Preverjeno

Novo življenje po komi

Ljubljana, 25. 01. 2022 12.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Pred nekaj meseci so se še borili za življenje, danes se v termah Laško znova učijo najbolj osnovnih stvari – kako jesti, se obleči, hoditi. Dolgotrajna hospitalizacija in umetna koma zaradi covida-19 povzroči precejšno izgubo mišične mase, pa tudi okvare perifernega živčevja, zato pacienti v rehabilitacijski program, ki ga izvajajo tudi v Thermani v Laškem, prihajajo kar neposredno iz bolnišnice. Večini v mesecu dni uspe toliko okrevati, da lahko znova zaživijo samostojno življenje.

Celoten prispevek si lahko ogledate na VOYO.

1280x380_popSplash_pop_Preverjeno
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titonium
15. 03. 2022 18.35
+1
za starejše jajo ni poskrbu, tako kot bi mogu!
titonium
15. 03. 2022 18.35
+1
97 % umrlih je nad 65 let !
titonium
15. 03. 2022 18.34
+2
če mesec ali dva meseca ležiš je seveda normalno da gre mišična masa stran. to gre tudi pri ostalih boleznih če ležiš.
slovenc59
02. 02. 2022 21.06
+1
Dolgoročne posledice življenja so , da na koncu umreš ! Tu se verjetno vsi strinjamo !! Upam ! En cepljenje gor ali dol ne igra neke vloge !
Špartanec
25. 01. 2022 15.14
+0
Koristno bi bilo, da bi se vsi seznanili kaj pomeni intubacija. Gre za agresiven postopek pri katerem gre lahko veliko stvari narobe. Od napačno doziranega kisika do sepse. Ne dolgo nazaj je bil na oddaji preverjeno prikazan gospod, katerega so hoteli intubirati in je še pravi čas zacvili, da prosi da ne - in preživel. Ni rečeno, da bi preživel intubacijo.
najboljsa24
25. 01. 2022 14.20
+9
jaz osebno poznam veliko cepljenih in veliko, ki so imeli kovid. več kot5 sem jih poznala, ki so zaradi koivda umrli, 2, ki sta bila v komi, kar nekaj, ki so morali v bolnišnico. nihče od cepljenih ni imel stranskega učinka, da bi moral poiskati zdravniško pomoč.
zzzzzzzzz
25. 01. 2022 14.26
+3
Špartanec
25. 01. 2022 14.31
+2
najboljša24, počakajmo še nekaj časa. Učinki cepiv so lahko tudi srednje in dolgo ročni.
zzzzzzzzz
25. 01. 2022 14.33
-1
Špartanen, ni razloga, da bi cepiva pomembno vplivala na nas. Bodo pa posledice v naših glavah, to je pa res.
pojtrarara
25. 01. 2022 14.38
-1
no jaz pa imam drugačne izkušnje: poznam gospo, ki je pri 90+ brez težav prebolela korono, umrla pa po odmerku cepiva v dso... in zelo bližnjo sorodnico, ki je po cepljenju doživela najprej strdek v nogi, op za amputacijo, pri prebujanju ugotovijo,da jo je še kap in čez nekaj dni je umrla. Tako,da so tudi drugačne izkušnje, če jih le želiš slišati in videti in tudi priznati, poznam tudi jaz nekoga, ki je dobil covid, v bolnico šel, ker mu vročina ni hotela pasti, ne zaradi težav dihanja, tam so ga po hitrem postopku tudi intubirali, ori tem okužili z bakterijami, takrat je potem zato fasal bakterijsko pljučnico in tudi od bakterijske zastrupitve umrl... ne zaradi covida ampak zaradi bakterijske okužbe, ki so mu jo povzročili v bolnici... in ja žalostne so zgodbe ljudi, ki se morajo rehabilitirati po komi... zato še en velik minus zdravnikom, ki množično tiščijo bolnike na respiratorje, ko je že zdavnaj znano odgovorni in napredni medicini, da če se ne zderavi po tem protokolu, ampak na druge farmakološke načine, je smrtnost konkrtetno nižja in tudi škoda, ki potem terja dolgotrajno rehabilitacijo.
