Preverjeno

Obisk oskrbovalca na domu včasih pomaga bolj kot tableta

Ljubljana, 09. 02. 2021 12.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Anamarija Krese
Komentarji
12

"Osamljenost je huda stvar. Človek lahko ob njej začne razmišljati, da na tem svetu ni več potreben." Tako je stisko marsikaterega starejšega, ki se je, še posebej v teh težkih časih epidemije in omejevanja stikov, znašel v osami, ekipi Preverjenega opisal eden od prejemnikov pomoči na domu.

Slovenija se med evropskimi državami stara najhitreje in zaradi neurejene dolgotrajne oskrbe to breme vse bolj nosijo družine, predvsem ženske. Po podatkih Inštituta Antona Trstenjaka je v Sloveniji že več kot 30.000 prejemnikov storitev, ki sodijo v dolgotrajno oskrbo, izvajalke pa so največkrat ženske srednjih let, ki so še zaposlene, največkrat gre za sorodnice oskrbovalca.

Najnovejši podatki inštituta za socialno varstvo pa kažejo, da pomoč na domu, ki jo mora sicer po zakonu vsem, ki to potrebujejo, nuditi vsaka občina, koristi 11 754 uporabnikov na leto, izvaja pa jo 1034 oskrbovalk in oskrbovalcev (ti so v manjšini). Poklic socialnega oskrbovalca med mladimi ni priljubljen, predvsem zaradi slabih pogojev dela, emocionalnih in fizičnih naporov, ki jih to delo zahteva, in slabe plače. 

Pomoč starostnikom
Pomoč starostnikom FOTO: iStock

A če želimo spremeniti in izboljšati prihodnost starejših, bomo morali začeti resneje razmišljati o dolgotrajni oskrbi, opozarja direktorica Zavoda za oskrbo na domu Ljubljana Liljana Batič, ki opaža, da je največ starejših v stiski in osamljenih prav v mestih, kjer je odtujenost večja. Pa je med starejšimi zunaj večjih mest res manj osamljenosti? Tudi to je preverila ekipa Preverjeno, naletela pa je tudi na skupino mladih, ki se vse od začetka epidemije trudi starejšim lepšati ta čas preizkušenj. Ekipa je namreč obiskala Velenje in prostovoljce skupine Udarnik Mladinskega centra Velenje.

Celoten prispevek si lahko pogledate na Voyo.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maja Kajza
13. 02. 2021 09.24
Samo za primerjavo, v Sloveniji za 24 urno pomoč na domu, podjetja računajo 55€ od starostnika. Zavarovalnica za dodatno zdravstveno zavarovanje ne plača nič. v Avstriji za kvalificirano med.sestro oz. bolničarko, starostnik plača 60€ za 24 ur. Njim Zavarovalnica povrne stroške.
Maja Kajza
13. 02. 2021 09.19
Velika razlika je, če neguješ, kopaš, preoblačiš malo dete ali starostnika, ki ga vse boli in je naveličan vsakega posega v njegov prostor. Naj bo vsakomur jasno, da so človeški izločki, odprte rane, proteza in dermatološke spremembe kože glavni delovni proces pomoči. Da ne omenjam, kateter, stomo ali še kaj hujšega. Negovalke-bolničarke brez šolskega znanja, nebi smele hodit med stare bolnike. Tako pa so zaradi pomanjkanja strokovnega osebja vse mogoče neprimerne osebe v zavodih za pomoč na domu.
G8J
12. 02. 2021 16.32
+2
Kdaj ste to dojeli? A preden se je sneg stopil? Kovidiranje vsiljujete namesto da folk normalno funkcionira, zlati grobovi pa bodo vse pobrali in ulicah smo skoraj že vsi pristali. Sramota!
medus
09. 02. 2021 14.53
+2
Bravo, zdaj ste se spomnili poročat o tem. Ko smo že od začetka pravili da ukrepi ne delujejo in povzročajo samo škodo vas pa ni bilo nikjer.
TistoPravo
09. 02. 2021 14.49
+0
V danem trenutku si primoran, na sprejmeš življenje tako kot je. Verjetno je na koncu knjiga najboljša družba. Takšno in drugačno branje in razmišljanje. Za neka naporna pomenkovanja človek na stara leta niti ni pripravljen. Potrebno se je prilagoditi, vsak se ne glede na leta z svojo težino jutra zbudi. In na dveh koncih hkrati ne mpreš dober gospodarit, niti se fino podružit...je že res, za starši si dolžan poskrbet...ampak roko na srce, če to želiš kvalitetno opravit pozabi na svoj lajf. Moramo biti iskreni, korona pa nam je dala še dodatni vidik zakaj stalmo letanje naokoli ni najbolj pametno. Potrebno se je zaposliti, samega sebe svoje misli in telo ...z nečim, kar veseli samo nas in je primerno letom...povsod je nekej v življenju za počet, ni mesta kjer se pa totlno nič ne dogaja...
Maja Kajza
13. 02. 2021 09.30
ne moremo spregledat dejstva, da je 1/2 starostnikov po starosti 78 let že dementnih.So presenetljivo med njimi tudi doktorji, profesorji in kmečke žene.Veliko je takšnih, ki jih nič ne veseli, ne berejo, so jezni na vse in postajajo žleht. Takšni ti izpijejo vse sokove.
METKA102
09. 02. 2021 14.31
+5
Hvalimo se, kako se je podaljšala življenjska doba. Življenjska doba. Namesto, da bi se hvalili s podaljšanjem življenja, bi se morali hvaliti, kako smo starim omogočili kvalitetno starost. Tega pa ni. Zdaj, med korono, se je to še bolj pokazalo, kako se ravna s starimi, onemoglimi. Otroci imajo službe. Vsi ravno ne. Če so starši imeli mladi otroke, so tudi otroci že dolgo v penziji. Če jih že ne morejo negovati, naj bi jih vsaj obiskovali. Pa ne, da bi jih obsojali, a kljub temu. Še malo, še le nekaj let, pa bodo (bomo) na istem, ker ta presneti čas tako hitro teče, za vse.
Maja Kajza
13. 02. 2021 09.34
+1
Veste, ko v bolnišnici vidite starostnike ki so utrujeni od življenja, pa jih Hipokrat in Farmacija zalagata z kopico zdravil za podaljševanje nekvalitetnega življenja, se vprašaš kje se je izgubila humanost med dobičkom in željo po dolgem življenju. Ko bi ne jedli vseh tistih tablet, bi spokojno zaspali v domači postelji, ko bi prišel njihov čas.
soncarica84
09. 02. 2021 13.46
+6
Tudi ze brez korone so bili tam osamljeni. Domaci jih kar "pozabijo", ker imajo vedno "prevec dela".
Sortegilio
09. 02. 2021 13.31
+11
Drzi osamljeni precej. Sem delal v domu starejših več let. Nekateri so bili osamljeni, brez kakršnihkoli obiskov.
zemljan10
09. 02. 2021 13.17
+13
Glede na naslov. Ne včasih, ampak vedno. Ti ubogi starejši ljudje po domovih umirajo od žalosti. Psiha jih dotolče. Čas je že, da to nekdo pove.
soncarica84
09. 02. 2021 13.47
+9
Ze leta in leta so pozabljeni, odrinjeni. Vcasih se je za starejse skrbelo, danes za njih ni casa. Ni vedno samo sluzba izgovor.