknil tudi domnevni vojak, gospo pa je to tako potrlo, da se je odločila za samomor.

Skoraj zagotovo gospa ni komunicirala v resnici z vojakom, gre za mrežo dobro izurjenih mednarodnih prevarantov, ki po celem svetu lovijo svoje žrtve. Na bankah pripovedujejo, da je takšnih primerov veliko. Tako je v nekem manjšem kraju na banko prihitela razburjena gospa, ki je takoj hotela ves svoj denar, ker da jo bo zdaj zdaj obiskal igralec Bradley Cooper z zasebnim letalom.

Posledice, včasih tudi usodne, jih ne zanimajo

Druga zgodba je prav tako povezana s svetovnim spletom, na nek način pa tudi z ameriškimi volitvami. QAnon, še vedno napol skrivnostno gibanje, ki po vsem svetu pridobiva vedno več privržencev, njihovo število se širi skoraj tako kot število okuženih s  koronavirusom, eskponentno. Začelo se je pred tremi leti, z objavami, namigi, zarotami.

Skupen upor proti delovanju "globoke države" je osrednji povezovalni element gibanja QAnon.
Skupen upor proti delovanju "globoke države" je osrednji povezovalni element gibanja QAnon. FOTO: AP

Eden prvih, ki je verjel, je bil družinski oče, prostovoljni gasilec, predan vernik in tako naprej. Ker je verjel, da je zelo priljubljena družinska restavracija v Washingtonu v resnici sedež mreže pedofilov, ki ugrabljajo in zlorabljajo otroke, ena vodilnih pri tem naj bi bila Hillary Clinton, je tja prišel polno oborožen, pripravljen streljati. Ugotovil je lahko le, da gre za povsem običajno restavracijo, ki celo kleti, v kateri naj bi se to dogajalo, sploh nima.

Domneven boj proti mednarodni zlorabi otrok je sploh glavni motiv Qanona, s katerim pritegnejo kar nekaj privržencev. Nihče izmed teh sicer dobromislečih ljudi ne bo videl zlorabe otrok v svoji bližini. 93 odstotkov seksualnih zlorab se zgodi v krogu družine, znancev.   

Temu dodajo še liberalne 'Holivudarje', judovske filantrope, bogataše, demokrate, globoko državo, kabalo, zdaj še virus in nastane svetovna zarota. V marsičem retorika, ki spominja na sovražno retoriko iz 30. let prejšnjega stoletja. Tej svetovni zaroti se, po njihovem prepričanju, upira samo en človek, in to je Donald Trump. Ki je tudi največji borec proti elitam in korupciji. 

Gibanje QAnon se iz obrobja skrajne desnice vse bolj preliva v ameriško politiko.
Gibanje QAnon se iz obrobja skrajne desnice vse bolj preliva v ameriško politiko. FOTO: AP

Ko enkrat padeš v to, je kot v zajčjo luknjo, greš globlje in globlje, po različnih razpletenih rovih. Vmes spretni manipulatorji nastavljajo drobce, namige. Recimo, kaj je hotel povedati Donald Trump, ko je 5. oktobra 2017 dejal: "Morda pa je to samo zatišje pred viharjem." Pa da je, ko je nerodno mahal z rokami, v resnici risal znamenje Q. Trump je imel rumeno kravato. Zato, ker je tako hotel sporočiti, da virusa ni. Rumena barva je barva zastave na ladjah, s katero sporočajo, da so vsi zdravi.

Strokovnjak, epidemiolog, doktor Fauci pa je postal tako osovražen, ker je nasprotoval Trumpu, da zaradi groženj potrebuje posebno varovanje. Ena izmed njihovih priljubljenih krilatic je: "Mi smo novice, uživaj v predstavi." Namigujejo na apokalipso, konec sveta.

No, nekdo si je pri ustvarjanju teh domnevno pomembnih in povednih misli in sporočil pomagal s pop kulturo osovraženega Hollywooda. Večino izrekov je vzel kar iz filma Ridleyja Scotta iz leta 1996. Če se spomnimo prvega dela filma Umri pokončno, kjer je genialni Alan Rickman zlobnež, ki zahteva milijone, za boj osvobodilnega gibanja nekje v Hondurasu.