pojtrarara
25. 01. 2022 14.54
-5
zzzz - kako lahko trdiš... najhuje je to,da ti ms dohtarji in vsi, ki imajo možnost javnega vplivanja in podajanja izjav za stvari za katere NE VEDO NIČ - KER PREPROSTO NE MOREJO VEDETI, KER ŠE NI BILO RAZISKANO, oni kar na pamet trdijo, da JE VSE VARNO... čeprav NE VEDO V RESNICI TEGA... eden je lepo razložil glede mrna na primer - če vemo recimo v starih tradicionalnih cepivih vemo je tudi aluminij - in je na primeru AL dal razlago - če jaz vem da je v cepivu toliko in toliko Al - potem skozi testiranje lahko ugotovim kako je to varno ali ne kakšen vpliv ima to na živ organizem, ki ga cepim in vsi organizmi dobijo enako količino določene sestavine v cepivu, v tem primeru AL... če pa jaz vam dam informacijo za izdelavo spike proteina s cepivom - ki je toksin - nihče ne ne ve kako dolgo bo telo izdelovalo te spike proteine, niti koliko jih bo naredilo - pri nekomu lahko malo, pri nekomu pa lahko ogromno - razumeš razliko - ni nadzora nobenega nad tem kako cepivo vpliva na telo... pri nekomu lahko tako, pri nekomu drugemu drugače... to je znanost to razlagajo strokovnjaki znanstveniki, ki so odgovorni... iniciiranje spike proteina podganam in mišim povzroči kapi, miokarditis, strdke... to je toksin... mi pa info za izdelavo tega dajemo ljudem in pri tem nimamo najmanjšega pojma koliko tega strupa bo človeško telo proizvedlo -pri nekomu lahko malo in bo vse ok, pri drugemu pa ogromno... in doživi kap in podobno...
neplesalec
25. 01. 2022 15.06
+1
To tvoje opisovanje je seveda dokazljivo , ker si bila povsod zraven in je vse znanstveno dokazano .....ali gre za tolikokrat uporabljano "rekla kazala" In še , kaj si sploh hotela povedati ? Bistvo ?
enaleteca
25. 01. 2022 15.11
+5
pojtrarara, ne pametuj spet! Povrh pa tudi rada zaničuješ zdravstveno osebje in jih tudi zmerjaš. Mene si včeraj zmerjala z gnusom. Če nisi študirala medicine in naredila specializacijo, še enkrat, ne pametuj! Očitno preveč bereš FB-ja in ostalih pravljic o covidu-19. Zato ti priporočam, da če boš zbolela za kakšno boleznijo, si poišči kakšnega vrača ali šamana, ker smo zate sami gnusi. Naj na kratko napišem: Covid-19 je zelo trombogen virus oziroma je bolj trombogen kot cepivo. Veliko necepljenih pacientov je "staknilo" vensko trombozo ali pljučno embolijo po prebolelosti, sicer pa pušča tudi pri mladih številne resne in neprijetne posledice še več tednov ali celo več mesecev po preboleli bolezni (ja, tudi miokarditis ali perikarditis). No, ravno med vikedom je umrl en pacient, star okoli 30 let (natančneje in spola ter ostalo ne bom napisala, ker ni javna oseba) ... Samo o tem antivaxerji zelo radi preslišite, to je ta problem.
pojtrarara
25. 01. 2022 15.19
-6
no spoštovana visokoleteče vioščanstvo, ki se imate za boga v belem (bo ok) - bodimo natančni, najprej si preberi kaj si napisala,da je ok, da se znašaš nada bolnim in priznala da tudi ti to počneš... ja takega medicinskega delavca z mirno vestjo imenuje g.nu.s. Stojim za tem. To se pač ne počne... glede napisanega pa ne pametujem jaz -. povzela sem izjave zdravnikov - in to sem jasno napisala... le kako ti tega ne zmoreš razumeti - pa tako si pametna... še enkrat preberi - jasno sem napisala tako razlaga zdravnik... res ne razumem kako si ti kaj študirala in doštuzdirala, če očitne težave že z razumevanjem enega takega zapisa. In še nekaj za tvojo vednost medicino jih je študiralo mnogo - pa to še ne pomeni,da so vsi odlični, strokovni , uspešni in zaupanja vredni zdravniki... enako kot jih šolo za mehankarja naredi tudi ogromno - pa zato še niso vsi odlični, strokovni in zaupanja vredni mehankarji. Poanta - strokovnjaka , odličnega, strokovnega, uspešnega in zaupanja vrednega naredijo njegova dejanja, njegovo delo... mnogo jih je umrlo ja vemo, mnogo tudi po nepotrebnem, ker so v bolnicah tudi specialisti za spravljanje na drugi svet... redkim strokovnjakom, odličnim izjemam - vsa čast in spoštovanje - vam ms medicini , ki se znašate nad ljudmi in to tudi sami javno priznate pač ne.
