Preverjeno

Posodobljen učni načrt – vzrok za spor in pomisleke

Ljubljana, 23. 02. 2021 10.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anamarija Krese
Komentarji
44

Zaradi Dnevnika Ane Frank so se v teh dneh razvnele polemike in postal je pravi kamen spotike – za ene s strokovnega, za druge z ideološkega vidika. Prebudilo se je tudi 73 književnikov, igralcev, literatov, novinarjev, politikov, glasbenikov, umetnikov in vseh vrst intelektualcev, ki so se lotili branja Dnevnika Ane Frank, knjige o ‎odraščanju judovske najstnice v skrivališču med drugo svetovno vojno, in s tem želeli javnost spomniti na zgodovino, ki je ne bi smeli pozabiti.

Vzrok za spor oziroma pomisleke je posodobljeni učni načrt, ki po novem ne vsebuje več seznama predlaganih književnih besedil niti seznama predlaganega domačega branja, na katerem je nekoč svoje mesto imel tudi Dnevnik Ane Frank. Po mnenju profesorice in dobre poznavalke otroške in mladinske literature, dr. Milene Mileve Blažić, ima Dnevnik Ane Frank prave humanistične vrednote, zato si mesta ne zasluži samo v slovenskem, ampak vseh evropskih učnih načrtih.

A Dnevnik Ane Frank nikoli ni bil na seznamu obveznega učnega gradiva. Odlomki iz njega niso našli mesta niti v berilih, je bil pa do leta 2019 na seznamu več kot 100 priporočenih književnih del različnih avtorjev in se tako tudi sicer zelo pogosto znašel na seznamu del, ki so jih izbirali učiteljice in učitelji sami. In v njihovo nadaljnjo dobro presojo še naprej zaupa direktor Zavoda za šolstvo, Vinko Logaj, ki je aprila 2018 skupaj s takratno šolsko ministrico Majo Makovec Brenčič posodobljen učni načrt tudi potrdil. Kot pravi Logaj: "Ne zdi se mi primerno, da bi to vprašanje postalo stvar političnega diskurza in politizacije šolskega prostora. Mislim, da učitelji sama besedila sedaj izbirajo na podoben način kot že prej."

S posodobitvijo učnega načrta brez prisilnega usmerjanja so učitelji torej dobili več strokovne avtonomije, kar ni slabo, meni velik del stroke, tudi literarni zgodovinar in profesor na Pedagoški fakulteti, dr. Igor Saksida: "Učitelji so profesionalni bralci in so v okviru svojega izobraževanja poslušali tako didaktiko književnosti kot tudi psihološko-pedagoške predmete. Zato sem trdno prepričan, da znajo oceniti, katere vsebine so v današnjem času najprimernejše."

Dnevnik Ane Frank
Dnevnik Ane Frank FOTO: POP TV

Modernejši načrt določa le avtorje, katerih dela naj bi učenci spoznali – poleg starejših v vsakem razredu še vsaj dva sodobna avtorja in avtorici. Le v zadnjem triletju je zaradi lažjega oblikovanja nacionalnega preverjanja znanja predpisanih tudi devet obveznih besedil:

– 7. razred: ljudska – Pegam in Lambergar, Tone Pavček – Pesem, F. Levstik – Martin Krpan;

– 8.  razred: F. Prešeren – Povodni mož, N. Grafenauer – Življenje, J. Kersnik – Mačkova očeta;

– 9. razred: F. Prešeren – Zdravljica, O. Župančič – Žebljarska, I. Cankar – Bobi.

Polemika okrog Dnevnika Ane Frank je odprla številne razprave o bralni pismenosti slovenskih otrok in mladostnikov, poznavanju in kritični oceni zgodovine, družbeni odgovornosti ter budnosti glede splošne družbene klime, v kateri vznikajo celo ideje o zanikanju holokavsta.

Dr. Igor Saksida na to odgovarja: "Mislim, da je tu preprosto treba umiriti strasti, pospraviti peresa, računalnike in mikrofone ter zaupati stroki. Zakaj pa bi kdor koli od resnih raziskovalcev vzgoje in izobraževanja Dnevnik Ane Frank prepovedoval še posebej v teh časih?"

