Preverjeno

'Politiki, ki zlivajo gnojnico na Ustavno sodišče'

Ljubljana, 20. 04. 2021 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Darja Tibaot Ciringer
Komentarji
166

Po tem, ko je vlada prepovedala prireditve, shode in zborovanja, je Ustavno sodišče odločilo, da je takšna prepoved v nasprotju z ustavo, in jo odpravilo. Po tem, ko je vlada prepovedala izhod iz države zaradi koronavirusa, je Ustavno sodišče odločilo, da je to v nasprotju z ustavo, in prepoved odpravilo. Ko je vlada prepovedala referendum o investicijah v Slovensko vojsko, se je opozicija obrnila na Ustavno sodišče. Ustavno sodišče je ugotovilo, da zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski ni v neskladju z ustavo. Enkrat so njegove odločitve vladi všeč, drugič ne. Kakšna je sploh vloga Ustavnega sodišča?

"To je najvišji organ, ki mora skrbeti za to, da ostale veje oblasti ostanejo v mejah, ki jih določata ustava in zakon, znotraj države pa je tisto, ki mora imeti zadnjo besedo," pojasnjuje dr. Dragica Wedam Lukič, nekdanja sodnica in predsednica Ustavnega sodišča. 

"Je varuh človekovih pravic in temeljnih svoboščin in vrši nadzor nad parlamentom," pravi dr. Ciril Ribičič, nekdanji sodnik in podpredsednik Ustavnega sodišča.

"Samo Ustavno sodišče lahko odloči o zakonitosti in ustavnosti ter lahko razveljavi zakon, če ni v skladu z ustavo," pojasnjuje doc. dr. Samo Bardutzky, predstojnik Katedre za ustavno pravo na Pravni fakulteti Ljubljana. 

"Je edina inštitucija, ki nas varuje pred samovoljo," pa dodaja odvetnik Miha Šipec

Ustavno sodišče je torej nad odločitvami državnega zbora in vlade. In zato je tudi kdaj na udaru kritik. Žaljivi tviti, ki smo jim priča v zadnjem času, spodkopavajo pomen sodstva. 

"Člani vlade in minister za notranje zadeve se žaljivo izražajo o ustavnih sodnikih in Ustavnem sodišču. To je za demokratično državo popolnoma neprimerno in nevarno," pravi Ribičič. 

Šipec dodaja: "Mislim, da se najdejo politiki, ki zlivajo gnojnico na Ustavno sodišče, povsod. Tvitersko odzivanje je že v osnovi neprimerno, ne moreš ga preprečiti, pa tudi ne resno jemati. Sodišče bi moralo prek take zadeve samozavestno in športno ter peljati svoj posel naprej." 

V Sloveniji pravni strokovnjaki razmišljajo predvsem o sistemskih rešitvah Ustavnega sodišča.
V Sloveniji pravni strokovnjaki razmišljajo predvsem o sistemskih rešitvah Ustavnega sodišča. FOTO: Miro Majcen

Prejšnji četrtek je bila v državnem zboru nujna seja Odbora za pravosodje. Edina točka dnevnega reda je bila Problematika odločanja Ustavnega sodišča glede protikoronskih ukrepov in problematika neizločanja ustavnih sodnikov. Naslednji dan, potem ko je sejo tudi sama spremljala, smo prosili za komentar z dr. Lukićevo, nekdanjo predsednico Ustavnega sodišča. 

"Kaj takega se še ni zgodilo, toliko neposrednega političnega vpliva. Enkrat sem rekla, da je vpliva in pritiska toliko, kot si ga dovoliš. Ampak to, kar se je včeraj zgodilo, da je Odbor za pravosodje, ki po mojem mnenju ni niti pristojen, odloča o Ustavnem sodišču, ki sploh ni del pravosodja, je zunaj tega."

Na seji odbora so govorili tudi o izločitvi posameznega sodnika iz nekega primera, če obstajajo pogoji za to. Svež primer je pritisk na ustavnega sodnika dr. Roka Čeferina, ker se ni izločil iz ene od zadev, o kateri je v preteklosti odločal v sicer drugi vlogi. Ko je nekaj mesecev po odločitvi ugotovil, da je o zadevi pred leti že odločal, se je izločil, o tem obvestil druge sodnike in dal primer v ponovno odločanje. A napadi nanj zaradi te napake so šli v osebno diskreditacijo in povezavo z bratom Aleksandrom.

"Ton besed, ki se je uporabljal, ni odražal situacije, ki je nastala s to napako. Napaka se je zgodila, ker je sodišče preobremenjeno. In je bila odpravljena," pravi Bardutzky. 