Ko ga nekdo izmed njegovih vpraša, spoštljivo, za kaj se borijo, odgovori nekako takole: "Pojma nimam, koga briga, našel sem jih v časopisu, mene zanimajo milijoni." Večina privržencev je povsem običajnih, lahko je to vaš prijazen sosed, vaš zobozdravnik, učiteljica v šoli, prodajalka in tako naprej. Vsakdo se lahko najde v ponujenih, na videz zapletenih, pa vendar skrajno poenostavljenih razlagah. V ZDA je tudi že več kot 30 ljudi, ki so kandidirali za kongres, odkrito podprlo QAnon.

Ko enkrat padeš v to, je kot v zajčjo luknjo, greš globlje in globlje, po različnih razpletenih rovih. Vmes spretni manipulatorji nastavljajo drobce, namige.
Ko enkrat padeš v to, je kot v zajčjo luknjo, greš globlje in globlje, po različnih razpletenih rovih. Vmes spretni manipulatorji nastavljajo drobce, namige. FOTO: Shutterstock

Povprečni, fini ljudje, bi rekli, ampak ne preveč izobraženi, pa ki jim gre verjetno neprestano majčkeno na živce, da so obkroženi z ljudmi, ki malo več vedo od njih. Rahel občutek manjvrednosti še krepi dejstvo, da se jim zdi svet hiter in zapleten. Zdaj pa so končno našli nekaj, kar obvladajo, za kar so prepričani, da so sami odkrili in raziskali na spletu, kjer je vse logično in povezano, še več, našli so nekaj, kjer so pred drugimi, imajo večje znanje in vedenje o pravih vzvodih in ozadju tega, kako potekajo stvari na svetu.

Ni prvič, prav gotovo, tako je leta 1844 nek profet napovedal konec sveta. Ker se je pisal Miller, so se njegovi sledilci najprej imenovali mileristi. Ko na napovedani dan konca sveta ni bilo, to njihove vere ni prav nič omajalo. Kot parafraza Hegla, če dejstva ne ustrezajo našim prepričanjem, toliko slabše za dejstva! Danes se mileristi imenujejo adventisti, v svetu pa jih je okoli 20 milijonov.  