Celoten prispevek si lahko ogledate na Voyo.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
01. 03. 2021 19.49
Zelo zanimivo zgodbo ima Barbro Karlen. Priporočam.
ni_mi_vse_eno
01. 03. 2021 19.43
Vsako znanje je dragoceno. Dnevnik Ane Frank je pristen opis takratnega časa skozi oči najstnice. Vsaka prepoved dostopa do znanja je korak nazaj in nas pelje v čas totalitarnega sistema, kjer je bilo določeno, kaj se sme in česa se ne sme. Živela svoboda in živelo znanje.
anakondabox
28. 02. 2021 10.20
+1
Dnevnik Ane Frank je subtilno, razmišljujoče branje, ki sega v obdobje antisemitizma kot v vizijo današnjega časa. Zavod za šolstvo (učitelji) bi besedilo morali uvrstiti med temeljno branje, ne da sledi izbris o priporočenem banju iz učnih načrtov. Tudi dr. Saksida, ki sem ga zelo cenila je pritrdil mnenju, češ da se učitelji lahko sami odločajo, ker so dovolj usposobljeni. Zakaj potem ne sodelujejo tudi pri pisanju učnih načrtov, pač pa lahko dodajo zgolj svoje pripombe. Osnovna pravila in navodila morajo obstajati, sicer se bomo znašli v kaosu. Ta nesmisel je enakovreden temu, kot če bi v RKC "pozabili" na Sveto pismo. #brez kompasa
_endrug
23. 02. 2021 12.45
+8
Kdor ne pozna zgodovine, je usojen, da jo ponavlja. Določene stvari se ne smejo pozabiti. Vsak totalitaren režim lahko vodi do pobijanja, ne samo drugače mislečih, ampak samo drugačnih. Pa danes nismo daleč od tega. Verbalno je že marsikaj dovoljeno. Zato menim, da morajo otroci poznati Dnevnik Ane Frank.
Bogdan Kranjc
23. 02. 2021 12.40
-2
Smo pa nedovgo nazaj imeli prpoved marsikaterega pisatelja brati njegove knjige samo danes vsi hitro pozabijo.
prašek
23. 02. 2021 13.06
+4
Nedovgo ??????? Desni guru komentiranja ☺☺☺
Papyrus123
23. 02. 2021 12.37
+2
Nekateri pogledate samo naslov + sliko? Žalostno pa je, da je zgolj ime in priimek Ana Frank dovolj za ideološke obračune v komentarjih. Zanima me, če v Evropi obstaja ideološko bolj razdeljen narod. V parlamentu nekateri odkrito simpatizirajo z nacizmom in Adolofom, drugi hodijo z rdečo zvezdo in majicami levih diktatorjev in klavcev. Dlje kot je od deuge svetovne vojne, bolj smo Slovenci obremenjeni in razdeljeni. Pa verjemite, da njih boli ***** za žrtve, poboje itd,...pomembni so jim samo glasovi, plača in oblast
modelx
23. 02. 2021 12.52
+4
kako kratek si bil pri opisu nacizma in kako dol pri osvoboditeljih. osvoboditelji so samo počedili navlako, ki bi jo morali angleži, pa so jo lenobe raje nazaj poslale.
Xipsilon
23. 02. 2021 14.11
+5
Rdeča zvezda ni sporna. Nosili so jo partizani, ki so osvobodili ozemlje pred okupatorjem. Nehajte že neokusno mešati rdečo zvezdo in nacizem. Tudi jaz ne rad gledam krščanskega križa pa vseeno drugim ne diktiram naj ga ne nosijo, čeprav je bilo v njegovem imenu povzročeno nešteto zločinov. Lahko pa se v parlamentu prepove vse simbole, ki niso državni. Torej tudi krščanski križ.
Xipsilon
23. 02. 2021 12.27
+8
Nacisti so počeli največje zločine proti človeštvu. Tudi naši zanamci se morajo soočiti s težkimi temami, ki so žal del naše zgodovine. Kajti ravno mladi se morajo zavedati tudi svoje odgovornosti, da se tovrstne grozljivosti ne ponovijo nikoli več. SF/SN!
Papyrus123
23. 02. 2021 12.42
-3
Globalno gledano, je bilo tega na skrajno levi in skrajno desni. Mao, Hitler, Stalin, Musolini, vsi so tudi brez simbolov bili klavci
Xipsilon
23. 02. 2021 14.04
+3