Medtem pa je med ustavnimi sodniki dr. Klemen Jaklič, ki ni nikoli skrival naklonjenosti stranki SDS. Tako je pred leti v svojem tvitu zapisal: "Zdaj je Janez Janša dokončno največja osebnost slovenske zgodovine". V svojih odločitvah izrazito podpre vse vladne ukrepe. A iz vseh zadev, ki so povezane s stranko SDS, se ni izločil. 

Očitki, ki so v zadnjih tednih in mesecih leteli na ustavne sodnike – "da v času korone v fotelju dnevne sobe sodijo z miško, odprejo dva spisa, dveh ne odprejo, sodijo pa o vseh štirih". Sodniki se načeloma na takšne stvari ne odzivajo. Težko se branijo, ker morajo varovati vsebino spisov. V njihovem imenu govorijo njihovi spisi, odločitve. 

A ustavna sodnica dr. Katja Šugman Stubbs se je tokrat izjemoma odzvala s komentarjem: "Sama se čutim dolžno slovenski javnosti pojasniti, da še nikoli nisem podpisala nobenega dokumenta v dopisnem odločanju, ne da bi poprej naštudirala spis." (Delo, Sobotna priloga, 13. 3. 2021) V prid temu govori statistika njim nadrejenega Evropskega sodišča za človekove pravice. Kot navaja dr. Šugmanova: "V letu 2019 je bilo tam prejetih 210 popolnih vlog (slovenskega Ustavnega sodišča), samo pet primerov je bilo primernih za odločanje, od tega je bila v štirih zadevah ugotovljena kršitev pravic (torej v 1,9 odstotka od vseh vloženih pritožb). V letu 2020 je odstotek še nižji." 

Ko je bila dr. Wedam Lukičeva predsednica Ustavnega sodišča med letoma 2001 in 2004, je najbolj razburjala odločitev o Izbrisanih. Kot prvi organ v državi so potrdili, da so jim bile z načinom, kot so jih državni uradi obravnavali, kršene človekove pravice. 

"Bilo je precej žalitev po medijih, po časopisih, ni pa bilo takšnega pritiska, da bi nas klicali na odgovornost v državni zbor, ampak je bilo zelo veliko poskusov, kako to odločbo izigrati. Na koncu smo dobili zadoščenje, ko so ti prizadeti uspeli na Evropskem sodišču za človekove pravice in se je pokazalo, da je Ustavno sodišče ravnalo prav," pripoveduje Wedam Lukičeva. 

Pritiske, napade na Ustavno sodišče in poskuse vplivanja pozna tudi tujina. Madžarska, Belorusija, Poljska. Na Poljskem je Ustavno sodišče prepovedalo splav, kar je sprožilo množične proteste.

"Vemo, da izkušnje iz zgodovine kažejo, da v državi, kjer se začne krhanje liberalne demokracije, si izvršilna veja skuša podrediti Ustavno sodišče, da ne bi odločalo proti njihovi volji. Tukaj moramo biti pozorni vsi, da se to v Sloveniji ne zgodi," meni Bardutzky. 

V Sloveniji pravni strokovnjaki razmišljajo predvsem o sistemskih rešitvah Ustavnega sodišča. Nerešenih imajo 2000 zadev, vsako leto dobijo 1400 novih. Sodnikov je samo devet, kolikor jih določa ustava. Ustavno sodišče izrazito vpliva na naša življenja. Spomnimo na primere – Izbrisani, Vatikanski sporazum, odločitev o džamiji, odškodnine žrtvam vojnega nasilja, preleti Natovih letal in s tem povezan hrup, policijsko nasilje. So zadnji branik ustave in varuh človekovih pravic. In kot še doda nekdanja ustavna sodnica in predsednica dr. Lukićeva – pomembno je, da pravočasno odreagira, preden nekaj ne postane nova normalnost. Zato potrebujemo močno Ustavno sodišče.

Koronavirus pasica nova


  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (166)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

