Preverjeno

REPORTAŽA: Romska naselja na Dolenjskem

Novo mesto, 28. 01. 2020 09.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Adi Omerović
Komentarji
492

Leta 2020 v naših gozdovih še vedno živijo otroci, ki nimajo dostopa do vode. 75 let po sistematičnem iztrebljanju Romov živijo številni iz te marginalne skupine tudi v Sloveniji v naseljih, ločenih od neromskih. V številnih primerih brez vode in elektrike.

Več videovsebin
  • Preverjeno! - Romsko naselje Brezje-Žabjak
    00:35
    Preverjeno! - Romsko naselje Brezje-Žabjak
  • Preverjeno! - Začaran krog, ki Rome potiska v kriminal
    01:23
    Preverjeno! - Začaran krog, ki Rome potiska v kriminal

V Občini Črnomelj smo obiskali 11-člansko družino, ki že štiri leta biva v gozdu ob črnomaljski obvoznici. Milan Šabič pripoveduje, da je ponosni Rom, da ima z ženo Vido štiri hčere in pet vnukov. "Iz dneva v dan se borimo za boljše življenje. Žal mi je, da otroci trpijo, ker niso nič krivi."

Vodo hranijo v plastičnih kanistrih. Med poletjem jo dobijo na bližnji bencinski črpalki, med zimo pa tam pipo zaprejo, zato so odvisni od prijaznih sosedov. Otroci se zjutraj, pred odhodom v šolo, pogosto umivajo z ledeno vodo. Ta včasih zaradi nizke temperature celo zamrzne. Zaradi blatne gozdne ceste, ki vodi do njihovih prikolic v gozdu, romski otroci – predvsem v deževnih dneh – v šolo pridejo umazani od blata. Potem pa so še ves čas deležni zmerljivk in posmehovanja sovrstnikov. "Zvečer, ko pridejo iz šole, nalogo delajo pri sveči," pravi Šabič.

Predsednik romske zveze iz Črnomlja Zvonko Golobič trdi, da njihovo stanje poznajo tako lokalni CSD, Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve RS kot tudi varuh človekovih pravic. Vendar se že leta nič ne spremeni. Prepričan je, da odgovorni pišejo prirejena poročila o stanju romske skupnosti, ki jih berejo mednarodne organizacije. Opozarja, da se država vede, kot da Romi v Sloveniji živijo le v Prekmurju. "Mi nimamo dostopa do funkcionarjev, in to je glavni problem, Prekmurci pa ga imajo in vedno vlečejo vodo na svoj mlin."

Zvonko Golobič, predsednik Zveze Romov Črnomelj
Zvonko Golobič, predsednik Zveze Romov Črnomelj FOTO: Aljoša Kravanja

Več Romov živi podobno kot družina iz črnomaljskega gozda, največ v naseljih, ki so bolj množična, trdi Bogdan Miklič, predsednik Zveze Romov za Dolenjsko. "To je Žabjak, lahko pa omenim tudi kakšno drugo romsko naselje zunaj Novega mesta. Tudi Kočevje, ki se lahko ponekod primerja z Darfurjem."

Bogdan Miklič, predsednik Zveze Romov Novo mesto.
Bogdan Miklič, predsednik Zveze Romov Novo mesto. FOTO: Aljoša Kravanja

V največjem romskem naselju v okolici Novega mesta Brezje-Žabjak živi okoli 700 ljudi, trikrat več kot pred tridesetimi leti. Njihove bivanjske razmere pa so se v tem času le poslabšale. Pravni sistem je tu odpovedal, deluje le zakon močnejšega. Otrok nihče ne zaščiti in posledično lahko pričakujemo, da bo kriminala vse več.
 

Ne le romska, pač pa vsaka družina v Sloveniji, ki je brez dohodkov, prejme za štiri otroke mesečno 1002 evra socialne pomoči. To bi moralo zadostovati za osnovno preživetje.

Vedno izpostavljamo kriminal, ki je le posledica okoliščin. Odpraviti je treba vzrok težav. Obiskali smo območje, ki je na obrobju največjega romskega naselja na Dolenjskem. Zapuščena deponija, kjer Romi bivajo brez vode in elektrike.  Nekateri naj bi bili celo prisiljeni tu živeti. Opazimo, da je do njihovih prikolic napeljana električna napeljava. Romi to elektriko in vodo preprodajajo med seboj. In to po oderuški ceni tudi za več sto evrov na mesec.