Desni ne rabite vedno zagovarjati nacističnih zločinov v smislu "saj je tudi Stalin delal zločine." Zločini se dogajajo tako na levi kot na desni, saj so v tem smislu del vseh preteklih politik. Vseeno pa obstaja ena velika razlika, ko v primerjave dajete tovrstne osebke. Zaradi Maota niso umirali Slovenci, zaradi Hitlerja pa so. Zaradi prednikov bi nekateri to najraje pozabili in zato takšen poskus relativizacije.
malaraja
23. 02. 2021 12.13
+13
Mulc nedavno prebral za domače branje, bila mu je všeč, čeprav ni knjižni molj. Hotel je zvedeti še kaj o teh grozotah in smo pogledali film Schindlerjev seznam. Po dveh dneh razmišljanja je postavil samo eno vprašanje: kako so mogli nemški vojaki tako hladno pobijati, še zlasti babice, dedke in majhne nedolžne otroke? In kuriti stare, ženske in dojenčke. Saj so židje isti ljudje, kot mi, samo nemci jih niso marali. Kar se mene tiče, je postavil pravo vprašanje in gredo kolesa v njegovi glavi v pravo smer. Vzgoja uspela, moj ne bo klavec in morilec po navodilu psihopatskega hujskača. Če to naredimo vsi, bo svet nekoč lepši.
Papyrus123
23. 02. 2021 12.25
+1
Je zanimiva tema za psihologe Nedavno je ameriški vojak novinarki ( mislim, da iz VB ) izročil foto album iz Autsc***, kjer so se generali in ženske zadolžene za birokracijo uživali, po izrazih na obrazih zelo srečni - poglejte si na ytubr. To je bilo leta '44 ko so izvajali "dokončno rešit**". Nekaj 100m stran pa zaplinjevali na deset tisoče judov na dan. Res lahko vzamemo zgolj kot dokaz, da propaganda in pranje možganov iz ljudi izvabita najhujše zlo, ki pa se ga ljudje na slikah niso niti zavedali in bili odkrito prepričani v srcu, da delajo dobro delo.
Quatflow
23. 02. 2021 12.12
-1
Nikjer ne pise, da je prepovedana torej kje je srz problema? Vecja svoboda izbire mogoce??
kren10
25. 02. 2021 16.52
+1
Da se briše iz sezamov, je samo prva faza. Druga faza pa je, po liniji poslušnosti in strahu z vrha navzdol, da bo prepovedana oz bo tisti učitelj, ki ne no ubogljiv, čutil posledice.
Jožica55
23. 02. 2021 11.49
+9
Izgleda da smo prišli do točke, da če bo učitelj predlagal otrokom, da si preberejo dnevnik AF bo takoj nevaren sedanji oblasti in bo padel v nemilost oblastnikov tako, fa bo izgubil službo. To se že dogaja v drugih poklicih.
Papyrus123
23. 02. 2021 12.44
Levo in desno opredeljeni bi se morali zoperstaviti skrajnim levičarjem in desničarjem oz. ne dovolit, da imajo grozote izpred 80 let toliko voliva, kako zmagati volitve
Bolfenk2
23. 02. 2021 11.47
+0
Dnevnik Ane Frank bi moral biti obvezno šolsko branje v Nemčiji, ne pa v Sloveniji. Mi imamo svojo zgodovino. Glavne žrtve druge vojne v Sloveniji niso bili židje ampak domoljubni Slovenci. Slovenski narod so okupatorji obsodili na smrt in izvajali genocid in NOB je bil naš odgovor. To je treba učiti mladino.
User2035358
23. 02. 2021 11.51
+3
Pri nas tudi rumenim jopičem in falangi na oblasti.
Bolfenk2
23. 02. 2021 11.55
-6
Bistveno bolj nasilni od rumenih jopičev so Fajonkini črnosrajčniki iz Antifa. Danes so desničarji domoljubi in levi izdajalci. Vloge so se žal zamenjale.
slim386
23. 02. 2021 12.03
+8
Bolfenk težnje po totalitarni oblasti, korupcija, nepotizem, moralno sporne odločitve,... temu vi desni rečete domoljubje?
Ljoljo
23. 02. 2021 12.03
+0
Bolfenk2
23. 02. 2021 12.12
-6
Slim386, nikoli nisem bil desničar in nikoli ne bom. Ampak poleg KULa pa res raje volim Janšo. Vsaj država funkcionira kot treba.
slim386
23. 02. 2021 12.21
+4