silva-d
04. 05. 2021 11.55
-1
zakaj pa potem v parlamentu sedi 90 poslancev,če pri as velja ustavno sodišče,ukinit parlament,za sprejem zakona referendum in to je to,mislim da bi za državo bil manjši strošek kot pa tile voluharji v parlamentu,ki vsi niso za enega
kure bedne
21. 04. 2021 11.53
+3
Če mislite, da so ustavni sodniki neki angeljčki in poštenjaki se pošteno motite. Še vedno so bili politično nastavljeni in morali bi imeti možnosti, da se jih da odstraniti. Obnašajo se kot mali bogovi, čeprav v očeh ljudstva to niso.
SlobodaNE
21. 04. 2021 09.45
+3
Zadnja ovira za janševca. Sreča da so v slo tudi pametni ljudje, so pa bolj na levici.
wolfterier
21. 04. 2021 09.37
-5
US zliva gnojnico na politike. desne,seveda !!!
SDS_je_poden
21. 04. 2021 11.37
+2
Wolfi desna politika je sama velika gnojnica.
SlobodaNE
21. 04. 2021 09.36
+1
Če pogledamo desne tulijo enako kot vodja SDS. Kako daleč lahko seže roka nekega skoraj podpovprečnega politikanta.
SlobodaNE
21. 04. 2021 09.10
+5
Kdor ne spoštuje US nima kaj iskat v sloveniji. To velja prvo za sđs in njim podobne.
Berenika
21. 04. 2021 09.43
+3
sđs = puklon. Psihopatološkost pa spoštuje zgolj sebe samo. Vse ostalo zunanje samo prilagaja samemu sebi v bran. Nezavedno takšnih demokratično izpolnjuje pogoje lastne eksistence.
SlobodaNE
21. 04. 2021 09.05
+4
Jakličov dela sramoto US. Ostali so na evropskem nivoju.
SDS_je_poden
21. 04. 2021 11.38
+3
Ddr je samo izcedek iz Jajovih odprtin.... ni bilo odločanja, da on ne bi pritrdil Jajotu...
bc123456
21. 04. 2021 08.37
+6
KOT VIDIM IMAJO FAŠISTIČNA KLIKA SDS , DANES PREVEČ ČASA ZA KOMENTIRANJE, JANEZ JANŠA ZOPET DELI HONORARJE ZA KOMENTIRANJE SVOJIH PUDLJOV, DENAR KI GADELI JE PA IZ EVROPSKIH NEPOVRATNIH SREDSTEV NAMENJENIH DEMOKRATIČNI SLOVENIJI-- SMRT FAŠIZMU
txoxnxy
20. 04. 2021 21.58
-2
Ko bodo ustavni sodniki res sodniki ne pa kumonisticni nastavljenci bo tudi pravna slika v državi bolj jasna in poštena.
SlobodaNE
21. 04. 2021 09.04
+5
malaraja
21. 04. 2021 09.09
+4
trol dobi vse na listku od svojega gospodarja
wolfterier
21. 04. 2021 09.38
-4
Pa to se vidi iz aviona,a si slep in gluh...
SlobodaNE
21. 04. 2021 09.42
+4
SlobodaNE
21. 04. 2021 09.43
+6
Ker jaz vidim penso wedam deisinger...sama huda imena.
martin celin
02. 06. 2021 10.59
-2
rokinja
20. 04. 2021 21.22
-9
Hvala lepa za takšno ustavno sodišče, ki krši slovensko ustavo-ne zavaruje ljudi pred smrtonosnim virusom, pač pa namenoma odpre meje, dovoljuje nasilne proteste, kjer ljudje vpijejo, brez mask-maske dol, da ni dokazov, da je virus, v bolnišnicah pa polne postelje in ljudje, ki se na respiratorju borijo za življenje, itak, ve se, na čigavi strani so ti sodniki že od leta , po 2. sv. vojni, to je resnično sramota in nevarno .
bema1201
20. 04. 2021 21.47
-6
Kako pa če biti drugače, če pa je večina ustavnih sodnikov levičarjev in to zagrizenih nasprotnikov desnice. Levičarji pač delajo vse da bi bilo čim več žrtev, da bi potem zato krivili vlado. Njihova pokvarjenost in zloba je brezmejna. Pa samo spomnimo se desetletja nazaj kaj so počeli njihovi predhodniki, sem raje tiho ker se zgrozim ob misli kakšne zlobe je sposobno levičarstvo.
SlobodaNE
21. 04. 2021 09.33
+3
US vodijo STROKOVNJAKI, jih pa nastavi politika, ampak tako je povsod po svetu.
wolfterier
21. 04. 2021 09.39
-4
SlobodaNE
21. 04. 2021 09.47
+5
Aha desna jih torej ima. Jakličov se je še posebno izkazal kot nestrankarski a ne ?
CIGU MIGU
20. 04. 2021 21.21
+10
jovan,le beseda,lahko je na tweeterju ali na necenzurirano ali na tvoji turbo tv,le oglasi se in reci ODSTOPAM srečno v nove dni
Castrum
20. 04. 2021 21.14
-10
@brake, naslov je popravljen po mojem opozorilu. Pohvale novinarki, ker je razumna.....In seveda si ti ponovno izpadel *...!
Bigbadjohn
20. 04. 2021 21.14
-7
