Preverjeno

Povrnjen sluh

Ljubljana, 10. 05. 2022 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Adi Omerović
Komentarji
4

V oddaji Preverjeno smo spremljali zgodbo vinogradnika Miroslava Tobiasa iz Murske Sobote, ki so mu zdravniki s slušnim vsadkom OSIA po več kot petih letih uspeli povrniti sluh.

V UKC Maribor so prvi v Sloveniji opravili poseg, s katerim z vsadkom usidranim v kost delno gluhim povrnejo sluh. Specialist ORL, dr.Janez Rebolj, je vodil prvo operacijo. V Sloveniji sta zdaj že dva bolnika dobila tako imenovan vstavitveni slušni implatant OSIA. ''Gre za prevajanje zvoka po kosti in na ta način dosega precejšnje ojačitve, ki so pomembne pri visokih frekvencah.''

Za napravo so najbolj primerni kandidati, ki jim zdravniki ne morejo operativno s kirurškim posegom izboljšati sluha, imajo pa prevodno obliko naglušnosti, najpogosteje gre za bolnike, ki imajo težave s slušnimi koščicami ali bobničem. 51-letni vinogradnik Miroslav Tobias iz Murske Sobote je izpostavil, da spet sliši enako kot pred leti. ''Zelo sem vesel, da spet slišim, slišim neke zvoke, ki jih nisem slišal že par let. To je res velika pozitivna sprememba.''

Predsodki pred nošenjem slušnih aparatov so odveč. Naprave so majhne, neopazne, ne piskajo in nič več ne šumijo kot nekoč. Večini uporabnikov je po prvem mesecu žal, da se za slušni aparat niso odločili že prej.

Prispevek si v celoti lahko pogledate na VOYO.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

crazy.monkey
10. 05. 2022 14.05
+2
In koliko je potrebno doplačat, da ne piska in da se sliši? vsaj 2.000-3.000 eur!!!! Govorim iz izkušenj, tak da ne mi to govorit, da je taka zadeva standardna! Na zavarovalnico dobiš k....!!!!
jmis
10. 05. 2022 13.23
+0
Naglušnih ljudi bo v prihodnosti vedno več, če upoštevamo kak si mladina nonstop nabija musko na slušalkah, seveda ponavadi z nezdravo glasnostjo. Vem da eni še celo spijo z slušalkami v ušesih. V tem primeru lahko še hitreje pride do poškodbe sluha, saj so komadi pogostokrat posneti v različnih glasnostih.
mccm
10. 05. 2022 13.30
+2
ko poči bobnič tako boli, da te mine za nekaj časa poslušati glasno glasbo... probal na svoji koži... BTW zaceli se nazaj v večini primerov, le bolečina je nevzdržna, kot najhujši zobobol x3
Darko32
10. 05. 2022 13.09
+1
Ko debatiramo o tem ali onem problemo povezan z zdravjem in psiho vidimo, da določeni res jemljejo znanje in strokovnost z izrazito malomarnim nalčinom. NAmreč tukaj vidimo koliko čas aje potrebno študirati in ugotavljati, da s eneki osebi pomaga. V drugem članku pa vidimo, da pišejo neke ukrepe strokovno neprimerni ljudje, k iše osnovnega znanja o prihologiji nimajo in če se spet vrnemo na področje zdravstva vidimo, da psihologi rabijo veliko časa, da pridobijo izobrazbo na področju psihologije. Zato ni primerno, da se postavlja vprašanje v drugem članku o vzrokih in sočasno se dovoljuje komentarje dajati ljudem, k inimajo strokovnega znanja iz področja, katerega bi morali p odefalutu poznati v ničlo. Zato je stanje takšno kot. je.