Moralno sporne odločitve, nepotizem, korupcija, napadi na drugače misleče, kršenje osnovnih demokratičnih norm, dobesedno posmehovanje pravni državi, ne držanje lastnih ukrepov za preprečevanje širjenja covida,... temu rečeš "država funkcionira kot treba"?
fasulas
23. 02. 2021 12.33
+4
Zgodovine ne pišemo samo Slovenci. Človek potrebuje za splošno razgledanost še kaj več.
fasulas
23. 02. 2021 12.36
Se opravičujem, ampak ta pa ni bila najbolj bistra.
_endrug
23. 02. 2021 12.41
+1
kren10
25. 02. 2021 16.54
majazmaja2
23. 02. 2021 11.41
+12
''S katerim razlogom pa bi kdor koli od resnih raziskovalcev vzgoje in izobraževanja Dnevnik Ane Frank prepovedoval? Še posebej v teh časih?" -> Z razlogom potvarjanja zgodovine mogoče? 'Resnost' je izginila s trenutkom, ko smo prišli pod rumeno diktaturo generala Glanzkopfa. Ampak dr. Saksidi se to ne zdi nič takega, itak vemo, da se nagiba na rumeno stran. Mogoče bo pa kot obvezno literaturo predlagal Nor(išk)o kraljestvo velikega vodje?
Bojan 69
23. 02. 2021 11.32
+2
Tu spodaj se vidi kdo zna brati in kdo ne😃
Wingman
23. 02. 2021 11.30
+12
Je kdo prebral članek? Sam sem ga 2x in kot razumem, celotni seznam ni več del učnega načrta? Po prebranem naslovu sem sodil, da je bil s seznama črtan Dnevnik AF. Še en obarvan in senzacionalističen članek, ki išče zdraho kjer je ni. Poln kufer imam levih in desnih politikov, medijev, in vseh drugih, ki nas ves čas ločujejo med seboj zaradi lastnih koristi!
bimmbolina
23. 02. 2021 11.37
+2
Ne samo, da ni več del učnega načrta, temveč tudi da sploh nikoli ni bil. S tem, da so ga učitelji sami uvrstili med dela, katera naj bi otroci prebrali.
pepe007
23. 02. 2021 11.29
+5
Sklepam, da komentatorji pred mano niso sposobni prebrati članka in ga razumeti. Torej bi še manj lahko prebrali in razumeli Dnevnik Ane Frank. Da povzamem: nihče ni s seznama obveznega branja umaknil te knjige, ker nikoli ni bila na tem seznamu. Seznam se je sedaj v celoti umaknil in imajo učitelji večjo avtonomijo, kaj zahtevajo, da njihovi učenci preberejo. Dnevnik Ane Frank je bil med možnostmi za domače branje. Tudi ta seznam je sedaj prost in ga določijo učitelji za svoje učence.
bimmbolina
23. 02. 2021 11.26
+2
Prav je da otroci in mladostniki berejo različno literaturo. Piše, da nikoli ni bil del obveznega čtiva, je pa bil med priporočenimi deli. Jaz sem jo prebrala, mislim da jo "morajo" tudi še marsikje in verjetno jo bodo še vnaprej. Vse je odvisno od učitelja. Malce izven teme, spomnim se, da so nam v srednji šoli priporočali tudi knjigo Otroci s postaje ZOO, pa smo potem debatirali o tem. Ne spomnim se pri katerem predmetu, sigurno pa ne pri slovenščini.
indal
23. 02. 2021 11.19
+5
Nacisti in SDSS bi prikrivali resnico!
Klampfman
23. 02. 2021 11.24
+0
Janša je vladal v 2018? "In v njihovo nadaljnjo dobro presojo še naprej zaupa direktor Zavoda za šolstvo, Vinko Logaj, ki je aprila 2018 skupaj s takratno šolsko ministrico Majo Makovec Brenčič posodobljen učni načrt tudi potrdil."
pepe007
23. 02. 2021 11.30
+1
nostalgik
23. 02. 2021 11.17
+5
TRENUTNO V SLOVENIJI LAHKO SAMO ENKRAT UGIBATE KDO IMA PRESTE UMAZANE Z TO TEMATIKO O NOVEJŠI ZGODOVINI.
Shrimpjee
23. 02. 2021 11.09
-19
Dnevnik ane frank je bil skoraj 75 posto napisan po vojni..to je dokazano, ker je bil napisan s kroglićnim kemikom ki za caša vojne ni obstajal.
aleš gostiša
23. 02. 2021 11.27
+8
pepe bolcev
23. 02. 2021 11.05
+4
Na sramotni strani alp