pojtrarara
25. 01. 2022 15.25
-6
še ena stvar zate ena leteča - te prav bolne primerjave in argumente, ki uporabljate - da naj si ljudje poiščejo druge ljudi... bolne in neumne izjave so - in očitno dokazujejo vašo neumnost - to je enako kot da bi prišla v tur. agencijo in bi ti tam prodajalec, ki je izobražen na tem področju, pozna lokacie, hotele, destinacije rekel - gospa jaz vam določim kam vi greste na dopust, ker jaz sem to študiral, jaz sem to spšecializiral in edino jaz vem... kaj boš ti nek fb turist si zdaj domišljal da bi imela svoje mnenje, izkušnje, itd... pojma nimaš... samo prodajalec v tur. agenciji vse ve, ker on je stroka... vidiš absurdnost takih izjav... in še enkrat - dejanja naredijo odlične zdravnike - strokovna in zaupanja vredna dejanja in uspešna zdravljenja, ter spoštljiv odnos - niti slučajno pa diploma iz MF ne naredi strokovnjaka, tudi specializacija ne.... tudi uni pacient v glavi, ki se je podpisoval bolnikom z laserjem na jetra - tudi on je imel diplomo iz mf in specializacijo - pa njegova dejanja kažejo,da je daleč od zdravnika, kaj šele stroke... po tvojem bi mi pacienti morali vsem takim slepo zaupati - e pa ne... VI STE TAM ZARADI PACIENTOV IN ZAUPANJE SI MORATE ZASLUŽITI IN SVOJE DELO STE DOLŽNI ODGOVORNO OPRAVLJATI, ZA TO STE PLAČANI... ni to vaša dobra volja AMPAK JE TO VAŠE DELO IN ODGOVORNOST!
enaleteca
25. 01. 2022 15.33
+6
pojtrarara, res je, jaz sem tam zaradi pacientov, nisem (no, tudi ostalo osebje) pa študirala/se učila skoraj 20 let le zaradi tega, da bi bila na koncu kot en pljuvalnik za vso nakopičeno jezo trmastih in prepotentnih pacientov, ki že kar na začetku kar tako postavljajo diagnoze in kakšno zdravljenje bi radi imeli. Ta zadnje čase se dogaja res katastrofalno, dobesedno ni dneva, ki ne bi bili deležni agresije (tudi danes dopoldne sem doživljala). In zato so tudi varnostniki (celo na urgenci jih vidiš skoraj na vsakem koraku zaradi agresivnih in prepotentnih pacientov, še posebej antivaxerjev). Ja, zapomni si to: Lepa beseda lepo mesto najde!