Gujdeki krulijo, Ustavno sodišče gre dalje...
bojangril
20. 04. 2021 20.45
+6
Jansha/Janša.... na kolenih te prosim... pojdi k svojim na Kosovo! Slovenci te ne maramo, toliko sramote si nam naredil.... leta '91 ko smo zapustili bivšo jugo sem bil ponosen da sem Slovenec, danes pa me je sram!!!! Izginil že iz naše prelepe Slovenije!!!!!
bojangril
20. 04. 2021 20.48
+3
P. s. to ni Nemčija leta 1941 in ti nisi fürer in Slovenci NISMO za tvojo ogabno SDS.... kot je bila nekoč SS.... tvoja NORA24 TV pa je ista propaganda kot nekoč Göbellsova, TO JE VSA RESNICA!!!!
Damjan kolenc
20. 04. 2021 21.04
-2
rokinja
20. 04. 2021 21.23
-4
Hm, saj se spravi iz Slovenije, kdo ti brani, halooo,.
bojer
20. 04. 2021 20.25
+5
Najprej, kdo se oglaša in obsoja delo ustavnega sodišča? Absurd! In naslednje, ustavno sodišče kot najvišji organ, ki, mimogrede, razlaga in tolmači najvišji državni akt, bi moral biti v toliki meri legitimen, da ne bi dovoljeval razlag, ki se izidejo "fifti-fifti. Menim, da bi v takih dvoumnih določbah moralo biti prvo, ki bi predlagalo spremembo določbe.
Zdenko Krajnc
20. 04. 2021 21.08
+2
Točno to, ko so odločitve ustavnega sodišča kot (npr. 5:4) na vaški nogometni tekmi, je nesmiselno, da se sklicujejo na zakone in razsojanje po zakonu. Kako lahko po istem zakonu in po enaki ustavi 9 sodnikov pride do popolnoma različnih odločitev? Razsodba pa je pol kot zmaga pri fuzbalu z eno točko razlike. Pol bi lahko njihovo delo opravljal kdorkoli, brez poznavanja zakonodaje, kar z metanjem kovanca (recimo 9 metov). Za res nedvoumno razsodbo v skladu z zakonom in ustavo je lahko le rezultat 9:0, neglede na to o čem se razsoja... vse ostalo je kot šank politika, ali vsaj popolna nestrokovnost ene od ekip (štirih ali petih igralcev), pri čimer sploh ni ugotovljeno katera ekipa ima prav, saj gre le za politično lobiranje. Rezultat 9:0 je edini pravilni rezultat pri odločitvah.
Milka5
20. 04. 2021 20.07
+11
Ta valda katere predsednik bi moral bi biti na Dobu v družbi ostalih krimilacev nam državo vodi. 2 x so mu njegovi sodniki zavlekli postopek da je zastaral,ceprav vemo da so dokaze imeli. Nevem če berete kaj tuje novice ampak včeraj je bilo v srbskih novicah da je Janša s svojimi prijatelji v republiki srbski opral 20 mil. Eur. Ta desni poštenjak.
Zmaga Ukrajini ...
20. 04. 2021 20.40
+9
Yap! To je tako, če vlado vodi kriminalec - arestant. Zanj zakoni in ustava ne veljajo. Saj prav zato pa imajo on in njegova lopovska falanga večne težave z zakoni.
Uporabnik474217
20. 04. 2021 19.58
-21
Hočejo demokracijo, nočejo pa da hodimo na volitve. Tako bi nam lahko vladale na veke vekov, razne Šarcu podobne kreature.
bobiv
20. 04. 2021 20.04
+18
Uporabnik474217
20. 04. 2021 21.00
-8
bobiv, ko se boš navadil kulture izražanja (in poslušanja, kaj ima kdo za povedat) in ko boš nehal biti bezobrazen, ti bom povedal, mogoče.
Banion
20. 04. 2021 19.43
+21
Po US največ pljuvajo desnaki a ko je njihovega janeza rešilo aresta je bilo pa super in nikoli ni reklo da je nedolžen
Madžaroš
20. 04. 2021 20.36
-8
Rešili hahaha , saj nikoli niso imeli nobenih dokazov da bi ga sploh obsodli.... pač politično sojenje levih šarlatanov
malaraja
20. 04. 2021 21.38
+6
Haha kopriva. Obsojen na vseh inštancah. Če ne bi bil kriv, bi se upal pritožiti na EU sodišče. EU pravniki so primer pregledali in niso imeli pripomb. Zdaj pa tvitler nekaj jokca po EU, da je nedolžen. Hahahahaha! Še v SDS vsi veste, da je upravičeno sedel, imam nekaj znancev. VSI V SDS to veste, ne žali kar naprej, no!
mariborviola
20. 04. 2021 19.42
+21
Ampak Hojs je car, nad ustavnim sodiščem
Dejan Vovk
20. 04. 2021 19.39
+27
Nepomembno mi je, kaj je vladi všeč. Prav poudariti moram - vlada mi ni všeč
rokinja
20. 04. 2021 21.25
-5
Ja, in, meni tudi niso bile prejšnje všeč, niti slučajno, niti pod razno.