Preverjeno

Skrivnost uspešnih diet: najprej dieta v glavi, potem šele na krožniku

Ljubljana, 23. 03. 2021 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anamarija Krese
Komentarji
10

38 odstotkov Slovencev je prekomerno hranjenih, 18 odstotkov debelih, kaže najnovejša raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje. V zadnjih dvajsetih letih imamo celo dva odstotka več debelih žensk, moških še enkrat toliko. In čas epidemije ni prav nič pripomogel k temu, da bi se statistika, ki sicer za zdaj ostaja v boljši polovici evropskega povprečja, ko je govora o prekomerno hranjenih in debelih, izboljšala. Ravno nasprotno.

Lansko leto je odmevna raziskava SLOfit razkrila zaskrbljujoče podatke, da se je v času prvega vala epidemije delež debelih otrok povečal za 20 odstotkov, pri več kot polovici otrok pa se je povečal tudi delež podkožnega maščevja. 

Izsledki lanskoletne raziskave SLOfit so zaskrbljujoči.
Izsledki lanskoletne raziskave SLOfit so zaskrbljujoči. FOTO: Shutterstock

In še vedno prekomerne telesne teže in debelosti ne jemljemo dovolj resno, meni doc. dr. Vedran Hadžič s Fakultete za šport: "Problem debelosti je povezan tudi s tem, da se tega lotimo bolj zaradi videza kot zaradi zdravja." Vse pojavne oblike raka, srčno-žilnih bolezni in druge bolezni modernega časa so namreč povezane z debelostjo. Debeli ljudje naj bi imeli tudi več zapletov pri prebolevanju covida-19 – pri teh ljudeh je možnost težjega poteka bolezni celo trikrat večja kot pri tistih, ki imajo normalno telesno maso, še pravi Hadžič. 

Biti vitek oziroma vitka je danes postalo tudi že vprašanje moralne integritete, piše Metka Kuhar v svoji knjigi o družbeni konstrukciji telesne samopodobe. Debelo in mlahavo telo danes velja za odraz notranjega propadanja in neuspeha. "Za debele ljudi velikokrat pravijo, da so leni, da niso motivirani in da nimajo zadostne samokontrole, ampak to ni res!" svojo trnovo pot osvobajanja iz primeža nizke samopodobe, kritik okolice in čustvenega hranjenja, opisuje Marina Zakič. Njeno življenje se je nenehno vrtelo okoli hrane. Kot otroka so jo hvalili, če je jedla veliko in vse.  Hrana je kasneje v najstništvu in čustvenih stiskah postala njena najboljša prijateljica. Počutila se je grdo, manjvredno. Ko ji je tehtnica (takrat je bila še srednješolka) pokazala krepko čez 100 kilogramov, se je odločila, da bo to spremenila, in se lotila zaporedja hudih diet. V treh mesecih je izgubila 30 kilogramov, a so se ti kmalu vrnili. Pridobila je celo kakšen kilogram več. 

A ko smo pred tednom dni z ekipo Preverjenega prišli k Marini na obisk, smo zagledali zdravo, lepo in zadovoljno žensko, o kateri človek le stežka verjame, da se je nekoč vrtela v takšnem začaranem krogu. Danes Marina s svojim znanjem dietetičarke pomaga drugim in jih spodbuja na njihovi poti. In kakšen je skrivni recept za uspešno dieto in zdrav način življenja, ob katerem se bodo glave obračale za vami? Preprosto je, pravi Marina: "Najprej naredite dieto v glavi, potem šele na krožniku." 

Dieta
Dieta FOTO: Shutterstock

Ekipa Preverjenega se je tako lotila raziskovanja. Kakšna je torej prava dieta v glavi, kakšna je primerna vadba, so ogljikovi hidrati res sovražnik številka ena, je jesti zvečer greh, je res, da lahko jemo kar koli, če se le dovolj gibamo, in podobno? Obiskali smo tudi eno od precej uspešnih skupin na Facebooku, s pomočjo katere ljudje telovadijo kar z domačega kavča, s primerno in zdravo vadbo pa jih vsak dan spodbuja Tina Zager, osebna trenerka in zagovornica predvsem zdravega in ne le lepega in mišičastega telesa. 

Prihajajo prazniki in številne dobrote. Se jim je treba upreti? Če upoštevate Marinin rek, prav gotovo ne. Ni namreč zdravih in nezdravih živil, so le zdrave in nezdrave prehranjevalne navade, in skrivna sestavina zdravih prehranjevalnih navad je predvsem to, da znamo spoštovati in ceniti sebe in svoje telo. 

Celoten prispevek si lahko ogledate na Voyo.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

G8J
06. 04. 2021 18.13
+1
Vse diete so nateg in nič drugega!
kmet#1
23. 03. 2021 15.19
+1
Prevlke plače mate pa ste predebeli
mccm
23. 03. 2021 14.27
+3
pri meni je povsem delovala februarska matematična dieta. Manj vnosa in več porabe... tako sem se odločil in en mesec jedel le kosilo in nekaj malega sadja namesto ostalih obrokov oz. ko sem bil lačen... bil sem športno aktiven 45ur in konec meseca je tehtnica pokazala -10% telesne teže... ta dieta izboljša raven življenja in tudi v denarnici se pozna kar veliko v + seveda... tako da... jaz svetujem trma in močna volja delata rezultate, čudežnih tabletk žal ni
Gratitude
23. 03. 2021 15.37
+1
2h teka vsak dan in 4 x po 2h gimnastike na teden nanese najmanj 92h aktivnega športa na mesec. S tako kondicijo in prožnostjo telesa ter močjo se človek počuti srečen, zdrav in fit. Škoda, da je večini slovencev šport zadnja briga.
sloZebra
23. 03. 2021 14.12
+2
Jaz sem dosegel izjemne rezultate, ko sem bil na t.i. "slamica dieti" ker sem imel zlomljeno čeljust ...
Truth
23. 03. 2021 15.01
+1
sloZebra
23. 03. 2021 16.01
Jah ni bilo .. .samo rezultat pa je bil vseeno hehe.
Omas1313
23. 03. 2021 14.06
+1
Treba je imeti tudi rezerve da nisi skoz na reZervi🤣🤣
Andrej Volaj
23. 03. 2021 13.38
-1
kakšno čokolatkk manj pa bo
ho?emVšolo
23. 03. 2021 13.21
+11
Dieta pomeni v osnovi drugačno prehranjevanje za neko določeno obdobje (ženske največkrat 14 dni predno skočijo v kopalke). Ampak v resnici moramo za vedno spremeniti prehranjevalne navade in jih obdržati. Zdrav življenski stil (kvalitetna hrana in miganje) naj bo vaš sopotnik do smrti.