pojtrarara
25. 01. 2022 18.43
-4
- ZDAJ BOM DOLGA - AMPAK BO VREDNO... KER SO ZRAVEN OPISANI PRIMERI - ARGUMENTI : če se imate za take bogove,da imate vedno vi vse samo prav - potemtudi oddgovarjajte polno , ne preko ustanove in zavarovalnice, ampak tudi OSEBNO, KER OSEBNO SE Z VAŠO TRMO IN NADUTOSTJO IZŽIVLJATE NAD PACIENTOM IN IMATE NJEGOVO ZDRAVJE ZA TALCA... če trdiš,da je nekaj tvohjega prav, ker si študirala - potem moraš, če je napačno tudi osebno odgovarjati! TAKRAT VAS PA NI NIKJER KO PRIDE DO TEGA, DO ODGOVORNOSTI... ja kar se dogaja zadnje čase je res katastrofalno - pacientje plačujejo polno zavarovanje zato da stojijo v čakalnih vrstah, zdravljenja in pregledov pa od nikoder... marikateremu bi lahko kaj rekla... recimo eni taki tvoji sokolegici, ki je očitno študirala zato 20 let, da se lahko potem ko ima paciienta v ordinaciji po telefonu z domačimi pogovarja... ne pozabimo dodati dejatsva, da ima ta gospoa presežno čakalno dobo in da ona in ustanova pošlje pacientu izjav9o - da naj kar sam s svojo odločitvijo in znanjem določi, da je varno čakati presežno dolgo in da se strinja. Potem ko pacient po tej krepko presežni čakalni dobi pride na vrsto, med pregledom razlaga težave tej zdravnici, njej zazvoni telefion - na drugi strani eden od domačih - uin ženska kar med pregledom dvigne telefon in začne razlagati kako je nekaj na kavču pustila v dnevni, itd... ne pozabimo, da ima presežne čakalne dobe - če tako namenja čas pacientom, potem se ne čudimo zakaj ima presežne čakalne dobe - žal ne zaradi ukvarjanja s pacienti... da dodamo še , da je gospa po javnih podatkih v vrhu covidnih dodatkov... res zanimivo... potem lahko gremo do naslednje cvetke, ki je ravno tako študirala kot ti in se ima za boga in vse prav in do pacientje talci njenih izživljanj - no gospa pri pregledu zobovja zatrdi, da je vse ok... pacieent verjame, čeprav je sam laik in gleda tako ortopan kot slikanje zobnih kron in se mu kot neštudiranemu laiku zdi, da je na eni sliki vidna odkrušena stara zalivka in bi jo bilo potrebno zamenjati - ampak on je laik, nima pojma ane in ne more si on s tvojimi besedami postavljati diagnoz... je talec bele boginje, ki trdi da je vse ok - in zavrača popravilo plombe na naročen termin... kaj se zgodi čez en teden... pacient dobi hudo vnetje trovejnega živca, slike pošlje po drugo mnenje, pove,da se mu zdi plomba da tam ne tesni, zdravnik potrdi, da ima pacient prav - ampak kaj mu to sedaj koristi je v norih bolečinah in s popolnoma zateklo bezgavko, medtem pri osebnem zdravniku dobiva napačno zdravljenje, ker osebni ga vpraša, so lahko zobje vzrok, ste jih pregledali in pacient - ne zobje niso, ravno zdravnica zatrdila,da je vseok in ji moramo verjeti - na koncu se izkaže da je zob kriv, zopb je bil tisti, ki je povzzročil še dodatno škodo in kalvartijo pacientu.... ampak po tvoje je pacient butast ane, nima pojma, kaj bo on fgovori, bele boginje kot ste ti in tebi te zgoraj navedene podobne se derete nazaj na takega pacienta, žalite, ker ste vi študirale -od zobarce sem slišala točno to izjavo - no iočitno je zanič študirtala, če sem jaz kol laik lahko opazila odkrušeno plombo in očitno imela prav, ona pa kot tako zelo študirana, tega ni zmogla... hočeš še eno tako od ene osebne zdravnice iz mladosti - zagnojena obnohtnica - pridem v ord. in prosim za kirurgijo, dami prerežejo in ščistijo - ženska ne samo pametna, ampak tudi nesramna - da kaj kompliciram, da to ni za kirurgijo, da kako b9om pa rodila, če me en zagonjen in cel zatečen prst moti, da ona to malo prereže in se samo ščisti... seveda ni bilo nič bolje, grem nazaj - ženska pametno,da jaz lahko grem na dopustu s takim prstom in rano v vodo, da morje vse pozdravi, ab mi da za ziher za prehlad (če bi se slučajno pojavil)- tako izjavi... in že drugič grem brez napotnice in s takim prstom na morje, ker je bilo vedno huje, začnem jesti ab - dokler sem jih jedla ok, takoj, ko je bilo tablet konec na morju iz vode - prst kljuva močno in spet zateče... pridem iz dopusta direkt k dežurni - ona