Vse več je zavračanja razuma, objektivnosti, pridobitev razsvetljenstva, po drugi strani širjenja paranoje, populizma, podkrepljenega z religijo. Takšna in podobna gibanja se običajno bolj izrazito pojavijo v času velikih gospodarskih in socialnih sprememb, posebej v obdobju, ko so še bolj očitne gromozanske razlike v tem, kar ima peščica, in v tem, kar večina nima. Na koncu vedno, žal, pristanemo pri istem. Pa še to, različne teorije zarote so mi bile včasih zabavne, zdaj pa so se mi povsem uprle. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JohannDoe
05. 11. 2020 14.22
Članek opisuje stanje v Ameriki, ker Amerika smo mi, sploh ob teh volitvah. Mogoče avtorica kdaj napiše še kakega na isto temo za Slovenijo. Tu je stvar bolj kot ne identična, samo v zaroto so, po teorijah, vpleteni "rumeni" namesto "plavih". "Rešitelji" in "razsvetljenci" pa vmes kolesarijo ob petkih, po novem pa še četrtkih.
Čriček mali
26. 10. 2020 12.36
+3
Reak... saj mi smo človeško bitje anpak mi bomo izomrli! Ker na tem delajo! Pa dajte vi neprestalno v ukc delat celodnevne z maskam!!!! Dajte!!!! Potem pa še na prostosti imet maske?? Pa vi ste odkačeni! Ti počivalšek daj si svoje pos.rane gate na nos pol pa dihaj svoj smrad Iz mask date robčke za rit brisat fuj sramota!!!
JohannDoe
05. 11. 2020 14.26
Izomrla je človeška pamet in dostojanstvo, kot vidimo, bolje rečeno: še zadnji ostanki, s prihodom interneta v sleherno dnevno sobo in na telefon. Otrokom že od rosnih dni porinejo telefone pred nos, potem pa gre v tri krasne, za matematiko in fiziko, še sredstvo sporazumevanja - jezik.
Čriček mali
26. 10. 2020 12.28
+1
Jaz bom tak napisala! Politika grozi medijem če kaj preveč povedo jih spucajo! Zakaj mislite da so nevem koliko medijev pobil ker so povedali resnico! Politika krade! Laže! Prvi val so takoj reagiral a drugi val se jim je fučkal zaj pa imajo! Janez janša ko boš covid dobu se ga bom napila OD VESELJA!! Zakaj moramo imeti maske na prostosti? Zato da umiramo z oglikov dioksidom! Se pravi da nimamo več pravice do kisika. Sam to vam rečem! Pobit politiko! In kdo bo plaču za tolko smrti? Kitajska? Ne ker to je vse politično! In ne brišite komentarja!
JohannDoe
05. 11. 2020 14.28
Koliko medijev so pobili? Kako pobiješ medij? Tako, da te FB zablokira? FB ni medij. FB je vedro greznice najslabše vrste.
+0
Če smo že pri policijskih urah se te apsolutno ne upoštevajo.Bil sem na obisku pri sestri v eni veliki vasi kjer sem prespal in se je celo noč mimo hiše sem ter tja vozilo veliko število avtomobilov celo kamioni pa tudi pešci so se pijani drli čez celo vas. Očitno se ob policijskih urah koristijo stranske ceste policija pa čaka na glavnih ali pa še tam ne.Hehe
reakcionar
25. 10. 2020 12.54
+3
Če bi človek bil bitje, ki zmeraj slepo sledi vodjam, uradnim resnicam in osebam, ki se kot nekakšne mesije pojavijo ko je kriza............. potem ne bi niti bil človek, ampak ovca. Človek je razumsko bitje, ki ima to lastnost, da razmišlja in presoja stvari in dogodke ki se odvijajo v času in prostoru v katerem živi. Teorije zarote, oziroma kot jih jaz imenujem drugačne razlage, teorije stanja v katerem se nahajamo so posledica človeške narave. Seveda obstajajo tudi zgornje meje drugačnih razlag, meje do katerih se še lahko gre, če jih prekoračiš pa je že skoraj vsakemu očitno, da je to že bolj tvoje nezaupanje in kakšna dijagnoza kot pa drugačno mnenje. Na primer imamo teorije, popolnoma brez dokazov, kot so chemtrailsi, svetovna vladavina ljudi-reptilov, itd. Ampak o tem se noben, ki je pri pameti ne sekira. Prav nasprotno. Včasih se človek prav z grohotom nasmeje, ko sliši takšne biserje........... Meni je pred par dnevi pritegnil pozornost naslov nekega članka iz enega ameriškega portala, ki se ukvarja s psihologijo. Ker dobro razumem angleški jezik sem ga prebral. Naslov je bil nekaj v stilu: "Zakaj ljudje tako lahko verjamejo teorijam zarot?" Sodeč po naslovu se mi je zdel zanimiv in poučen na prvi pogled. Ko sem končal z branjem sem bil pa razočaran in šokiran nad napisanim......... V članku se namreč "ugledni psihiater" sploh ni ukvarjal z vzroki pojave nekih bizarnih teorij zarot in zakaj jim ljudje verjamejo. On se je ukvarjal z nekimi povsem človeškimi in legitimnimi pomisleki, naprimer o tem če je poceni zdravilo hydroxychloroquine za zdravljenje simptomov koronavirusa boljša alternativa kot veliko dražji remdesivir. To "teorijo" so podprli številni zdravniki in mikrobiologi ter virologi sklicujoč se na preočitne primere iz prakse....... Torej povsem legitimno vprašanje........ In ta doktor psihologije se v članku torej sprašuje kako kaznovat tako razmišljanje. Kot da je že sama pomisel na to, da farmacija želi tržit remdesivir, ki je veliko dražji kot pa poceni hydroxychloroquine sama po sebi "nevarna teorija zarote". Res neverjetno. Sem prebral dvakrat za vsak slučaj in se drugič še bolj šokiral. Ubogi tisti človek, ki mu pomaga tak "strokovnjak psihologije". Torej iz tega povzamem zaključek, da bi nekateri iz teh elitnih krogov "stroke" bili zadovoljni in mirni, le če bi ljudje z 100% poslušnostjo in ubogljivostjo kot programirani roboti sledili temu kar ti "strokovnjaki" določijo, vsakega ki si drzne pomislit nekaj kar ni ravno v isti liniji s stroko - pa naj bi družba izločila kot zadnjega kriminalca. TO SE PROMOVIRA v tem članku! A je torej to podobno zdravi človeški družbi? To je najhujša totalitarna skrajnost, hujša kot najbolj nora teorija zarote. To je morda primerno za robote, ampak ne za ljudi. Rad bi prilepil link od članka, pa mi tu ne pusti. Torej tisti ki veste angleško napišite: psychology today, conspiracy theories, boste že našli kaj sem vam opisal. In zakaj se ta portal tako trudi v dobro luč postavljat takšne "strokovnjake" ko pa je treba le prebrat kar ti "strokovnjaki" govorijo, pišejo, pa ti gredo lasje že pokonci od groze. Saj vem, da to ni odvisno od nekih novinarjev iz uboge dvomilionske Slovenije, to je globalna komanda.
Domendo
25. 10. 2020 08.57
-2
Saj pravim, da je Alenka Arko osamljena. Brez ličil je drugačna. Bolj naravna. Je pa tudi res, da živo rdeča šminka nobene žensko ne prikaže bolj lepo kot druge barve ali narava.
Millady
25. 10. 2020 12.09
+1
Brisali in blokirali bodo vse komentarje, ne samo tvojega :)
User1538643
25. 10. 2020 08.11
+0
QAnon je drugo množično gibanje, ki očitno pretežno združuje neizobražene in primitvne ljudi, tako kot križarji, ter nevede, v prepričanju, da se bori zoper globoke države, je, v bistvu orodje, in le tej, z ustvarjanjem kaosa, gre na roko, ter se, v končni fazi, bori prav na strani le te, z rušenjem obstoječega poredka.
WishYouAllTheBest
24. 10. 2020 21.52
+2
Tukaj se novinarji vsaj 1 x tedensko trudijo zatret "teorije zarote" ter nas prepricat, da je pisanje - posledicno tudi branje o neskoncnem prerekanju levih - desnih, raznih aferah, bombi v Jemenu, Severininih novih cevljih, skandalozni enajstmetrovki in Primorski na oranznem seznamu pri jesenskem prihodu dezja, edina in absolutna resnica, ki jo moramo vsakodnevno absorbirati kot vzorni drzavljani. Vsakega, ki pa razmislja bolj kriticno ter prebere tudi clanke, ki imajo glede "uradne" novice se drugo plat medalje, oznacijo kot naivneza in neizobrazenega teoretika zarote..
medus
24. 10. 2020 21.14
+3
plejadanka
24. 10. 2020 21.05
+6
Tako je dolgočasna, da sem se čudila, kako to, da ne zaspi stoje. (Kot Biden 🤪) Ko sem še gledala televizijo.
plejadanka
24. 10. 2020 21.02
+7
QAnoncev je ene desetkrat več kot antifajevcev. Biden pa nima šans za zmago. Pokvarjenec star. VI pa trolajte še naprej.
goveja župca
24. 10. 2020 20.56
+6
QAnon, se malo pa se bo razbohotil tudi tukaj, v nasi (bivsi) regiji ima ze nemalo privrzencev. Kam plove toti Svet?
Božji hram
24. 10. 2020 20.54
+2
Millady
25. 10. 2020 11.37
+1
Wauu....tvoj post + tvoj nickname + (dodaj še par besed..) = čisti haiku 🤣🤣🤣
Millady
25. 10. 2020 11.39
+2
Ne nosim maske, Ližem ri.ti, pada dež. Ful sem utrujen /Krek
frufru
24. 10. 2020 20.51
+2
Upam da ukinete te lajne ob torkih
anonymous666
24. 10. 2020 20.44
+0
aljo kot
24. 10. 2020 20.35
+2
Naivnež se rodi na vsakih par minut...
ni_mi_vse_eno
24. 10. 2020 20.27
+1
Alenka Arko, ne izgubi humorja. Teorije zarote so še vedno zabavne, hehe.
ni_mi_vse_eno
24. 10. 2020 20.23
+5
Kako večina ni razumela članka? Članek hoče povedati, da je Qanon enako babici, ki je za eno pokojnino kupila plastično posodo vredno 2EUR. Qanon je teorija zarote in f3jk njus. To hoče članek sporočiti. Verjetno večina ne pozna Qanon, zato je to strel v koleno. Poglej članke, ki govorijo o njem v dobri luči in poglej članke, ki ga predstavljajo v slabi luči in si nariši svojo sliko. Živela svoboda izobrazbe.
ni_mi_vse_eno
24. 10. 2020 20.20
+0
24ur pa vsak dan najde nove teorije zarote, hehe. Verjemi, vse je teorija zarote, hehe. Blok 7 je padel zaradi požara v 22 nadstropju. (Building 7 collapse, 23 angles) = 23 zornih kotov. Bili so zlobni teroristi iz vzhoda in z plastičnim nožem onesposobili NORAD, hehe.
txoxnxy
24. 10. 2020 20.07
+4
Novinarka na sliki je brez maske, to je kot da voziš avto brez izpita, nedopustno za današnji čas.