 

Policija ne more opravljati hišnih preiskav le na podlagi anonimnih prijav. Delajo strokovno in zakonito. "Soočeni smo z nekaterimi očitki, da bi kar tako šli čez določeno naselje in pobrali orožje. To pač tako ne gre," pravi Janez Ogulin direktor PU Novo mesto.

V romskem naselju Žabjak trenutno že več mesecev brenčijo gradbeni stroji. Ljudje, ki tu že desetletja živijo brez vode in elektrike, bodo septembra priklopljeni na javno komunalno omrežje, je pojasnil Izidor Jerala iz Urada za prostor in razvoj Novo mesto. "Tu bo okvirno 70 gospodinjstev v zaključni fazi, zgrajena bo vsa ulična mreža z javno razsvetljavo, kanalizacijo, vodovodom, energetski priključki. Praktično bo urejeno kot naselje."

Če ste prispevek zamudili, si ga oglejte na Voyo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (492)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apostol1
24. 09. 2020 20.14
+1
Med Romi in trenutno vlado je bore malo razlike , pravzaprav jo sploh ni .
JohannDoe
02. 03. 2020 11.54
+0
Nekateri živijo tudi v istih in enakih naseljih kot drugi, recimo v Črnomlju. Domačini znajo povedat, da je to zgodba o pravljičnem sožitju, splošni prosperiteti in napredku. Kot je pravljična tudi zgodba o tisti družini, ki jo je pokojni Drnovšek rešil pred podivjano rasistično drhaljo, ki jo je hotela pregnati iz svoje parcele. In to zgolj zato, ker so druge barve. Pa malo zato, ker so tja prišli in si postavili bivališče brez koga vprašat pa jim ni ravno bilo, da bi odšli.
anakondabox
29. 02. 2020 18.37
+1
Romi so po mnenju številnih četrto razredna generacija kot so bili nekoč v Nemčiji Judje. Je pa res, da se romska naselja razlikujejo med seboj, kakor tudi skrb za šolanje otrok in njihovo socializacijo(naselja, pitna voda). Na Dolenjskem je to stanje mnogo slabše kot recimo v Pomurju. Sama se držim gesla: 'Pusti drugemu biti drug in drugačen od tebe!' Ljudi delim samo na dobre in slabe. #osebno mnenje
leond1
04. 02. 2020 15.43
+15
avtoktono ljudstvo ki poznajo svoje pravice dovžnosti pa ne
Timy15
04. 02. 2020 14.04
+24
Rome enostavno ne zanima ali si kaj sploh zaslužijo,vse jim enostavno samo pripada.Denar,ki ga vsak mesec prejemajo pa zapravijo za avtomobile,kakršne si marsikateri priden državljan ne more privoščiti.
Foxn.ca
03. 02. 2020 20.45
-9
So ljudje ali niso. tako kot ste vi, ali niste. Razmere so jih pripeljali, tako kot ste vi koteli...
simpleT
01. 02. 2020 19.01
+24
Poznam primer ko so otroka (romi) pripeljali prvič v OŠ, ker so se preselili. V šoli so jim vse razložili, kako in kaj, kaj rabijo, itd... Nakar so zahtevali da jim šola kupi šolske potrebščine (ker da to baje njim pripada)... Ker otrok ni imel zapiskov je vse svoje zapiske v dobri veri na posojo dala neka druga učenka (bodoča sošolka). No v glavnem, ti ljudje so svojega otroka pripeljali še enkrat, dvakrat v šolo, to je bilo to. Niso imeli niti spoštovanja da bi vrnili zapiske učenki, ki si je nato vso snov morala ponovno prepisati. In to je odnos do sistema? Odnos do nas drugih, da jih moramo financirati? Vem da niso vsi isti, ampak se sprašujem kdo za vraga je lahko tako slab starš, da otroku ne privošči niti izobrazbe OŠ..
KD_FT
30. 01. 2020 14.19
+22
Sam mal... ko jim pa hočeš pomagat, nekaj uredit, te pa izsiljujejo "bomo dovolilu, če..." Nikoli jim ni prav, nikolu nič dovolj dobro. Pa ni res tista s tisočakom. Romi dobijo veliko več.