pojtrarara
25. 01. 2022 18.49
-4
... meni če sem nora, če hočem,da mi prst odrežejo... sem ji rekla,da prosim naj se zmeni s svojo kolegico, ker mi ni hotela dati napotnice, še žalila me je. Pridem do kirurga in on - gospa svinjarija se prvo ščisti in potem je AB... Moj odg. povejte to moji zdravnici, jaz sem prosila za nap. pa je ni hotela napisati - sama si je žal ne morem. Evo tako se znašate nad pacienti- in vse pametne in nadute jaz sem študirala jaz žem, ti nimaš pojma... na koncu pa se izkaže da sem imela jaz kaj pojma, one pa so mi s svojo nadutostjo zavlačevale zdravljenje in povzročale zaplete in škodo... Nobena od njih se niti opravičila ni, kaj šele da bi nosila odgovornost - pa bi jo morali vsi vi, ki se tako napihujete s tem študijem... mene ne briga kaj si ti študirala... ko boš svoje znanje pokazala in dokazala v učinkovitem zdravljenju je ok, če pa tega ne pokažeš in ima pacient posledice zaradi tvojih napačnih dejanj in odločitev kot sem jih jaz imela, čeprav sem sama vedela, kako in kaj bi bilo dobro in prav, takrat pa bi morali odgovarjati osebno - še za nadutost zdraven. tega pa ne... edini ste ki ne odgovarjate nič za svoje napake, čeprav so najhujše in najbolj tragične.
periot22
25. 01. 2022 14.03
-3
Kdaj boste snemali na pokopališčih med umrlimi po cepljenju!
najboljsa24
25. 01. 2022 14.15
+3
slo_veter
25. 01. 2022 14.47
-2
po cepljenju??: jaz eno starejšo, ki je v nebesih in enga fejst športnika ki se sedaj uči ponovno vozit kolo.
periot22
25. 01. 2022 14.02
-1
Zdravilišče Laško je zavohalo denar!
ćurkl
25. 01. 2022 15.19
-2
Tako in podobni (zaslužkarji) so potem zelo glasni pri prepričevanju ...
daiči
25. 01. 2022 13.34
+2
Tud men ni jasn zakaj jih kar po vrsti vse dajejo v komo. Pol k se pa zbudijo pa svinčnika ne znajo v rok držat, pa hodit.
NeMoresVerjet
25. 01. 2022 14.03
+3
A ti misliđ, da to delajo iz dolgčasa. Ob tv-ju in internetu sprašuješ TAKE NEUMNOSTI? Zaplankana Slovenija. Takemu pacientu je treba potem vse te tedne brisat rit in previjat plenice. Ga parkrat na dan okol obrnit, da ne dobi preležanin. Odločitev, da gre v komo je tam preprosto iz razloga, ker bi drugače umrl. PREBERITE SI KAKŠNO KNJIGO NAMESTO DA PIŠETE NEUMNOSTI:
janasc
25. 01. 2022 14.14
+5
17 dni sem bila v komi in ko sem se zbudila nisem znala točno teh stvari, ki so opisane in za dragi daiči ne se delat norca, ker posledice kome so res hude.
zzzzzzzzz
25. 01. 2022 14.27
+5
Daiči, v komo greš tik preden bi brez nje umrl. Potreba telesa po kisiku se zmanjša, ventilator se matra razpeti pljuča, ker sam nisi več sposoben.
medus
25. 01. 2022 13.30
-1
Posledice napačnega zdravljenja
setisfekšn
25. 01. 2022 13.30
-2
Dejte nehat no!!vprašanje za kaj je bil v komi in zakaj vse to!med toliko milijoni okuženih z virusom najdete par primerov!in strašiti ljudi!mene ne boste ker vam nič ne verjamem!
Tomy Bananas
25. 01. 2022 13.06
+5
Vedno me je zanimalo kaj se dogaja z njimi ko so komi. Ali sanjajo ali se spomnijo ko se zbudijo ali je pa čista tema.
janasc
25. 01. 2022 14.16
+4
Imam izkušnjo in pri meni je bila tema, se ničesar ne spomnim. Še po tem, ko sem se zbudila se nisem spomnila za 5 min nazaj in sem rabila mesece rehabilitacije, da sem postala sept taka, kot sem bila prej (skoraj).
