Preverjeno

Morilec, ki ubija v spanju in tišini

Ljubljana, 27. 10. 2020 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Anamarija Krese
Komentarji
9

O zastrupitvah ob vdihavanju dima so pisali že v antični Grčiji. Pred dobrimi 200 leti so ugotovili, da je ena od sestavin dima tudi ogljikov monoksid. Danes je zastrupitev z ogljikovim monoksidom najpogostejša smrtna zastrupitev v razvitih industrijskih državah in ta statistika velja tudi za Slovenijo.

Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom umre okoli pet ljudi na leto (brez požarov in samomorov). Pravo število vseh zastrupljencev pa ni znano, saj večine blagih in kroničnih zastrupitev s CO ne prepoznamo. Blage zastrupitve lahko potekajo tudi daljši čas in se kažejo s poslabšanjem učnega uspeha otrok in težavami v službi pri odraslih, lahko pa tudi z različnimi duševnimi težavami. Znaki blagih zastrupitev niso značilni in so zelo podobni virozam, na primer gripi. 

Vsak sum na zastrupitev z ogljikovim monoksidom moramo vzeti zelo resno in se zavedati, da zastrupitve z ogljikovim monoksidom lahko povzročijo trajne okvare možganov z motenim spominom in mišljenjem, težavami pri učenju in pogostimi glavoboli, opozarja doc. dr. Miran Brvar s Centra za klinično toksikologijo in farmakologijo ljubljanskega Kliničnega centra. V Centru za zastrupitve so na primer zdravili študente, ki so se zastrupili z ogljikovim monoksidom in zaradi težav s spominom niso mogli nadaljevati šolanja. Podobne težave s spominom po zastrupitvi z ogljikovim monoksidom so se pojavile tudi pri komercialistki, ki si ni mogla več zapomniti cen in telefonskih številk ter ni mogla nadaljevati z delom, pripoveduje Brvar.

Da bi se izognili nesrečam zaradi zastrupitev z ogljikovim monoksidom, je treba poskrbeti za učinkovito preventivo.
Da bi se izognili nesrečam zaradi zastrupitev z ogljikovim monoksidom, je treba poskrbeti za učinkovito preventivo. FOTO: POP TV

Da bi se izognili nesrečam zaradi zastrupitev z ogljikovim monoksidom, je treba poskrbeti za učinkovito preventivo, pri čemer so najpomembnejši dejavniki pravilna izbira, namestitev, vzdrževanje in redno servisiranje gorilnih naprav, kot so peči, štedilniki in grelniki prostora ali vode. Po zakonu bi moral tudi vsak uporabnik, ki ima vgrajene kurilne naprave in te jemljejo zrak iz prostora, obvezno v prostoru imeti vgrajen merilnik ogljikovega monoksida. A tega ne upoštevajo vsi, opozarjajo na Slovenskem združenju za požarno varnost.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

savinj?an 123
27. 10. 2020 13.57
+1
Dobro je opozorit še na nepravilno postavljen detektor v prispevku. Monoksid je lažji od zraka, zato se detektorji namestijo pod stropom, da ga zaznajo prej, kot pride do naših pljuč.
abmam
03. 12. 2020 21.00
+1
Čudno, ker meni je dimnikar rekel, da mora biti v višini 1, 5 metra od tal.
Wahl
27. 10. 2020 13.46
+1
Imam nameščene tri od Kidde in ob nakupu nisem gledal na ceno.
ni_mi_vse_eno
27. 10. 2020 13.38
+2
Ata in sin na plinski gorilnik segrevala sok. Le kam se je plin spuščal pri segrevanju soka? V dimnik? Seveda ne. Plin se je spustil v prostor. Prav tako so umrli trije mladi, beri: Pod Roglo umrli trije mladi, ovadili lastnika in dimnikarja. Le zakaj dimnikarja? Ker ni očistil dimnika? Seveda ne. Zato, ker peč ni imela ustreznega dimnika in so se plini sproščali v prostor.
Wahl
27. 10. 2020 13.21
-4
Metan iz Gregorčičeve ne zaostaja dosti.
Hellsrael
27. 10. 2020 13.07
+6
A ni lazje dat cca 60eu za detektor pa imas mir
ni_mi_vse_eno
27. 10. 2020 13.02
+4
Problem s spominom imajo ljudje pa zato, ker CO zasede rdečim krvničkam prostor, tako da se kisik ne more vezati. CO se veže veliko bolj na rdeče krvničke od kisika in se ne odlepi. Tako možgani dobijo premalo kisika in začenjajo umirati. Posledica je zadušitev, čeprav je v prostoru dovolj kisika.
jg57
27. 10. 2020 15.20
+2
Posledica CO(monoksid) je zastrupitev, zapisal si zakaj. Pri CO2 (dioksid) pa gre za zaušitev. Ta ne zastrupi, ampak zaduši, ker izpodrine zrak. Je težji od zraka zato je zelo nevaren v kletnih prostorih.
ni_mi_vse_eno
27. 10. 2020 12.55
+1
Bistveni problem ni v jemanju zraka iz prostora, ampak v tem, da ni dimnika. Le zakaj je problem samo pri plinskih pečeh? Zato, ker te gorijo brez saj in zato se oglašujejo kot peči, za katere ne potrebuješ dimnika, primer: (Real Fire For Any Room, No chimney Required! = Pravi ogenj, ni potreben dimnik).