Krainerland
29. 01. 2020 20.52
+2
Romi so avtohtona skupnost. Ločiti je treba slabe rome od dobrih.
Jimi1
31. 01. 2020 15.54
+9
Tudi če slučajno osebek dela se še vedno ob delu ukvarja z njihovimi tradicionalnimi posli.... Kri ni voda ! Kot da imajo svoje navade gensko zapisane...
Krainerland
29. 01. 2020 20.19
-35
meni se pa smilijo
Jimi1
31. 01. 2020 15.55
+31
Meni pa se smilijo njihovi sosedje in someščani ali prebivalci vasi okoli teh get.
papi1
29. 01. 2020 19.55
+40
Kot sem že rekel, odvzet otroke, ki niso nič krivi, jih vzgojit v normalne državljane, ne pa starše podpirat z raznoraznimi socijalkami! Romi se dandanes vozijo po LJ. s Poršeji, Ferariji na socijalo, otroci pa smrkavi, umazani, zapuščeni. Žalostno!
tali?ni tom
29. 01. 2020 19.44
+42
kdor ne dela naj ne je! lep star pregovor ki drži! ne znajo druzga ko otroke štepat pa kriminal zganjat! pri nas so že šestkrat vlomili,pokradli za pet,šest tisočakov orodja in nardili za še enkrat toliko škode pa policiji ni uspelo nobenga najt ko jih ne išče kriminalcev ampak raje folk ki dela za oboje nadlegujejo na cestah! sam delam cele dneve in nato mi država pobere deset jurjev dohodnine ker sem nor in garam da jih da potem takim delomrznežem!
culokafrija
29. 01. 2020 18.56
+30
in zakaj bi država pomagal z milijoni ''ubogim'' romom, ali ni zadosti ubogih Slovencev..!!??
Ost1234
29. 01. 2020 21.17
-31
darmr
30. 01. 2020 08.47
+25
Al83
29. 01. 2020 17.45
+37
Ko so v 2000ih v Upravne enote začeli uvajati računalnike so ugotovili, da je bil v povprečju povprečen ti. Rom za socijalne transverje prijavljen v treh opčinah namesto eni. Tako je en Novomeški Rom pobiral socijalne in dodatke v Novem mestu, Brežicah in še Črnomlju in so pobrali ne samo 1500e na glavo našega denarja ampak po 5000e kot direktorji. In to se je dogajalo mnoga desetletja, ko so se furali okrog z mercedezi, Slovenski revež pa za hrano ni imel.
Transformerji
29. 01. 2020 17.28
+41
Bom napisal še to: romska naselja so tudi leglo kriminala, tudi otroci trpijo. Pa tožilci in sodniki ne morejo nič, ker nihče noče pričati o tem. Pa sem se spomnil prispevka v Fokusu o korupciji - tudi tam je enako, ni prič, ni dokazov. Lahko trdim; ciganska banda zgoraj in na dnu!
Al83
29. 01. 2020 17.27
+24
Kle je ena glupa ideja- naj zavihajo rokave in kaj naredijo za svoje stanje in ne samo jamrat fehtarit in krast.
nadali
29. 01. 2020 16.55
+50
G. Omerovic a ste kdaj pomislili, da bi naredili reportažo o revnih Slovencih, ki kljub revščini molčijo so tiho in trpijo. Res ste junak s to reportažo, če se vam tako smilijo jih peljite k domov..
hotdevil
29. 01. 2020 16.52
+51
Nimajo elektrike, nimajo vode,... Koliko imajo pa kaj opravljene delovne dobe?!?
Al83
29. 01. 2020 17.36
+28
Našega denarja jim pa država podari ogromno. V trgovinah jih vidiš več, kot delavnih Slovencev. Zapravljajo tudi veliko več in stavnice lotarije so jih tudi polne. Elektrike in vode si pa ne napeljejo, ker vedo, da če bodo dovolj jamrali jim bo vse to na njihova ilegalno zasedena zemljišča napeljala država.
Ost1234
29. 01. 2020 21.17
-3
najram
29. 01. 2020 16.48
+18
ja najboljše je da še jim hrano za vsak dan priskrbijo
revirji
29. 01. 2020 16.20
+37
Dejti jim delo. Naj pometajo ceste in upravičijo socialne prejemke. Samo pometajo naj pod policijskim spremstvom, drugače bodo mimgrede še kaj ukradli.