Tomy Bananas
25. 01. 2022 14.29
+5
Zanimivo kako delajo možgani. Upam da boste spet taka kot prej.
enaleteca
25. 01. 2022 15.24
+5
Tomy, je zelo velika razlika med spanjem in komo. Pri komi je stanje globoke nezavesti, iz katere pacienta ni mogoče prebuditi niti z najmočnejšimi dražljaji (udarec/močan dotik/bolečina, svetloba, zvok/glas ali kaj podobnega). In pacient sploh nima normalnega cikla spanja (sanje ...) in budnosti, pa tudi ne sliši, čuti ... Dobesedno si v čisti temi. Janasc, tebi pa želim, da bo kmalu spet 100-procentno (kot pred komo).
janasc
25. 01. 2022 16.58
+3
HAHAHAHA, saj sem skoraj manekenka tako dobro sem se pozdravila. Služba, otroci, izpit za avto, skratka vse je, tako kot mora biti. Primanjkljaji so tako majhni, da tisti, ki me niso poznali prej, sploh ne vedo, da mi kaj manjka, ker mi v bistvu ne. Sem čisto ok. Hvala za želje
Tomy Bananas
25. 01. 2022 21.10
+1
Hvala za pojasnilo. Možgani bolj zapleteni kot vesolje
RdečaKapica
25. 01. 2022 12.57
+0
Še dobro, da je rehabilitacija potrebna samo po koroni, ker druge bolezni pa sploh niso take, da bi človek rabil rehabilitacijo, ne, ne, to pa že ne...Dajte že enkrat mir, na svetu so bolj resne stvari, ki bi nas morale skrbeti!
twitty
25. 01. 2022 14.05
+5
Pa kako to razmišljaš... seveda so URI Soča zgradili z namenom priprav na pandemijo...
tigrcek
25. 01. 2022 12.53
+9
Na sliki pa sami najstniki a ne stroka? Tako radi objavljate podatek najmlajšega na intenzivnem oddelku. Zakaj ne napišete koliko je povprečna starost ljudi na sliki? Krepko čez 70 let. Hvala.
Obala31
25. 01. 2022 13.30
+0
Kaksen smisel ima polemizirati fotogeafije,ki so v vecini primerov simbolicne...
Špartanec
25. 01. 2022 12.53
+1
Zakaj jih dajejo v komo? Zaradi bolečin?
zzzzzzzzz
25. 01. 2022 14.23
+5
Ker telo v komi porabi manj kisika in zato lahko kljub poškodbam pljuč preživijo
zafršolal
25. 01. 2022 12.33
+16
Pišete o teh, ki kot pravite, so preživeli... o tistih, ki so umrli za vašim reklamiranim cepivom, ali imajo trajne hude defekte, pa niti besedice... Dvoličneži...
Ivar The Boneless
25. 01. 2022 12.49
+6
Mare Arhar
25. 01. 2022 14.44
+2
Sodelavec enega teh možakarjev je umrl. On se je iz kone vsaj zbudil. Oba necepljena. Poznam pa tudi cepljene, ki so zboleli in preboleli doma. Tolk o ceplenju
Ivar The Boneless
25. 01. 2022 12.24
+17
Ze 5ti članek danes 🤣
Space Voyager
25. 01. 2022 12.27
-9
Ja, pa še ni dovolj za slovenske bebčke - anticepilce.
Ivar The Boneless
25. 01. 2022 12.49
+2
Ivar The Boneless
25. 01. 2022 12.50
+4
Kdo je bebec? Sam sem 2x prebolel in mi ni nič. Ti sinpa odvisen od zvarka.
slo_veter
25. 01. 2022 12.24
+12
imajo zdravila proti težkim potekom pa jih ne uporabljajo.. namesto tega se hvalijo s svojo polomijo. Si predstavljate mladega arhitekta, ki pršiba šefu v pisarno in zavpije: Hiša ki sem jo pol leta načrtoval, se je končno porušila .. 10 ranjenih, 3 na intezivni in en žal umrlu. In šefe reče .. tukaj je dodatek in kar tako naprej .